Dodaj do ulubionych

Telefonia stacjonarna (TP s.a.)

IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 04.09.09, 14:42
1. Korzysta ktoś z was z telefonu stacjonarnego Telekomunikacji Polskiej S.A. ?

Łączny czas rozmów (stacjonarne i komórki) w ostatnim rachunku wyniósł u mnie:
2h35m (155 minut)
a do zapłaty: 82zł
(czas rozmów zaokrągliłem w górę do pełnych minut a należność w złotówkach w
dół do pełnych złotówek - czyli bardzo, bardzo minimalnie zaniżyłem koszt
rozmowy).

Co z tego wynika?

82zł / 155minut = 53gr/minute (średnia cena minuty na stacjonarne i komórkowe
w tp s.a.)

ps. Abonament 50zł a w tym 60minut rozmów "za darmo". Z poprzedniego miesiąca
doszło kilkanaście sekund na rozmowy "za darmo" do wykorzystania a z bieżącego
miesiąca pozostało kilka minut, które przeszły na następny miesiąc.

2. Weźmy np. komórkę na kartę w Play Fresh (czyli żadnych umów, żadnych
abonamentów): 29gr/minuta do wszystkich.

155minut * 0,29zł/minuta = 44,95zł

Rachunek jest prosty: 82zł - 44,95zł = 37,05zł

Tyle można zaoszczędzić miesięcznie. To 37,05 to haracz jaki płaci się
Telekomunikacji Polskiej S.A.
Obserwuj wątek
    • Gość: tp Re: Telefonia stacjonarna (TP s.a.) IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 04.09.09, 14:53
      Jeszcze jedna ważna rzecz. Oferta:
      www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/telefon_domowy/abonament/677498?_s=677501 ,
      czyli Abonament 50zł a w tym 60minut "za darmo" (tylko stacjonarne) to:

Uwaga! , uwaga! ...

.... to 0,83gr/minute

Minuta rozmowy ze stacjonarnego telefonu na stacjonarny to 83 grosze!

Aktualnie w najgorszej opcji bez żadnych promocji itp. rozmowa z telefonu
      komorkowego na komórkowy (sieć Plus, a konkretnie SimPlus - na karte, taryfa
      Easy) to 80gr/minuta. ( także rozmowa z simplusa do plusa)
      • dizzy81 Re: Telefonia stacjonarna (TP s.a.) 04.09.09, 15:03
        hmm, z tego co pamiętam, rozmowy lokalne, to impuls na 3 minuty, tak? więc
        trochu chyba inaczej trza liczyć, ale to nie mój problem w sumie, od ponad
        pięciu lat używam tylko komórki
        • Gość: tp Re: Telefonia stacjonarna (TP s.a.) IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 04.09.09, 15:07
          Trzeba liczyć tak: Ile minut się rozmawiało i ile się za to zapłaciło. Wtedy
          można obliczyć koszt minuty. Ja właśnie rezygnuje z telefonu stacjonarnego tpsa
          (tzn. kupuje matce kmórkę)

A w play można za 5zł kupić sobie pakiet 100 minut na stacjonarne i do Play,
          czyli 5 groszy za minute na stacjonarne i komórki.

Ale żeby płacić w TP s.a. 83 grosze na stacjonarne to jest ... brak mi słów :]
          • Gość: tp Re: Telefonia stacjonarna (TP s.a.) IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 04.09.09, 15:17
            Czy można ten wątek "przypiąć", żeby był zawsze na górze? Po co ludzie mają
            przepłacać:)
    • Gość: era Re: Telefonia stacjonarna (TP s.a.) IP: *.blokowe.pl 04.09.09, 15:27
      w którym punkcie Play pracujesz?
      • Gość: tp Re: Telefonia stacjonarna (TP s.a.) IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 04.09.09, 15:33
        Jestem bezrobotny. A za 1000zł do pracy w naszym Ostrowcu nie pójdę bo nie
        jestem niewolnikiem, gdyż jestem stworzony do wyższych celów:)

Po prostu przechodzę do Play gdyż oni nie kradną. A okres rozmów wychodzących to
        1 rok przy doładowaniu dowolną kwotą. W Plusie mam jeszcze kilka złotych ale mi
        zablokowali i nie mogę dzwonić bo muszę doładować. A w dawnej Idei (teraz
        Orange) kradli po 3 dniach od zablokowania kasę z konta. Nie wiem jak w Erze:)
        • Gość: temp.nick Re: Telefonia stacjonarna (TP s.a.) IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 04.09.09, 16:22
          Jak potrafisz liczyć takie klocki (ja kiedyś próbowałem ale
          zrezygnowałem) to załóż na jakimś popularnym portalu, punkt doradcy i
          zaraz po jakimś czasie, dostaniesz dobrze płatną ofertę pracy z firmy
          która najbardziej oszukuje na rynku!!!
        • Gość: temp.nick Re: Telefonia stacjonarna (TP s.a.) IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 04.09.09, 16:32
          ...ewentualnie, druga możliwość, od tej firmy, która ma rzeczywiście
          najplepszą ofertę -Doszedłem już dawno do wniosku, że oferty są celowo
          tak skomplikowane, tak zróżnicowane i trudne do wykapowania, żeby
          wszyscy wokoło mogli oszukiwać!
          • Gość: tp Re: Telefonia stacjonarna (TP s.a.) IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 04.09.09, 21:54
            Bo to się tak nie da jednoznacznie stwierdzić ile kosztuje minuta:) Kosztuje
            tyle, żeby było korzystniej dla operatora. Zależy jak się dzwoni. Właśnie mnie
            to denerwowało zawsze, te wszystkie zagmatwania i okresy ważności konta, które
            zmuszają Nas byśmy więcej pieniędzy wydawali (bo czemu niby to miałoby służyć?).
            Widać zmowę pozostałych operatorów, którzy jednogłośnie karzą sobie płacić
            więcej do Play i jeszcze reklamują to w telewizji jakby to była jakaś atrakcja,
            że trzeba więcej płacić (tonący chwyta się nawet brzytwy:)

Jest jeszcze mBank mobile mbankmobile.pl/karta/index.html (korzysta z
            infrastruktury Plus'a) i tam jest 27gr/min do wszystkich lub mniej w zależności
            jak korzysta się z ich usług bankowych (absurdalnie do Play i cyfrowego Polsatu
            też:). Nie wiem jak na stacjonarne, trzeba by pełne regulaminy poczytać. Za to
            sms do wszystkich to 14gr (czyli 5 groszy więcej niż oferuje Play). Warunkiem
            jest posiadanie konta w mBanku, czyli wiąże się to automatycznie z podaniem
            swoich danych osobowych. Też oferują różne promocje i obniżki itp. Dają za darmo
            20MB co miesiąc na internet mobilny (to jest już coś, na gg można sporo
            poklikać, tylko ciekawe jak długo trwa ta promocja). Doładować można w sklepach
            spożywczych Żabka. Wydawało mi się to korzystniejsze od Play ale zniechęciły
            mnie okresy ważności konta (czyli zmuszanie mnie, żebym doładowywał i dzwonił).

Co do tpsa to tam był zawsze abonament (haracz) + oddzielnie opłaty za rozmowy.
            Teraz w abonamencie dają trochę minut "darmowych". Pamiętam jak liczyłem kiedyś
            koszty w netii to niby na pozór wyglądało że taniej ale za każdą rozpoczętą
            rozmowę naliczali na "dzień dobry" opłatę a potem sekundowe naliczanie. Z tego
            co pamiętam wychodziło drożej (w porównaniu z TP s.a.) za rozmowę do 3,5 minuty
            a powyżej 3,5 minuty taniej:] Czyli chcąc zaoszczędzić rozmawiamy krócej a
            płacimy więcej. Znowuż żeby było taniej dzwonimy dłużej ale jak dłużej gadamy to
            większe rachunki przychodzą:) Nie wiem jak teraz jest w Netii (podobno nie ma
            abonamentu (haraczu)?)

Rachunek z tpsa za poprzedni miesiąc 78zł. Czas rozmów 2h16m (136 minut na
            komórki i stacjonarne). 78 zł / 136 minut = 57 gr/min.
            (6 minut stacjonarne za darmo z poprzedniego miesiąca, bo te "darmowe minuty",
            gdy nie wykorzystane przechodzą na następny miesiąc)
            Za to samo w Play należało by zapłacić niecałe 40zł czyli oszczędność 38zł

Normalnie w tym planie taryfowym tpsa za 50zł to minuta kosztuje 17groszy
            stacjonarne i komórkowe 40groszy - tylko Orange, Era i Plus - chyba razem w
            zmowie są - (ale pierwsze 60minut na stacjonarne to 83gr/min. Ale są tez inne
            plany tyle że droższe , gdzie jest taniej ale zmuszają nas do wydawania większej
            sumy pieniędzy. Np. abonament 70zł (pierwsze 300minut stacjonarne 23 grosze
            później 12 groszy, komórki 40gr). Abonament 90zł (pierwsze 1200 minut 7,5
            grosza, później tylko 7 groszy:) Są też tańsze abonamenty, np. "tp przyjazny"
            18zł30gr + 30 minut "za darmo" (pierwsze 30 minut za darmo to koszt 61 gr/min ,
            później 32 grosze) jeszcze jest startowy gdzie nie naliczają opłaty na starcie
            połączenia (czyżby w innych abonamentach naliczali?) ale nie chce mi się już
            liczyć. Wiem że wielokrotnie płacili wysokie kary (mieli sprawy sądowe) za różne
            praktyki monopolistyczny czy tym podobne ale i tak im się opłacało bo na stukali
            dużo więcej kasy na jakimś "wałku" niż wynosiła kara.
            Krótko mówiąc kierując się pewną zasadą to czy kupilibyśmy używany samochód od
            TP s.a.? :-)
            • unhollyseth Re: Telefonia stacjonarna (TP s.a.) 04.09.09, 22:14
              Ja tak właśnie zarabiałem sprzedając minuty kilku operatorów. Byłem doradcą
              klienta. Pół roku tak pracowałem. Byłem na 5 szkoleniach z technik sprzedaży i 8
              szkoleniach produktowych. Wszędzie tylko korzyści, korzyści i promocje. Uczyli
              nas dosłownie jak robić cuda, żeby klient podpisał umowę. Po pół roku pracy
              powiedziałem sobie dość. Nie chciałem mieć dalej "pranego mózgu", a poza tym nie
              wypłacali nam pensji. Obiecałem sobie, że choćbym miał jeść piach to nigdy nie
              zostanę żadnym "doradcą klienta"...
              • Gość: temp.nick Re: Telefonia stacjonarna (TP s.a.) IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 04.09.09, 22:24
                gryźć kamienie ...
              • Gość: tp Re: Telefonia stacjonarna (TP s.a.) IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 04.09.09, 22:32
                To niezłe z nich żydy, ogromne pieniądze mają a nie wypłacają całej pensji:/ Ja
                się kiedyś wrobiłem w umowę przy zakupie zegarka wodoszczelnego (do 200m, taka
                duża busola marki Sharp), który zaraz po przyjściu do domu włożyłem do szklanki
                z wodą i wciskałem guziki. Zegarek pobuczał i przestał działać:) Powiedziałem,
                dla "własnego bezpieczeństwa", że zamókł mi na deszczu. Okazało się po 14 dniach
                oczekiwania, że jest w środku zardzewiały (jak go nie osuszyli to zardzewiał).
                Poprosiłem o zwrot pieniędzy, ale niestety umowa czegoś takiego nie przewidywała
                mogłem wymienić jedynie na inny zegarek w tej samej cenie lub z dopłatą co też
                zrobiłem. Oczywiście na ten drugi nowy zegarek nie dostałem nowej gwarancji
                tylko tyle ile mi pozostało gwarancji z tego pierwszego. Jakby mi tak dawali za
                każdym razem nowy zegarek z wadą to by się po roku okazało, że ani nie mam
                sprawnego zegarka ani gwarancji też już nie mam. Od tamtej pory lubię właśnie
                rożne umowy analizować itp. Także najlepiej wszelkie umowy czytać dokładnie i na
                spokojnie.

ps.Zobaczcie sobie tą stronkę do mBank mobile i przesuwajcie tylko suwak "ile
                miesięcznie wydaje na rozmowe" co ciekawe efektywana stawka za minutę połączenia
                rośnie wtedy gdy rozmawiamy więcej a maleje gdy rozmawiamy mniej:) Powinno być
                odwrotnie. Ale tak jest bo stawka minutowa się niezmienia tylko dają gratis za
                korzystanie z ich usług i sie wtedy zmienia proporcja darmowych minut do płatnych.
                • unhollyseth Re: Telefonia stacjonarna (TP s.a.) 04.09.09, 22:38
                  Dokładnie... Ludziska czytajcie umowy. Ja od 2 lat zawsze czytam umowę do samego
                  końca i nawet zabieram najpierw do domu. Uwierzcie mi ( bo sam to robiłem ), że
                  można klienta zrobić nieźle w konia, bo...klient z reguły nie czyta umowy.
                  • Gość: temp.nick Re: Telefonia stacjonarna (TP s.a.) IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 04.09.09, 22:51
                    Umowy umowami ale jak znaleźć idealnego operatora?

Pozostaje jeszcze VoIP...
                    • Gość: tp Re: Telefonia stacjonarna (TP s.a.) IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 04.09.09, 23:29
                      To ja jeszcze podrąże główny temat:) Jest najtańszy plan tp sa tzw. plan
                      startowy i tam nie ma "darmowych minut" i nie pisze żeby też był abonament (ale
                      w necie na różnych stronach pisze że jest 49zl abonament tylko to są artykuły
                      sprzed lat, więc może był a teraz nie ma). I minuta na stacjonarne to 20gr,
                      międzymiastowe 40gr, komórki 40gr.
                      www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/telefon_domowy/abonament/674389/startowy/
                      Jak policzyłem dla planu startowego (tyle samo rozmów na komórki i stacjonarne)
                      to wyszło 56zł (a w planie tp 60) matka zapłaciła 82 zł. A miała kiedyś plan
                      jakiś tani za 35 zł to ją namówili telefonicznie "na korzystniejszy" i
                      powiedzieli że nie można wrócić już do poprzedniego:]
                      • Gość: tp Re: Telefonia stacjonarna (TP s.a.) IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 06.09.09, 23:11
                        Rozmowy do Play są droższe bo UKE (Urząd Komunikacji Elektronicznej) ustanowił
                        dość wysoką stawkę MTR za połączenia do sieci Play. MTR (Mobile Termination
                        Rate) to rodzaj opłaty jaką płaci operator sieci z której jest wykonywane
                        połączenie operatorowi, w którego sieci te połączenie się kończy. Wielka trójca:
                        Orange, Era i Plus mają od stycznia 2009 (lub mieli) w stosunku do siebie stawkę
                        MTR = 22gr (od 1 lipca MTR miało spaść do 16gr). Natomiast Play'owi muszą oni
                        płacić od 1 lipca 2009 40 groszy (przed tą datą MTR wynosiło zależnie od pory
                        dnia od 40 do 65 groszy - średnia ważona 57gr) za każdą minutę jeśli ich abonent
                        dzwoni do Play. To by tłumaczyło dlaczego dzwoniąc z mBank mobile do Play nie
                        jest drożej (dlatego że obaj ci operatorzy korzystają z tej samej sieci Plusa
                        czy tam Polkomtela, tylko dlaczego z Plusa (jako operatora) do Play jest
                        drożej?). W każdym razie różnica w stawkach MTR ma pomóc Play'owi rozwijać
                        własną infrastrukturę mobilną (żęby play miał więcej kasy). Tyle że odbywa się
                        to kosztem użytkownikiem komórek. Ktoś kto ma komórke w Erze, Orange czy Plus
                        może przenieść swój numer do Play i znajomi będąc pewni że dzwoniąc do Ery lub
                        Orange lub Plusa płacą taniej a tymczasem może się okazać że dzwonili do Play:)
                        A Play za każde dwie minuty z innych sieci do Play daje swym użytkownikom 1
                        minute gratis do wszystkich. Tyle że odbywa się to kosztem innych.
                        Pozatym widzę że Play już obnizył z 1000 darmowych smsów jako gratisu za
                        doladowanie na 250sms (wszystkie wazne 10dni). Ale i tak dobrze skoro za darmo i
                        nie trzeba ich kupować tylko dają rzeczywiscie za darmo.
                        • Gość: tp Re: Telefonia stacjonarna (TP s.a.) IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 06.09.09, 23:29
                          Obecnie wszyscy się sądują i do gry włączył się UOKiK (Urzędu Ochorny
                          Konkurencji i Konsumentów). Ciekawe jak zakończy się spór. Są propozycje
                          zlikwidowania stawki MTR, czyli żeby wynosiła 0gr.
                          • Gość: temp.nick Re: Telefonia stacjonarna (TP s.a.) IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 06.09.09, 23:51
                            MTR to wg mnie czyste złodziejstwo operatorów, bo i tak
                            konsument za ten fikcyjny koszt, płaci wyższą taryfą.

ComReg (tutejszy UKE) has welcomed the announcement that Vodafone, O2
                            and Meteor are all to voluntarily reduce their Mobile
                            Termination Rates (MTRs) over the next five years.

The mobile operators have all agreed to reduce their rates to
                            7.99cents by 1 Jan 2012.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka