pathos_phobos 08.01.09, 19:54 Dla mnie ta druga forma jest niepoprawna,słyszałem ją zresztą tylko od galicjaków.A taka właśnie pojawia się,kiedy dodajesz komentarz do GO.Ma ktos telefon do Miodka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
se_nka0 Re: Przejrzeć czy przeglądnąć? 08.01.09, 20:01 Sądzę,że przejrzeć jest poprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka Re: Przejrzeć czy przeglądnąć? IP: *.205.4.246.dsl.dynamic.t-mobile.pl 12.07.13, 23:16 Oczywiscie, ze przejrzec. Razi bardzo to niepolskie slownictwo, w mediach jest na porzadku dziennym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Też z Dublina Obejrzeć czy oglądnąć? IP: *.ntlworld.ie 14.07.13, 14:17 Oglądnąć to regionalizm małopolski, ogólnopolska forma brzmi obejrzeć. Ale regionalizmy nie są niepoprawne. Tych mniej znanych należy unikać w komunikacji ponadregionalnej ze względu na groźbę nieporozumienia. Bardziej znane – takie jak oglądnąć – mogą być używane wszędzie bez ograniczeń. Jest to słowo ogólnie znane, także dzięki literaturze. Znajdziemy je u Witkacego, Schulza, Worcella, Kruczkowskiego, Mrożka, Myśliwskiego, Tokarczuk i in. [Mirosław Bańko, PWN] Mirosław Tomasz Bańko (ur. 1959) – polski językoznawca i leksykograf, doktor habilitowany, profesor nadzwyczajny Uniwersytetu Warszawskiego. Zatrudniony w Wydawnictwie Naukowym PWN, gdzie pełni funkcję redaktora naczelnego Redakcji Słowników Języka Polskiego i prowadzi internetową poradnię językową. Autor bądź współautor słowników i poradników językowych. Odpowiedz Link Zgłoś
toro.pl Re: Przejrzeć czy przeglądnąć? 09.01.09, 14:51 Przeglądnąć - chyba nie ma takiego stwierdzenia, natomiast przejrzeć jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
good_man Re: Przejrzeć czy przeglądnąć? 09.01.09, 15:29 słownik ortograficzny - Wilga przeglądnąć : przeglądnę, przeglądną; przeglądnij; przeglądnął, przeglądnęła; przeglądnąwszy; przeglądnąłby, przeglądnięto by Odpowiedz Link Zgłoś
dizzy81 Re: Przejrzeć czy przeglądnąć? 09.01.09, 15:31 Alternatywnie: Luknąć: Luknę, lukną, luknij, luknął, luknęła, luknąwszy, luknąłby, luknięto by Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Przejrzeć czy przeglądnąć? 10.01.09, 00:53 Obczaić: Obczaję, obczają, obczaj, obczaiła, obczaiwszy, obczaiłby, obczajono by. A najśmieszniejsze,że słownik w Mozilli zna te słowa :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Dobry człowieku 10.01.09, 00:55 Widziałem to w słowniku,nawet poprawnej polszczyzny,ale mnie ta forma razi niezmiernie.Jak już wspominałem,słyszałem ją tylko w ustach ludzi z podkarpacia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mary_na Re: Dobry człowieku IP: *.msk.net.pl 10.01.09, 10:02 Ludzie ze świętokrzyskiego też mają kilka swoich wersji, które mnie rażą, np: -litra (nie litr) -dziecka nie dzieci. Co kraj to obyczaj, trzeba przywyknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
kszo.pany Re: Dobry człowieku 10.01.09, 12:32 Litra może być mleka, ale już wódki to litr:) Ze słowem przejrzeć i przeglądnąć, sprawa jest oczywista - jak chcesz zrobić to szybko, powierzchownie - to jest tylko przejrzeć, z dokładnie - przeglądnąć:) Poza tym przejrzenie w przeciwieństwie do przeglądniecia to czynnośc jednorazowa, niepowtarzalna. Podobny problem występuje przy słowach - przyszłem i przyszedłem, ale to też jest błaha sprawa - jak ktoś ma blisko - może powiedzieć "przyszłem", ale z daleka, to tylko i wyłącznie "przyszedłem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatek Re: Dobry człowieku IP: *.telkonet.pl 10.01.09, 13:03 dla mnie rażące jest określenie tatowi zamiast tacie, powszechne w podkarpackim. ale swiętokrzyskie "wykąpe się" zamiast wykąpię się też mnie irytuje:)) Odpowiedz Link Zgłoś
dizzy81 Re: Dobry człowieku 10.01.09, 13:03 To może po prostu weź prysznic:) Tylko oddaj go potem :P Odpowiedz Link Zgłoś
neti69 Re: Dobry człowieku 10.01.09, 13:21 No, z tym "przyszłem","przyszedłem" to jakaś nowa teoria..., heheheh .Dooobre....;) Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Dobry człowieku 10.01.09, 17:27 Ja bym powiedział,ze na odwrót-przeglądnąć powierzchownie,a przejrzeć dokładnie ;-) A kobieta idąca z daleka mówi "przyszedłam" Odpowiedz Link Zgłoś
e_dyta71 Re: Dobry człowieku 10.01.09, 18:15 litra mleka???? pierwszy raz słyszę taką wersję Odpowiedz Link Zgłoś
kszo.pany Re: Dobry człowieku 10.01.09, 21:13 e_dyta71 napisała: > litra mleka???? pierwszy raz słyszę taką wersję Nigdy nie kupowałaś aż tyle mleka? :) Odpowiedz Link Zgłoś
e_dyta71 Re: Dobry człowieku 10.01.09, 21:56 jednej litry mleka jeszcze nigdy nie kupowałam, przeważnie kupuję litr mleka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dizzy81 Re: Przejrzeć czy przeglądnąć? 10.01.09, 13:04 Mnie strasznie irytuje "dziadzia" zamiast dziadek, lub dziadziuś Odpowiedz Link Zgłoś