Dodaj do ulubionych

hity poczatków wideo w Polsce

14.03.03, 10:53
Wczoraj na TV4 był film z Chuckiem Norrisem "Invasion USA", który oglądałem
lata temu, gdy do Polski zaczęto przywozić pierwsze magnetowidy i kasety
wideo. Czy ktoś pamieta jakies tytuły przebojów tamtych "seansów" w
akademikach i po mieszkaniach prywatnych?
Pamiętam takie tytuły jak "Wojenny autobus", "Red Sonia", "Bramy piekieł"
(czy coś w tym stylu), "Prawdziwa historia stworzenia świata". No i
oczywiście "Rambo".

Pamiętam jeszcze taki charakterystyczny "drewniany" głos polskiego lektora.

pozdrowienia

hans
Obserwuj wątek
    • aric Re: hity poczatków wideo w Polsce 14.03.03, 11:02
      Ja pamietam Samotnego Wilka MacQuade, Commando, Cobre.
      Rambo oczywiscie też, i całą mase innych filmów, które po prostu ledwo co mozna
      było obejrzeć. To było cos niesamowitego,a rok chyba 87 jak moi rodzice nabyli
      odtwarzacz GoldStar:))))))
    • Gość: Graceful Re: hity poczatków wideo w Polsce IP: 157.25.119.* 14.03.03, 11:52
      RAMBO, ROCKY, ZAGINIONY W AKCJI, COBRA,
    • Gość: fan? Re: hity poczatków wideo w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.03, 12:55
      Pamiętam te czasy,filmów było tak duzo a raczej zaległości my odcięci od
      zachodu mieliśmy tak duże ,że oglądało sie wszytko jak leci.Ja oglądałem co
      nudniejsze na przewijaniu ,byle tylko zaliczyc film i rzucic sie na kolejny.
      Z tytułów głównie zapamiętałem serie:Akademia Policyjna,Zaginiony w akcji(z
      Chukiem Norrisem cos w stylu Rambo),Koszmar z Ulicy Wiązów i jescze taka seria
      z Bronsonem,gdzie ten zabija z zemsty różnych bandziorów ,tytułu nie wspomnę.
      Ogólnie w ciągu 2 lat poznałem 30letnia produkcje zachodniego kina klasy b i
      c ;-)
      • hans111 Re: hity poczatków wideo w Polsce 14.03.03, 13:52
        te z Bronsonem to cykl "Życzenie śmierci" (Death Wish). Ciekawe, czy ktos
        jeszcze ma tamte kasety...

Gość portalu: fan? napisał(a):

> Pamiętam te czasy,filmów było tak duzo a raczej zaległości my odcięci od
        > zachodu mieliśmy tak duże ,że oglądało sie wszytko jak leci.Ja oglądałem co
        > nudniejsze na przewijaniu ,byle tylko zaliczyc film i rzucic sie na kolejny.
        > Z tytułów głównie zapamiętałem serie:Akademia Policyjna,Zaginiony w akcji(z
        > Chukiem Norrisem cos w stylu Rambo),Koszmar z Ulicy Wiązów i jescze taka
        seria
        > z Bronsonem,gdzie ten zabija z zemsty różnych bandziorów ,tytułu nie wspomnę.
        > Ogólnie w ciągu 2 lat poznałem 30letnia produkcje zachodniego kina klasy b i
        > c ;-)
        • Gość: verte Re: hity poczatków wideo w Polsce IP: 62.233.163.* 14.03.03, 14:33
          Było jeszcze "Porkys" - świntuchy czy jakoś podobnie.Żenująca seria komedii
          erotycznych.Moja najstarsza kaseta video ma ok.13 lat.Jest na niej wspomniana
          tu Inwazja na USA oraz Cyborg z van Dammem.
    • Gość: peggy Re: hity poczatków wideo w Polsce IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 14.03.03, 19:48
      Ja pamietam jak z kolezankami spotykalysmy sie u jednej z nas i ogladalysmy
      Lody na patyku ;-)
      • Gość: Tom Re: hity poczatków wideo w Polsce IP: *.teleaudio.com.pl 14.03.03, 20:43
        "Szczury Manhattanu" czy jakoś tak... Rzecz o tym, jak Nowy Jork opanowały
        szczury, a potem wyrosły z nich takie mutanty szczuro-ludzkie. No i była
        jeszcze "Ilsa - wilczyca z SS". Tego nie widziałem, ale mi opowiadali.
    • Gość: fan? Re: hity poczatków wideo w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.03, 23:22
      Jescz przypomniały mi się filmy karate.Chińskie z niemieckim dubbingiem.Coś
      niesamowitego ;-) Pamietam że na giełdzie lepsze notowania miały filmy z ang
      wersja językową.Jakos tak nie drazniły ucha.
      A jescze kopie.Pamiętacie 1wsza,druga i takie że ledwo obraz było widać?
      • Gość: Pedro Re: hity poczatków wideo w Polsce IP: waprx* / 192.168.14.* 15.03.03, 00:17
        I jeszcze "American Ninja" od numeru 1 do 79 ;-)))). Conan Barbarzyńca. Ale
        większośc super hitów już padła - Commando, Cobra, Rocky, Rambo, Samotny Wilk
        (chyba pierwszy film jaki w życiu obejrzałem na video, drugim było Commando -
        był to może 85, może 86 rok), Zaginiony w akcji. Jeszcze Kickboxer i Krwawy
        Sport, ale to już chyba był początek lat 90-tych. I Lody na Patyku od 1 do 5
        ale to tylko wtedy jak na film się zapraszało kolezanki z podstawówki ;-)))

Kurka ale to były czasy!!! Mój stary pojechał na sachsy do NRF-u, chyba w 87-
        mym, przywiózł video marki Amstrad i przez następne 3 lata nie robiłem nic
        tylko oglądałem wszystko co w ręce wpadło ;-)))
    • Gość: yellow Re: hity poczatków wideo w Polsce IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.03, 12:50
      Z pierwszych obejrzanych filmów najbardziej podobał mi sie "Top Secret". Do
      dzisiaj mam wielki sentyment do tej komedii własnie z tego powodu.
      • Gość: Graceful Re: hity poczatków wideo w Polsce IP: 157.25.119.* 17.03.03, 08:05
        Gość portalu: yellow napisał(a):

> Z pierwszych obejrzanych filmów najbardziej podobał mi sie "Top Secret". Do
        > dzisiaj mam wielki sentyment do tej komedii właśnie z tego powodu.

Yellow, pozdrawiam Cię gorąco !
        Ja również bardzo lubiłam ten film. Totalnie absurdalny...
        W tej chwili pamiętam moment otwierania garażu pilotem na bezludnej wyspie,
        śpiewającego konia, balet etc
        Graceful
        • hans111 Re: hity poczatków wideo w Polsce 17.03.03, 10:41
          Aha, jeszcze przypomniał mi się taki film, oczywiście nie pamietam tytułu, że
          jakiś oddział US Army przeniósł się w czasie do średniowiecznej Japonii i tam
          walczyli z samurajami - do teraz pamietam jak tamci strącili helikopter jakimiś
          kolcami czy wirującymi gwiazdkami... rewelacja :-)

I jeszcze taki inny niby s-f - "Ameryka 3000", ale o czym był, za cholere już
          nie wiem.

pozdr
        • Gość: Tom Top Secret IP: *.teleaudio.com.pl 18.03.03, 11:36
          Gość portalu: Graceful napisał(a):

> Gość portalu: yellow napisał(a):
          >
          > > Z pierwszych obejrzanych filmów najbardziej podobał mi sie "Top Secret". D
          > o
          > > dzisiaj mam wielki sentyment do tej komedii właśnie z tego powodu.
          >
          > Yellow, pozdrawiam Cię gorąco !
          > Ja również bardzo lubiłam ten film. Totalnie absurdalny...
          > W tej chwili pamiętam moment otwierania garażu pilotem na bezludnej wyspie,
          > śpiewającego konia, balet etc

Gdzie tam były te momenty? Nie pamiętam... Chyba w ogóle nie było tam bezludnej
          wyspy. Dla mnie najlepszy był motyw Niemca, który spadł z wysokości i stłukł
          sie na kawałki jak wazon :)))))))
      • Gość: fan? Re: hity poczatków wideo w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.03, 12:18
        To jeden z nielicznych filmów tego okresu który przetrwał próbę czasu.
        Głównie dzieki swojej absurdalności.Mnie śmieszy do teraz.
        Najśmieszniejsze dla mnie były :rozmówki ang-niem "poprosze sznaucer i
        minę",kobieca druzyna sportowa,hymn ,scena z krową i prawie wszystkie inne ;-)
        • Gość: yellow Re: hity poczatków wideo w Polsce IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.03, 18:08

> To jeden z nielicznych filmów tego okresu który przetrwał próbę czasu.
          > Głównie dzieki swojej absurdalności.Mnie śmieszy do teraz.
          > Najśmieszniejsze dla mnie były :rozmówki ang-niem "poprosze sznaucer i
          > minę",kobieca druzyna sportowa,hymn ,scena z krową i prawie wszystkie inne ;-)

Tak, krowa była niezła. Poza tym podkop do ucieczki z więzienia (?)wielkości
          tunelu pod kanałem La Manche i duzo, duzo innych kawałków.
          Zastanawiam się, dlaczego ta komedia nie jest powtarzana. Stacje telewizyjne do
          znudzenia potrafia powtarzać te same filmy, ale Top Secret w tym zestawie nie
          ma.
          Dwa, trzy miesiące temu powtórzyła ten film stacja Canal+, ale ja ich nie mam :
          (. Liczyłam, że jak Canal+ otrzepal ten film z kurzu, to za jego przykladem
          pojdą inni, bo nie wiem, czy ktoś zauważył, że filmy często "chodzą stadami" po
          stacjach i to niekoniecznie tych powiązanych ze sobą jak np. tvp i tvp polonia.
          np. na jednym kanale powtarzaja "przeminelo z wiatrem" i za kilka dni ten sam
          film jest na innym kanale. To przyklad pierwszy z brzegu. Wspolnie wykupuja je
          do emisji, czy jak? W każdym razie, liczyłam, że ta prawidlowośc dotknie Top
          Secret, ale nic z tego.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich (a szczególnie Graceful :))) doceniających
          urok komedii Top Secret.
        • Gość: Ania Re: hity poczatków wideo w Polsce IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.03, 22:22

> To jeden z nielicznych filmów tego okresu który przetrwał próbę czasu.
          > Głównie dzieki swojej absurdalności.Mnie śmieszy do teraz.
          > Najśmieszniejsze dla mnie były :rozmówki ang-niem "poprosze sznaucer i
          > minę",kobieca druzyna sportowa,hymn ,scena z krową i prawie wszystkie inne ;-)

Oprócz tych pamiętam jeszcze sceny z:
          - kominkiem na spadachronie (dla nastroju) lecącym z całującą się parą
          - wielkim okiem bibliotekarza które nie zmniejszyło się po djęciu lupy;
          - szczegółową makietą ataku na Niemców;
          - ogromną słuchawką która była na I planie
          • kosz.marny Re: hity poczatków wideo w Polsce 21.03.03, 14:45
            Gość portalu: Ania napisał(a):

> Gość portalu: fan? napisał(a):
            >
            > > To jeden z nielicznych filmów tego okresu który przetrwał próbę czasu.
            > > Głównie dzieki swojej absurdalności.Mnie śmieszy do teraz.
            > > Najśmieszniejsze dla mnie były :rozmówki ang-niem "poprosze sznaucer i
            > > minę",kobieca druzyna sportowa,hymn ,scena z krową i prawie wszystkie inne
            > ;-)
            >
            > Oprócz tych pamiętam jeszcze sceny z:
            > - kominkiem na spadachronie (dla nastroju) lecącym z całującą się parą
            > - wielkim okiem bibliotekarza które nie zmniejszyło się po djęciu lupy;
            > - szczegółową makietą ataku na Niemców;
            > - ogromną słuchawką która była na I planie

POzdrawiam fanów "Top Secret"!!!!!!!!!!!

Mnie najbardziej utkwiła w pamięci scena z odjeżdżającym budynkiem dworca, na
            który patrzy facet ze stojącego pociągu :-))) po prostu odlot :-)))
            Oczywiście milion innych rewelacyjnych scen...
    • trin Re: hity poczatków wideo w Polsce 17.03.03, 23:45
      Byl rok moze '87 kiedy tatus zakupil video marki Otake na gieldzie, oraz kilka
      kaset, z mozliwoscia ich wymiany co tydzien. No wiec sie ogladalo :-). Video
      sluzylo mi wiernie przez lata, zginelo na polu walki kilka miesiecy temu -
      RIP :-(.

Filmy ktore mi najbardziej utwkily w pamieci to fantasy i sf wszelakiej masci.
      Szczegolnie te trzy ktorych tytulow nie przypomne sobie, moze ktos skojarzy:
      1) Las, czary, przystojny czarnowlosy bohater, chyba o jakis magiczny miecz
      chodzilo. W stylu angielskiej serii o Robin Hoodzie, ale zdecydowanie
      mroczniejsze.
      2) Jakas bagienno-blotnista planeta, facet co mial na scianach trofea
      mysliwskie z glowami ludzi. Chyba urzadzal sobie polowania na ludzi na tych
      bangach i jedno takie bylo glownym watkiem filmu.
      3) Tego byla cala seria, kilka kaset napewno. Jacys Obcy przybyli na Ziemie,
      ich wielki statek wisial nad planeta. Obcy zazerali sie zywymi szczurami i
      takimi tam ale najwiekszym ich przysmakiem bylo mieso ludzkie. Wygladali jak
      ludzie, ale o ile pamietam mieli zielona krew i tak ich mozna bylo rozpoznac.

Mam nadzieje ze ktos pamieta te dziela i ze nie sa tylko wytworem mojej
      pamieci...
      • Gość: fan? Re: hity poczatków wideo w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.03, 11:10
        Pamietam taki serial? sf ,bodajze pod tytułem Visitors.Obcy udawali ludzi,a
        ziemianie stworzyli ruch oporu.Było tego mnóstwo odcinków.Oglądałem
        namietnie ;-)
      • aric Re: hity poczatków wideo w Polsce 18.03.03, 12:39
        trin napisała:

> Szczegolnie te trzy ktorych tytulow nie przypomne sobie, moze ktos skojarzy:
        > 1) Las, czary, przystojny czarnowlosy bohater, chyba o jakis magiczny miecz
        > chodzilo. W stylu angielskiej serii o Robin Hoodzie, ale zdecydowanie
        > mroczniejsze.

Cholera też to widziałem, ale tak dawno, że nie pomne.:( Trzab by sobie o tych
        klasykach gdzieś poczytac.:)

> 2) Jakas bagienno-blotnista planeta, facet co mial na scianach trofea
        > mysliwskie z glowami ludzi. Chyba urzadzal sobie polowania na ludzi na tych
        > bangach i jedno takie bylo glownym watkiem filmu.

A tego to nie kojarze, może coś bliżej, kto grał, albo.. no nie wiemcokolwiek.

> 3) Tego byla cala seria, kilka kaset napewno. Jacys Obcy przybyli na Ziemie,
        > ich wielki statek wisial nad planeta. Obcy zazerali sie zywymi szczurami i
        > takimi tam ale najwiekszym ich przysmakiem bylo mieso ludzkie. Wygladali jak
        > ludzie, ale o ile pamietam mieli zielona krew i tak ich mozna bylo rozpoznac.

"V" wyszło teraz na DVD, widziałem wczoraj w Media Markt.:) Zarabisty serial.:)

Ja pamiętam jak namietnie szukałem wszedzie Bondów.:) Ciężko było.
        No i jak ujrzałem Autostopowicza, teraz to klasyka, miałem go na kasecie z
        filmem Paco.:)))
        • trin Re: hity poczatków wideo w Polsce 18.03.03, 21:55
          aric napisał:

> Cholera też to widziałem, ale tak dawno, że nie pomne.:( Trzab by sobie o
          tych
          > klasykach gdzieś poczytac.:)

Tylko jak znalezc film z ktorego pamieta sie tylko atmosfere? ;)

> A tego to nie kojarze, może coś bliżej, kto grał, albo.. no nie wiemcokolwiek.

Niestety, pamietam tylko jakies urywki i ogolna atmosfere filmu....

> "V" wyszło teraz na DVD, widziałem wczoraj w Media Markt.:) Zarabisty
          serial.:)

Dzieki za ten tytul, poszukam tego. Pamietam ze bardzo to lubilam :-).
          • Gość: jasiu Re: hity poczatków wideo w Polsce IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.03, 17:02
            A ja dorzucę jeszcze film "W górę rzeki" o studenckim wyścigu pontonowym.
    • Gość: Yosso Re: hity poczatków wideo w Polsce IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.03, 20:59
      filmy z wandamem w roli glownej: krwawy sport, kikbokser i te cudowne
      niemieckie komunikaty na żółtym tle o tym ze film jest przeznaczony dla widzow
      od 18 lat
    • Gość: Ana Re: hity poczatków wideo w Polsce IP: *.krakow.pl 21.03.03, 23:12
      Ja pamiętam:
      1. Commando - pierwszy film z Arnoldem jaki widziałam
      2. Karate Kid - u nas w klasie wszystkie dziewczyny kochały sie w tym
      chłopaczku, który grał głównego bohatera
      3. Akademia Policyjna - wtedy byłam tym zafascynowana, dziś nie moge na to
      patrzeć
      4. Mucha - dla mnie to było lekarstwo na odchudzanie, nie chciało mi sie jeść
      przez tydzień
      • Gość: mars700 Re: hity poczatków wideo w Polsce IP: *.sgh.waw.pl 24.03.03, 15:06
        "Rambo - Pierwsza Krew" i charakterystyczny głos lektora, którego ton pamiętam
        do dziś.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka