Dodaj do ulubionych

Pogotowie informatyczne

20.11.08, 13:15
czy coś takiego jest u Nas w mieście ? A jeśli nie to dlaczego ktoś nie zrobi
takiego interesu .
Obserwuj wątek
    • Gość: admin Re: Pogotowie informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.08, 13:29
      widziałem takie ogłoszenie, ale to nie jest to interes ...
      • maczek83 Re: Pogotowie informatyczne 20.11.08, 14:19
        Myślisz że nie byłoby z tego interesu? Może wśród klientów indywidualnych
        wielkiego odzewu by nie było, ale jeśli zaproponować usługi na odpowiednim
        poziomie i o odpowiednim zakresie to można by zaoferować outsourcing dla
        mniejszych firm, które nie mają dedykowanych osób na stanowiskach tym się
        zajmujących, i muszą bujać się ze sprzętem po lokalnych serwisach zamiast zlecić
        naprawę komuś "on site" za podobne pieniądze.
      • rotarepo Re: Pogotowie informatyczne 20.11.08, 14:40
        Czemu ma to nie być " inetres" . No dla mnie jak najbardziej jest . Mam problem
        więc chce by ktoś , kto się na tym zna , go naprawił . A nie latać i szukać po
        znajomych , ten nie wie o co chodzi , ten nie ma czasu. W końcu po coś Ci
        "informatycy" się uczą .
        • dizzy81 Re: Pogotowie informatyczne 20.11.08, 14:44
          Czego nie zadzwonisz do mnie?
          • maczek83 Re: Pogotowie informatyczne 20.11.08, 15:13
            To Ty nie jesteś automatykiem?
            • rotarepo Re: Pogotowie informatyczne 20.11.08, 15:19
              Wy tu się nie przepychajcie :) To tylko ja mam problem . A inni mogę też mieć . :P
              • rotarepo Re: Pogotowie informatyczne 20.11.08, 15:25
                No i tak ,żaden z Was mi nie pomoże :P
                • temponick Re: Pogotowie informatyczne 21.11.08, 01:38
                  -A cóż to, rotarepo, za problem?
                  • rotarepo Re: Pogotowie informatyczne 21.11.08, 11:52
                    Temponicku jak dla mnie wielki ( i chyba nie tylko) Jednak nie będę go opisywać
                    , bo szkoda czasu .
                    • temponick Re: Pogotowie informatyczne 21.11.08, 12:18
                      -Nic nie kosztuje napisanie w czym problem. Mnie równiez od wczoraj
                      Chrome nie wyświetla niektórych stron www tak jak do tej pory.
                      Śmiesznie to wygląda, linijka po linijce, żadnych paragrafów. -
                      Czegoś brakuje, ale czego?
                      • rotarepo Re: Pogotowie informatyczne 21.11.08, 13:07
                        Temponicku, może napiszę jak ktoś rozwiąże ten problem . Bo teraz już nie mam
                        siły .
            • dizzy81 Re: Pogotowie informatyczne 20.11.08, 15:32
              A czy tylko informatyk musi umieć radzić sobie z komputerem?:)
              • Gość: zibifree Re: Pogotowie informatyczne IP: *.net.telkonet.pl 21.11.08, 10:03
                Moje spostrzeżenie odnośnie informatyków z wykształcenia – jest jakieś błędne myślenie co do tego że ktoś po ukończeniu studiów informatycznych będzie z powodzeniem mógł naprawiać komputery i rozwiązywać jego inne problemy techniczne. Raczej studia skupiają się na stronie programowej – i dla takiego absolwenta z pewnością łatwiej by było mu napisać dowolny program niż grzebać w kompie i szukać usterki. Tą wiedze techniczną zdobywa się raczej na własną rękę i poprzez zainteresowanie i nie konieczne jest do tego studiowanie informatyki ( bo większy z studenta informatyki matematyk niż technik). To tak dla wszystkich tych co myślą „to po co on studiuje ta informatykę jak nie umie naprawić”. A i jeszcze zabawne jest to że niektórzy poprzez naprawianie rozumieją : naprawianie za pomocą śrubokręta i lutownicy czyli skręcanie rozkręcanie lutowanie itd. A przecież naprawa to w większości wymiana części na nowe sprawniejsze itd.
                • temponick Re: Pogotowie informatyczne 21.11.08, 11:58
                  Informatyk (łac. informare, -atum - obrazowo opisać) to specjalista posiadający
                  wiedzę i umiejętności na temat ogółu metod tworzenia i przetwarzania oraz
                  przekazu informacji, m.in. w technice, ekonomii, genetyce (dodam od siebie w
                  zasadzie każdej dziedzinie życia!). To również specjalista zajmujący się
                  urządzeniami oraz tworzeniem, przekształcaniem i przekazywaniem danych za pomocą
                  programów wykorzystujących zawarte w nich informacje do określonych działań.
                  Pojęcie „informatyk” niewiele już dziś znaczy bez przymiotnika lub szczegółowego
                  określenia. Liczba profesji informatycznych sięga dziś bowiem 20.

Definicja z książki P Hebdy i J Madejskiego "Zawód z pasją"

• maczek83 Re: Pogotowie informatyczne 21.11.08, 12:49
                    No o to właśnie chodzi. Zawsze wzbraniam się przed nazywaniem kogokolwiek
                    "informatykiem", bo to właściwie nic nie mówi.
                    • temponick Re: Pogotowie informatyczne 21.11.08, 13:39
                      Ale Twoją specjalność można podciągnąć pod to miano
                • rotarepo Re: Pogotowie informatyczne 21.11.08, 12:08
                  To takie myślenie możemy zastosować , w każdym w uczonym zawodzie .
                  Ja nie mam ciągot do grzebania w kompie , proste problemy udaje się zaradzić
                  samej . Jednak nie zawsze tak jest . To tak jak z np . z ze spalonym korkiem ,
                  nie jestem elekrykiem , ale wymienić go potrafię . Jednak gdy pojdzie cała
                  instalacja wołam specjalistę .
                  O to samo chodzi mi w tym poście , w kazdym prawie domu jest komp , więc czyżby
                  kazdy radził sobie sam . A szukanie po znajomych nie zawsze przynosi efekt . Bo
                  ten nie może , ten nie ma czasu itd itp . A tak dzwonię to na takie pogotowie ,
                  płacę . I mam to co chce .
                  No tak pewnie znów piszę bez sensu .....
                  • se_nka0 Re: Pogotowie informatyczne 21.11.08, 12:46
                    rotarepo - piszesz bardzo dobrze.Od razu mówię - na komputerze się nie znam.Była
                    potrzeba grubszej reperacji , nie znalazłam nikogo,kto mógłby przyjść do domu i
                    sprawdzić/zreperować co jest.Na pytanie zadawane młodzieńcom,każdy odpowiadał -
                    tak,znam się:))Jak widać takiej firmy na telefon brak.Musiałam wziąć komp. pod
                    pachę i zawieżć do fachowca.
                    • rotarepo Re: Pogotowie informatyczne 21.11.08, 13:06
                      No ale ważne ,że pomógł se_nko bo był fachowcem .
                  • maczek83 Re: Pogotowie informatyczne 21.11.08, 12:53
                    Mówi się BEZPIECZNIK. Korek to Ty jesteś - tak poprawiał jeden z nauczycieli w
                    moim technikum :D Ale sam się łapię na tym i czasami mówię korek ;)
                    • rotarepo Re: Pogotowie informatyczne 21.11.08, 13:04
                      Korek czy bezpiecznik i tak wiadomo o co chodzi ( korek koajrzy mi się z
                      bezpiecznikiem topikowym ) .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka