Dodaj do ulubionych

Eko-biurowiec Morphosis

20.11.09, 12:35
Rzeczywiście, rewelacyjne i rewolucyjne:"co trzecie piętro dostępne z windy". Już słyszę przekleństwa ludzi pracujących w tym budynku!Może całkiem zrezygnować z wind. To najlepiej zachęci ludzi do korzystania ze schodów.
Obserwuj wątek
    • Gość: jozue Eko-biurowiec Morphosis IP: *.chello.pl 20.11.09, 12:36
      imponujący , nie trzeba wcale 300 metrów wysokości taka bedzie przyszłość ,
    • Gość: gosc Re: Eko-biurowiec Morphosis IP: 195.116.98.* 20.11.09, 13:09
      Teraz twórcom budynku pozostaje miec nadzieje że San Francisko nie nawiedzi jakieś wielkie trzęsienie ziemi które ten budynek jak i całe miasto moze zburzyc
      ...
      www.tnij.org/prezent2009
    • Gość: smok wawelski Eko-biurowiec Morphosis IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.09, 13:10
      Bardzo cieszy fakt że idea eko-budynków staje się coraz bardziej popularna (dopiero co czytaliśmy o Koperniku - inwestycji w Polsce co cieszy jeszcze bardziej!) Ale i tak mam wrażenie, że trochę za późno i jednak nadal trochę za mało architekci zwracają uwagę na środowisko> beton leje się na prawo i lewo, a kiedy na drodze stoi drzewo to po prostu się je usuwa. Nie staramy się zachować zieleni w miastach. W Krakowie na przykład ten piękny teren: bit.ly/4BOa2d ma być zagospodarowany i zabudowany przez co nie będzie dostępny publicznie - a jest to jedna o ostatnich ostoi zieleni w pięknym Krakowie
    • Gość: watcher Re: Eko-biurowiec Morphosis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.09, 08:50
      od kidy betojest szkodliwy? o ile pamieam odzaczal sie mniejszym promieniowaniem niz cegla?
    • Gość: gość:Icek Re: Eko-biurowiec Morphosis IP: 89.167.22.* 21.11.09, 11:08
      Ale picna chałupa, no, no!

Witam, wielmorzne Pany Architekty i z okazyji dnia zycliwości składam zycenia dosiego roku i wesołego (wasego) jajka!

Choćta, "ksiądz"!
      Idziem jus do nasego wozu asenizacyjnego, utsymywać pożądek w okolicy.

Do nurzek padam ich Wysokościom Panockom Architektom!.
    • Gość: prawdziwy icek Re: Eko-biurowiec Morphosis IP: *.chello.pl 21.11.09, 17:52
      popaczta ludzie! jakiS sztuczny ,nieprawy icek mie pszedżeźnia!a poszet ty hamie jeden,mi tu pisać wolno bo ja jest arhitektsamouk ,znam sie lepiej nisz ty pszedżeźniaczu podły,a kysz!!!
    • Gość: ściana Re: Eko-biurowiec Morphosis IP: *.chello.pl 23.11.09, 08:41
      świetnie! nie ma co naskakiwać na schody, jak komuś rzeczywiście ciężko, to ma winde dla niepełnosprawnych, a 3 piętra może przejść każdy. Duży duży duuuży plus ZA BRAK KLIMATYZACJI!! genilne. Od klimatyzacji ludzie chorują. Już pomijając fakt, że wszedzie robi się koszmarnie sucho, największym problemem jest to, że klimatyzacja opiera się najczęściej na zamkniętym obiegu powietrza, powietrza, które w zastraszającym tempie skaża się bakteriami i innymi świństwami, a my to wszystko bezwiednie wdychamy. Na razie wszystko mi się w tym budynku podoba, z przyjemnością odwiedziłabym osobiście, możliwe, że zweryfikowałabym swój zachwyt...na obrazkach zawsze wygląda inaczej... Na ten moment BRAWO BRAWO
    • malgorzataboguslaw Re: Eko-biurowiec Morphosis 23.11.09, 12:28
      @Ściana.Dziecko drogie, klimatyzacja polega na zasysaniu świeżego powietrza, ogrzewaniu lub oziębianiu go, oraz na wyrzucie (poza budynek) zużytego powietrza, po odzyskaniu CIEPŁA z ogrzanego powietrza wydalanego przez centralę klimatyzacyjną.

Powietrze wdmuchiwane do budynku jest nawilżone, a całym procesem steruje komputer.
    • Gość: kuba Re: Eko-biurowiec Morphosis IP: 193.26.131.* 23.11.09, 15:27
      nareszcie magorzato obnarzyłaś swojąwiedzą a nie tylko plujesz jadem- zrehabilitowalas sie za post atakujący windę co 3 piętra. powodzenia dziewuszyska!
    • Gość: Gość:prawdziwy Ice Re: Eko-biurowiec Morphosis IP: 89.167.22.* 23.11.09, 15:28
      Ha, jużem doma, po robocie.
      Odetchne se troche od tych smrodów przy wozie asenizacyjnym.
      Jutro objeżdżam, arz 20 uliców.
      Golne se piwko, łobglondne TV (a mam płaskie!),a potem wleze na mojom starom!
    • Gość: prawdziwny Icek Re: Eko-biurowiec Morphosis IP: 89.167.22.* 23.11.09, 15:31
      No no, to jo, prawdziwny Icek, a nie Ice. Pomyłłem sie!
    • Gość: icek Re: Eko-biurowiec Morphosis IP: *.chello.pl 23.11.09, 17:30
      a cóze ci hamie jeden do tego czym ickowi w robocie pachnie i czy włazi na babe raz czy dwa razy , olaboga cóś mi tu śmierdzi,a fe odmieńcu,
    • sicsf Re: Eko-biurowiec Morphosis 24.11.09, 07:08
      Czesc!
      Tak sie sklada, ze od kilku lat mieszkam w San Francisco i moim zdaniem Federal Building jest bezsprzecznie najciekawszym z nowoczesnych budynkow w miescie. To powiedziawszy - dla niektorych Federal Building to koszmar. Mialem okazje rozmawiac z ludzmi zaangazowanymi w jego budowe i podlug owych projekt byl wysoce niedoskonaly (o ile dobrze pamietam oddali go z 2 letnim opoznieniem, co zdarza sie nieczesto kiedy pieniadze nie graja roli). Do tego, jego funkcje eko niekoniecznie sie sprawdzaja w zyciu. Chodzily sluchy, ze nawiewy sa zbyt mocne co moze powodowac nielekkie papierowe zamieszanie. Biurka bezposrednio przy oknach sa rzekomo zbyt naslonecznione, windy co trzy pietra sie nie sprawdzaja i ludzie wybieraja ta jedna dla niepelnosprawnych:( Do tego kafeteria na zewnatrz wyglada na pusta i wlasciwie nie dziwie sie ludziom - okolica w ktorej stoi budynek (rog 7th St i Mission) jest jedna z najgoszych w miescie - a na samym placu mozna znalesc wlasciwie tylko bezdomnych.
      Nie mam pojecia ile jest w tym prawdy, o ile dobrze pamietam budynek nie dostal certyfikatu LEED, co bylo zaskoczeniem dla samego Mayne'a (tak przy okazji - jego wymowki nie trzymaly sie kupy...) Mam mieszane uczucia co to Mayne'a - z jednej strony mam wrazenie, ze koles dosc czesto wciska kit, a z drugiej potrafi postawic takie cudenko.
      Jesli chcecie to podesle Wam troche fotek z jego wnetrza, nic nadzwyczajnego jesli chodzi o jakosc, ale zawsze da jakis ogolny poglad...
      Ktos wyrazil obawe o trzesienia ziemii. Mysle, ze szczegolnie jesli chodzi o nowe projekty w SF to nie powinno byc z tym wiekszych problemow. To przez dlugi czas bylo bolaczka projektantow, ale ostatnimi czasy stosuje sie coraz wiecej rozwiazan, ktore umozliwiaja stawianie bezpiecznych, przynajmniej teoretycznie budynkow. Dobrym przykladem jest Millennium Tower (swietny) czy One Rincon Hill (taki sobie...:)
      Rzuccie okiem na Cal Trans District 7 (?) w LA, stosunkowo podobny (kolejna rzecz, ktora mi sie nie do konca podoba u Mayne'a).

pzdr
      sic
    • malgorzataboguslaw Re: Eko-biurowiec Morphosis 24.11.09, 12:59
      @Kuba.I co Kuba "plułam jadem" na temat wind co 3 piętro?
      Pozdrowionka.
    • malgorzataboguslaw Re: Eko-biurowiec Morphosis 24.11.09, 13:28
      Co do naturalnego przewietrzania budynków uważam,że jest to to TOTALNA pseudo ekologiczna głupota.

Ponieważ polega to na wytworzeniu ciągu powietrza przez cały budynek, co powoduje "papierowe zamieszanie" ,o ile to jest biurowiec oraz jest zwyczajnie szkodliwe dla zdrowia osób korzystających z budynku - przecież to jest przebywanie cały czas w przeciągu.
      Każdy wie, co to znaczy jak kogoś "przewieje".

Nie mam pojęcia, czym się kierują architekci projektujący "przewiewane" budynki, bo przynajmniej teoretycznie, powinni to być inteligentni i zdroworozsądkowo myślący ludzie.

Chyba, za wszelką cenę, chcą być "nowocześni" i en vogue.

• Gość: watcher Re: Eko-biurowiec Morphosis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.09, 18:48
      gdyby tak bylo, zajeliby sie bardziej żródlami GEO...
    • Gość: info Re: Eko-biurowiec Morphosis IP: 94.230.21.* 15.04.10, 12:42

UPRAWNIENIA ARCHITEKTONICZNE DLA INŻYNIERÓW BUDOWNICTWA:

www.konstruktorbudowlany.fora.pl/uprawnienia-certyfikaty,26/konstruktor-architekt-nie-dajmy-sie-zwariowac,1806.html

www.muratorplus.pl/biznes/wiesci-z-rynku/komu-jakie-uprawnienia_66729.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka