Gość: ???? IP: *.sti.net.pl / 192.168.132.* 17.07.03, 12:38 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ???? Re: Mam pytanie....... IP: *.sti.net.pl / 192.168.132.* 17.07.03, 12:49 cymu my na naszym forum niy piszymy gwarom slonskom,jo za bardzo niy umia ale som mieszkancy co naprowda dobrze godajom po naszymu, niy zwracejcie uwagi na błedy bo wiadomo co młodsze pokolynie to mniej pamiynto. Moze wtedy wiyncy miyszkanców bydzie tu zaglondac, co o tym myslicie,ale szczeze i kulturalnie prosza???poz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???? Re: Mam pytanie....... IP: *.sti.net.pl / 192.168.132.* 17.07.03, 12:49 cymu my na naszym forum niy piszymy gwarom slonskom,jo za bardzo niy umia ale som mieszkancy co naprowda dobrze godajom po naszymu, niy zwracejcie uwagi na błedy bo wiadomo co młodsze pokolynie to mniej pamiynto. Moze wtedy wiyncy miyszkanców bydzie tu zaglondac, co o tym myslicie,ale szczeze i kulturalnie prosza???poz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piekarzanin Re: Mam pytanie....... IP: proxy / 192.168.47.* 19.07.03, 11:36 Chyba nie ma sensu nakazywać uczestnikom tego forum pisanie w gwarze śląskiej. Po pierwsze gwara śląska jest bardziej językiem mówionym niż pisanym i będzie trudno zapisać niektóre słowa. Po drugie niektórzy uczestnicy tego forum to na pewno są osoby przyjezdne, ktore nie znają dobrze gwary. Ponadto niektórzy nawet rodowici piekarzanie nie znają wszystkich słów występujących w gwarze. Oczywiście nie zabraniam posługiwania się gwarą. Jeżeli chce ktos przekazać swoje myśli w gwarze to proszę bardzo. Zapraszam wszystkich co bardzo dobrze znają gwarę i jest ona dla nich bliższa niż język ogólnopolski do wyrażania swoich opinii własnie w gwarze. Nie ma powodu do wstydu. A co do zainteresowania tym forum. Coś się w tym lipcu ruszyło. Miejmy nadzieję, że na dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???? Re: Mam pytanie....... IP: *.sti.net.pl / 192.168.132.* 23.07.03, 19:58 dlaczego uzyłes słowa "nakazywac" nikt nie mowił o nakazywaniu czego kolwiek, to była tylko propozycja,moze zrobiło by sie weselej na naszym forum? nasze slaskie kawały pisane gwara sa super!!!!na innych for. pisza gwara i nikomu to nie przeszkadza,a jak ktos nie lubi to jego problem!!!pozd. Odpowiedz Link Zgłoś