Dodaj do ulubionych

USTAWIONE OGŁOSZENIA O PRACĘ

17.07.03, 17:55
Co myślicie o sytuacji w której odpowiadam na ogłoszenie z
dodatku "Praca" "Gazety Wyborczej", spełniając WSZYSTKIE podane w nim wymogi
z nawiązką (i to dużą), a mimo to nikt się ze mną nie kontaktuje ? Wydaje mi
się, że w takich sytuacjach ogłoszenia są ustawione-postępowanie rekrutacyjne
to tylko zasłona dymna. Słyszałem, że duże koncerny muszą zamieszczać
ogłoszenia o wakatach, bo tak nakazują im jakieś normy ISO. Co o tym
sądzicie ?
Obserwuj wątek
    • Gość: bihor Re: USTAWIONE OGŁOSZENIA O PRACĘ IP: *.acn.pl / 10.64.5.* 17.07.03, 22:05
      Tak jest w istocie. Inna praktyka jest taka:
      pracodawca ma cholernie sprecyzowane wymagania odn. pracownika, np plec, wiek w
      przedziale np 30-34, ilosc dzieci, wzrost, itp. Firma HR nie moze zamiescic
      ogloszenia z takimi wymaganiami gdyz potem jest posadzana o dyskryminacje. W
      efekcie ludzie aplikuja myslac ze spelniaja wymagania, ktorych tak naprawde nie
      spelniaja...

• Gość: jacek01g Re: USTAWIONE OGŁOSZENIA O PRACĘ IP: 62.233.167.* 17.07.03, 23:53
        > Tak jest w istocie. Inna praktyka jest taka:
        > pracodawca ma cholernie sprecyzowane wymagania odn. pracownika, np plec, wiek
        w
        >
        > przedziale np 30-34, ilosc dzieci, wzrost, itp. Firma HR nie moze zamiescic
        > ogloszenia z takimi wymaganiami gdyz potem jest posadzana o dyskryminacje. W
        > efekcie ludzie aplikuja myslac ze spelniaja wymagania, ktorych tak naprawde
        nie
        >
        > spelniaja...

Potwierdzam. Znam przypadki z firm Microsoft i HP Polska w ktorych na jakies
        stanowisko misiek sie znalazl albo zostal zrekrutowany ale z uwagi na ichnie
        normy korporacyjne - trzeba bylo to zalatwic droga oficjalna.

Zatem Pani Jozia z firmy X dostala tel. od prezesa Y w stylu "pani Joziu! ma tu
        pani papiery pana Z. Prosze go zatrudnic zgodnie z naszymi procedurami". Wiec
        pani Jozia daje ogloszenie w prasie, odbiera listy rekrutacyjne, przeprowadza
        assesment-center aby papiery byly w porzadku a i tak dostal sie ten kto juz byl
        na dane stanowisko upatrzony. Taki kapitalistyczny pic zeby bylo dobrze. W
        koncu klient nasz pan. Pan placi, pan wymaga.

Wiem jedynie o ww firmach. To prawda, ze na bardzo dobre stanowiska pracy ludzi
        z ulicy sciaga sie w ostatecznosci, najpierw wykorzystujac kontakty i
        znajomosci ale bez przesady! Podobno 95% ogloszen firmy Hewlett Packard to pic
        do kwadratu.

pzdr i mimo wszystko - zycze powodzenia
        • Gość: mgr inż Re: USTAWIONE OGŁOSZENIA O PRACĘ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.03, 22:23
          no , ja chociaż prawie rok siedzę na bezrobociu, to chyba przestanę "gazetę" w
          poniedziałek kupować...
          a co dopiero mówić o "służbie cywilnej" czyli urzędach państwowych...
          tam jest wymóg ogłaszania konkursu
          a wymogi czasem są "dowcipne"
          np:
          ministerstwo X poszukuje informatyka do sieci...
          podstawy języka francuskiego
          ukończone Sggw, lub biologia ...
          albo:
          webmaster do obsługi serwisu, obsługa graficzna , skład zdjęć
          ukończona politologia
          albo:
          komenda X
          poszukuje emeryta wojskowego
          do pracy biurowej
          nie dość, że były BOR-owik ma 2 tyś emerytury, to jeszcze etat...
          • Gość: mgr inż Re: USTAWIONE OGŁOSZENIA O PRACĘ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.03, 22:25
            a podobnie ustawione są PKP (znam to bo to moja specjalność po studiach)
            wojsko, policja, ministerstwa...
            a jak biorą na rozmowę, to po to by dyrektor się nie czepiał...
            bo i tak zatrudniony koleś ma połowę moich kwalifikacji...
            ja np mgr.inż. 2 języki bardzo dobrze, 3 robię od podstaw sam
            a musiałem do solidu na ciecia pójść, ale robotę za 4 zł/h to mam gdzieś....
    • Gość: elka Re: USTAWIONE OGŁOSZENIA O PRACĘ IP: *.era.pl 21.07.03, 16:44
      Szukam mojemu chłopakowi pracy w w-wie od ponad roku - bezskutecznie, oferty
      wysyłamy tylko na takie ogłoszenia gdzie istnieje potencjalna szansa
      zatrudnienia (specjalistyczne wykształcenie), niestety przez ten rok tylko 2
      rozmowy kwalifikacyjne i nawet zero odpowiedzi listownej potem w
      stylu "dziękujemy za zainteresowanie naszą ofertą..."
      a juz najgorsze są agencje pośredniczące - nie wierzę że wogóle przekazują
      aplikacje do swoich klientów, co najwyżej aplikacje SWOICH krewnych i znajomych
    • hernandez Re: USTAWIONE OGŁOSZENIA O PRACĘ 22.07.03, 22:50
      Wielkie koncerny na stanowiska "lepsze" tj.nie praca fizyczna tak naprawde
      wszystkie stanowiska obsadzaja po protekcji osob z ktorymi wspolpracuja np.
      progfesorow, dr itd choc oczywiscie zawsze sa wyjatki i dlatego warto zawsze
      probowac:)
    • Gość: ADAM Re: USTAWIONE OGŁOSZENIA O PRACĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.03, 23:12
      Normy ISO nic nie nakazują BARANIE! widocznie na 100 ofert było 50 tak samo
      dobrych jak TY, tylko może bliżej mieszkali przyszłej pracy.
      Nasz Prezydent MICHAŁEK też mówi że to pracodawca wybiera a nie pracownik i ze
      jest to zgodne z kodeksem pracy. Masz wejścia u MICHAŁKA, zasłużyłeś sie
      widocznie w jego komitecie to masz szansę na pracę inaczej nigdy za MICHAŁKA
      jej nie dostaniesz.
      • kat-on PRACA DLA KOLEGI ADAMA 23.07.03, 00:03
        Proponowałbym Drogi Kolego przed nazwaniem kogoś baranem spojrzeć w lustro-po
        Twoim poziomie kultury wnoszę, że owego sympatycznego skądinąd czworonoga
        bardzo przypominasz. A może prezydent Michałek prowadzi hodowlę baranów ? Tam
        zapewne normy ISO nie obowiązują, więc na pewno się załapiesz :-)

życząc Ci wielu sukcesów w reprodukcji baraniego tudzież owczego stadka

łączę wyrazy szacunku

Kat-on

P.S. Z wdzięczności za Twój jakże cenny i odkrywczy post dedykuję Ci kawał:
        Dlaczego owca jest smutna ? Bo ma męża barana !

Gość portalu: ADAM napisał(a):

> Normy ISO nic nie nakazują BARANIE! widocznie na 100 ofert było 50 tak samo
        > dobrych jak TY, tylko może bliżej mieszkali przyszłej pracy.
        > Nasz Prezydent MICHAŁEK też mówi że to pracodawca wybiera a nie pracownik i
        ze
        > jest to zgodne z kodeksem pracy. Masz wejścia u MICHAŁKA, zasłużyłeś sie
        > widocznie w jego komitecie to masz szansę na pracę inaczej nigdy za MICHAŁKA
        > jej nie dostaniesz.
      • Gość: Gość potalu W-wa Re: Parę przykładów... IP: *.dialup.medianet.pl 23.07.03, 00:06
        Chce mi się spać, bo północ blisko, więc nic nie będę pisał tylko parę
        przykłądów.
        Dla wyjaśnienia: do pracodawców staram się docierać wszelkimi kanałami, ale tu
        mam parę fajnych rzeczy z kanału e-mailowego... .....

1.
        Your message
        To: ewa.wojciechowska@pilkington.pl

Sent: Sun, 15 Sep 2002 20:17:34 +0200
        did not reach the following recipient(s):

c=PL;a= ;p=Pilkington;o=PLSAND02;dda:SMTP=EWA.WOJCIECHOWSKA@PILKINGTON.PL;
        on Sun, 15 Sep 2002 20:24:23 +0200
        Der Name des Empfängers wurde nicht erkannt.
        Die MTS-ID der ursprünglichen Nachricht ist: c=pl;a=
        ;p=pilkington;l=SPLSAND03B0209151824SSHGN5CW
        MSEXCH:IMS:Pilkington:PLSAND02:SPLSAND03B 0 (000C05A6) Unknown Recipient

2.
        Szanowny Panie,
        Serdecznie dziękujemy za złożoną ofertę pracy. Niestety nie mamy obecnie
        możliwości zatrudnienia Pana zgodnie z Pańskim wykształceniem jak też
        dotychczasowym doświadczeniem zawodowym.
        Życzymy powodzenia w znalezieniu interesującego miejsca pracy!
        Z poważaniem

Krystyna Korenkiewicz

VOLKSWAGEN BANK POLSKA
        VOLKSWAGEN LEASING POLSKA
        Departament Spraw Personalnych i Administracji

----

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka