24.02.04, 22:25
Czy ktoś podpowie jak zabrać sie do nadbudowy domku?Chdzi o to jak "namacać:
fundamenty,czy wytrzymają nadbudowę..?Czy trzeba jakiegoś "budowlańca" z
papierami czy moze wysarczy porządny majster?
Z góry dzięki za podpowiedzi..
Obserwuj wątek
    • agucha23 Re: Nadbudowa 24.02.04, 23:39
      ja radze wziąść kogoś z papierami, kto się na tym dobrze zna. wszystko zależy
      od tego co chcesz nadbudować, ale ja bym nie brała tego ryzyka i wzieła
      fachowca, ktory się na tym zna, który obliczy czy istniejące fundamenty
      wytrzymają tą nadbudowe czy może trzeba będzie je jakoś wzmocnić. dobry majster
      tego nie będzie wiedział.
      • jwbw Re: Nadbudowa 25.02.04, 13:41
        agucha23 napisała:

> ja radze wziąść kogoś z papierami, kto się na tym dobrze zna. wszystko zależy
        > od tego co chcesz nadbudować, ale ja bym nie brała tego ryzyka i wzieła
        > fachowca, ktory się na tym zna, który obliczy czy istniejące fundamenty
        > wytrzymają tą nadbudowe czy może trzeba będzie je jakoś wzmocnić. dobry
        majster
        >

dodam cos do aguchy
        trzeba uzyskac opinię technicznę lub ekspertyzę techniczną
        najlepiej uzyskać odpowiedź w wydz administracji arch-bud odpowiednim starostwie
        robią to trochę inne osoby - troszkę inny zakres uprawnień
        majster jest dobry do poganiania ludzi no chyba ze ma takie uprawnienia do
        sporzadzania opinii
        na mój gust to trzeba wziąć projektanta konstruktora odkopać fundamenty na
        fragmencie, najlepiej jak on wskaże gdzie, i może troche je popukać lub odkuć -
        czy są wogóle zbrojone
        i tyle
    • Gość: Piotr Re: Nadbudowa IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 25.02.04, 18:23
      Zakładając,że jesteś właścicielem budynku i działki na której stoi proponuję
      nastepujące kroki:
      1. Wystąpić do odpowiedniego Wydziału Budownictwa o Warunki Zabudowy i
      Zagospodarowania Terenu - tam też uzyskasz bliższe informacje na ten temat.
      2. Posiadać musisz aktualną MAPĘ DO CELÓW PROJEKTOWYCH (wykonuje uprawniony
      geodeta).
      3. Należy wykonać dokładną inwentaryzację istniejącego budynku z naniesieniem
      wymiarów, określeniem użytych materiałów (rodzaje ścian nośnych, działowych,
      stropów). Wykonuje się zwykle kilka odkrywek.
      W przypadku stropów żelbetowych wylewanych wskazane są odkrywki pozwalające
      określić rodzaj zbrojenia, dobrze byłoby określić klasę betonu.
      Wykonanie odkrywek dotyczy również fundamentów (określa się głębokość
      posadowienia, szerokość ław fundamentowych, rodzaj użytego materiału, stan
      techniczny).

Dobrze byłoby wykonać conajmniej dwa odwierty geologiczne określające rodzaj
      gruntu pod budynkiem. Nie jest to drogie, ale projektant i inwestor mają
      zapewniony "spokojny sen".

Podsumowaniem wykonanej inwentaryzacji łącznie z odkrywkami jest ocena stanu
      technicznego budynku, która daje podstawę do dalszego projektowania.

Właściwym krokiem jest, by inwentaryzację zrobił projektant który będzie Ci
      projektował nadbudowę. Ocena stanu technicznego jest zwykle wystarczająca i nie
      ma potrzeby wykonywania ekspertyzy. Oczywiście robią to ludzie z uprawnieniami.

Osobiście wykonałem trochę projektów rozbudowy budynków mieszkalnych i tak
      właśnie postępowałem. Z uwagi na posiadane uprawnienia jestem samowystarczalny
      (czasem tylko posługuję się pomocą rzeczoznawcy, gdy mam wyraźne wątpliwości i
      lepiej się podeprzeć zdaniem innego fachowca, gdy musiałem mieć określoną klasę
      betonu). Może się oczywiście zdarzyć, że potrzbni będą dwaj fachowcy - jeden do
      inwentaryzacji i określenia stanu technicznego budynku, drugi do projektu
      nadbudowy.

Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka