Dodaj do ulubionych

Dary Natury

07.08.13, 14:13
bardzo lubię herbatę a tu jest o raju na Ziemi pachnącym herbatą
ksiazki.wp.pl/gid,15865744,tytul,Na-tej-wyspie-mieszkaja-kobiety-o-najzwinniejszych-palcach,galeria.html
    • elissa2 Manuka 07.08.13, 14:17
      miododajne drzewo herbaciane z Nowej Zelandii

pl.wikipedia.org/wiki/Manuka
      www.freefitnessguru.com/images/new-zealand-manuka-honey-1.JPG
      www.freefitnessguru.com/images/honey.jpg
    • elissa2 Re: Dary Natury 07.08.13, 15:10
      ale cudeńka!

www.corpo.biz.pl/miody-swiata.php?l=pl
      Mmmmmmm, coś dla mnie! Zapach pomarańczy z nutą jaśminu.
      Miód Clementinier z Korsyki. Zbierany jest do początku czerwca tylko na Korsyce. Ma jasny oraz złocisto-żółty kolor, a smak lekko pomarańczowy.
    • shachar Re: Dary Natury 07.08.13, 16:34
      Na Sri Lance jednak mają tygrysy tamilskie, a na Korsyce korsarzy... Wszędzie jest ładnie, jak się z obrazków ludzi i ich wytwory powycina, tak mi się pomyślało.
      • elissa2 Re: Dary Natury 07.08.13, 21:54
        shachar napisała:

> Na Sri Lance jednak mają tygrysy tamilskie, a na Korsyce korsarzy... Wszędzie j
        > est ładnie, jak się z obrazków ludzi i ich wytwory powycina, tak mi się pomyśla
        > ło.
        >
        Herbatę z Ceylonu lubię najbardziej, oczywiście sypaną, czarną orange pekoe (orange pekoe to klasyfikacja - oranje pecco - leaf size; GFOP - najszlachetniejsza, FOP i OP); u nas jest Dilmah za 8zł i jest całkiem niezła i tę pijam
        pyszna jest Twinnings ceylon orange pekoe tea, ale to już wyższa liga

https://images.iherb.com/l/TWN-15416-0.jpg

lub Pickwick OP
        oczywiście w tych sklepach z herbatami mają nawet i te klasy GFOP, ale nie zaglądam do nich nawet

Ale nie chciałabym pojechać do Sri Lanki (choć to dość atrakcyjny kierunek turystyczny); nie odpowiada mi tamten klimat; co z tego, że jest tam masę atrakcji skoro można "zdechnąć" w tym upale? a i z pół roku przed taka wyprawą trzeba by zacząć się szczepić; zatem wolę pooglądać sobie na zdjęciach takie miejsca i im podobne smile
        • elissa2 Re: Dary Natury 07.08.13, 21:59
          shachar napisała:

> Na Sri Lance jednak mają tygrysy tamilskie, a na Korsyce korsarzy... Wszędzie j
          > est ładnie, jak się z obrazków ludzi i ich wytwory powycina, tak mi się pomyśla
          > ło.
          >
          Herbatę z Ceylonu lubię najbardziej, oczywiście sypaną, czarną orange pekoe (orange pekoe to klasyfikacja - oranje pecco - leaf size; GFOP - najszlachetniejsza, FOP i OP); u nas jest Dilmah za 8zł i jest całkiem niezła i tę pijam
          pyszna jest Twinnings ceylon orange pekoe tea, ale to już wyższa liga

https://expatmart.co.kr/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/i/m/img_2139.jpg

lub Pickwick OP
          oczywiście w tych sklepach z herbatami mają nawet i te klasy GFOP, ale nie zaglądam do nich nawet

Ale nie chciałabym pojechać do Sri Lanki (choć to dość atrakcyjny kierunek turystyczny); nie odpowiada mi tamten klimat; co z tego, że jest tam masę atrakcji skoro można "zdechnąć" w tym upale? a i z pół roku przed taka wyprawą trzeba by zacząć się szczepić; zatem wolę pooglądać sobie na zdjęciach takie miejsca i im podobne smile
      • elissa2 Re: Dary Natury 07.08.13, 22:00
        expatmart.co.kr/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/i/m/img_2139.jpg
        • shachar Re: Dary Natury 07.08.13, 23:27
          Myślałam że orange pekoe to rodzaj herbaty,a nie rozmiar liścia, tą bardzo lubiłam smilei jeszcze english breakfast.
          Kiedyś, wwieku przedszkolnym bardzo lubiłam herbatę z mlekiem, miała taki dziwaczny nietypowy smak. Ale to było 100 lat temu, teraz nie mam ochoty.
          • shachar Re: Dary Natury 07.08.13, 23:43
            Istnieją też herbaty niezwykłe, jak ta ,z której rozwija się kwiat po zalaniu
            https://cdn.teavivre.com/media/wysiwyg/suggestion_for_flower_tea2.jpg

oraz zafascynował mnie pomysł Hestona Blumenthala, widziałam to w którymś odcinku Masterchefa brytyjskieggo. Danie inspirowane herbatką u Szalonego Kapelusznika z Alicji. Do imbryczka wkłada się złoty zegarek na sznurku, on się rozpuszcza tworząc wywar, ,którym zalewa się takiego stwora z czułkami jak ślimak, a to są grzyby enoki. Fascynujące! W życiu nie widziałam bardziej kreatywnego dania.
            carolynchan.wordpress.com/2012/12/30/heston-blumenthals-the-fat-duck-part-2/
    • shachar Re: Dary Natury 07.08.13, 16:39
      chciałabym pochodzić w bermudach po Bermudach ..
      https://farm1.staticflickr.com/217/492815220_7f4525735d_z.jpg?zz=1
    • jan_stereo Kawa 07.08.13, 19:09
      www.kawatopodstawa.pl/2011/05/jak-kawa-wplywa-na-zdrowie/
      Ja ja lubie i pije regularlnie.

• shachar Re: Dary Natury 07.08.13, 19:51
      Z tego wszystkiego zrobiłam sobie kawę i herbatę smile
    • shachar Re: Dary Natury 07.08.13, 20:16
      ja też bardzo lubię herbatę, najbardziej tę klasyczną czarną a już od ponad roku zapijam się dosłownie brytyjską PG Tips. Nie wiem jakie są opinie o niej, tutaj u nas na gruncie herbacianej posuchy, to jest najlepsza herbata, jaką można dostać w sklepie. Być może w jakichś dizajnerskich sklepach są bardziej wyrafinowane, ale ta mi wystarczy odpowiada dostatecznie.
      Jest trochę mocna, więc robie sobie taki trochę większy kubas 400 ml a może większy? i upijam z niego połowę, a potem jeszce raz dolewam wodę do pełna, jak jakiś Chińczyk.
      Jeszcze parę razy piłam fajną herbatkę sprzedawaną w skrzynkach plus specjalne kubki z przykrywkami do niej, w przykrywce była dziura na ogonek tej herbaty. Nazywa się tea forte.
    • rzeka.suf Re: Dary Kultury 08.08.13, 22:03
      dla noszacych szkla kontaktowe - soczewki silikonowe. dailies total 1, rewelacja po prostu.
      nosze soczewki juz 18 lat, z higiena roznie bywalo, tutaj bardzo slonecznie, w kuchni - cholernie goraco, wiec z oczami nieustajacy niemal mam problem. schna, pieka, zmuszaja do zalewania sie sztucznymi lzami. wszystko z oczami w porzadku, wedlug lekarza, po prostu zmeczone soczewka.
      okulary wybralam takie, ze w nich na ulicy bylam raz, ze smieciami noca. fajne sa to okulary, leciutkie, stylowe, ale wygladam w nich, jak w kazdych leczniczych okularach - przefatalnie po prostu. wiec soczewki, bez przerwy.

wydebilam wiec od okulisty probke tych nowych silikonowych ciba vision. jak juz mowilam: rewelacja. nie czuc tego w oku wcale, po prostu totalny komfort.

teraz testuje ile mozna nosic te jednodniowki, juz trzeci dzien leci i daja rade, zobacze jeszcze jutro.
      bo maja taka jedna wade - jako nowosc sa ponad dwa razy drozsze niz normalne jednodniowki.
      ale i tak polecam wszystkim, ktorych mogloby to interesowac.

a z darow natury, to upal juz zaczyna męczyc populacje. ale fajne gwiazdy ostatnio dają.
    • elissa2 renklody 21.08.13, 22:10
      już są smile

eholiday.smcloud.net/krzewy/ogrod24/sliwa_renkloda_althana1.jpg
      www.bio-forum.pl/messages/78737/220055.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka