Dodaj do ulubionych

chce susa na part. E

12.01.07, 00:50
Witam!
mam 2 dyski podzielone po 2 partycje. na C oczywiscie system (xp). D i F zajete danymi. chcialbym zainstalowac openSuse na E. nie wim czy podczas instalacji bede mial mozliwosc wyboru? kiedy?
pl.redtram.com/redirect/news/51220033/
Obserwuj wątek
    • koktajl_molotowa Re: chce susa na part. E 12.01.07, 13:29
      Możliwość wyboru będzie, musisz tylko wybrać zaawansowane opcje instalacji.
      Działajac powoli nie powinieneś przegapić. Jeśli jednak... zawsze możesz przed
      rozpoczęciem właściwej instalacji (tworzenia i formatowania partycji,
      zapisywania na HD obrazu instalacji,dzrewa katalogów) zrezygnować i zacząć od
      początku. Dokładnie nie określę w którym momencie masz opce wyboru ręcznego
      partycjonowania, dawno Suse nie instalowałem, ale to musi być gdzieś na poczatku.
    • deree Re: chce susa na part. E 12.01.07, 15:28
      Pamiętaj, że w Linuksie nie ma oznaczeń literowych, także nigdzie w instalatorze
      nie zobaczysz partycji "E", bedzie hda1, hdax (x -nr partycji)hdbx, albo - dla
      dysków sata: sdax, sdbx.
      Jak zaczynałem przygodę z Linuksem przed instalacją dla pewności zapisywałem
      sobie pojemność moich partycji, żeby rozpoznać odpowiednią.
      O ile dobrze pamiętam w Suse trzeba wybrac tryb ekspercki i samemu dokonać
      podziału na partycję, zeby być pewny, że system wyląduje tam gdzie chcemy.
      • lookw Re: chce susa na part. E 12.01.07, 23:25
        dzieki za odpowiedzi.
        • swojadroga Re: chce susa na part. E 27.01.07, 17:21
          wystarczy nadać partycjom nadać nazwy (pod windą) i w zaawansowanym podziale
          partycji w instalatorze SuSE w ten sposób zlokalizować partycjęi ją odpowiednio
          sformatować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka