Dodaj do ulubionych

Problem z wentylacją :(

IP: *.spl.sas.com / 213.241.42.* 16.06.04, 12:57
Witam,
problem mam taki, że kratki wentylacyjne w kuchni i w łazience,
zamiast wyciągać powietrze, wdmuchują je do środka.
I to nie tylko jak wieje b. silny wiatr.
Praktycznie tylko jak jest cisza to ciągną (ale słabo),
a najczęściej dmuchają do środka.

Do tej pory mi to specjalnie nie przeszkadzało,
trochę dmuchało po plecach pod prysznicem, ale dało się przeżyć ;)
ale jak sąsiedzi z dołu zaczęli gotować,
to mi w kuchni się unoszą ich
zapachy, a to już nie jest fajne :(

Wydaje mi się, że to nie jest normalne i zastanawiam się
czy nie zgłosić tego do developera, żeby coś poprawił w kanałach
wentylacyjnych.

Zastanawiam się jaki może być tego powód
i jak się tego dowiedzieć?
Do kogo się zwrócić?

Poproszę o jakieś podpowiedzi.

Pozdrawiam,
jj
Obserwuj wątek
    • czajnik5 Re: Problem z wentylacją :( 22.06.04, 00:30
      Przyczyn tego stanu rzeczy może być kilka, między innymi złe zbilansowanie
      nawiewu z wywiewem, za małe przekroje kanałów, za krótkie przewody,
      niekorzystne warunki topograficzne (przeszkody terenowe) itd.

Można się zwrócić do dewelopera, żeby zamontował, lub zlecił zamontowanie nasad
      kominowych wspomagających ciąg naturalny w przypadku, gdy jest on niestabilny,
      lub gdy występuje ciąg wsteczny.

Jednym z najpewniejszych sposobów zażegnania problemu jest zamontowanie w
      miejscu kratek wywiewnych tzw. wentylatorów łazienkowych wspomagających ciąg
      naturalny. Należy jednak pamiętać, że takich wentylatorków nie można montować w
      pomieszczeniach, w których są zainstalowane urządzenia gazowe.
      • Gość: jj Re: Problem z wentylacją :( IP: *.spl.sas.com / 213.241.42.* 22.06.04, 08:45
        Dzięki za informacje, wolałbym uniknąć montowania wentylatorka
        ze względu na hałas jaki on czyni.
        Mam nadzieję, że uda się rozwiązać problem metodami "naturalnymi" :)

Pozdrawiam,
      • Gość: mah Re: Problem z wentylacją :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.04, 09:31
        A jeśli jest taka sytuacja ze obok takiego wentylatorka biegnie rura pionu
        gazowego? Czy to jest niebezpieczne?
      • Gość: zaniepokojona Re: Problem z wentylacją :( IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.06.04, 13:05
        Mam też dylemat z wentylacją. W kuchni mojego nowobudowanego mieszkania projekt
        przewiduje powieszenie pieca gazowego. Czy mogę zastosować okap kuchenny z
        wyciągiem i ile kratek wentylacyjnych powinno być w tym pomieszczeniu? Kuchnia
        jest połączona z pokojem dziennym.W kuchni jest oddzielne okno?
        • Gość: paula Re: Problem z wentylacją :( IP: *.e-foto.pl 25.06.04, 15:03
          W POMIESZCZENIU ,W KTÓRYM JEST KUCHENKA GAZOWA MUSI BYĆ JEDNA KRATKA
          WENTYLACYJNA WOLNA TZN. JEŻELI MASZ DWIE KRATKI W POMIESZCZENIU DO JEDNEJ Z
          NICH MOŻESZ PODŁĄCZYĆ OKAP,JEŻELI MASZ JEDNĄ TO MUSISZ SIĘ OBEJŚĆ OKAPEM ,W
          KTÓRYM ZASTOSUJESZ FILTR WĘGLOWY.EWENTUALNIE MOŻNA OBEJŚĆ TO
          METODĄ "kAZIA"TZN . RURĘ ODPROWADZAJĄCĄ POWIETRZE OD OKAPU ZBLIŻA SIĘ DO KRATKI
          WENTYLACYJNEJ NA ODLEGŁOŚĆ 20 CM I JEŻELI MASZ DOBRĄ WENTYLACJĘ OPARY ZBIERANE
          PRZEZ OKAP W DUŻYM STOPNIU TRAFIĄ DO KOMINA WENTYLACYJNEGO - POZDRAWIAM
          ZANIEPOKOJONĄ
          • Gość: zaniepokojona Re: Problem z wentylacją :( IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.06.04, 19:50
            Dzięki Paula, ale tu chodzi nie o kuchnię tylko o piec c.o.,ma być umieszczony
            na głównej ścianie w kuchni. Czytałam że wtedy nie wolno montować w kuchni
            wentylatora a okap to też wentylator, czy dodanie pionu wentylacyjnego
            czyli ''kratki wolnej'' to poprawne rozwiązanie?
            • czajnik5 Re: Problem z wentylacją :( 30.06.04, 17:31
              Zasada jest następująca: nie wolno montować urządzeń wentylacji mechanicznej
              wyciągowej w pomieszczeniu, w którym są zainstalowane urządzenia gazowe typu A
              i B, tzn. z otwartą komorą spalania i od tej zasady nie ma wyjątków, poza
              jednym przypadkiem, to jest gdy urządzenie wyciągowe jest zblokowane z
              wentylatorem nawiewnym o takiej samej lub większej wydajności i oba te
              urządzenia włączają się jednocześnie.

Proponuję nie kombinować nic z metodami kazia czy jasia, chyba, że wam życie
              nie miłe.
              • Gość: zaniepokojona Re: Problem z wentylacją :( IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.07.04, 17:28
                A jeśli piec z zamkniętą komorą spalania wisi we wnęce niezamykanej drzwiami
                połaczonej z pokojem i aneksem kuchennym, to czy mogę zamontować okap z
                wyciągiem mehanicznym i ile kratek wolnych musi jeszcze być w tym pomieszczeniu?
                • czajnik5 Re: Problem z wentylacją :( 04.07.04, 16:15
                  Wtedy jak najbardziej można taki okap zamontować. Jeżeli chodzi o kratki
                  wentylacyjne, to w zasadzie powinna być jedna, pomimo, że kocioł nie potrzebuje
                  powietrza do spalania (bo pobiera go z zewnątrz).

Tłumaczyć należy to tym, że w razie nieszczelności instalacji gazowej mamy
                  możliwość usunięcia mieszaniny powietrze-gaz ziemny z pomieszczenia, która w
                  zakresie stężeń 5-15 % jest wybuchowa.

Zakładam, że cały czas mówimy o gazie ziemnym, bo w przypadku gazu płynnego,
                  np. mieszanki propan-butan sprawa wygląda nieco inaczej, ale to już inna
                  historia.

Pozdr
                  • Gość: uny Re: Problem z wentylacją :( IP: *.malnet.pl 04.07.04, 23:11
                    a pytanko mam!
                    czy omawiana wentylacja jest mechaniczna czy grawitacyjna?
    • Gość: uny Re: Problem z wentylacją :( IP: *.malnet.pl 03.07.04, 23:55
      ustaw skrzydło okienne w pozycji rozszczelnionej (klamka w położeniu 45').
      powinno pomóc. zrób mały test. pozamykaj okna i zobacz jak się ma ciąg
      powietrza w problematycznych kratkach. potem otwórz okna i zobacz jak teraz
      działają. Najprawdopodobniej problemem są zbyt szczelne okna. Jak już napisał
      kolega problem jest w bilansie wymiany powitrza. to co jest wywiewane musi być
      uzupełnione. z reguły odbywało się to przez szczeliny w oknach starego typu.
      nowa stolarka okienna jest wyjątkowo szczelna co powoduje, że powietrze które
      musi napłynąć do pomieszczenia wybiera sobie inną drogę. najczęściej jest to
      jakiś kanał wentylacyjny. no i dmucha! niemiłosiernie!
      czasami pomaga zastosowanie nawiewników zamontowanych w skrzydłach okna, np:
      renson albo aereco
      pzdr
      • Gość: jj Re: Problem z wentylacją :( IP: *.spl.sas.com / 213.241.42.* 05.07.04, 10:34
        Dzięki uny za odpowiedź,

wentylacja jest grawitacyjna.

Co do otwierania i zamykania okien, też już ćwiczyłem.
        Jak się rozszczelni okna, to dopiero wtedy dmucha!
        Dlatego przed kąpielą, muszę zamykać wszystkie okna, bo inaczej nie da się
        wytrzymać pod prysznicem :(

Staram się obserwować codziennie jak się sprawy maja i czy ma to coś wspólnego
        z pogodą i mam jeszcze jedną teorię na ten temat.
        Zauwżyłem, że najczęściej ciąg jest odwrotny, jak na dworze co nieco wieje.
        Przyglądałem się też kominom na dachu. Może moja teoria jest błędna, ale...

Kominy są takie, że są w nich dwa rzędy kanałów a od góry jest daszek, żeby
        deszcz nie leciał do środka. Dlatego też wyloty kanałów są na boki. Jeden rząd
        kanałów ma wyloty, z jednej strony komina, drugi z drugiej strony. A w środku,
        między rzędami jest ścianka. Czy nie powinno być tak, że wyloty są na
        przestrzał przez całą szerokość komina ?
        W domu u moich rodziców tak jest, i nie ma tam problemu wstecznego ciągu.

Pozostaje też kwestia zbilansowania wymiany pow. i ew. zbyt wąskich kanałów,
        ale tego nie jestem w stanie stwierdzić.

Zastanawia mnie tylko fakt, że ludzie z 2 piętra (w moim bloku)
        też mają z tym problem, myślałem że dotyczy to tylko mieszkań blisko dachu.

Pozdrawiam,
        • Gość: monter Re: Problem z wentylacją :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 21:09
          znalazłes przyczynę sam.
          wyloty wentylacji powinny być na obie strony, potwierdzasz to swoimi
          obserwacjami , nie wiem czy architekci ,ale nowocześni budowlańcy wogóle o tym
          nie pamiętają nie jesteś pierwszym u którego tak się dzieje , i u którego tak
          zrobiono .w przypadku gdy wylot jest na jedna stronę to wiatr wiejacy z tej
          strony wpych a do komina powietrze poprawia się gdy wieje z drugiej strony ale
          nie zawsze .
          cze.
          • doozers Re: Problem z wentylacją :( 12.07.04, 08:44
            Dzięki za informację,
            wczoraj znajomy również potwierdził,
            że w sąsiednich blokach też występuje ten problem,
            ale mieszkańcom udało się skłonić developera, do poprawienia stanu rzeczy.
            Również zamierzam to zrobić.

Pozdrawiam,

Gość portalu: monter napisał(a):
            > znalazłes przyczynę sam.
            > wyloty wentylacji powinny być na obie strony, potwierdzasz to swoimi
            > obserwacjami , nie wiem czy architekci ,ale nowocześni budowlańcy wogóle o
            tym
            > nie pamiętają nie jesteś pierwszym u którego tak się dzieje , i u którego tak
            > zrobiono .w przypadku gdy wylot jest na jedna stronę to wiatr wiejacy z tej
            > strony wpych a do komina powietrze poprawia się gdy wieje z drugiej strony
            ale
            > nie zawsze .
            > cze.
          • Gość: jj Re: Problem z wentylacją :( IP: *.spl.sas.com / 213.241.42.* 04.11.04, 13:07
            Witam,

czy ktoś się orientuje, gdzie można znaleźć
            wytyczne dot. tego jak mają wyglądać wyloty kominów?

Projektant naszego budynku zasłania się rozporządeniami i normami
            i twierdzi, że wszystko jest w porządku.
            Developer z kolei twierdzi że zrobił wszystko zgodnie z projektem.
            Nie ma winnego, wszyscy są kryci,
            nikt nie chce ponieść kosztów usunięcia wady :(

Pozdrawiam,
            • ewa_mmm Re: Problem z wentylacją :( 04.11.04, 13:46
              Według prawa wentylacja ma być skuteczna i na to można zrobić pomiar (robi to
              kominiarz) i klienta nie musi obchodzić dlaczego działa lub nie działa tylko
              czy działa bo to jesst przedmiotem odpowiedzialności dewelopera on wewnętrznie
              może szukac sobie winnych wśród projektanta wykonawcy i t. d. klienta to nie
              dotyczy. I jeszcze jedno do jednego przewodu powinno być podłączone tylko jedno
              mieszkanie więc zapachy z cudzej kuchni mogą świadczyc o nieszczelności
              przewodów nawet przy działającej (choc gorzej) wentylacji. W moim mieszkaniu
              deweloper długo szukał przyczyny i uszczelniaał przewody w końcu pomogło.
              • Gość: jj Re: Problem z wentylacją :( IP: *.spl.sas.com / 213.241.42.* 04.11.04, 14:28
                Zgadzam się z Tobą, ale szukam na własną rękę,
                bo skoro wszyscy są w porzadku, to co ja mogę wtedy zrobić ?
                Tylko znaleźć przepis według którego to nie jest w porządku.

W kwestii podłączania kilku mieszkań do jednego kanału.
                Od pewnej wysokości podobno można stosować podłączanie
                co drugie piętro do tego samego kanału (u mnie jest 6 pięter).

• Gość: A Re: Problem z wentylacją :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.04, 16:06
                  ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
                  z dnia 12 kwietnia 2002 r.
                  w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich
                  usytuowanie.
                  § 140.2. Przewody kominowe powinny być szczelne 5. Przewody kominowe do
                  wentylacji grawitacyjnej powinny mieć powierzchnię przekroju co najmniej 0,016
                  m2 oraz najmniejszy wymiar przekroju co najmniej 0,1 m.
                  § 141. Zabrania się stosowania: 2) zbiorczych przewodów wentylacji
                  grawitacyjnej,§ 143. 1. W budynkach usytuowanych w II i III strefie obciążenia
                  wiatrem, określonych Polskimi Normami, należy stosować na przewodach dymowych i
                  spalinowych nasady kominowe zabezpieczające przed odwróceniem ciągu2. Nasady
                  kominowe, o których mowa w ust. 1, należy również stosować na innych obszarach,
                  jeżeli wymagają tego położenie budynków i lokalne warunki topograficzne.
                  § 150. 9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z
                  urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z
                  grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie
                  mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.
                  • Gość: jj Re: Problem z wentylacją :( IP: *.spl.sas.com / 213.241.42.* 05.11.04, 10:09
                    Dzięki za rozporządzenie.

Sęk w tym, że właśnie tym rozporządzeniem podpiera się projektant,
                    w odpowiedzi na zarzuty developera. Dołącza do tego też mapkę polski
                    z podziałem na strefy obciążenia wiatrem i Warszawa jest w I strefie,
                    więc wg niego nasady kominowe (sugerowane przez kominiarzy po inspekcji)
                    nie są konieczne.

Jedyna nadzieja w tym kawałku
                    "Nasady kominowe, o których mowa w ust. 1, należy również stosować na innych
                    obszarach, jeżeli wymagają tego położenie budynków i lokalne warunki
                    topograficzne."

Tu jeszcze można trochę polemizować, ale też interpretacja jest dowolna,
                    bo jak i kto ma stwierdzić, że warunki i położenie budynku
                    wymaga zastosowania tych nasad?

I jeszcze jedno.
                    Poszukuję jakiejś normy, która by szczegółowo określała
                    jak mają być wykonane wyloty kominów.
                    Bo jak wnioskuję z wcześniejszego postu
                    montera, kiedyś dla wszystkich było oczywiste,
                    że wyloty powinny być na obie strony, czyli na przelot przez komin,
                    a teraz wygląda jakby dla budowlańców nie było to oczywiste.
                    Czy może regulują to tzw. "dobre praktyki" czy jak to się mówi,
                    że muszą być zrobione "zgodnie ze sztuką budowlaną" czy jakoś tak
                    się to określa.
                    Jednym słowem, każdy budowlaniec powinien to wiedzieć,
                    że tak się to robi choć nigdzie to nie jest napisane?

Pozdrawiam,
                    J
                    • ewa_mmm Re: Problem z wentylacją :( 05.11.04, 11:37
                      PN-89/B-10425 Przewody dymowe, spalinowe i wentylacyjne, murowane z cegły.
                      Wymagania techniczne i badania przy odbiorze. PN-83/B-03430
                      Wentylacja w budynkach mieszkalnych, zamieszkania zbiorowego i użyteczności
                      publicznej. Wymagania wraz ze zmianą PN-83/B-03490/Az3.
                      Pomiar kominiarza jest wiążący dla dewelopera i po naprawie musi on
                      przeprowadzic ponowny pomiar który udowodni że wentylacja jest sprawna
                      Swoja drogą co to za deweloper - należy go omijać szerokim łukiem bo to że
                      wentylacja ma być sprawna jest podstawowym standardem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka