Dodaj do ulubionych

Chopin na swoim

IP: 87.204.188.* 24.02.10, 17:34
to jest to co polacy lubia najbardziej;p szkoda ze w zenujacej wersji...a prawdziwych stoi tysiace-sypiacych sie
Obserwuj wątek
    • Gość: Barozzo Re: Chopin na swoim IP: *.gemini.net.pl 24.02.10, 18:34
      Super. Przypomina mi krakowską Operę - na szczęście przez kontrast... Takie udane publiczne realizacje dodają skrzydeł. A po siedzibie TVP takie podnoszenie na duchu jest co najmniej BARDZO potrzebne.
      _ _
      www.sky4fly.net/
    • Gość: jorund79 Re: Chopin na swoim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.10, 07:57
      Trzeba mieć naprawdę "żelazową wolę" żeby coś takiego postawić.
    • Gość: gośc Re: Chopin na swoim IP: 195.116.98.* 25.02.10, 10:27
      Polacy nie słuchają Szopena,wystarczy im że kojarzą kto to jest i że dzięki niemu Polska jest znana za granicami kraju
      ...
      www.nokaut.pl/motoryzacja/#pid=38177
    • Gość: Małgorzata Re: Chopin na swoim IP: 89.167.22.* 25.02.10, 11:31
      Jedno i drugie totalna nuda. Brak wyobraźni i polotu typowe dla p.BStelmacha.
    • mcgoo Re: Chopin na swoim 25.02.10, 16:03
      przyzwoite - ale bez odkrywcze to nie jest
    • Gość: picuś plastuś Re: Chopin na swoim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 16:52
      Ja pie...! Ale nudzicie! Żałosne komentarze dzieci lasu które myślą że znają się lepiej na architekturze niż przeciętny polski burak... ŻAL.PL! Polacy nie potrafią (nigdy nie potrafili) wykorzystać tego, że Chopin był wielkim kompozytorem, tacy Włosi mieli Verdiego, Pucciniego, Rossiniego, można by tak wymieniać, my nawet tym jednym nie możemy się poszczycić... Wstyd mieszkać w tym buraczanym kraju...
    • Gość: sprostowanie Re: Chopin na swoim IP: 188.33.19.* 25.02.10, 18:02
      *Wstyd że buraki mieszkają w tym kraju.
    • Gość: tomek Re: Chopin na swoim IP: *.acn.waw.pl 26.02.10, 02:59
      pawilon w zelazowej woli na poziomie studenta 2go roku architektury lub zaawansoanego czytacza ksiazek o nowoczesnej architekturze z serii taschen pt: najlepsze domy XX wieku ;) - nic nie ujmujac wydawdnictwu taschen...
      koszmarek z tamki - lsniacy baton w szarej kupie - pozostawiam bez komentarza
      panowie decydenci i architekci - podlaczcie sobie internet (juz stanial) i zobaczcie co sie dzieje na swiecie
      nasza zapyziala warszawa (miejsce moich urodzin i miejsce zamieszkania moich przodkow od kilku generacji) potrzebuje symboli a nie kup psich.
      kocham calatrave, niemeyer'a, breuer'a, le corbusiera etc etc. kocham tych panow za odwage.
      a u nas tak - troche tak panu bogu - wiadomo co i diablu - tez cos, czyli odbudujemy fasade kamienicy i wstawimy w nia hotel marriott - bedzie git, zadzwonimy do firmy, ktora robi fasady szklane w biurowcach - cos wymysla, zlozy sie w jeden projekt, gumka recepturka zwiaze i juz jest fajniucho.

TO JEST OBRZYDLIWE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: tomek Re: Chopin na swoim IP: *.acn.waw.pl 26.02.10, 03:03
      to znowu ja
      jest mi k... (kurcze pieczone) wstyd jak na to patrze
      jest pan z siebie zadowolony panie architekcie, tak szczerze???

ARCHI-TEKTURA
    • Gość: tomek Re: Chopin na swoim IP: *.acn.waw.pl 26.02.10, 03:16
      i jeszce raz ja

ARCHI-TEKTURA - powinno byc z greckiego arkhi (glowny, szef) + tekton (budowniczy)

niestety w waszym przypadku nie jest to trafione - proponuje - ARKHAIOS (pradawny, stary) + TEKTURA (z polskiego - rodzaj materialu na opakowania wyknana z papieru)
    • Gość: M. Re: Chopin na swoim IP: 94.254.146.* 26.02.10, 14:49
      ale syf
    • Gość: Małgorzata Re: Chopin na swoim IP: 89.167.22.* 26.02.10, 15:42
      O rany ,tomek, aleś ty oblatany w tym greckim!
    • Gość: Małgorzata Re: Chopin na swoim IP: 89.167.22.* 26.02.10, 15:47
      Ale zasadniczo się z tobą zgadzam, tomuś.
    • Gość: MagiaLenia Re: Chopin na swoim IP: 156.17.226.* 26.02.10, 19:42
      Hm, to ujęcie przeszklonej modernistycznej elewacji w połączeniu z fakturką polnych kamieni jest bardzo interesujące, konsekwentnie (jako materiał naturalny) użyte drewno też jest ok-choć pozostałe elewacje nie wypadają niestety już tak korzystnie. Natomiast centrum na tym JEDNYM JEDYNYM zdjęciu robi mierne wrażenie-na żywo nie widziałam, więc nie wiem. A zamek jak zamek, mi się podoba i do tego ma bardzo ładne piwnice;)
    • Gość: MagiaLenia Re: Chopin na swoim IP: 156.17.226.* 26.02.10, 19:44
      Hm to ujęcie przeszklonej modernistycznej elewacji w połączeniu z fakturką polnych kamieni jest bardzo interesujące, konsekwentnie (jako materiał naturalny) użyte drewno też jest ok-choć pozostałe elewacje nie wypadają niestety już tak korzystnie. Natomiast centrum na tym JEDNYM JEDYNYM zdjęciu robi mierne wrażenie-na żywo nie widziałam, więc nie wiem. Na pewno nie można mu zarzucić, że się nie wpisuje w kontekst;))) A zamek jak zamek, mi się podoba i do tego ma bardzo ładne piwnice;)
    • Gość: Małgorzata Re: Chopin na swoim IP: 89.167.22.* 27.02.10, 11:30
      Elewacja nie jest modernistyczna, tylko minimalistyczna.Modernizm to ,dla mnie, taka nowoczesność z myszką, a minimalizm to nowoczesność nowoczesna.
    • Gość: MagiaLenia Re: Chopin na swoim IP: 156.17.226.* 27.02.10, 17:53
      No może dla Ciebie;)) ale modernizm został chyba jednak mniej lub bardziej zdefiniowany. Temu budynkowi do minimalizmu trochę jednak daleko. Raczej przypomina inspiracje Wrightem albo wczesnym Herzogiem i de Meuronem, zwłaszcza tu to widzę www.sztuka-architektury.pl/files/2_24.jpg
    • Gość: ja peter Re: Chopin na swoim IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.02.10, 23:44
      jestem zdania ze fajnie ze wogole cos sie ruszylo w Polsce... nie oczekujmy od razu wielkich rzeczy, Żelazowa Wola byla przez wiele lat zapomniana i dobrze ze wkoncu cos sie tam dzieje, ciekawe czy ktokolwiek odwiedzil to miejscie kiedykolwiek... co do tamka, kazdy mialby pewnie swoj pomysl na to miejsce, wydaje sie ze budynek w ciekawy sposob wpisuje sie w otoczenie i wszelkie kometarze negatywnme na ten temat moga pochodzic od sfrustrowanych osob ktore moze zazdroszcza ze ich budynek tam nie powstal?! nie wiem, a to ze cos jest obrzydliwe? kwestia gustu, wiec akurat taki komentarz nic nie wnosi do dyskusji o naszech wspolczenj architekturze... bo obrzydlwie to sa smieci w centrum warszawy po minionej zimie a nie proby czy starania zagospodarowania tego miasta w ten czy inny sposob
    • Gość: ja peter Re: Chopin na swoim IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.02.10, 23:48
      a wstydzi niech sie ten kto wypisuje brednie... bo moze faktycznie nie potrafimy sie sprzedac w owczesnym swiecie...ale tylko od nas samych to zalezy, wiec zamiast wypisywac glupoty moze sami promujmy nasz kraj a nie tylko narzekajmy ciagle... pozdr
    • Gość: tomek Re: Chopin na swoim IP: *.acn.waw.pl 28.02.10, 06:55
      do ja peter: zgadzam sie z Toba, ze musimy sie promowac, ale my tutaj rowniez zyjemy, codziennie mamy stycznosc z ta architektura.
      promujmy sie, tylko takimi koszmarkami jak na tamce nie za bardzomozemy sie pochwalic
      te projekty sa niestety na skale swiatowa mierne. nie mozemy, niestety, wymagac, zeby inni naginali sie do nas i mowili: ok, to jest Polska, jak na Polske, to to jest fajne.
      a oczywista oczywistosc jest nastepujaca: przestrzen wplywa na nasza psychike, uspokaja lub drazni, wzbudza emocje, lub czyni nas obojetnymi.
      trzeba walczyc o jej jakosc, kropa
    • Gość: gość Re: Chopin na swoim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.10, 19:15
      Szkoła muzyczna na zapleczu to projekt z aspiracjami tu wyszedł jak urzędnicze spełnienie wniosków.
    • Gość: gość Re: Chopin na swoim IP: *.chello.pl 01.03.10, 09:00
      Żelazowa Wola - brzydkie, brzydkie, brzydkie
    • Gość: lila Re: Chopin na swoim IP: 79.133.193.* 01.03.10, 18:30
      Wielu z Was pisze, że Żelazowa Wola to paskudztwo. Czy ktokolwiek tam był i widział na własne oczy? Ja jeżdżę tamtędy dość często i widziałam nowe budynki na żywo. Nie są jakimś szaleństwem architektury, super-wymiatającym-pojechanym projektem, ale właśnie dlatego pasują do tamtego otoczenia. Myślę, że takie spokojne pawilony dobrze wiążą się do kontekstu i pozwolą muzeum wreszcie normalnie funkcjonować. Zastanówcie się czy ład i porządek nie bywają ważniejsze niż fajerwerki?
    • Gość: jj Re: Chopin na swoim IP: *.mediadirection.com.pl 02.03.10, 12:45
      ja powiem tak - mieszkam niedaleko i pamiętam jak rozpoczęto budowę a park zamknięto w październiku. Wierzcie mi - w otoczeniu zieleni drzew i krzewów wygląda to naprawdę ładnie i spokojnie, oddając klimat miejsca. Żelazowa Wola zawsze była lekko przaśna. Kurcze.. musicie to zobaczyć gdy wszystko się zazieleni. Poczekajcie na efekt końcowy. I przyjeździe w maju :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka