Dodaj do ulubionych

Olej do frytek

19.04.26, 13:24
Od dawna było tak, że cena litra oleju spożywczego odpowiadała mniej więcej cenie litra oleju napędowego. Dzisiaj kupuję w sklepie słonecznikowy i patrzę, a tu baniak 5 litrów za 8 euro = 1,60 za litr. A na stacjach diesel po 2,10. 50 centów taniej. Oszczędność na baku ~25 euro. Jak ktoś ma starego klunkra, to nic tylko jeździć na frytkach. Słyszysz, bolo?
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Olej do frytek 19.04.26, 13:55
      vogon.jeltz napisał:

> Od dawna było tak, że cena litra oleju spożywczego odpowiadała mniej więcej cen
      > ie litra oleju napędowego. Dzisiaj kupuję w sklepie słonecznikowy i patrzę, a t
      > u baniak 5 litrów za 8 euro = 1,60 za litr. A na stacjach diesel po 2,10. 50 ce
      > ntów taniej. Oszczędność na baku ~25 euro. Jak ktoś ma starego klunkra, to nic
      > tylko jeździć na frytkach. Słyszysz, bolo?

Wlasciciele smażalni nad morzem lubia to.
    • qqbek Re: Olej do frytek 19.04.26, 14:30
      Nawet KIA Bola jest już na CR, a olej spożywczy ma gorsze właściwości smarne.
      Musiałby W123 200D sobie sprawić, ze zwykłą pompą... znam nawet jedno, ale sąsiad "będzie robił" (nadal mu wrasta w ogródek, nawet nie wiem, czy w ostatnim roku go zdołał chociaż odpalić).
      • tesla3 Re: Olej do frytek 19.04.26, 14:43
        Olej po frytkach nadaje się jedynie do starego Diesla z pompą. Problem taki, że nikt nie jeździ na samym oleju roślinnym, bo olej roślinny gorzej smaruje, zatka filtr paliwa i nie odpali. Stosuje się proporcję 3:1, a latem nawet 2:1 - do dwóch litrów oleju napędowego dolewa litr oleju kupionego w sklepie.
        • tesla3 Re: Olej do frytek 19.04.26, 14:45
          Choć nie polecam tego robić bo to nielegalne. Olej roślinny ze sklepu nie jest objęty akcyzą.
      • vogon.jeltz Re: Olej do frytek 19.04.26, 15:02
        > Nawet KIA Bola jest już na CR

Wiem. Ale jak widzę takie ceny, to mam se ochotę znów XUD-a sprawić. Jechał na wszystkim, co się wlało i palił poniżej 5 w trasie. Ciekawe, czy są jeszcze jakieś fajne Xantie albo BXy dostępne. Można by zarejestrować na zabytek... ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka