Dodaj do ulubionych

PAN KLEKS i co teraz myślicie...

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.03, 12:53
Pana Kleksa pamiętam z lat przedszkolnych i wczesnoszkolnych.
Najbardziej podobają mi się PODRÓŻE PANA KLEKSA,
bo były zrealizowane z ogromnym rozmachem;
najmniej PAN KLEKS W KOSMOSIE - studia imitujące planetę
Mango coś okropnego...
A cała galeria czarnych charakterów: Adolf, Alojzy Bąbel, Wielki Elektronik -
miodzio!
No i gwiazdy polskiej sceny muzycznej lat 80-tych: Małgorzata Ostrowska,
Bajm,
Maryla Rodowicz
Obserwuj wątek
    • Gość: P-77 Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.03, 13:08
      "Akademia Pana Kleksa" - generalnie rewelacja. Jedyne, co mnie drażniło to
      tytułowa piosenka - "Witajcie w naszej bajce" - koszmar.
      "Podróże Pana Kleksa" - też dało się patrzeć. Najbardziej podobał mi się
      Rewiński jako bosman.
      "Pan Kleks w kosmosie" - kompletne dno.
      • Gość: Jo Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.03, 13:28
        Gość portalu: P-77 napisał(a):

> "Akademia Pana Kleksa" - generalnie rewelacja. Jedyne, co mnie drażniło to
        > tytułowa piosenka - "Witajcie w naszej bajce" - koszmar.

Za to kawałek Sośnickiej - prześliczny.

> "Podróże Pana Kleksa" - też dało się patrzeć. Najbardziej podobał mi się
        > Rewiński jako bosman.

Pamiętam, że mnie jako młodej osobie bardzo podobal się kapitan statku - w TV
        często puszczali wtedy tę piosenkę "Cała naprzód ku nowej przygodzie".

> "Pan Kleks w kosmosie" - kompletne dno.

No w końcu ile razy można oglądać odgrzewane kawałki? "Akademia policyjna V" -
        kto się śmiał jak przy jedynce?
    • legal.alien Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... 04.02.03, 14:28
      Dla mnie wszystkie te filmy to kompletna chala w porownaniu z pierwowzorem
      literackim - ksiazka mojego dzicinstwa. Slabe piosenki, prymitywny humor - nic
      z klimatu ksiazki.
    • Gość: moboj Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: 62.233.250.* 04.02.03, 17:21
      hej, hej, mnie też podobał się kapitan z drugiej części Kleksa - taki
      przystojny facet:)
      "akademię..." i "podróże..." uwielbiam i oglądam za każdym razem, kiedy je
      powtarzają w tv. podoba mi się muzyczka, uwielbiam wszystkie piosenki, zresztą
      niektóre są hitami na imprezach:)
      "kosmosu..." nigdy nie widziałam i jakoś mnie nie ciągnie.
      aha, i jak byłam mała to bałam się tych wilkołaków z "akademii".
      • Gość: Ina Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.krakow.pl 06.02.03, 22:51
        Tego przystojnego kapitana grał Michał Anioł

"Cała naprzód ku nowej przygodzie,
        taka gradka nie zdarza się co dzień

- Kto dowodzi?
        - Pan Kleks, jasna sprawa!
        - Jakie hasło?
        - Wspaniała wyprawa!
        - Jaki odzew?
        - Mam w głowie dziś zamęt...
        - Pomyśl dobrze...
        - Wiadomo, ATRAMENT!!!"

Chociaż to było tyle lat temu mogłabym zaspiewać z pamięci większość piosenek z
        Akademii i Podróży...
    • Gość: aga Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.crowley.pl 04.02.03, 17:58
      Dla mnie akademia jest filmem absolutnie kultowym, ze wszytkimi piosenkami bez
      wyjatku. W samym kinie bylam na niej chyba z 6 razy, jeszcze jako male
      dziecko, a potem jeszcze wiele razy w TV. Cudo. Zastanawialam sie dzisiaj, czy
      ten film przemowilby do wspolczesnych maluchow, bo jednak efekty troche dzis
      smiesza. Ale sama fabula super. Az sie lezka w oku kreci.

Podroze znam troszke mniej, podobnei jak kosmos, ale tez lubilam. Co zas do
      ksiazki to moim zdaniem film przebijal ja na glowe (choc czytalam dawno temu,
      jako male dziecko, bedac swiezo pod wrazeniem filmu)
    • Gość: adaś niezgódka Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.03, 18:09
      Im więcej było w opowieściach o Kleksie reżysera Gradowskiego, a mniej
      Brzechwy, tym gorsze stawały się te filmy. Dlatego "Pan Kleks w kosmosie", to w
      porównaniu z Akadmią i Podróżami zupełna klapa. Nie mówiąc juz o ostatniej
      części "Triumf Pana Kleksa". Tylko piosenki są na równym, świetnym poziomie.
      Mój roczny syn, który nie wie, kim jest Pan Kleks, pląsa zachwycony przy Kaczce
      Dziwaczce i Meluzynie.
      • Gość: nino koszmarek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.03, 19:42
        Dla mnie ten film zrobiony w przasnych latach 80,z ohydnymi dekoracjami i przy
        "wybitnej" pomocy radziecko-bulgarskiej to niestety KOSZMAR.
        Dla tych co pamietaja ksiazke i ilustracje Szancera to ciezkie nieporozumienie.

Chcialoby sie czegos w stylu "Miasta Zaginionych Dzieci" a dostalo sie cos w
        rodzaju "Rodziny Lesniewskich" na balu przebierancow w remizie brrr....
      • Gość: aga Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.crowley.pl 04.02.03, 20:07
        adaś, ale triumf jest na podstawie Brzechwy, tylko kosmos nie.
      • Gość: aga Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.crowley.pl 04.02.03, 20:08
        a poza tym - nie znacie sie;P filmy byly super:))
    • Gość: adaś Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: 193.110.121.* 04.02.03, 20:51
      Teraz tak film nie mógłby powstać.
      Jakiś starszy facet zbiera małych niedoświadczonych chłopców, organizuje im
      prysznic na środu pokoju. Chłopcy kąpia sie tam nago, a on się im przygląda i
      nie wiadomo co jeszcze robi :) Pewnie sadza ich na kolankach, głaska....
      A później wychdzi i w wiadomościach dowiadujemy się, że filmiki...zdjęcia....
      • Gość: martucha_ Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.chello.pl 04.02.03, 21:52
        przypomnialo mi sie jak w "podrozach" chyba byla bitwa roboty kontra Pan Kleks i spolka. zabijali sie tam takimi
        gigantycznymi kluskami. czy dobrze pamietam? :)
        • Gość: MB Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.03, 21:56
          Gość portalu: martucha_ napisał(a):

> przypomnialo mi sie jak w "podrozach" chyba byla bitwa roboty kontra Pan
          Kleks
          > i spolka. zabijali sie tam takimi
          > gigantycznymi kluskami. czy dobrze pamietam? :)

Tak, tak. To było super... i chyba będzie jutro w TVP2, bo w środę i w czwartek
          są właśnie podróże
        • Gość: Ina Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.krakow.pl 06.02.03, 22:54
          Gość portalu: martucha_ napisał(a):

> przypomnialo mi sie jak w "podrozach" chyba byla bitwa roboty kontra Pan
          Kleks
          > i spolka. zabijali sie tam takimi
          > gigantycznymi kluskami. czy dobrze pamietam? :)

Dobrza. A załoga Pana Kleksa wymyśliła że najlepszy na te wielkie kluchy będzi
          wrzątek. Laki wrzątkiem i roztapiali ciasto...
      • Gość: MB Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.03, 21:54
        Gość portalu: adaś napisał(a):

> Teraz tak film nie mógłby powstać.
        > Jakiś starszy facet zbiera małych niedoświadczonych chłopców, organizuje im
        > prysznic na środu pokoju. Chłopcy kąpia sie tam nago, a on się im przygląda i
        > nie wiadomo co jeszcze robi :) Pewnie sadza ich na kolankach,
        głaska....
        > A później wychdzi i w wiadomościach dowiadujemy się, że filmiki...zdjęcia....

Dokładnie. Ta seria scen jest wysoce podejrzana. W ogóle stosunki między
        chłopcami w AKADEMII są dziwne, trącą lekkim... Ale może się czepiam.
      • madee1 Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... 04.02.03, 22:09
        Gość portalu: adaś napisał:

> Jakiś starszy facet zbiera małych niedoświadczonych chłopców, organizuje im
        > prysznic na środu pokoju. Chłopcy kąpia sie tam nago, a on się im przygląda
        i
        > nie wiadomo co jeszcze robi :) Pewnie sadza ich na kolankach,
        głaska....

Miałam dokładnie to samo napisać, oczywiście zasiadłam do oglądania po
        dłuuuuugiej przerwie i nie mogłam sama uwierzyć jakie skojarzenia mi się
        nasuwały... :) Ale już, pomimo wszystko, chyba zawsze będę oglądać, kiedy tv
        będzie pokazywać pana Kleksa.
    • Gość: zapomniałem kto ja PAN KLEKS to temat rzeka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.03, 12:15
      Właśnie oglądam pierwszą cześć PODRÓZY w TVP2
      i mam już tyle pytań:
      1. Czy Michnikowski (Dr Pajchiwo) rzeczywiście śpiewał po chińsku "sian-sian"?
      2. Dlaczego wszyscy marynarze mają imiona na "B"
      3. Co M. kuroń sądzi o kuchni pana Kleksa?
      4. Czy Bajdocja to satyra na współczesne państwo demokratyczne?
      Pan Kleks jest wkurzony, kiedy przy królu jest 999 doradców i elegancko ich
      spławia... Poza tym po wylaniu atramentu, co robi król? - Powołuje komisję ds.
      ble, ble... - skąd my to znamy.
      5. Czy pan Kleks to bajkowy superman?
      Jak jakiś problem, to od razu do pana Kleksa. Dzisiaj pan Kleks uleczył nawet
      królewskie dziecko...
    • machiavelli1 Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... 05.02.03, 12:38
      tragiczna historia królowej Aby- miała zostać wydana za Franka Muzykanta bo
      ojciec wspierał młode talenty, a fujarka Franka Muzykanta była postrachem dla
      całej okolicy- popłakałem się ze śmiechu.
      A aktor który grał kapitana Kwaterno nazywa się Michał Anioł
      • martucha_ Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... 05.02.03, 12:56
        najbardziej wzruszyla mnie chwila, gdy pan Kleks lecial nad ladami niczym superman, tylko mi tych czerwonych gatek
        zabraklo. aha, i zawsze glodnieje, jak pokazuja uczte u krolowej Aby :))
    • Gość: nabuchodonozor Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.02.03, 12:56
      Filmy kultowe, w szczegolnosci Akademia , podroze tez niezle szkoda ze Pan
      Kleks w kosmosie marny i to bardzo , ale przy owczesnych efektach
      specjalnych... Wczoraj wlasnie sciagnelam sobie piosenki z akademi i Ostrowska
      z podrozy - rewelacja!! A sosnicka pozegnanie z basnia i wlasnie ostrowska
      podroz w kraine basni SUUUUPER!!! Jak slucham to sie naprawde lza w oku kreci,
      za dziecinstwem, i tym co czasami przecieka przez palce. Ksiazki dobrze nie
      pamietam, ale wydawala mi sie jakas ciezka, smutna. Bardzo cierpialam, bo do
      akademi mogli zostac przyjecio tylko chlopcy o imieniu na litere A, a ja jestem
      dziewczynka o imieniu na litere T - to byl bol !!! Pozdrawiam, szkoda ze juz
      sie takich filmow nie robi. :(
      • Gość: aga Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.crowley.pl 05.02.03, 13:17
        Gość portalu: nabuchodonozor napisał(a):

> Bardzo cierpialam, bo do
        > akademi mogli zostac przyjecio tylko chlopcy o imieniu na litere A, a ja
        jestem
        >
        > dziewczynka o imieniu na litere T - to byl bol !!! Pozdrawiam, szkoda ze juz
        > sie takich filmow nie robi. :(

Hihi, a ja zawsze bylam dumna, bo choc jestem dziewczynka, to wlasnie na
        litere A:)))
        Moze sie myle, ale to byly chyba pierwsze filmy dla dzieci zrobione z takim
        rozmachem, jesli nie jedyne (w kategorii basni oczywiscie).
        Zgadzam sie z ktoryms z przedmowcow - bajka brzechwy byla jakas taka ponura,
        malo wciagajaca.
        • martucha_ Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... 05.02.03, 15:54
          skad mozna sobie sciagnac piosenki z Pana Kleksa!!! ja tez chce!!!
          • Gość: nabuchodonozor Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.02.03, 09:23
            Ja sciagalam z Kazy. Pozdrawiam. O dziwo calkiem spory wybór :)
            • Gość: Ewa Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.bib.wns.us.edu.pl 07.02.03, 10:56
              A kto napisał Pana Kleksa bo jakoś mi wypadło z głowy
              • machiavelli1 Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... 07.02.03, 11:44
                Wszystkie trzy części Kleksa czyli Akademię, Podróże i Tryumf Pana Kleksa
                napisał Jan Brzechwa.
                Właśnie w 2 jest hybryda Pan Kleks w Kosmosie- niezłe sf komputery najnowszej
                generacji a grafika jak z Atari 800 XL.
                • machiavelli1 Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... 07.02.03, 11:49
                  Kula informacyjna zwana przez Smolenia Kulą Szpiegulą mówiąca głosem Ireny
                  Kwiatkowskiej. Uhahałem się
    • Gość: kubu Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.dwi.uw.edu.pl / 192.168.0.* 07.02.03, 19:15
      ten film ogladany dzisiaj moze przerazic:
      historia starszego, samotnego mezczyzny, ktory gromadzi wokol siebie
      mlodziutkich chlopcow, faszeruje ich "pigulkami na dobre sny", kaze im tanczyc
      nago pod drzewem deszczu, itd
      ehhh

ciekaw jestem, czy taki film moglby dzis byc pokazany w Stanach :-)

mi sie bardzo podoba trafnosc wizji Brzechwy - postep techniczny (pod postacia
      lalki Adolfa*) niszczacy wyobraznie (czyli Akademie)

ehhh

a poza tym chyba nie do konca rozumiem wymowe zakonczenia
      czemu szpak Mateusz zamienia sie w Brzechwe(???)
      hmmm

piosenki cudne, zwlaszcza ta Sosnickiej - hit mojego dziecinstwa

a tak wogole to czy w PODROZACH w piosence o wielbladzie na ekranie wystepuje
      Edyta Geppert? Bo na pewno spiewa ona, ale na ekranie jest jakas kobieta w
      odwaznym stroju i nie wiem czy to pani ona czy nie.

• martucha_ Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... 07.02.03, 19:33
        Gość portalu: kubu napisał(a):

> ten film ogladany dzisiaj moze przerazic:
        > historia starszego, samotnego mezczyzny, ktory gromadzi wokol siebie
        > mlodziutkich chlopcow, faszeruje ich "pigulkami na dobre sny", kaze im tanczyc
        > nago pod drzewem deszczu, itd
        > ehhh
        >
        > ciekaw jestem, czy taki film moglby dzis byc pokazany w Stanach :-)

a ja jestem ciekawa co na to kler ;))
      • Gość: aga Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.crowley.pl 07.02.03, 20:13

> a poza tym chyba nie do konca rozumiem wymowe zakonczenia
        > czemu szpak Mateusz zamienia sie w Brzechwe(???)
        > hmmm

a czemu golarz filip zamienia sie w wielgachny guzik od czapki bogdychanow??:))
        te niezrozumiale momenty byly wlasnie najpiekniejsze, bo takie magiczne:)

> piosenki cudne, zwlaszcza ta Sosnickiej - hit mojego dziecinstwa
        > a tak wogole to czy w PODROZACH w piosence o wielbladzie na ekranie
        wystepuje
        > Edyta Geppert? Bo na pewno spiewa ona, ale na ekranie jest jakas kobieta w
        > odwaznym stroju i nie wiem czy to pani ona czy nie.

to jest edyta geppert

Swoja droga dopiero teraz zorientowalam sie, ze doktora paj-hi-wo gral
        michnikowski:)

I jeszcze - niemczyk, buczkowski i bista zawsze mi sie kojarzyli i beda
        kojarzyc ze swoimi postaciami z pana kleksa, podobnie jak sam fronczewski.
        pamietam jak sie strasznie zdziwilam, kiedy zobaczylam, jak wyglada pan kleks
        bez brody i gory wlosow. taki chudziutki i drobniutki, tylko ten
        glos....hmm...;)
        • martucha_ Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... 07.02.03, 20:30
          czy ktos pamieta w calosci chinskie zaklecia dotora Pai Chi Wo?
          • Gość: aga Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.crowley.pl 07.02.03, 22:38
            martucha_ napisała:

> czy ktos pamieta w calosci chinskie zaklecia dotora Pai Chi Wo?

sian sian osjan hua - szamen tunku punku, ohen dohen kohen tua szin czin lesaj
            kun ku - tak to brzmialo - pisownia moze byc inna, bo zgubilam gdzies
            ksiazeczke z plytki (czarnej), w ktorej byl caly tekst, ale zaklecie pamietam.
            Nie uzywaj go jednak do jakichs niecnych celow;P)
      • Gość: P-77 Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.03, 12:44

> ten film ogladany dzisiaj moze przerazic:
        > historia starszego, samotnego mezczyzny, ktory gromadzi wokol siebie
        > mlodziutkich chlopcow, faszeruje ich "pigulkami na dobre sny", kaze im
        tanczyc
        > nago pod drzewem deszczu, itd
        > ehhh
        Nie wiem czemu, ale mnie ten film przerażał gdy widziałem go pierwszy raz. Może
        dlatego, że był kręcony w miarę zgodnie z oryginałem, kolejne części były coraz
        bardziej łagodzone. W "Akademii" pan Kleks to taki idealista, który ucieka w
        świat bajek. W dalszych filmach to już typowy bajkowy superman, który wygrywa z
        wrogami bez najmniejszego szwanku. "Pan Kleks w Kosmosie" jest pod tym względem
        najgorszy - idealista Kleks ucieka przed światem techniki do rezerwatu pełnego
        zmutowanych zwierząt by następnie przejąć metody walki tego świata.
        > ciekaw jestem, czy taki film moglby dzis byc pokazany w Stanach :-)
        Wątpię, chyba że ze stosownym komentarzem.
        > mi sie bardzo podoba trafnosc wizji Brzechwy - postep techniczny (pod
        postacia
        > lalki Adolfa*) niszczacy wyobraznie (czyli Akademie)
        >
        > ehhh
        Wszystkie te filmy pokazuję walkę dobra (Kleks) ze złem (Filip, Alojzy Bąbel,
        Wielki Elektronik) tylko że w "Akademii" ta walka ma drugie dno - Kleks zawiera
        pakt z ucieleśnieniem zła - golarzem Filipem - ponieważ jest uzależniony od
        piegów produkowanych przez tegoż golarza. Dlatego wobec lalki niszczącej to co
        dobre jest praktycznie bezsilny. Zresztą Filip to najpełniejsza antyteza
        Kleksa, on też jest pokazany w sposób bardzo ludzki, Wielki Elektronik to już
        twór bez emocji. Swoją drogą ciekawe czemu w roli tej obsadzono Bistę, który
        w "Akademii" gral epizodyczną rolę dziadka do orzechów.
        > a poza tym chyba nie do konca rozumiem wymowe zakonczenia
        > czemu szpak Mateusz zamienia sie w Brzechwe(???)
        > hmmm
        W zakończeniu Fronczewski jako Brzechwa wyjaśnia Adasiowi, że nie każda baśń
        kończy się dobrze. Moim zdaniem to genialne zakońćzenie.
        >
        > piosenki cudne, zwlaszcza ta Sosnickiej - hit mojego dziecinstwa
        >
        > a tak wogole to czy w PODROZACH w piosence o wielbladzie na ekranie wystepuje
        > Edyta Geppert? Bo na pewno spiewa ona, ale na ekranie jest jakas kobieta w
        > odwaznym stroju i nie wiem czy to pani ona czy nie.
        Chyba nigdy nie widziałem "Podróży" od początku bo nie kojarzę. To znaczy
        piosenkę tak ale nie tą scenę
        > ________________________
        > * moze sie myle, ale chyba w ksiazce golarz Filip przyprowadzil do Akademii
        > dwie osoby - chlopca i lalke, a lalka nie miala na imie Adolf
        Zważywszy, że ksiażka powstała w czasie okupacji, wątpliwe by Brzechwa był na
        tyle odważny.
        • Gość: kubu Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.dwi.uw.edu.pl / 192.168.0.* 08.02.03, 18:41

Mnie tez w dziecinstwie przerazil.
          co gorsza AKADEMIA oraz NIEKONCZACA SIE OPOWIESC wyksztalcily u mnie fobie na
          temat ciemnosci, w ktorej zawsze moga sie czaic wilki :-///

ok
          ja teraz ogladalem AKADEMIE to podczas drugiej czesci pieklem rogaliki i troche
          sie nie koncentrowalem
          tlumaczenie Fronczewskiego mi umknelo
          a szkoda, bo rzeczywiscie dobre

wogole uwazam, ze cykl o Kleksie powinien byc rownie znany na swiecie jak np.
          Pinokio
          jest co najmniej tak samo dobry, jezeli nie lepszy i przede wszystkim
          uniwersalny - co jest rzadkie w polskiej literaturze

czy ktos z Was wie moze, czy ktoras z czesci byla przetlumaczona na jakies obce
          jezyki?
          • Gość: voyteck Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.nat.siec.anax.pl 11.02.03, 12:29
            Dobry temat.. Dla mnie zdecydowanie najlepsza część to Akademia Pana Kleksa.
            Oglądałem to chyba będąc w zerówce. Adaś Niezgódka był wtedy ode mnie dużo
            starszy i stał się moim idolem:) Też chciałem do takiej akademii trafić -
            podobał mi się tamten klimat. I do dziś miło to wspominam. Szkoda, że to tylko
            bajka...

Ps: A może ktoś wie, jak się nazywali i co dziś robią aktorzy z Akademii, czyli
            np. Adaś Niezgódka, albo ten gościu, który śpiewał Kaczkę dziwaczkę..? Pzdr!
            • Gość: kubu Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.02.03, 18:26
              co do Adasia to nie mam pojecia
              za to ten chlopiec od Kaczki (Anastazy???) mignal mi kiedys w ZLOTOPOLSKICH
              chyba
              • Gość: voyteck Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.nat.siec.anax.pl 11.02.03, 19:57
                No tak, ale jak oni się nazywali? A może ktoś wie skąd można ściągnąć te filmy?
                A co znaczy "mignął"? Gra tam na stałe, czy jak? A poza tym poznałeś go? Da
                się? Bo ludzie się zmieniają...
                • Gość: P-77 Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.03, 22:46
                  Proponuję wejść na stronę www.filmpolski.pl.
                  Tam powinny być wszystkie informacje na temat aktorów i ich pozostałych ról.
                  Ale wątpię by ci chłopcy coś jeszcze później grali.
                  Słyszałem zresztą gdzieś, że Adasia dubingowała dorosła aktorka. Choć nie
                  znalazłem potwierdzenia.
                  • Gość: voyteck Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.nat.siec.anax.pl 12.02.03, 00:54
                    Z tym Adasiem mogło tak być - czasem tak robią, "bo im lepiej pasuje" Ja jednak
                    pamiętam, nawet będąc dzieckiem, zwracałem na coś takiego uwagę - często da się
                    wyczuć. A Adaś trochę tak "poważnie" mówił.. A na stronce o Akademii o obsadzie
                    znalazłem to:
                    Obsada aktorska: Piotr Fronczewski (Pan Kleks), Sławek Wronka (Adaś Niezgódka),
                    Leon Niemczyk (Golarz Filip), Zbigniew Buczkowski (Alojzy Bąbel, pracownik
                    golarza Filipa; w części 1 także dowódca straży; nie występuje w czołówce
                    części 2), Michał Barkas (uczeń Akademii Pana Kleksa), Marcin Bielski (uczeń
                    Akademii Pana Kleksa), Bartek Dachowski (uczeń Akademii Pana Kleksa), Łukasz
                    Deńca (uczeń Akademii Pana Kleksa), Igor Dzierżanowski (uczeń Akademii Pana
                    Kleksa), Henryk Hałas (uczeń Akademii Pana Kleksa), Andrzej Kołacz (uczeń
                    Akademii Pana Kleksa), Sebastian Kaliński (uczeń Akademii Pana Kleksa), Mariusz
                    Karolewski (uczeń Akademii Pana Kleksa), Mariusz Lipiński (uczeń Akademii Pana
                    Kleksa), Marcin Lisiak (uczeń Akademii Pana Kleksa), Artur Łęczycki (uczeń
                    Akademii Pana Kleksa), Mariusz Malewicz (uczeń Akademii Pana Kleksa), Piotr
                    Michalak (uczeń Akademii Pana Kleksa), Marcin Muszel (uczeń Akademii Pana
                    Kleksa), Roman Orłow (uczeń Akademii Pana Kleksa), Andrzej Polkowski (uczeń
                    Akademii Pana Kleksa), Marcin Stanisz (uczeń Akademii Pana Kleksa), Leszek
                    Wachnik (uczeń Akademii Pana Kleksa), Łukasz Wojciechowski (uczeń Akademii Pana
                    Kleksa), M Wyrzykowski (uczeń Akademii Pana Kleksa), Konrad Zakrzewski (uczeń
                    Akademii Pana Kleksa), Krzysztof Zimak (uczeń Akademii Pana Kleksa), Norman
                    Żmijewski (uczeń Akademii Pana Kleksa), Daniela Popławska (dworka; nie
                    występuje w czołówce), Krzysztof Wakuliński (nie występuje w czołówce)

To juz nie mogli podać imion tych chłopaków? Albo chociaż tych ważniejszych...
                    • Gość: kubu Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.dwi.uw.edu.pl / 192.168.0.* 12.02.03, 10:01
                      mignal mi, bo czasem trafiam na ten koszmarny serial i zazwyczaj uciekam a
                      czasem sie zatrzymuje na chwilke
                      no i wydaje mi sie, ze jak sie kiedys zatrzymalem to zobaczylem tego aktora
                      ale nie bardzo chcialo mi sie sprawdzic nazwisko :-)

a tak wogole to polecam zupelnie inny serwis filmowy
                      amerykanski, ale tam jest wlasciwie wszystko o polskim kinie
                      jezeli czegos nie mam to znaczy, ze to nie jest warte zainteresowania

us.imdb.com/Title?0086863
                      :-)
    • Gość: kubu Anatol i Alojzy IP: *.dwi.uw.edu.pl / 192.168.0.* 12.02.03, 10:18
      sprawdzilem
      Golarz Filip przyprowadzil do Akademii dwoch chlopcow: Anatola i Alojzego
      Alojzy byl lalka

nie wiem czemu Gradowski zrobil z niego Adolfa, ktory nota bene chyba moze sie
      kojarzyc tylko w jeden sposob :-/

jezeli ktos szuka tekstu Akademii:
      najmita.freeyellow.com/brzechwa/kleks/akademia.htm
      • Gość: Ewa Re: Anatol i Alojzy IP: *.bib.wns.us.edu.pl 17.02.03, 11:15
        Czy zauważyliście,że był jeszcze 4 film-Triumf Pana Kleksa?Kiedy TVP go znów
        pokaże?
    • Gość: P-77 Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.03, 16:54
      Zdaje się, że "Triumfu" jeszcze nie było w telewizji - powstał dopiero w 2001
      roku.
      Ale nie radzę obiecywać sobie zbyt wiele. Może gdyby nakręcono go zamiast
      koszmarnego "Pana Kleksa w kosmosie" byłoby lepiej.
      Z tego co się zdążyłem zorientować z zajawek film jest rysunkowy. Fronczewski
      miał już chyba dość przeobrażania się w Kleksa (opowiadał w jakimś wywiadzie
      jak kręcili "Podróże" w Afganistanie i wszyscy grali w krótkich spodenkach a on
      się gotował w stroju Pana Kleksa z przylepioną brodą), ale ponieważ nie mógł
      tej postaci zagrać nikt inny, więc rysunkowy Kleks mówi jego glosem.
      Oprócz filmu animowanego opartego na książce jest też film fabularny o jakimś
      rysowniku. Główną rolę gra Jarosław Jakimowicz, którego nie trawię.
      Pojawi się Buczkowski jako Bąbel i to w dwóch wcieleniach - rysunkowym i
      prawdziwym.
      Przy okazji - dzięki za link o książce. Czytałem w dzieciństwie, ale wiele nie
      pamiętałem.
      Nie wiem skąd w filmie wziął się Adolf, ale za to imię Alojzy nosi pomocnik
      Filipa, którego w książce nie ma.
      Inna różnica - w książce chłopcy rozmawiają z żabą a nie z księżniczką czyli
      Zdzisławą Sośnicką.
      No i na końcu to pan Kleks a nie Filip zamienia się w guzik.
      A innych zmian chyba nie ma.
      Czy jest może dostęp do pozostałych części.
      • Gość: kubu Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.dwi.uw.edu.pl / 192.168.0.* 18.02.03, 09:17
        no wiesz, nawet Brzechwa nie mogl przewidziec nadejscia Zdzislawy ;-)

jak znajde jakies linki to dam znac :-)
      • Gość: kubu Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.dwi.uw.edu.pl / 192.168.0.* 24.02.03, 13:52
        wszystko jest w sieci :-)

Podroze Pana Kleksa:
        najmita.freeyellow.com/brzechwa/kleks/podroze.htm
        Tryumf Pana Kleksa:
        najmita.freeyellow.com/brzechwa/kleks/tryumf.htm
        milej lektury :-)
        • Gość: altop POMOCY IP: 62.233.173.* 25.02.03, 16:56
          ma ktos na kompie piosenki z "Pana Kleksa"??? W kazie znalazłem tylko kilka, a
          najbardziej mi zalezy na piosence doktora Pai Chi Wo, i 'Latającym Holendrze"
          Janusza Rewińskiego....

Pomożcie!!!!!!!!
    • Gość: shelleyan Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.02.03, 00:01
      Pamiętam, że się strasznie bałam tego filmu. Zwłaszcza schizofrenicznej muzyki.
      A niektóre czarne charaktery były aż zbyt czarne (np. golibroda Filip)
    • being28 Pan Kleks=pedofil 25.02.03, 20:18
      Czy obecnego punktu widzenia pan kleks to nie pedofil?

Ps. Jak bylem w waszym wieku to tez ogladalem z zapartym tchem poszukiwania
      guzika...
    • ynformatyk Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... 29.10.17, 15:27
      Dzisiaj zrozumiałem o czym jest Akademia Pana Kleksa. Jak zrozumiałem tą "bajkę"? Jest to historia o dzieciach, których nikt nie zaprasza do zabawy, z różnych powodów. Wyraźnym obrazem takiego dziecka jest Adaś Niezgódka, z którym dzieci z podwórka nie chcą się bawić a rodzice nie bardzo są zainteresowani uczuciami chłopca. Mały bohater więc ucieka w świat fantazji wymyślając sobie bliskiego przyjaciela, Pana Kleksa. Adaś trafia do akademii, w której spotyka podobnych jemu chłopców, którzy również znaleźli sposób, by uciec od rzeczywistości. Cała akcja więc dzieje się w wyobraźni Adasia. W tych realiach chłopiec czuje się bezpiecznie i dobrze, przy czym jego emocjonalne potrzeby są zaspokajane. Mógł również uporać się z emocjami związanymi ze stratą pieska (Reksa), gdy odwiedził go w psim raju i zrozumiał co się z nim stało. Nie musiało to oczywiście być zgodne z prawdą, ale ważne, że dla Adasia ta wersja wydarzeń przyniosła ukojenie po stracie. Mały bohater zapewne znał treści różnych bajek, stąd przeplatane motywy bajkowe w jego wyobraźni (akademii). Kim więc jest Golarz Filip. To nic innego jak uosobienie rzeczywistości, w której realiach nie ma miejsca na fantazjowanie. Ta "rzeczywistość" buntuje się przeciw akademii (wyobraźni dzieci) i wymaga twardego stąpania po ziemi. Nie bez znaczenia tutaj jest postać chłopca-lalki (Adolfa). To również symbol, który ma obrazować dzieci ograbione z radości dzieciństwa i fantazji na skutek różnych zdarzeń życiowych zmuszających do przedwczesnego wejścia w dorosłość. Nie rzadko taki bieg wydarzeń w życiu dzieci budzi u nich gniew i inne negatywne emocje, które objawiły się w nieakceptowalnych zachowaniach Adolfa. Niejednokrotnie takie dzieci potrafią zaszkodzić dzieciom takim jak Adaś Niezgódka i jego pozytywnych towarzyszy. Innym elementem, który pomaga ułożyć całą tą układankę w całość jest zakończenie, gdy Golarz Filip zamienia się w guzik, który pomaga Szpakowi Mateuszowi wrócić do ludzkiej postaci. Tak naprawdę guzik był kluczem do tego aby bajka się skończyła, bajka o wyobraźni i ucieczce w świat fantazji. Golarz Filip (rzeczywistość) osiągnął cel i zmusił dzieci do powrotu to realnego świata, gdyż akademia przestała istnieć, co trafnie przedstawia fakt, iż wyimaginowany przyjaciel w pewnym wieku dziecka odchodzi, podobnie jak bardzo wysublimowana wyobraźnia dziecka zagłuszona przez rzeczywistość. A co powiedzieć o Szpaku Mateuszu, który zamienia się w Jana Brzechwę, autora tego utworu? Większa część filmu zbudowana jest właśnie na zagadce zaginionego guzika. To motor napędzający całą akcję. Słusznie więc, kiedy guzik się odnajduje, bajka zostaje zakończona. Motyw przewodni (guzik) znika i okazuje się, że nie ma już postaci ptaka, którego historia napędzała całą historię. Ptak zamienia się w autora uzmysławiając, że to właśnie autor stworzył cały ten świat wraz z motywem przewodnim (ptakiem i guzikiem). Adaś spotyka Pana Brzechwę i wraca do rzeczywistości. Na tym kończy się opowieść z pozoru bajkowa, jednak zbudowana na poważnym problemie samotności wielu dzieci nieakceptowanych przez rówieśników ale nierzadko samych rodziców.
      Tak zrozumiałem tą historię.
    • odczepcie_sie Re: PAN KLEKS i co teraz myślicie... 23.06.18, 15:02
      Te filmy były dziwaczne, ale miały klimat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka