victoria81 04.08.05, 12:56 Jaki program do wizualizacji architektury jest najlepszy? Chciałabym pracowac na takim który jest łatwy w obsłudze i stwarza szerokie mozliwości. Prosze o radę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cioteczqa Re: program do wizualizacji architektury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 15:40 Mogę polecić Pro-100 do projektowania wnętrz albo Arch-cad'a nie tylko wnętrz. Wg mnie Archi-cad jest tródniejszy w obsłódze, ale to moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt22 Re: program do wizualizacji architektury IP: *.acn.waw.pl 04.08.05, 15:49 oj, nie sluchalabym tej cioteczki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2M Re: program do wizualizacji architektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 20:02 Gość portalu: architekt22 napisał(a): > oj, nie sluchalabym tej cioteczki... A którą część wypowidzi kwestionujesz? Używanie kilku programów to strata czasu, bo robisz wiele rzeczy 2x i nie masz automatycznej koordynacji rysunku/3D. Ważne by używać nie "programu do wizualizacji" a softu do wszystkiego od razu, czyli: 2D, 3D, zestawienia, publikacja, (Alplan ma jeszcze bilans wykopów). Polska to biedny kraj, gdzie zatrudnia się kreślarzy AutoCADowych za grosze, zamiast efektywnych pracowników na droższy soft architektoniczny. Fakt, że wtedy byłoby 2x mniej miejsc pracy. Ja używam ArchiCADa i mogę polecić w werjsach 6.5-7.0 lub 9.0 (ta ma już przyzwoity rr). Pozdr, M., 2M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wewe Re: program do wizualizacji architektury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 10:50 Jak policzy się koszty softu to można zobaczyć co jest tańsze, np: 1 wersja - komputer (np 3000zł) + AutoCad LT (4000zł - netto) razem 7000zł 2 wersja - komputer (np 3000zł) + ArchiCad (16000zł - netto) razem 19000zł Różnica horendalna jeśli się weżmie pod uwagę kilka stanowisk w pracowni. bardziej opłaca się zatrudnić dodatkowego prcownika, który wyrówna czas stracony na kreślenie 2D. Pozdr, wewe Odpowiedz Link Zgłoś
rtomik Re: program do wizualizacji architektury 06.08.05, 18:06 niedlugo odbieram mieszkanie chcialbym pobawic sie jakims amatorskim programem do projektowania wnetrz co polecacie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2M Re: program do wizualizacji architektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 11:01 Zaczyna się wydrukiem i nałożeniem kalki. Potrzebne wyczucie przestrzeni i pomysł. Wizualzacja bedzie stratą czasu, bez pomysłu będzie tylko ćwiczeniem w dosłownym tego znaczeniu. Poza tym odbiór przestrzeni w w. jest zakłamany (skala, kąt widzenia). Jeżeli niedługo odbierasz, to kiedy i co zdązysz zmienić? Chyba tylko kolorystykę na ścianach. Co do samego pytania, nie znam amatorksich, słabe efetky ale łatwy do nauczenia jest chyba ArCon. Pozdr, M. Odpowiedz Link Zgłoś
rtomik Re: program do wizualizacji architektury 07.08.05, 12:52 odbieram mieszkanie za rok nie bede przestawial scian, chce tylko wprowadzic plan mieszkania w komputer i jakos poruszac sie w przestrzeni 3D. nie wiem czy jest to mozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2M Re: program do wizualizacji architektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 14:31 > odbieram mieszkanie za rok > nie bede przestawial scian, chce tylko wprowadzic plan mieszkania w > komputer i jakos poruszac sie w przestrzeni 3D. nie wiem czy jest to mozliwe. Oczywiście, że jest możliwe, nawet w 4D (+czas). Co do ścian, to pewnie jeszcze zminisz zdanie :)) Najlepiej od biura projektowego uzyskaj podkład, np. w DWG, a jeśli mają (w co wątpię, czasem się zdarza) model mieszkania. Jeżeli nie znasz żadnego CADa, to spróbuj ArCona - tam jest możliwość prowadzenia ścieżki w czsie rzeczywistym. Odpowiedz Link Zgłoś
rtomik Re: program do wizualizacji architektury 07.08.05, 14:54 ok dzieki poszukam na gieldzie moze beda mieli taki program:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2M Re: program do wizualizacji architektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 10:51 Tylko 3000,- za komputer? Tyle to mój monitor kosztował, ale niech będzie (na marginesie przydały by się kontrole PIP w sprawie warunków pracy CAD na wypalonych 17") Jak dodatkowy pracownik (jego płaca) to dodatkowy komputer + dodatkowy LT. Policz sobie jeszcze raz, pomnóż kłopoty z siłą roboczą x2, dodatkowe m2 biura i wyposażenie i koszty z nim związane - chyba, że mówimy o posiłkowaniu się szarą strefą a 1-stanowiskiem markuje się "legalność". Pozdr, M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wewe Re: program do wizualizacji architektury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.05, 11:47 Policzyłem sobie jeszcze raz i myślę, że mam rację. Prawda jest taka, że przy jednym lub dwóch stanowiskach różnice cenowe o których wcześniej wspomniałem (BARDZO pobierzne wyliczenia) są jeszcze do zaakceptowania. Wiem doskonale, że sprawnie posługując się Archicadem można bardzo szybko przygotować każdą dokumentację, ale problem jest taki, że w Polsce przy obowiązujących stawkach za projekty (myślę o cenach poza W-wą) jest bardzo ciężko uzbierać na soft 16tys. zł. Jeśli dodatkowo chce się rozwinąć pracownię i stworzyć nowe stanowiska pracy to te koszty są BARDZO duże: zus-y, podatki no i właśnie LEGALNY soft. Im większa ilość miejsc pracy tym większa oszczędność przy wyborze AUTOBADa LT - niestety. Ja jestem dokładnie w momencie podjęcia decyzji o unowocześnieniu softu do pracowni i stąd moje przemyślenia. Pozdr, wewe Odpowiedz Link Zgłoś