Gość: Kolejkowicz IP: *.msk.net.pl 18.09.08, 18:45 i jego projektantów zaprosić na tą uroczystość, o ile dojada w tych korkach jakie za ich sprawą tworzą się już nieomal przez cały dzień Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dizzy81 Re: Rozwalić rondo Aleja - Żabia 18.09.08, 18:53 Te korki czynią nas podobnym miastem do Krakowa, Warszawy, uważam że powinniśmy się cieszyć, przelot Rzeszów - Radom powoduje, że postrzegają nas jako duże i zakorkowanego miasto! Tak trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
maczek83 Re: Rozwalić rondo Aleja - Żabia 18.09.08, 19:33 Tak, zajebiaszczo. Szkoda że tylko korkami się do tych miast upodabniamy... Odpowiedz Link Zgłoś
maczek83 Re: Rozwalić rondo Aleja - Żabia 18.09.08, 19:33 Podobno jest pomysł zmiany organizacji ruchu na wiadukcie - 2 pasy w kierunku do Aleji i 1 pas w kierunku Traugutta, ale czy to zmniejszy korki nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
temponick Re: Rozwalić rondo Aleja - Żabia 18.09.08, 20:15 Mój pomysł z tego forum zresztą. Re: ale czy to zmniejszy korki nie wiem. Pod warunkiem, że zostanie wydzielony bezkolizyjny oddzielny pas, najbardziej na prawo, dla tranzytu na obwodnicę, co wiąże się z kosmetyczna przebudową koncówki wiaduktu, albo i nie. Idealnie by było, gdyby zmieścić 2 x po 2 pasy. Gdyby była wola, dawno by to było. Ale powtarzam, nie ma dobrej woli, maczku, nie ma dobrej woli w departamencie drogowym. Odpowiedz Link Zgłoś
temponick Re: Rozwalić rondo Aleja - Żabia 18.09.08, 20:22 Przepraszam chaciałem napisać inaczej. Ale powtarzam, nie ma dobrej woli, maczku, nie ma dobrej woli w kilku niezainteresowanych bo duplikujących swoją prace, departamentach drogowych. Ze trzy są w naszym miescie zresztą ale pozostałe 2 najważniejsze, gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
maczek83 Re: Rozwalić rondo Aleja - Żabia 18.09.08, 23:12 Może i dobrej woli brak, może trochę mało spostrzegawczych ludzi. Wystarczy się przejść po mieście i można dostrzec sporo nieprawidłowości w komunikacji, zagospodarowaniu przestrzennym itp. Tylko że pod nogi mało kto patrzy, większość decydentów patrzy w górę. Kiedyś się zbiorę i zrobię fotoreportaż idiotyzmów urbanistycznych itp. naszego miasta :P Odpowiedz Link Zgłoś
temponick Re: Rozwalić rondo Aleja - Żabia 18.09.08, 23:31 Świetny pomysł -Prosto w oczy panie prezydencie! Tylko bezpośrednie wytykanie może pomóc i bezkompromisowy follow up takiego albo innego problemu. Aż do granic bólu czy wytrzymałości. Ja też widzę to czego wiele osób nie zauważa. Ale to jest takie skrzywienie zawodowe, bo całe życie rozwiązywałem problemy jako system analyst czy programista i przez moją głowę przechodzilo setki rozwiązan takiego czy innego typu, które czasami wydawały się bezsensowne, a pózniej niebywale proste i banalne. Chodzisz i myslisz cały czas -Coś tu nie gra. Ale co? Odpowiedz Link Zgłoś
temponick Re: Rozwalić rondo Aleja - Żabia 18.09.08, 22:25 Może niezwiązane z tematem, ale mam taką małą własną prywatną teorię, że im bardziej U(na)rządy "puchną jak na drożdżach", w tym większych korkach jezdzimy po drogach miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,5705599.html Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Rozwalić rondo Aleja - Żabia 19.09.08, 09:46 Nie jest tak łatwo rozwalić,bo to wciąż droga krajowa i zarządza nią oddział gddia w kielcach.A oni KOCHAJĄ ronda.Jedynym wyjsciem dla nas jest jak najszybsze wybudowanie Zagłoby do Denkowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deru Re: Rozwalić rondo Aleja - Żabia IP: *.centertel.pl 19.09.08, 13:37 Ostatnio w wielu miastach pojawiają się ronda na ruchliwych trasach. Kilka razy natknąłem się na wypowiedzi projektantów tych rond że budowane są dla 'uspokojenia ruchu'. Idiotyczne tłumaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
dizzy81 Re: Rozwalić rondo Aleja - Żabia 19.09.08, 13:51 Zależy gdzie, ja na przykład jestem zadowolony z ronda w Słupii na skrzyżowaniu 73 i 79 Odpowiedz Link Zgłoś
ostrowiak_1982 Re: Rozwalić rondo Aleja - Żabia 19.09.08, 18:14 W Nowej Słupi jest rondo? Czy chodzi Ci o jakąś inną Słupię? Odpowiedz Link Zgłoś
dizzy81 Re: Rozwalić rondo Aleja - Żabia 19.09.08, 18:16 Przecież napisałem w jakiej, tam gdzie się w/w drogi krzyżują Odpowiedz Link Zgłoś
ostrowiak_1982 Re: Rozwalić rondo Aleja - Żabia 19.09.08, 18:20 Mi te numerki nic nie mówią :) Odpowiedz Link Zgłoś
dizzy81 Re: Rozwalić rondo Aleja - Żabia 19.09.08, 18:22 Tarnów - Busko - Kielce oraz Kraków - Sandomierz Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Rozwalić rondo Aleja - Żabia 19.09.08, 17:35 Tylko w Ostrowcu zastosowano zbyt dużą dawkę i ruch zamiast się uspokoić,to zasnął. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tutejszy Re: Rozwalić rondo Aleja - Żabia IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.08, 00:54 Idea ronda była mocno broniona przez J. Szostaka i S. Wodyńskiego. Ten pierwszy obawiał się nie wiem czego a drugi marginalizacji PKS-u (brak lewoskrętu z wiaduktu). Proponuję: - ruch z Alei w kier. Sandomierska trafia na środkowy pas wiaduktu, - ruch z Żabiej w kier. Sandomierska trafia na prawy pas wiaduktu, - samochody "tasują" się na wiadukcie, tak jak jest teraz, - wjazd na wiadukt od Żabiej i Zagłoby - ślimaczkiem, - zjazd z wiaduktu w kierunku miasta - zwyczajnie prosto, - zjazd w kierunku Radomia czy Żabiej w prawo ślimaczkiem, I po cholerę nam rondo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pit Re: Rozwalić rondo Aleja - Żabia IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.08, 18:23 jesli obwodnica zostanie przedluzona wzdluz torow do Opatowskiej to problem tego smiesznego ronda sam sie rozwiaze Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Rozwalić rondo Aleja - Żabia 20.09.08, 18:48 nie jeśli tylko kiedy. www.um.ostrowiec.pl/index.php?zx=ulzagloby.txt&z=12zadinwest&typ=tekst www.um.ostrowiec.pl/uchwaly/kv/RM_XXIII_305_20080530.pdf Wg. um 2010 Odpowiedz Link Zgłoś
maczek83 Re: Rozwalić rondo Aleja - Żabia 20.09.08, 19:46 Ja słyszałem o innym planie drogowym. Droga która zaczynałaby się w okolicach Boksyckiej/Chmielowa i prowadziła aż do Jacentowa omijając Ostrowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tusk Re: Rozwalić rondo Aleja - Żabia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 00:19 sposób na rondo jest tani i prosty trzeba tylko oddzielić za pomocą kilku płyt betonowych zjazd z wiaduktu na rondo od wyjazdu z ronda na wiadukt /zamknąć ruch okrężny/.Samochody z Zabiej w lewo w aleję jechałyby pod wiadukt.Samochodom z wiaduktu nic by nie utrudniało wjazd na rondo, tyle że to już nie byłoby rondo! ale warto spróbować,powinno pomóc Odpowiedz Link Zgłoś
bmwariat Re: Rozwalić rondo Aleja - Żabia 07.11.08, 05:39 Był ślimak było dobrze. Rondo przydałoby się na Okólnej, Denkowskiej i Słowackiego, a także na Siennieńskiej z Polną. Tam wyjechać w lewo czasami graniczy z cudem. Odpowiedz Link Zgłoś
maczek83 Re: Rozwalić rondo Aleja - Żabia 07.11.08, 09:55 Na Siennieńskiej z Polną są planowane światła. A Okólna/Denkowska/Słowackiego to zły sen kierowcy, zwłaszcza w dzień targowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tutejszy Re: Rozwalić rondo Aleja - Żabia IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.08, 10:34 Żeby tak się dało: na lawetę i przewieźć z Żabiej na Okólną. Odpowiedz Link Zgłoś