Dodaj do ulubionych

komentarz niemiecki

IP: *.lanet.wroc.pl 25.05.03, 15:17
to bylo najbardziej mile na tej Eurowizji. Brzmial dokladnie tak: 12 punktów
dla naszych sąsiadów i przyjaciół - POLSKI. Co do ICH TROJE uwazam ze
naprawde wypadli dobrze a fanem ich wcale nie jestem.
Obserwuj wątek
    • Gość: wowo Re: komentarz niemiecki IP: *.drw.zabki.net.pl / 192.168.41.* 25.05.03, 21:07
      Mi też bardzo się ten gest podobał. Ciekaw jestem jednak, co (i czy wogóle) za
      tym stoi. Przyznacie bowiem, że coś takiego zdarza się w mediach tak rzadko, że
      jeśli już, to zwykle motywowane jest jakimś interesem. Nawet politycy nieczęsto
      się na takie pochlebstwa zdobywają. Tu zaś mamy do czynienia z deklaracją
      przyjaźni wobec widzów z wielu narodów. Jeśli był to czysty gest przyjaźni, to
      jestem naprawdę, maprawdę mile zaskoczony :).
      • Gość: bodo Re: komentarz niemiecki IP: *.rtk.net.pl 25.05.03, 22:01
        po tych wszystkich "osłach trojańskich", którymi nas
        raczono w niemieckiej prasie - dobrze że sie ocknęli.
        sadzę, że nie muszą nas kochać, nie mają powodów
        przepadać za nami ("jedź do Polski - twoje auto już tam
        jest"!) - ale trzeba uważnie pilnować, by nie przekraczać
        granic upokorzenia, trzeba mnożyć pozytywne gesty (bo to
        był taki gest) - i z naszej strony winna byc podobna
        odpowiedź.
        Nigdy nie należy się "zacinać" i konserwować złych
        układów z sąsiadami...
        Niemcy - dzięki! (tym większe, że niemiecka piosenka,
        przecież niezła w swoim gatunku, nie została u nas doceniona)
        • Gość: Jan Re: komentarz niemiecki IP: *.dip.t-dialin.net 25.05.03, 22:38
          Ockneli sie?Nie uogolniajcie.Na innych niemieckich stacjach telewizyjnych mysla calkiem inaczej.
          • Gość: JanD Re: komentarz niemiecki IP: *.telia.com 27.05.03, 00:54

Gość portalu: Jan napisał(a):

> Ockneli sie?Nie uogolniajcie.Na innych niemieckich stacjach telewizyjnych
            mysla
            > calkiem inaczej.

Jednak 12 punktow pochodzilo od telewidzow, czyli bylo wystarczajaco ogolne.
            • Gość: Jasiek Re: komentarz niemiecki IP: *.dip.t-dialin.net 27.05.03, 14:44
              Polskich telewidzow,dokladniej Polakow na saxsach i czarnej robocie w Niemczech.
              • Gość: fgfdgd Re: komentarz niemiecki IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.03, 10:23
                a wiesz ile jest ludzi innych narodowosci w niemczech? np turkow? oni tez
                napewno glowsowali na swoich
    • Gość: Y Re: komentarz niemiecki IP: 62.233.175.* 28.05.03, 11:35
      Mile? Ciekawe czy dla tych, ktorzy jeszcze pamietaja okrucienstwa wojny
      rowniez. Chrzanic Wisniewskiego (zrobi wszystko dla kasy i po to zeby sie
      lepiej sprzedac calkiem jak zwykla meska qrewka) i wszystkich gebelsow. Polak
      i niemiec nigdy nie byli i nigdy nie beda szczerymi przyjaciolmi. Wie to kazdy
      kto np. pracowal w Niemczech badz mial okazje bliskiej konfrontacji z jakims
      gebelsem. Wisnieski jest wrecz zalosny. Przyjaciol Polski? Buhahaha!!!
      • dorotace Re: komentarz niemiecki 28.05.03, 22:32
        Całkowicie się z tobą zgadzam. W mojej szkole była niemicka wymiana - 16 - 17
        lat. W ramach wycieczki krajoznawczej byli w Oświęcimiu. Gdy powiedziano im, że
        tam jadą i że to obóz, myśleli, że chodzi o kolonie. Nie wiedzieli o co chodzi,
        gdy dotarli na miejsce i zobaczyli baraki, komory gazowe. To przerażające, że
        ludzie, których rodzice i dziadkowie wybrali Hitlera na przywodcę III Rzeszy,
        popierali antysemityzm i Holocaust i na pewno po części brali w nim udział,
        wiedzą tak niewiele o zbrodni ludobójstwa dokonanej przez swoich rodaków. Ja
        codziennie idąc do szkoły (mieszkam w Warszawie) widzę budynki które mają nie
        więcej niż 50 lat tablice pamiatkowe w miejscach egzekucji, a współcześni
        Niemcy nie wiedzą nawet co to wszystko znaczy. To tylko przerazający dowód na
        to, że nie uczy ich się tego w szkołach, że nie jest to temat obecny w życiu
        politycznym i społecznym, w rodzinie.
        Najgorsze jest zapomnienie o cierpieniu innych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka