Dodaj do ulubionych

Panowie kierowcy

20.01.13, 15:05
Używający w czasie podróży nawigacji. Moje pytanie. Którą nawigacje obsługującą AutoMapę i dobrze trzymającą sygnał polecacie. Nie interesują mnie dodatki typu transmiter,czytnik, player i takie tam. Ma "trzymać dobrze satelitę " i radzić sobie sprawnie z AutoMapą.

"kto przez dwa lata całą wiedzę o świecie czerpie z telewizji, traci zdolność myślenia" - Volkoff
Obserwuj wątek
    • Gość: Tez z Dublina Re: Panowie kierowcy IP: *.ntlworld.ie 20.01.13, 15:27
      I ty Leonie nie wiesz jak jeździć? Świat się wali do góry nogami... Chyba, że szykujesz grunt pod Janosika z AutoMapą w tle i temu podobne duperele pod Androidem
      • leon.komornicki Re: Panowie kierowcy 20.01.13, 15:46
        Kreatywność obecnej władzy, jak wyrwać od ludzi pieniądze jest ogromna. Obstawiam się czym mogę....niestety takich czasów doczekałem. Ryzyko staram się ograniczyć do minimum. Mam niekiedy ciężką nogę, a skromniutki portfel.
        • Gość: Tez z Dublina Re: Panowie kierowcy IP: *.ntlworld.ie 20.01.13, 15:59
          TAK myślałem, bo innego logicznego wytłumaczenia nie ma. Dróg mamy jak na lekarstwo, więc ktoś kto używa GPS żeby trafić do W-wy przez Radom i żeby patrzeć na wskazania GPS w korku za Jankami, nie wydaje mi sie zdrowym na umyśle...

Wracając do Janosika wydaje mi się, że będzie działał pod każdym sensownym smartfonem nowej generacji. Producenci zapowiadają również nową generację radia CB które jest legalne, podczas gdy niektóre wersje GPS mają być zakazane!!! Osobiście na razie bym się nie spieszył z zakupem, bo wysyp nowości nastąpi z każdym tygodniem!!!
          • Gość: tad Re: Panowie kierowcy IP: *.adsl.inetia.pl 21.01.13, 10:40
            A to innych tras nie ma jak do Warszawy przez Radom? Poza tym gps jest jak najbardziej pomocny chociażby przy szukaniu konkretnej ulicy w konkretnym mieście i wtedy ilość dróg krajowych nie ma żadnego znaczenia.
            • Gość: Też z Dublina Re: Panowie kierowcy IP: *.ntlworld.ie 21.01.13, 11:03
              Jestem konserwatywnym sceptykiem w tej dziedzinie. Dobry kierowca to takie stworzenie, które powinno wiedzieć gdzie jedzie? jak przejedzie trasę? i tym podobne przed wyruszeniem w podróż. Coraz bardziej popularne i doskonałe (trzeba przyznać) GPS robią jednak kierowcom (zwłaszcza młodym) wodę z móżgu. Spotkałem przed EuroTunelem Polaka, który miał strach w oczach okrutny, bo okazało się, że ... padła mu automapa i nie wiedział jak do Polski wrócić na święta. Musiałem biedakowi z pamięci dyktować przez jakie miasta ma jechac do domu.
    • bmwariat Re: Panowie kierowcy 21.01.13, 08:10
      ja mam lark 43.2 i wgraną automapę. Wszystko działa jak należy. A to czy gubi sygnał czy nie to zalezy od ustawień jak np. port, czy nawet synchronizacji czasu z gpsem.. Jeźdzę w dalsze trasy na niej i sprawuje się bardzo dobrze.
      • leon.komornicki Re: Panowie kierowcy 21.01.13, 09:47
        Jak radzi sobiei lark 43.2 z wytyczaniem alternatywnej trasy w przypadku, kiedy znalazłem się poza wyznaczoną? Jest wyraźna zwłoka , czy analiza i proponowanie nowej odbywa się szybciutko.W przypadku jazdy w większych miastach jest to dość istotny szczegół.
        • Gość: Tez z Dublina Re: Panowie kierowcy IP: *.ntlworld.ie 21.01.13, 10:46
          Przejechałem prawie 5000km w okresie światecznym z TomTom'em (nie moim, ja nie używam gadżetów) i mogę powiedzieć, że poza 2-3 wpadkami (gdzie mapa nie była aktualna, między innymi przed Sycowem nie było uaktualnienia na zjazd S8 w kierunku Wrocławia, oddany bodajze na początku grudnia) auto samo jedzie a analiza i wytyczanie nowej odbywa się automatycznie. Zaraz po 'pomyleniu' trasy pojawia się instrukcja co robić. Raz nastawione destination, wg wybranego kryterium, działa przez całą podróż bez zarzutu.
          • leon.komornicki Re: Panowie kierowcy 21.01.13, 11:28
            Czemu traktujesz nawigację jako gadżet? Ja uważam to za wielce przydatne urządzenie. Pewnie ,że bez nawigacji też wszędzie trafisz, ale przyznasz, że komfort tego "trafiania"jest w przypadku użycia nawigacji znacząco dostrzegalny.Moja Żona korzysta z nawigacji prawie siedem lat i radzi sobie z nią świetnie , chwali również. Mnie interesuje szczególnie aktualizacje sieci radarów i innych posterunków służących władzy do pustoszenia mojego portfela. . AutoMapa daje rocznie sześć aktualizacji za około 80 zł. Moim zdanie jest to dobra oferta. Z map i aktualizacji można być zadowolonym.Inna sprawa to urządzenie na pokładzie którego mogę Automapę wgrać i niej korzystać. O to pytam właśnie forumowiczów.
            • Gość: Tez z Dublina Re: Panowie kierowcy IP: *.ntlworld.ie 21.01.13, 11:44
              Możesz jeździć ze wszystkim co ma display, procesor w środku, jakiś system operacyjny. Mój syn swego czasu jeździł po W-wie z laptopem na przednim siedzeniu (albo pasażer trzymał laptopa na kolanach) z wgraną jakąś automapą z Google oraz prostym GPS na dachu auta, bo nie chciał drań odbierać w środku. Teraz jest inny świat, niź to co było nawet 5lat temu. 1000 i 1 mozliwości, można wgrać do każdego smartfona od 500PLN w górę!
        • Gość: daro Re: Panowie kierowcy IP: *.blokowe.pl 26.01.13, 23:11
          radyjko cb to rowniez istotny szczegol wtedy :)
    • burak.z.onetu Re: Panowie kierowcy 22.01.13, 10:13
      ...uzbrojeni jak w Afganistanie

• leon.komornicki Re: Panowie kierowcy 22.01.13, 10:23
        Dziwisz się buraku? Ja nie!
        • burak.z.onetu Re: Panowie kierowcy 22.01.13, 10:51
          Nie, nie dziwie się, dlatego dodałem link tak propos. Nawet T.Lis (szacunek!) propaguje walkę z wiatrakami...
          • Gość: Tez z Dublina Re: Panowie kierowcy IP: *.ntlworld.ie 22.01.13, 11:09
            Coś mi się wydaje, że główny księgowy się przeliczy z tymi 1.5 mld po stronie wpływów. Wtedy pewnie do akcji wkroczy infrastruktura ViaToll z kamerami oraz pomiarem odcinkowym. To dopiero będzie zabawa... Nie widzę osobiście żadnego antidotum!!!
            • Gość: gość Re: Panowie kierowcy IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 22.01.13, 13:04
              Jak się będzie jeździć zgodnie z przepisami kolesie z wieśwagenówi i starych bmw to radar nikomu straszny nie będzie.
              • burak.z.onetu Re: Panowie kierowcy 22.01.13, 18:02
                A co mają radary i nieoznakowane radiowozy do szerzącego się buractwa na drogach? Policja dostała prikaz z góry, ze trzeba łapać za prędkość. A prędkość prędkości nierówna. Jakim prawem na nowych drogach i obwodnicach znaki pokazują 50km/h? Przecież są nowe, dwupasmowe nierzadko, najdroższe i najbezpieczniejsze na świexie? Piraci drogowi to nie prędkość nawet 120 czy 140 na nowej drodze.

Piraci drogowiL to jazda po pijanemu. To mijanie na trzeciego, wyprzedzanie tam gdzie nie wolno, jazda pod prąd na czołówkę, objeżdżanie wysepek z lewej, przejeżdżanie na czerwonych światłach, ignorowanie znaków STOP, bezpośrednie zagrozenie zycia swojego i innych. Tego fotoradary niestety nie wyłapią a z to jest przyczyną większości wypadków
                • leon.komornicki Re: Panowie kierowcy 22.01.13, 19:06
                  Buraku, Twój post z 18:02 to kwintesencja całej sprawy. To samo mówię wszystkim interlokutorom z którymi rozmawiam. Absolutna większość jest podobnego zdania. Zdarzają się jednak tacy , którzy zawzięcie wierzą w dobre intencje rządzących łobuzów. Nic na to nie poradzimy.
                  Przykład. W Kielcach wyremontowano za około 40ml złotych blisko 10 km odcinek drogi w kierunku Krakowa. Przed remontem na tym odcinku obowiązywało ograniczenie do 70km. teraz po remoncie po nowej dwupasmowej nawierzchni można jechać 50km. Tuskowi funkcjonariusze od poboru opłat już stoją i wypełniają postawione przed nimi resortowe zadania.
                  A tu masz kolejny pomysł tego ciemniaka Nowaka
                  W jakim ja kraju żyję ?
                  • Gość: Tez z Dublina Re: Panowie kierowcy IP: *.ntlworld.ie 22.01.13, 19:53
                    leon.komornicki napisał:

> W jakim ja kraju żyję ?

Żyjesz Ty, żyje burak, żyjecie w kraju bezprawia -Ale najgorsze jest to, że wszyscy razem (mnie nie wyłączając) godzimy się na to!
                • Gość: daro Re: Panowie kierowcy IP: *.blokowe.pl 26.01.13, 23:18
                  MIJANIE na trzeciego??? chlopie to nawet w kodeksie drogowym niema takiego slowa!!! kto tobie dal prawo jazdy wojt łopatowa za masło?
    • leon.komornicki Re: Panowie kierowcy 28.01.13, 11:31
      Szaleństwa ciąg dalszy
      • pismen1 Re: Panowie kierowcy 29.01.13, 14:34
        Nie parkuj, korzystaj z komunikacji miejskiej. Zaoszczedzisz.
        • Gość: police Re: Panowie kierowcy IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.13, 13:55
          Szczególnie u nas zaoszczędzisz na komunikacji miejskiej. Jak parę razy w miesiącu pojedziesz taxi do lub z pracy, bo autobus nie przyjechał, to dasz sobie spokój z nią.
        • Gość: gość Re: Panowie kierowcy IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 30.01.13, 16:44
          w komunikacji miejskiej jest niefajnie - wieje, śmierdzi i telepie
    • leon.komornicki Re: Panowie kierowcy 03.02.13, 14:34
      Tak jest w całym kraju. To jest słynne bezpieczeństwo na drogach Sławku Nowaku. Tego ten peowski gamoń nie widzi. Mnie nie obchodzą tłumaczenia typu, jest zima, jest mróz i takie tam pierdoły. Kradną nam dostatecznie dużo i zamierzają więcej,zatem mają obowiązek rzeczywiście o bezpieczeństwo zadbać.
      • burak.z.onetu Re: Panowie kierowcy 03.02.13, 17:57
        Sytuacja robi się dramatyczna. Po soli i śniegu, mrozach i roztopach drogi rozmywają się w drabiazgi. -Oczywiście w Ostrowcu nie jest lepiej. Było źle na Radwana, Bałtowskiej, Polnej.Teraz jest jeszcze gorzej. Dziury są wszędzie. Na skrzyżowaniu Sienkiewicza i Polnej są dziury a pozapadane studzienki to koszmar. NIE wiem kto jest odpowiedzialny w miescie za drogi. To jest absolutny absurd co się dzieje. A prezydent z dumą oświadcza, że za 1.2 mln dotacji powstanie ulica Wąwozy.

Nie wiadomo czy się śmiac czy płakać?
    • leon.komornicki Re: Panowie kierowcy 24.02.13, 09:25
      tiny.pl/h2nvl
      Mamy tu jakość stanowionego w Polsce prawa. Cytując Marszałka Piłsudskiego, burdel i serdel. W kraju rządzonym przez peowskich ciemniaków nie może być inaczej.Smutna konstatacja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka