Dodaj do ulubionych

Problem identyfikacji ubezpieczeniowej

04.01.12, 12:04
"Ludzie walczą o zdrowie i życie, a arogancki premier uśmiecha się jak idiota z ekranu telewizora": Bezsensowna bzdura i kolejny przykład niemocy państwa oraz kretyństwa decydentów, absurdów jakie spotykamy na co dzień od ponad 20 lat na tym bezkresnym oceanie biurokracji, kumoterstwa, nepotyzmu tudzież zawłaszczenia/kradzieży majątku narodowego oraz wszystkiego innego bla bla bla o których to sprawach już po prostu nie ma siły człowiek pisać. W roku 2012 w środku Europy w prawie 40milionowym kraju, gdzie do urzędu czy do apteki trzeba się fatygować z walizką dokumentów, w tym z wyciągiem metryki (albo świadectwem ślubu) babki poświadczonym niezliczonymi ważnymi pieczęciami wojewódzkiego oddziału ZUS w miejscu aktualnego zameldowania...

Ale do rzeczy. Prawie 10lat temu w regionie śląskim, wykorzystując bezhołowie (albo przepychanki?) na stołku centralnego prezesa ZUS, jeden z tamtejszych ciut mądrzejszych wprowadził w 6miesięcy Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego, którego to epokowego przedsięwzięcia z punktu widzenia informatyka (i informatyki światowej!) nie chcę objaśniać, żeby nie kompromitować pozostałych oportunistycznych przedstawicieli tego zawodu w tym dziwnym kraju. Z dziennika TV dowiedziałem się wczoraj, że mamy najlepszych na świecie programistów, co jest niby rzeczą totalnie z zagadnieniem niczym logicznym nie związaną!

Owa karta "służy do autoryzacji świadczeń medycznych pacjentów w placówkach służby zdrowia na obszarze województwa śląskiego" a w całym kraju rozpętała się ożywiona dyskusja na temat pieczątek na receptach podczas gdy ja kuźwa już 30lat temu mieszkałem w kraju, w którym po 2 czy 3 wizytach mój aptekarz klikając w klawiaturę óczesnego prymitywnego IBM compatible marki Olivetti wiedział o mnie i mojej rodzinie więcej niż ja, główny breadwinner oraz provider 5 osobowej rodziny, niż ja wiedziałem sam o sobie...
Obserwuj wątek
    • Gość: Też z Dublina Re: Problem identyfikacji ubezpieczeniowej IP: *.ntlworld.ie 16.01.12, 15:28
      Każdy sposób aby szczuć Polaków na siebie jest dobry. W najnowszej odsłonie afery refundacyjnej dostało się nawet ...Owsiakowi i WOŚP. Absurdalność polskiej paranoi sięga powoli dna.

Czytaj: WOŚP ofiarą ustawy refundacyjnej? Pompy insulinowe mogą nie trafić do szpitali
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10970545,WOSP_ofiara_ustawy_refundacyjnej__Pompy_insulinowe.html
      • temponick Re: Problem identyfikacji ubezpieczeniowej 17.01.12, 00:33
        Gdzie są nasze pieniądze z NFZ? Prawda o pieczątkach

Afera receptowa i pieczątkowa to zasłona dymna. Lek. med. Eugeniusz Sendecki:

www.youtube.com/watch?v=MBj6DLAeF8k
        (...) Wszyscy milczą na temat DRUGIEJ PIECZĄTKI, którą lekarze przybijają do dokumentacji pacjenta. Jest na niej napisane "brak możliwosci weryfikacji uprawnień pacjenta do leków refundowanych". I to jest klucz do zrozumienia afery. Urzędnicy NFZ nie dlatego nie weryfikują na bieżąco ilości ubezpieczonych, że nie potrafią. Owszem - potrafią jak najbardziej! Nie weryfikują, bo nie chcą ujawnić, że po prostu pieniedzy w kasie NFZ jest mniej niż ubezpieczeni wpłacili na ręce ZUS-u, który miał je funduszowi przekazać, ale naciski polityczne zmieniły bieg złotego strumienia! (...)
        • Gość: lokalny Re: Problem identyfikacji ubezpieczeniowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.12, 10:30
          powięciłem te 23 minuty na rozmowę z Gieniem ..., i ten skromny lekarz często jakby to powiedział Maciarewicz "mijał się z prawdą". Przede wszystkim sprawa podstawowa, to pacjent jest ubezpieczony nie od momentu oplacenia składki zdrowotnej, a od daty zgłoszemia do zus-u przez pracodawcę. Więc całe te jego wywody są praktycznie bez sensu.
          Przykładowo: jesli zatrudnię się 2 stycznia, to pracodawca ma 7 dni na zgłoszenie mnie do zusu, ale skladkę zdrowotną zapłaci dopiero 15 lutego. Więc gdyby było tak, jak opowiada ten "skromny" Gienio , to byłbym nieubezpieczony przez półtora miesiąca. Gdyby mnie lekarz w przychodni na recepcie napisał "Refundacja do uznania NFZ-tu", to byłaby to moja ostatnnia wizyta w tej przychodni.

• Gość: Też z Dublina Re: Problem identyfikacji ubezpieczeniowej IP: *.ntlworld.ie 17.01.12, 12:23
            A ja pozwoliłem sobie w przerwie (na zmywaku) posłuchać 2x po 23 min tego co pan doktor ma do powiedzenia i bardzo mi się spodobały: nawiązanie do niedawnego skoku min Rostowskiego na OFE czyli to co mówi w 5min oraz 7min05sek raz 9min40sek. Ciekawy, bardzo ciekawy materiał :)

OBYWATELU

odbierz swoją EKUZ wydawaną przez NFZ za darmo która jest poświadczeniem ubezpieczenia i zobacz jak 40 mln obywateli odbierająca kartę EKUZ doprowadzi do sraczki na najwyższych szczeblach władzy

---
            NIE UFAJ SYSTEMOWI. Podwazaj autorytety z telewizji, pracy, szkoły, kościoła, radia i prasy!
            • Gość: lokalny Re: Problem identyfikacji ubezpieczeniowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.12, 12:37
              a mnie szczególnie spodobało się stwierdzenie pana doktora, że taki system obsługi ubezpieczonych uczeń liceum zrobi w kilka godzin...
              • Gość: Też z Dublina Re: Problem identyfikacji ubezpieczeniowej IP: *.ntlworld.ie 17.01.12, 12:44
                Oczywiscie, ze uczeń liceum by nie zrobił, ale to jest po prostu taka dowolność literacka pana doktora, podkreślająca absurdalność zaistniałego konfliktu. Ale już kilku programistów średnio zdolnych w 6dni w stodole pod Kunowem, na pewno TAK!
                • Gość: lokalny Re: Problem identyfikacji ubezpieczeniowej IP: *.adsl.inetia.pl 17.01.12, 18:29
                  cała ta wypowiedź pana Genia to "dowolność literacka"
                  • Gość: Też z Dublina Re: Problem identyfikacji ubezpieczeniowej IP: *.gn.gov.ie 07.02.12, 15:50
                    Boni zapewnia, że bédzie hulać wszystko już wkrótce. Podobno wydano do tej pory na system aż 720 mln zł! Ale jest w nim ponoć 4mln 'martwych dusz', wiéc ze 100mln trzeba wydać na jeszcze weryfikacje. Ale heca wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11099676,Martwe_dusze_w_wykazie_NFZ___niezyjacych_ubezpieczonych.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka