Dodaj do ulubionych

politycznie niepoprawne

15.08.06, 09:00
Czy to tylko moje odczucia ? :
chodzi mi o miejsca parkingowe dla niepełnosprawnych wokół dużych sklepów (np.ostrowieckie Tesco). Są to bardzo duże place, przy drzwiach, przeznaczone tylko dla niepełnosprawnych. Jak rozumiem, niepełnosprawny jest to człowiek który ma ograniczenia w poruszaniu się, więc jaka jest logika przyjeżdzania koniecznie przed drzwi wielkiego sklepu np. osoby na wózku (żeby bliżej) , a późnie "naginania" kilometrów po wielkopowierzchniowych sklepach? Czy to jest logiczne ? Dodatkowo, w W-wie przed jednym z "hiper" widziałem planszę na miejscach dla niepełnosprawnych : "zabrałeś mmoje miejsce - zabierz i moje kalectwo" - niepowiem trochę mnie to zdenerwowało.
Obserwuj wątek
    • banan9991 Re: politycznie niepoprawne 15.08.06, 09:32
      widzisz taki sklep robi wszystko aby przyciagnac niepelnosprawnych bo do
      zwyklych sklepow na miescie nie wejdzie latwo
    • chuchalscy Re: politycznie niepoprawne 15.08.06, 09:32
      To się odnosi tylko do Tych IDIOTÓW, którzy nie szanują niepełnosprawnych i
      zajmują ich miejsca. Także spoko bananku, nie do Ciebie. Myślałem, że ta
      PRL-owska filozofia w Polsce już przegrała, i kalectwo jest traktowane jako coś
      normalnego. To ludzie tacy sami jak my, tylko mają inne kłopoty. Część z nas ma
      jednak kłopoty z głową. Za PRL-u uważało się, że niepełnosprawni powinni żyć
      najlepiej w zamkniętych zakładach, takich tylko dla nich, czyli innymi słowy w
      gettach. W tym czasie na Zachodzie widziało się kalectwo na ulicach, i nikogo to
      nie dziwiło. Ciekawe czy w Ostrowcu są klasy integracyjne w szkołach i
      przedszkolach? U nas na Wybrzeżu są. Dzieci wspaniale opiekują się słabszymi i
      już nigdy w życiu nie zdziwi ich drugi człowiek na wózku czy też z chorobą Downa.
      • chuchalscy Re: politycznie niepoprawne 15.08.06, 09:36
        "Także spoko buksy, nie do Ciebie". Razem z bananem pisaliśmy odpowiedzi w tym
        czasie i ja źle zaadresowałem swoją. Powinienem do buksy a nie do banana. Ale
        problem pozostaje.
        • banan9991 Re: politycznie niepoprawne 15.08.06, 09:40
          Tak dobrze mowisz miala byc zlikwidowana bo jak ja tam chodzilem to byla
          pierwsza szkola w ktorej wystapil niz demograficzny bo osiedle jest stare i
          ratowali sie tworzac szkole integracyjna
          • chuchalscy Re: politycznie niepoprawne 15.08.06, 09:45
            Ja uważam, że powinny być klasy integracyjne w możliwie dużej ilości szkół. W
            jednej klasie nie może być więcej niż chyba 4 uczniów niepełnosprawnych i jest
            po dwóch nauczycieli. U nas rodzice dzieci bez problemów biją się wręcz aby
            posłać swe dzieci do klasy inegracyjnej, dziwne prawda? To samo jest w
            przedszkolach. Gdy cała szkoła ma status integracyjnej to trochę chyba izolujemy
            niepełnosprawnych w jednym miejscu, ale może już przeginam.
    • banan9991 Re: politycznie niepoprawne 15.08.06, 09:35
      SKOLA PODSTAWOWA NR 11jest obecnie integracyjna ucza sie tam takze obcokrajowcy
      i ludzie ktorych ty wymieniles
      • chuchalscy Re: politycznie niepoprawne 15.08.06, 09:36
        Piszemy znów razem, ale jaja. 11 to ta na FOCHA?
    • buksy Re: politycznie niepoprawne 15.08.06, 09:56
      ale wracając do wątku,czy takie parkingi mają sens ?
      • chuchalscy Re: politycznie niepoprawne 15.08.06, 11:38
        Mają sens, muszą być dla tych właśnie ludzi, bo są biedacy w gorszej od nas
        sytuacji.
        • buksy Re: politycznie niepoprawne 15.08.06, 20:15
          no więc ja twierdzę, ze to jest bez sensu bo :
          1. jeżeli ktoś ma siłę poruszać się po tak wielkim sklepie to może i skorzystać z ogólnego parkingu (to tylko 20 m dalej)
          2. nie ma możliwości egzekwowania tego przepisu - nikt nie sprawdza czy zatrzymują się tam niepełnosprawni
          3. z mojej niereprezentatywnej oceny wynika , że zatrzymują się tam zwykle "cwaniacy", a więc ta "pomoc" i tak nie trafia do niepełnosprawnych.

Podsumowując jest to taki rodzaj przepisów martwych, politycznie poprawnych, nieżciowych i nikomu niepotrzebnych.
          • chuchalscy Re: politycznie niepoprawne 15.08.06, 20:43
            tu na Wybrzeżu jest ten przepis egzekwowlany, i tyle
          • feel_good Re: politycznie niepoprawne 16.08.06, 00:37
            a nie pomyślałeś, że:
            - przepisy wymagają wykonania miejsc i podjazdów dla osób niepełnosprawnych w
            nowych budynkach (m.in aby zlikwidować wieloletnią izolację tych ludzi),
            - osoba niepełnosprawna też musi coś kupić żeby mieć co jeść, mieć w co się
            ubrać, mieć co przeczytać, itd.
            - miejsca te są właśnie dlatego najbliżej wejścia i właśnie dlatego szersze niż
            pozostałe, aby osoba niepełnosprawna nie miała problemu z zaparkowaniem na
            nim???
            - samochody osób niepełnosprawnych są specjalnie oznakowane i to ochrona plus
            straż miejska powinna egzekwować zakaz parkowania na tych miejscach przez
            pozostałe osoby (pewnie brazilion to potwierdzi, że np. w Stanach mandaty za
            parkowanie na takich miejscach są horrendalnie wysokie i skutecznie odstraszają
            chętnych do pójścia na łatwiznę - również przy uczelniach, urzędach, itd.)

Ale do tego nam jeszcze daleko...

P.S. Mnie np. nie wkurzył, ale mocno utkwił w pamięci napis przy miejscu dla
            osoby niepełnosprawnej w Galerii Mokotów w W-wie: "CZY NAPRAWDĘ CHCIAŁBYŚ BYĆ
            NA MOIM MIEJSCU...?"

Niech każdy sobie sam odpowie.
            • chuchalscy Re: politycznie niepoprawne 16.08.06, 08:14
              Właśnie feel_good, masz rację. Ja odpowiadam szybko: nie chcę być na miejscu
              tych biednych ludzi, a już w Polsce z całą pewnością.
            • buksy Re: politycznie niepoprawne 16.08.06, 08:45
              hmm, chyba mnie nie rozumiecie, nie twierdzę, że nie powinno likwidować się barier architektonicznych, ale nie uwierzę, że osoba niepełnosprawna która potrafi robić zakupy w wielkich hipermarkecie nie potrafiłaby skorzystać z publicznego parkingu "dla wszystkich" (jezeli potrzeba szerszego miejsca to zajmuje 2 stanowiska)
              A co do kontroli, to parking przed sklepem jest prywatny i odpowiada za niego właściciel sklepu a nie straż miejska czy policja, w związku z tym przestrzeganie postoju dla niepełnosprawnych nie stanowi prorytetu dla sklepu tylko kolejny bezsensowny wymóg prawny.
              • chuchalscy Re: politycznie niepoprawne 16.08.06, 08:52
                Buksy, nie twierdzę, że miejsce musi być przy wejściu, ale musi byc wogóle. I
                chodzi tylko o to, aby zdrowi nie stawali na tych kilku miejscach wyznaczonych,
                tyle i aż tyle, nic więcej. Mała rzecz a cieszy.
                • buksy Re: politycznie niepoprawne 16.08.06, 09:04
                  tylko po co robić coś, jezeli jest to wogóle niepotrzebne....
                  • chuchalscy Re: politycznie niepoprawne 16.08.06, 09:18
                    Wiesz, to jest potrzebne tam szczególnie, gdy często nie ma wolnych miejsc. Ja
                    wiem, że wokół Galerii w Ostrowcu miejsca są zawsze jakieś tam wolne. Ale tak na
                    marginesie, to chyba nie zrozumiałeś idei pomocy ludziom niepełnosprawnym. Ja
                    już kończę w tym temacie i do niego osobiście nie wracam.
              • midori22 Re: politycznie niepoprawne 16.08.06, 09:39
                nie wszyscy niepelnosprawni smigaja na wozkach po tesco i bez problemu siegaja
                do wszystkich polek z jogurtami. Sa tez tacy, ktorzy przyjezdzaja z opiekunami i
                wtedy, popraw mnie jesli sie myle, dobrze by bylo gdyby jak najmniej wysilku
                kosztowala ich przeprawa do sklepu.
                • buksy Re: politycznie niepoprawne 16.08.06, 09:44
                  masz rację, przeprawa do sklepu to ok. 10 m i ok 3 min z osobą niepełnosprawną (wiem z doświadczenia) a potem jakieś 1,5 km do Tesco i ok 2 h podróżowania po galerii. Jak niepełosprawny pokonuje 1,5 km w sklepie to te 10 m na parkingu nie ma znaczenia
                  • feel_good Re: politycznie niepoprawne 16.08.06, 14:19
                    buksy napisał:

> masz rację, przeprawa do sklepu to ok. 10 m i ok 3 min z osobą
                    niepełnosprawną
                    > (wiem z doświadczenia)

- jesteś pewien, że przed świętami, przy zatłoczonym i zaśnieżonym parkingu
                    również...?

I naprawdę nie miałbyś wyrzutów widząc taką osobę usiłującą przedostać się
                    między samochodami na wózku lub o kulach do budynku???
                    • buksy Re: politycznie niepoprawne 16.08.06, 14:38
                      1. Parkingi przed "centrami" są świetnie odśnieżane.
                      2. Człowiek który wymaga pomocy aby dojsć z parkingu do drzwi nie jest w stanie robić zakupów w Tesco - tam "robi" się kilometry.
                      • feel_good Re: politycznie niepoprawne 16.08.06, 14:46
                        a jak będzie chciał kupić tylko świąteczny obrus w Jysk i płytę z kolędami w
                        Empiku...?
                        - wtedy ma do pokonania jedynie 100-200 m po SUCHEJ podłodze.

A jeśli nie w Galerii to gdzie ma to zrobić? - W 1001 drobiazgów przy
                        Iłżeckiej? (bez parkingu i z ogromnymi schodami do pokonania?)
                        • chuchalscy a jednak można !!! 27.08.06, 20:00
                          Dziś byłem w kilku miejscach w Trójmieście. Wszędzie wolne miejsca oznaczone dla
                          niepełnosprawnych czekały na samochody tak oznakowane. Czyli jednak można!! Jest
                          to sprawa kultury na drodze, a także, a może przede wszystkim kultury osobistej.
                          Czego i Wam w Ostrowcu życzę. Myślę, że traktowanie tego problemu w kategoriach
                          poprawności politycznej jest dużym nadużyciem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka