Dodaj do ulubionych

Bloki CAD 3D

IP: nat:* / 192.168.2.* 10.10.02, 15:57
Ostatnio projektuję hurtowo łazienki - potrzebuję gotowców 3D w formacie dwg
lub 3ds. Chodzi mi przede wszystkim o kible, umywalki, baterie, a przede
wszystkim wanny - ich modelowanie zajmuje mi pół dnia. Proszę o pomoc!
Zaglądałam na stronę Sanitec Koło, ale modele są skandalicznej jakości. Jeśli
ktoś miałby roślinki 3D, też biorę. W ogóle wszystko - także mapy (oprócz
tych z 3DMAX-a), pierdółki w stylu wazoniki, słoiczki, pudełeczka, lampki itp.
W zamian mogę dać trochę swoich modeli, ale ich jakość nie rzuca na kolana.
Obserwuj wątek
    • damona Re: Bloki CAD 3D 11.10.02, 16:39
      Agus,
      a probowalas renderowac te bloki z Kola w 3ds lub Accurenderze?
      Wychodza calkiem dobrze, widzialam rendery zrobione w 3ds z uzyciem tych blokow
      i byly 'fotograficznej' jakosci.
      Ale w autocadzie wygladaja faktycznie tak sobie.

d.
      • Gość: Aguś Re: Bloki CAD 3D IP: nat:* / 192.168.2.* 11.10.02, 20:56
        Dziękuję za odpowiedź. Renderuję w 3DStudioMAX, ale efekty nie są powalające.
        Bardzo dobre bloki ma firma Roca, ale wanny akurat mają nie te kształty, o
        które mi chodzi. Zaglądałam na różne strony producentów łazienek, ale tylko
        Duravit ma bloki, niestety skandalicznej jakości. Na razie więc robię na
        wannach z Koła, ale zaczyna mnie to powoli wkurzać.
        Jeśli nic nie znajdę, po prostu siądę i sama zrobię to, co mi trzeba. Niestety -
        jak już wspominałam, idzie mi to w żółwim tempie.
        Dzięki za odzew.
        Aguś
    • Gość: pixit Re: Bloki CAD 3D IP: *.chello.pl 13.10.02, 01:01
      a używasz opcji wygładzania w 3dmax? :)
      • Gość: Aguś Re: Bloki CAD 3D IP: nat:* / 192.168.2.* 14.10.02, 21:16
        Te cholerne bloki są już wygładzone i to źle - np. promień łuku zaokrąglenia
        krawędzi wanny wynosi jakieś 3 cm, zamiast 3 mm. Wygląda jakby była wyciosana z
        drewna. Inne znowu są ostre jak żylety, a popnieważ nie ma tam żadnych
        segmentów siatki, nie ma więc czego wygładzać.
        Wynika to prawdopodobnie z tego, że wszyscy modelują w AutoCAD-zie, potem
        ewentualnie obrabiają gotowy obiekt w MAXie. Dobre efekty można osiągnąć tylko
        wtedy, kiedy można podejrzeć efekt wygładzenia na różnych etapach modelowania
        obiektu. Najlepiej więc jest wszystko robić w MAXie lub innym programie do
        modelowania i obróbki 3D.
        Wiem, że są ludzie, którzy to robią dobrze. Tylko dlaczego producenci
        wyposażenia wnętrz zatrudniają partaczy? Jeśli już to robią, bo większość z
        nich w ogóle ma gdzieś projektantów pracujących na programach graficznych. To
        mnie dziwi, bo robiąc wizualizację jestem w stanie sprzedać wszystko, co w
        niej umieszczę. Jeśli to będzie np. sofa z firmy Kler, to klient kupi właśnie
        ją. Ufa mi i nie musi wiedzieć, że akurat to miałam pod ręką, bo inni
        producenci sof nie mają bloków 3D swoich wyrobów.
        Oczywiście firma Kler też niewiele oferuje pod tym względem.
        W tym momencie wygląda to tak, że chcę sprzedać wannę z Koła i za żadne skarby
        nie zrobię tego pokazując klientowi wizualizację zrobioną min. przy użyciu
        bloku made in Koło. Wanna wygląda jak kupa i koniec. Pół żartem, pół serio -
        firma ta powinna mi płacić za każdą poprawnie wymodelowaną wannę z ich oferty,
        jeśli dzięki samej tylko wizualizacji sprzedam ich wyrób.

Tak zupełnie z innej beczki - czy ktoś wie, jak wyrenderować obrazek w MAXie w
        rozdzielczości 300 dpi?
        • Gość: Aguś Re: Bloki CAD 3D IP: nat:* / 192.168.2.* 16.10.02, 15:54
          Zaczynam się wkurzać - mój wątek zaczyna przypominać pamiętnik. Architekci!
          Wiem, że w szkole uczą tylko CADa nr 13 pod DOSem i to może zniechęcać do
          tematu, ale uczą też budowy stropu gęstożebrowego z pustaków DZ3. To jakoś
          nikogo nie zniechęca.
          Zdenerwowałam się. Czy wszyscy uważają, że jak ktoś robi renderingi, to już nie
          jest projektantem, tylko nieukiem próbującym nadrabiać formą podania projektu
          niedostatki w warsztacie? Skąd ten porąbany wniosek?!
          Gdyby wszyscy architekci robili renderingi, może mniej byłoby gniotów na
          naszych ulicach. Rendering to nie tylko sposób na przyciągnięcie klienta - to
          przede wszystkim rachunek sumienia przed jakąkolwiek próbą pokazania światu
          projektu. Robimy to przede wszystkim dla siebie! Może większość z Was boi się
          zobaczyć, co tak naprawdę zaprojektowało? A może wystarczy Wam genialna
          wyobraźnia i 15 lat siedzenia w zawodzie?
          Zapewniam - gdyby robienie wizualizacji było proste, wszyscy by to robili (no-
          nie ci, których prawda w oczy kole). Kto tu jest nieukiem? Trochę szacunku dla
          tych, którym chciało się przez kilka lat zapieprzać od świtu do nocy przed
          miliardem podręczników i samouczków, żeby stanowić jakąkolwiek konkurencję dla
          tych, którzy mają zapewniony start w zawód przez tatusia architekta.
          Trochę mnie poniosło i nie za bardzo na temat - to pod wpływem przeczytanych
          wypowiedzi w innych wątkach.
          Z pewną taką nieśmiałością powrócę do pytania o 300 dpi, o ile ktokolwiek z
          pretendujących do miana Wielkich Architektów nie myli tego z długością
          przykładnicy.
          • Gość: pixit Re: Bloki CAD 3D IP: *.archmagic.com.pl / 10.0.0.* 16.10.02, 17:13
            eee... trochę sie ciebie przestraszyłem.
            Ja renderuję w jak największej rozdzielczości, tj
            np. 3200/2400, potem obrazek ustawiam w corelu na formatce a4
            i dpi wybieram we właściwościach drukarki. Może źle robię?
            pozdrawiam
            • Gość: Aguś Re: Bloki CAD 3D IP: nat:* / 192.168.2.* 16.10.02, 18:44
              Dzięki za odzew!
              Nie ma się czego bać, nerwowa jestem po prostu.
              Ja renderuję scenę ustawiając rozmiar obrazka na 2560x1920. Potem robię tak
              samo-drukuję spod Corela, ale w ustawieniach drukarki wyświetla mi się
              komunikat, że obrazek jest tylko w rozdzielczości 72 dpi. Za każdym razem - bez
              względu na rozmiar obrazka. Kompletnie nie wiem o co chodzi. Wiem, że istnieje
              zależność między rozmiarem obrazka a jego rozdzielczością, więc czemu przy
              zmianie wielkości obrazka nie zmienia się jego rozdzielczość? Obrazek może być
              rozmiar milion na milion pikseli, ale przecież chodzi o to, ile ma tych pikseli
              na centymetr czy milimetr. Jak to ustawić na poziomie MAXa? Czy w ogóle się da
              i czy jest sens? Słyszałam, że można zmienić rozdzielczość obrazka w
              Photoshopie. Czy jednak wtedy zmienia się realnie jego jakość? Podobno
              Photoshop sztucznie zagęszcza ilość pikseli i efekty nie są dobre. Jak więc od
              razu wyrenderować w normalnej rozdzielczości? (tzn nadającej się do
              opublikowania prac np. w gazecie).
              Może znasz jakiś inny program do robienia samych renderów? I czy dałoby się
              eksportować całą scenę z MAXa do tego programu nie zmieniając np. przypisanych
              obiektom właściwości i materiałów?
              Help.
              • Gość: pixit Re: Bloki CAD 3D IP: *.chello.pl 16.10.02, 20:02
                Wydaje mi się że w 3dmax nie da sie zrobić więcej niż ustawić
                rozdzielczość w pionie i w poziomie. Rzeczywiście photoshop przy zmianie
                ustawień na 300dpi zagęszcza sztucznie piksele. Może ktoś i mnie oświeci.
                Przyznam się, że w maksie robię bardzo "brudny" model i dalej bawię się w
                fotoszopie, ostatnio nawet wkleiłem druciaka w zdjęcie i podmalowałem.
                15 minut roboty zamiast 3 godzin ustawiana świateł. Liczy się efekt prawda?
                Można gdzieś zobaczyć Twoje prace?
                Pytam z ciekawości. :)
                • Gość: pixit Re: Bloki CAD 3D IP: *.chello.pl 16.10.02, 20:20
                  Są super programy do generowania krajobrazów, naturalnej atmosfery itp.
                  Potrzeba może miesięcy prób żeby odkryć możliwości jakie dają.
                  Teraz męczę 3dviza4. Radiocity, wiesz o co biega. Niestety lub może na
                  szczęście przestałem na razie żyć z renderingów, ale warto to umieć.
                  Istotnie klientom, z całym szacunkiem, można wcisnąć swoje fajne koncepcje,
                  których inaczej by nie zajarzyli. Swoją droga, ten kto zbuduje model poznaje
                  projekt, jego wszystkie nieprawdy. Zdarzyło mi się odkryć niespodziewanki w
                  swoich i cudzych projektach. Oczywiście przy pomocy renderu mozna oszukać nie
                  mniej niż przy akwareli. To tylko technika prezentacji.
                  Z akwareli nie zrobisz filmu, co nie?
                  • Gość: Aguś Re: Bloki CAD 3D IP: nat:* / 192.168.2.* 16.10.02, 22:20
                    Gość portalu: pixit napisał(a):

> Są super programy do generowania krajobrazów, naturalnej atmosfery itp.
                    > Potrzeba może miesięcy prób żeby odkryć możliwości jakie dają.
                    > Teraz męczę 3dviza4. Radiocity, wiesz o co biega. Niestety lub może na
                    > szczęście przestałem na razie żyć z renderingów, ale warto to umieć.
                    > Istotnie klientom, z całym szacunkiem, można wcisnąć swoje fajne koncepcje,
                    > których inaczej by nie zajarzyli. Swoją droga, ten kto zbuduje model poznaje
                    > projekt, jego wszystkie nieprawdy. Zdarzyło mi się odkryć niespodziewanki w
                    > swoich i cudzych projektach. Oczywiście przy pomocy renderu mozna oszukać nie
                    > mniej niż przy akwareli. To tylko technika prezentacji.
                    > Z akwareli nie zrobisz filmu, co nie?
                • Gość: Aguś Re: Bloki CAD 3D IP: nat:* / 192.168.2.* 16.10.02, 21:35

> Wydaje mi się że w 3dmax nie da sie zrobić więcej niż ustawić
                  > rozdzielczość w pionie i w poziomie. Rzeczywiście photoshop przy zmianie
                  > ustawień na 300dpi zagęszcza sztucznie piksele. Może ktoś i mnie oświeci.
                  > Przyznam się, że w maksie robię bardzo "brudny" model i dalej bawię się w
                  > fotoszopie, ostatnio nawet wkleiłem druciaka w zdjęcie i podmalowałem.
                  > 15 minut roboty zamiast 3 godzin ustawiana świateł. Liczy się efekt prawda?
                  > Można gdzieś zobaczyć Twoje prace?
                  > Pytam z ciekawości. :)
                  >

Mój boże, co to jest druciak? Jak ja mało wiem!
                  Chciałabym się nauczyć drogi na skróty. Oczywiście, że liczy się tylko efekt.
                  Niestety o Photoshopie wiem tylko tyle, że jest. No, może jestem trochę za
                  skromna - rasuję tam mapy do MAXa.
                  Bawię się też Poserem, mam zainstalowanego Bryce`a - ale trochę się go boję, bo
                  widziałam powalające prace zrobione na nim, a mnie nawet drzewko nie wychodzi.

Moich prac nie można zobaczyć. Jestem zbyt ambitna i wszystkie wydają mi się
                  beznadziejne - w życiu nie pokazałbym ich profesjonaliście, jestem zbyt czuła
                  na krytykę. Wystarczy mi samokrytyka. Moje prace widują klienci - to mi
                  wystarczy. A oni uważają, że wizualizację robi komputer w 5 minut. Jakoś unikam
                  odpowiedzialności za kichę, której oni nie zauważają. Za to ich lubię. Oni mnie
                  też. Symbioza.
                  Słyszałeś o facecie z Polski, który zdobył jakąś światową nagrodę za animację?
                  Ponoć Disney (nie ten zamrożony) zaproponował mu robotę, a on odmówił. Och, jak
                  ja chciałabym tak odmówić...

• Gość: rani Re: Bloki CAD 3D IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 11:40
                    To gdzies wyzej o innych postach to chyba do mnie ;-). Nie jestem pzeciw rendom tylko przeciw ich fetyszyzacji- nadal uwazam, ze dla architekta najwazniejsza jest realizacja i, ze powinien umiec przewidziec co zaprojektowal bez tego- choc to fajne narzedzie:-). Moim klientom po prostu pokazuje renderingi z archicada- do codziennej pracy z koncepcja sa wystarczajace, czsem korzystam z Artlantisa. Czasem dodam zielen czy inne szczegoliki w Paintshopie lub photoshopie- ale to na codzien. Maxa znam ale nie tak dobrze jakbym chcial bo uwazam, ze to inny zawod. Wiem, ze plastycy uzywaja jeszcze Mai czy innych- idealnego programu nie ma. Poza tym do naprawde odjazdowych rzeczy potrzebny odpowiedni sprzet- nie stac mnie. A tych co potrafia cuda wytworzyc w Maxie i innych programach bardzo cenie- bo zeby dobrze wyszlo to to jest benedyktynska praca, sami wiecie, ze bez drobnych szczegolow takie renderingi sa do d...

p.s. czy widzieliscie juz "katedre" - to apropos polakow i nagrod!!!

pozdrawiam
                    • damona Re: Bloki CAD 3D 17.10.02, 21:43
                      Gość portalu: rani napisał(a):

>
                      > p.s. czy widzieliscie juz "katedre" - to apropos polakow i nagrod!!!
                      >
                      robi wrazenie....ja czesc katedry widzialam ze 2 lata temu, bo ten koles jest
                      ode mnie z wydzialu (tzn. byl bo zrezygnowal) i wystawil te prace w holu, przy
                      okazji wystawy projektów z konstrukcji.

Byl nawet o nim artykul w Newsweeku. Niezly jest.
                    • Gość: Aguś Re: Bloki CAD 3D IP: nat:* / 192.168.2.* 18.10.02, 00:02
                      Gość portalu: rani napisał(a):

> To gdzies wyzej o innych postach to chyba do mnie ;-). Nie jestem pzeciw
                      rendom
                      > tylko przeciw ich fetyszyzacji- nadal uwazam, ze dla architekta
                      najwazniejsza
                      > jest realizacja i, ze powinien umiec przewidziec co zaprojektowal bez tego-
                      cho
                      > c to fajne narzedzie:-). Moim klientom po prostu pokazuje renderingi z
                      archicad
                      > a- do codziennej pracy z koncepcja sa wystarczajace, czsem korzystam z
                      Artlanti
                      > sa. Czasem dodam zielen czy inne szczegoliki w Paintshopie lub photoshopie-
                      ale
                      > to na codzien. Maxa znam ale nie tak dobrze jakbym chcial bo uwazam, ze to
                      inn
                      > y zawod. Wiem, ze plastycy uzywaja jeszcze Mai czy innych- idealnego programu
                      n
                      > ie ma. Poza tym do naprawde odjazdowych rzeczy potrzebny odpowiedni sprzet-
                      nie
                      > stac mnie. A tych co potrafia cuda wytworzyc w Maxie i innych programach
                      bardz
                      > o cenie- bo zeby dobrze wyszlo to to jest benedyktynska praca, sami wiecie,
                      ze
                      > bez drobnych szczegolow takie renderingi sa do d...
                      >
                      > p.s. czy widzieliscie juz "katedre" - to apropos polakow i nagrod!!!
                      >
                      > pozdrawiam

Sorry wszystkich za mój nie do końca kontrolowany wybuch. Moja wypowiedż
                      dotyczyła postów niejakiej RPO i jakiegoś gościa inżyniera. Nie chciałam nikogo
                      urazić, a mój ton to po prostu objaw bezsilności - nie pierwszy raz spotykam
                      się z opiniami w stylu przerost formy nad treścią itd. i po prostu się
                      wkurzyłam.
                      Nie uważam, że wszyscy architekci powinni robić renderingi. Wręcz przeciwnie -
                      niech robią je za nich ci, którzy się na tym znają. Niech tylko, na boga, nikt
                      mi nie mówi, że architekt robiący czasochłonne renderingi nie jest w stanie
                      rzetelnie wykonywać swojego zawodu. Kiepski i bez renderów będzie robił kupę, a
                      nie architekturę.
                      Kończę, bo znowu mnie ponosi. Dobrołnoc...
                  • Gość: pixit Re: Bloki CAD 3D IP: *.chello.pl 17.10.02, 22:07
                    mój Boże, bawisz sie brycem a nie wiesz co to druciak? :)
                    Toż to model prosto z awtokrada.
                    Nie tylko klienci myslą ,że render robi sie 5 minut ale taki np
                    szef któren sam nie projektuje bo nie ma czasu uważa, że projekt robi się
                    sam w komputerze, 3 dni na wykonawczy styka. Na stronie www.3d.pl informują
                    o stypendium dla autora renderingów - 2000 baksów.
                    Uważam że trzeba się pokazywać. Również cierpie na samoktytyzę i nie chodziłem
                    na korekty. Popatrz na artystów xx stulecia. Na miejscu co niektórych nigdy byś
                    się nie wychyliła. Może największym poetą jest ten kto wiersza nigdy nie
                    napisał? (chyba z Norwida}.
                    Mam nawet taką pracę którą chcę opublikować w necie bo szkoda mi żeby tak
                    leżała na dysku. W 1996 zrobiłem model i rendery hali ludowej we wrocławiu.
                    Wyszły nieźle. W końcu nie wszyscy to potrafią.
                    • Gość: Aguś Re: Bloki CAD 3D IP: nat:* / 192.168.2.* 17.10.02, 23:30

> mój Boże, bawisz sie brycem a nie wiesz co to druciak? :)

Nie bawię się Brycem, bo mnie przerasta!

> Toż to model prosto z awtokrada.

Modeluję wszystko w MAXie, w autokadzie umiem tylko robić kreski i kółka -
                      wystarczy do rzutów itd. Kiedyś wymodelowałam coś w autokadzie, ale wyszła
                      kiszka.

> Nie tylko klienci myslą ,że render robi sie 5 minut ale taki np
                      > szef któren sam nie projektuje bo nie ma czasu uważa, że projekt robi się
                      > sam w komputerze, 3 dni na wykonawczy styka. Na stronie www.3d.pl informują
                      > o stypendium dla autora renderingów - 2000 baksów.

O, skądś to znam - mój szef obsługuje tylko worda, a moich prac nawet chyba nie
                      widział. Pewnie dlatego mam pensję taką samą jak magazynier pracujący w naszej
                      firmie.

> Uważam że trzeba się pokazywać. Również cierpie na samoktytyzę i nie
                      chodziłem
                      > na korekty. Popatrz na artystów xx stulecia. Na miejscu co niektórych nigdy
                      byś
                      >
                      > się nie wychyliła. Może największym poetą jest ten kto wiersza nigdy nie
                      > napisał? (chyba z Norwida}.
                      > Mam nawet taką pracę którą chcę opublikować w necie bo szkoda mi żeby tak
                      > leżała na dysku. W 1996 zrobiłem model i rendery hali ludowej we wrocławiu.
                      > Wyszły nieźle. W końcu nie wszyscy to potrafią.

Przeglądałam różne strony z galeriami 3D i wstyd mi było za architektów. Prace
                      określane jako wizualizacje zwykle są najgorsze, chociaż te najlepsze z
                      najlepszych przedstawiały właśnie wnętrza... Jak widzę domek jednorodzinny z
                      nieśmiertelną mapą sky.jpg w tle, to się wstydzę. Tym bardziej, że architekturę
                      jest łatwiej zrobić niż np. postać ludzką.
                      Moje renderingi robocze nie nadają się do publikacji - są robione po łebkach,
                      bo klient chce mieć projekt na wczoraj. Gdy mam czas, to robię martwe natury i
                      nawet nieźle wychodzą, ale są takie banalne... Chyba brakuje mi dobrych
                      pomysłów.
                      Od początku mojej nauki 3DStudio uczę się modelowania "żywych" obiektów,
                      poświęciłam temu chyba najwięcej czasu, ale nadal jestem w lesie.
                      Robię też proste animacje - proste, bo wyrenderowanie skomplikowanej animacji
                      na moim komputerze (i tak niezłym!} trwa wieczność. Jednak jest to zdecydowanie
                      najbardziej rajcująca rzecz, jaką można zrobić z programem 3D.

Za jakieś pół roku wybiorę się na dłuższy urlop i wtedy dam czadu. Na pewno coś
                      opublikuję - masz rację, że nie można chować głowy w piasek. Jest to chyba
                      nawet kwestia odwagi cywilnej...
                      Jak opublikujesz tę halę, to daj znać, poznęcam się trochę, hi, hi. Żartuję!
                      Publikuj natychmiast! A potem napisz co zrobić, żeby opublikować coś w necie.
                      Ja jeszcze nawet nie wiem jak maila wysłać...
                      Pozdrawiam i czekam, aż ktoś da mi cynk na dobrą wannę 3D.
    • Gość: KArol Re: Bloki CAD 3D IP: *.hnet.pl / 172.20.6.* 13.11.02, 23:35
      Pozdrawiam wszystkich modelarzy. Nie ma się co podniecać - to rzemiosło jak
      każde inne. Najlepsi robią podkłady i modele do gier komputerowych. Co do
      modeli 3D -mam ich troche, ale nie siedze teraz przy swoim komputerze. Polska
      to ubogi kraj. Zapuść wyszukiwarke z hasłami "3ds max model download free" i
      wyskoczy ci mnóstwo stron ze świata i sciągniesz sobie full tego staffu. Jak ci
      sie nie uda to daj znac to ci podrzuce jakies odjazdowe sedesy i umywalki. PZDR
      i zycze sukcesow.
      • Gość: Aguś Re: Bloki CAD 3D IP: nat:* / 192.168.2.* 17.11.02, 18:04
        Dzięki za konstruktywną odpowiedź. Jeszcze nie sprawdzałam, ale i tak jestem
        wdzięczna - z internetem jestem jescze trochę na bakier. Pozdrawiam!
      • Gość: Aguś Re: Bloki CAD 3D IP: nat:* / 192.168.2.* 17.11.02, 20:56
        Acha, jak bedziesz siedział przy swoim komputerze to...
        arch_aga@interia.pl
        Interesuje mnie wszystko. Jeśli możesz to w pierwszej kolejności: wanny, kible,
        umywalki (najlepiej konkretnych producentów, przepraszam).
        W drugiej kolejności sofy.

A tak by the way, robisz ludzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka