kititu 25.01.05, 14:42 fajna stronka-polecam prace- odjazdowe-mozna kupowac-zrobila na mnie duze wrazenie!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: spacedreamer Re: www.galeria-cerazy.com.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 16:41 Następna autoreklama? Nie wiem czy duże wrażenie na Tobie zrobiła autorka czy jej twórczość? Autorka faktycznie ładna, natomiast twórczość - niedbała i mało porywająca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qmaan Re: www.galeria-cerazy.com.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 22:24 juz strona z bledami widac ze rysowac umie, ale do powiedzenia ma niewiele malarstwo czy grafiki mi sie nie podobają , ale może sie nie znam natomiast wnetrza czy dizajn ooo te podobaja mi sie jeszcze duzo duzo mniej i po co to jak krypto reklama to juz czegos porzadnego qmaan@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter_muler Re: www.galeria-cerazy.com.pl IP: 195.150.89.* 26.01.05, 06:53 nie przesadzajcie z ta krytyka...nie jestem kasia 27, srasia 33 czy basia 12 ale galeria jest przyzwoita...a projekty jak z asp i tyle. zamiast pluć w klawiaturę weźcie się do roboty albo jak który taka piękna arch. robi niech sam cos pokaże ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacedreamer Re: www.galeria-cerazy.com.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 10:19 Forum dyskusyjne jak sama nazwa wskazuje służy dyskusji.Jeśli ktoś w swoim poście podaje adres strony, to poddaje jej zawartość pod dyskusję. Wyraziłem swoją opinię z pełnym szacunkiem do Autorki prac z tejże strony. Zwróciłem uwagę na niedbałość prac. Określenie "architekt wnętrz" do czegoś zobowiązuje: perspektywa, proporcje, kolor, detal. Dlaczego na rysunkach do projektu bodajże galerii moją uwagę przyciągają jakieś koluszka na których wiszą obrazki, a w projekcie sklepu mięsnego szynki wiszące na hakach. W projekcie należy zwrócić uwagę na meritum - na projekt, a w tych rysunkach trudno o wyodrębnienie pomysłu na wnętrze. Klienta trzeba zaskoczyć, zadziwić. To nie jest złośliwa krytyka. Staram się zwrócić uwagę na podstawowe błędy popełniane przez Autorkę. Peter, Ty przedstawiłeś swoje prace na tym forum i zebrałeś brawa - też jestem pod wrażeniem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: www.galeria-cerazy.com.pl IP: *.chl.asp.gda.pl 26.01.05, 14:38 Eh... ludzie.Trzeba studiowac na ASP zeby zrozumiec specyfike tych projektow. Nie rozumiem w ogole co to znaczy niedbale. Od linijki to by bylo ok? I dlaczego jak ktos jest architektem wnetrz to od razu musi "perspektywa, proporcje, kolor, detal"? Stereotypowe myslenie. I dlaczego jak ktos jest wnetrzazem to musi byc do czegos zobligowany? Projekt wnetrza ma byc wrazeniowy, a nie od linijki. Od linijki to sobie w kompie zrob. Tutaj przynajmniej widac wrazliwosc i prawdziwe umiejetnosci. Klikac myszka kazdy moze sie nauczyc. Kacha, jest ok! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacedreamer Re: www.galeria-cerazy.com.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 15:49 ... a później przychodzą wrażeniowi wykonawcy i wrażeniowo realizują wrażeniowy projekt. Efekt: Mamy wrażenie, że wnętrze zostało zaprojektowane. Ale to niestety tylko wrażenie. Gość portalu: A. napisał(a): > dlaczego jak ktos jest architektem wnetrz to od razu musi "perspektywa, > proporcje, kolor, detal"? Bezwzględnie tak. Bez tych podstawowych umiejętności wara od tego fachu!!! Pozdrawiam PS. Studiowałem na ASP ( nie w Gdańsku ) i znam specyfikę "tych projektów" Jeżeli architekt nie potrafi odręcznie narysować prostej perspektywy to jest dupa nie architekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: www.galeria-cerazy.com.pl IP: *.chl.asp.gda.pl 26.01.05, 16:05 Jezeli studiowales na ASP to powinienes wiedziec, ze na zajeciach nie projektuje sie pod wykonawce. W zyciu, kiedy sie wejdzie na budowie to oczywiscie tak. Ale te projekty nie mialy tego na celu. Tu wlasnie chodzilo tylko i wylacznie o wrazenie. A co ci sie nie podoba w perspektywach? I zgadzam sie , ze jesli architekt wnetrz nie potrafi narysowac perspektywy odrecznie to jest dupa a nie fachowiec. Pozdrawiam, A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: www.galeria-cerazy.com.pl IP: *.chl.asp.gda.pl 26.01.05, 16:06 A jezeli masz wrazenie, ze wnetrze zostalo zaprojektowane, to wlasnie o to chodzilo. O wrazenie, Czyli projekt spelnil swoje zadanie. Pozdrawiam, A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacedreamer Re: www.galeria-cerazy.com.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 16:32 I to jest wielki błąd niektórych profesorów. Mnie na studiach zawsze pytano o technologie i materiały. Po dyplomie mogłem zacząć normalną pracę, a nie naukę co i jak można zdrobić, żeby osiągnąć efekt. Ale widzę, że u Was na gdańskiej ASP jest inaczej. A perspektywy są słabiutkie. Obawiam się, że tam gdzie ja studiowałem Kasia mogłaby mieć problem z egzaminami wstępnymi. I piszę to z pełną odpowiedzialnością. W zeszłym roku pomagałem jednej osobie przed egzaminami i wiem jakie są wymagania. Co do wrażeń, to ja wolę mieć pewność. Architektura wnętrz to też ARCHITEKTURA, a nie radosna twórczość z kredkami w łapce. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: www.galeria-cerazy.com.pl IP: *.chl.asp.gda.pl 26.01.05, 19:14 Zycze powodzenia z takim mysleniem:) Mam nadzieje ze nie bede musiala poprawiac wnetrza przez ciebie zaprojektowanego, bo jako ze jestes architektem to na pewno je schrzanisz. Pozdrawiam, A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: www.galeria-cerazy.com.pl IP: *.chl.asp.gda.pl 26.01.05, 20:45 A poza tym, czy ty czlowieku myslisz, ze te projekty sa robione tak sobie od niechcenia?! Tez musimy znac materialy z jakich ma to byc zbudowane/zrobione. Musimy wiedziec jak je zastosowac, czy sa odpowiednie, musimy znac ich parametry itd. Ale nie ma przymusu pokazywania tego na planszach. My musimy to WIEDZIEC. To jest uczelnia artystyczna, a nie budownictwo na polibudzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacedreamer Re: www.galeria-cerazy.com.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 21:18 Agresywne babka z Ciebie. Owszem, patrząc na te plansze, rysunki i modele mogę stwierdzić, że są zrobione od niechcenia i byle jak. Oto przykłady: 1. Perspektywa i w ogóle gdzie tu jest projekt? www.galeria-cerazy.com.pl/arch/arch6t.jpg 2. Proporcje. Biorąc pod uwagę, że stopnie w takim miejscu powinny mieć 15cm wysokości, antresola po lewej stronie ma ok. 1m wys.!? www.galeria-cerazy.com.pl/arch/arch002a.jpg 3. Temat. Czy to jest projekt sklepu czy ilustracja dla dzieci pt."Co możemy zobaczyć w sklepie mięsnym?". Wszędzie szynki i inne mięsiwa. Mam wrażenie, że na podłodze też jest szynka - pokrojona w plastry. www.galeria-cerazy.com.pl/arch/arch3at.jpg Jeszcze raz powtarzam, że nie jest to moja złośliwa krytyka, lecz opinia na temat prac zawartych na stronie, a o których inicjator(ka) tematu wyrażał(a) się z zachwytem. Robię to dlatego, że to forum jest odwiedzane przez niefachowców - naszych klientów. Adresu mojej strony nie podaję tutaj celowo, ponieważ jest to forum dyskusyjne, a nie platforma reklamowa. Pozdrawiam. PS. Nigdy nie maiałem nic wspólnego z politechniką. Jak wcześniej pisałem jestem absolwentem architektury wnętrz na ASP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacedreamer poprawiam linki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 21:23 Przepraszam. Linki jeszcze raz: 1. www.galeria-cerazy.com.pl/arch/arch6.jpg 2. www.galeria-cerazy.com.pl/arch/arch3a.jpg 3. www.galeria-cerazy.com.pl/arch/arch002.jpg pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacedreamer Re: www.galeria-cerazy.com.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 20:48 No comments! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: www.galeria-cerazy.com.pl IP: *.chl.asp.gda.pl 27.01.05, 01:23 moje niedoczytanie z tym architektem;) pozdrawiam, A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qmaan Re: www.galeria-cerazy.com.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 14:53 dopóki z lekcewazeniem o architektach ci po asp i odwrotnie tez bedzie jako architekt po pw mam kompleksy straszliwe ze nie jestem artysta po asp, no spac nie moge ze zgryzoty i nie pomagają moje plusy literackie czy muzyczne no zycie zmarnowane - bo inzynier z petrobudowy jestem znam dobrych architektow po asp i zlych znam pewnie jest ich tylu ilu dobrych i zlych po pw z przyjemnoscia obejrze przyklady prac wnetrzarskich spacedreamera i a tez obejrze by zaliczyc ich - o ile pojme ich aspekty przeróżne i glebokości ukryte - do nie architektow po asp ale do dobrych architektow po asp wypowiadacie sie ogolnie niepochlebnie o innych nie dajac konkretnych przykladow zaswiadczcie zatem swoimi pracami o waszym prawie do takich wypowiedzi architekt po pw qmaan@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AL Re: www.galeria-cerazy.com.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 15:25 A może trzeba docenić (nie oceniając) , że ktoś próbuje od ręki , a nie renderami? W końcu młoda dziewczyna. A co do obrazów to chyba ciężko na tym monitorku coś ocenić. A ten motyw nad barkiem w knajpie podobał mi się. A może to byly tylko inspiracje do projektów ? pozdrawiam AL PS. Sztukę trudno oceniać każdy ma inne odczucia jeden będzie zachwycony drugi zdegustowany - Pamiętacie początki impresjonizmu ? NIECH ŹYJĄ ARTYŚCI !!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacedreamer Re: www.galeria-cerazy.com.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 15:47 Doceniam. Ten motyw nad barem jest bardzo fajny, faktycznie. Bardzo podoba mi się taboret składany - szkoda, że nie ma zdjęcia w poz. złożonej. Jest mi przykro, że koleżance "A" próbowałem coś wyjaśniać akurat na przykładach prac Kasi. Tak wyszło. Przepraszam. Nie neguję talentu Kasi - niewątpliwego. Na mojej uczelni też była pracownia, w której wykładowcy mieli, delikatnie mówiąc, gdzieś proporcje, skalę itp. "duperele" i skupiali się na czysto dekoratorskich aspektach. Może więc w prowadzeniu studentów coś czasami nie jest tak jak powinno być. To jest moje zdanie. Pozdrawiam. Cześć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: www.galeria-cerazy.com.pl IP: *.chl.asp.gda.pl 27.01.05, 15:55 Osobiscie nie mam nic do architektow po polibudzie. Na pewno sa tacy, tak samo jak architekci wnetrz po ASP, ktorzy sa dobrymi fachowcami, a takze sa ci ktorzy sa fatalni. Chcialabym tylko, zeby nam, wnetrzarzom, nie zabierali roboty. A jezeli juz to robili to dobrze. Pozdrawiam,A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AL Re: www.galeria-cerazy.com.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 16:50 Można odwrócić to zdanie - Wnętrzarze - nie zabierajcie nam architektom roboty , a jeżeli już to róbcie to dobrze ! I jak ? Brzmi tak samo dobrze? Nie uogólniajmy , bo to niebezpieczna zabawa !! Niestety z mojego doświadczenia wynika , że lepsze wnętrza projektują architekci !!! Ale te doświadczenia nie mogą kogoś dyskredytować! Więc PROSZĘ - nie używajmy słów : MY wnętrzarze , MY architekci bo nie ma takich MY tym bardziej jeżeli mamy na myśli poziom wykonywanej roboty :) Jedni robią dobrze a inni partaczą - i tyle ! pozdrawiam AL PS. Proponuję porozmawiać na jakiś inny temat bo ta dyskusja prowadzi do nikąd! HOWGH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacedreamer Re: www.galeria-cerazy.com.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 17:18 "A" ma dziwne poglądy. Nie widzę powodu konfliktowania nas. Ja kilka razy współpracowałem ze znajomym architektem i ta współpraca świetnie sie układała. Zamiast ze soba walczyć powinniśmy sie uzupełniać - pracować razem. Pisałem już kiedyś o tym, że często muszę projektem wnętrz robić małą rewolucję, zwłaszcza w budynkach mieszkanych, aby jakoś ratować inwestycje. Ale znakomicie zdaję sobie sprawę, że wśród wnętrzarzy jest wielu partaczy nastawionych na kasę. Co gorsza są ludzie bez wykształcenia w tym kierunku, którzy się zajmują projektowaniem i jeszcze piszą na ten temat artykuły - zgroza ( są to przeważnie materiały promocyjne różnych firm przepisane żywcem ) Efekty są opłakane. Niestety do projektowania wnętrz nie potrzeba uprawnień. Niestety. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: www.galeria-cerazy.com.pl IP: *.chl.asp.gda.pl 27.01.05, 21:52 Juz to gdzies pisalam na tym forum, drogi spacedreamer. I wcale nie mam dziwnych pogladow, tylko zblizone do Twoich. Nawet bardzo. Do AL: a z moich doswiadczen wynika, ze architekci na wnetrzach zupelnie sienie znaja i, tak jak napisal spacedreamer, czesto trzeba "ratowac inwestycje". Niestety. Pozdrawiam, A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kocurro Re: www.galeria-cerazy.com.pl IP: *.dobrynet.pl / *.dobrynet.pl 28.01.05, 16:04 nie będę wypowiadał się na temat galerii , wnętrza rzecz gustu. Brakuje mi w troche dobrych, czytelnych pomysłów. Mam w głowie świeżo wykład BAR architects (wykład w Kwadratowej w Gdańsku, w ostatni poniedziałek , nikt z ASP chyba nie przybył :)))) ) i ich oszczedne ale pełne konkretu projekty , na podanej stronce jest więcej efekciarstwa. Ja osobiście tego nie lubie. Nie podoba mi się trochę ton wypowiedzi Pani A. Sorry ale dla mnie to brzmi jak jakieś kiepsko skrywane żale. Jestem absolwentem polibudy z Gdańska :) pamietam opowieści ludzi którzy porwali się na studiowanie na gdańskich "wnętrzach" i spotykali się z reakcjami wykładowców w stylu "co wy tu robicie, przecież wy wszystko wiecie" ze źle skrywaną złośliwościa. Wasi wykładowcy was tak radośnie nastawiają do życia czy trójmiejski rynek pracy ??? Staram się szanowac pracę architekta wnętrz i wiem że pieniądze zainwestowane w dobrego projektanta "zwracają" się w postaci dobrego projektu. Po co od razu tak antagonizować :))) ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obl. Re: www.galeria-cerazy.com.pl IP: *.nfosigw.gov.pl / *.nfosigw.gov.pl 28.01.05, 12:56 ostatnio wlasnie zauwazam takie trendy ze coraz latwiej w necie jest sobie zrobic galerie i ta strone jedynie mi to potwierdza. skaner i dostep do netu dla kazdego!!!! nie chodzi o warsztat ani o technike ale o leb. od lba sie wszystko zaczyna, bogactwo glowy warte jest pokazania poprzez niezdarne szkice niewprawne malunki i inne takie. tu tego nie widze. chodzi o przekaz. technika tez nie powala. przypomina mi to teczke prac z ktorymi ludzie przychodza na uczelnie przed egzaminami pokazuja i wychodza smutni. a rysunki wnetrz sa po prostu rysunkami wnetrz do ktorych jakby sie weszlo to by sie powiedzialo ze sa niezaprojektowane. no fajnie ze kolezanka ma takie hobby i tyle. i serio kocham ludzi którzy sie w takie rzeczy bawia i nie daja sie zgnoic przez jakies krytyczne uwagi smutnych kolesi z forum hehe ;)) no i ten podzial na czarnych architektow (polibuda) i biala strone mocy (ASP) po prsotu cudo, zamiast o tym paplec czeba z tego komiks wykombinowac ;))) z jednej strony asp z pedzlami i farbami w przewiewnych bialych jedwabnych szatach z napisem "milosc" "wolnosc" "sex" z drugiej strony czarne indywidua z zaprawa murarska za paznokciami w czarnych sfetrach wymachujce myszkami komputerowymi i pokrzykujcych sobie co i raz LPR "linijka, perspektywa, rendering" a posrodku pusta biala kartka heja koguty sie bija a gospodarz sie cieszy "bedzie dobry rosól" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kakaka a mi się podoba IP: *.zax.pl / *.zax.pl 29.01.05, 23:33 tzn. obrazy grafiki rysunki nie i wnętrza gdyby zostały zbudowane, to też, podejrzewam nie:) ale rysunki wnętrz bardzo specyficzny melanż de chiricowskowczesnonowosielski z którego wieje chora poezja, bardzo lubię czerwony kolor i uważam, że za mało go w dzisiejszych czasach:/ nie przeszkadzają zniekształcenia perspektywy - raczej pomagają zresztą o ile sie nie mylę, znajomość perspektywy wyginie wraz z pokoleniem czterdziestoparolatków nie wiem zresztą, co daje komukolwiek prawo sądzić cokolwiek, podobieństwo tego, co się rysuje z czymś co się widziało /juz nawet nie u wielkiego mistrza/ w czasopiśmie na półce w empiku? teraz tylko takie kryterium: podoba mi się/ nie podoba MISIE ukłony kakaka Odpowiedz Link Zgłoś