jania15 12.12.05, 11:34 własnie czytałam wcześniejsze wypowiedzi na temat cen projektu ale moze by mi powiedział ktos dokładnie ile kosztowało by np zaprojektowanie samej łazienki lub samej kuchni i co wchodzi w cenę dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kinunia Re: cena projektu 12.12.05, 18:28 sama cena zależy od wielkości pomieszczenia i zaawansowania( tzn. czy to jest sam projekt czy również z nadzorem wykonawczym i czy zawiera tylko narysowanie co gdzie i jak czy również skompletowanie asortymentu niezbednego) Cena może sie wahać od 200-600zł jeśli chodzi o łazienkę natomiast co do kuchni to sprawa sie ma sie podobnie pod warunkiem, że nie myślisz o projektowaniu mebli o jakimś niespotykanym designie. Pozdrawiam K.Markiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt Re: cena projektu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.05, 21:14 ...200-600zł/m2! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: cena projektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 21:42 Gość portalu: architekt napisał(a): > ...200-600zł/m2! Tak, tylko tych co projektują po tyle nie ma tym forum, ci co szykają też na to forum nie zaglądają. Masz taką realizachję w portfolio? Pochwal się. Odpowiedz Link Zgłoś
pishor ??? 12.12.05, 22:15 Tanio coś ...Nawet jak na brak "niespotykanego designu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a22 Re: ??? IP: *.acn.waw.pl 12.12.05, 22:19 i ty, pishor , narzekasz? za kuchnie spoko 200-600, czasami tysiac.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a22 Re: ??? IP: *.acn.waw.pl 12.12.05, 22:19 uwierz mi ze latwiej zaprojektowac 10 kuchni za 600 zl, niz jeden dom za 6 tys.. to sa DOBRE pieniadze! Odpowiedz Link Zgłoś
pishor Re: ??? 12.12.05, 22:24 Bez żart.600 stów za kompleksowy projekt kuchni to nie jest dobra cena.A propos.Ja narzekałem? Kiedy?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a22 Re: ??? IP: *.acn.waw.pl 12.12.05, 22:49 no, moze blednie odebralam twoje przeslanie.. Odpowiedz Link Zgłoś
pishor :-D 12.12.05, 22:53 No,nie gniewam się :)) Ale podtrzymuję to co napisałem.Uważam ,że 600,00 pln za KOMPLEKSOWY projekt kuchni to nie jest dobra cena. Nawet jak na podkarpacie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: est Re: :-D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 12:58 przepraszam, ze tak z grubej rury.. ale czy wam się w głowach nie po przewracało???, za marny rysunek dwóch rzutów, widoków i jakiegoś przekroju, ustalenie materiału, czasem detalu, przejażdżka na pomiar, zajrzenie raz, czy dwa na obiekt i zainkasowanie - bez żadnej odpowiedzialności za ewentualne błędy o niezadowoleniu klienta nie wspomnę - uważacie że to są marne pieniądze??? a cóż powiedzą ludzie również z wolnymi zawodami i z ogromną odpowiedzialnością karną, izbową.. i Bóg wie jaką za swoją ewentualną pomyłkę?? wstyd!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volt est, jesteś naiwym prowokatorem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 13:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: :-D IP: *.acn.waw.pl 13.12.05, 13:44 Jeżeli jest to tylko przejażdżka + pomiar + rysunek, to o 600 zł za drogo. Takie „projekty” są teraz już chyba wszędzie wliczone w cenę kuchni, a w wielu miejscach również i wyposażenia łazienkowego :] Est zazdroszczę Ci takich klientów, jedziesz, mierzysz, rysujesz... 3 godzinki roboty ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: est Re: :-D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 13:50 niestety właśnie z takimi projektami się spotykam i tak rozumieją je architekci z którymi ja mam kontakt :-) nie mam takich klientów - to nie moja specjalność ;-) do wypowiedzi wcześniejszej: lepiej być naiwnym uczciwym niż cwanym naciągaczem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a22 Re: :-D IP: *.acn.waw.pl 13.12.05, 14:15 a ja niestety widze, ze nasza praca jest odbiera poprzez pryzmat ilosci kartek.. a nie efektu koncowego Odpowiedz Link Zgłoś
pishor do "esta" i "gościa portalu" 13.12.05, 15:01 do "esta" Po pierwsze. Gdzie w mojej wypowiedzi znalazłes określenie "marne pieniądze"? Ja tylko napisałem "to nie jest DOBRA cena".Czujesz różnicę? Po drugie. Pisałem o KOMPLEKSOWYM projekcie kuchni. Kompleksowy projekt w moim rozumieniu to taki ,w którego skład wchodzą: -pomiary u klienta -projekt zabudowy meblowej zawierający : 1.rzut szafek dolnych 2.rzut blatów 3.rzut szafek górnych 4.rzut płyt na szafkach górnych (wieńców) 5.przekroje/widoki każdej ze ścian 6.zestawienie materiałów (opis z czego ma być kuchnia wykonana) - rzuty: 1.projekt posadzki 2.projekt ułożenia płytek ściennych 3.projekt rozmieszcznia gniazdek elektrycznych 4.projekt sufitów z oświetleniem - wizualizacja komputerowa (przynajmniej 4 widoki) - dostosowanie stylu kuchni do charakteru pozostałych pomieszczeń. Dodatkowo w cenie projektu klient ma zagwarantowane: - pomoc w doborze materiałów (płyty meblowe,oprawy oświetleniowe,farby) - pomoc w trakcie realizacji projektu (rozwiązywanie wszelkich ,powstałych w trakcie realizacji problemów) Oczywiście do tego dochodzi również czas poświęcony na spotkania z klientami (zwykle są to dwa ,trzy spotkania trwające ok.2 godz.) W związku z powyższym pozwolisz ,że pozostanę przy swoim zdaniu.600 zł to nie jest dobra cena.Przez grzeczność tylko nie skomentuję kwoty 200 zł,która również pojawiła się w omawianym poście jak również nie odniosę się do tonu Twojej wypowiedzi. do "gościa potralu" Zawsze zadziwiała mnie wiara klientów ,którzy uważają ,że projekty wliczone w cenę kuchni są tańsze od tych robionych za określoną kwotę.Czy tak ciężko wyobrazić sobie ,że osoba działająca "z ramienia" producenta mebli również pobiera za swoją pracę wynagrodzenie,a producent poprzez fakt ,że sprzedaje taką np kuchnię za kwotę 10,15 ,a nawet 30 tys. złotych (tak tak zdarzało mi sie i takie projektować i uwierz mi wcale nierzadko)może sobie pozwolić na znaczne upusty na etapie projektu.Ja żyję tylko z projektowania więc nie stać mnie na to by robić projekty za półdarmo.Wybór należy jak zawsze do klienta.Nie odpowiada mu moja cena - szuka gdzie indziej. Zawsze znajdzie coś tańszego.Tylko pokaż mi stolarza ,którego interesowały będą poza meblami jeszcze kwestie dotyczące koloru śian,elektryki,ułożenia płytek czy chociażby obniżanych sufitów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: do "esta" i "gościa portalu" IP: *.acn.waw.pl 13.12.05, 15:42 serio "aż" za 30k? ;) est pisał nie o projekcie wnętrza tylko o "przejażdżce, pomiarze i wstawieniu szafek na rysunku". Za coś takiego 600 złotych to faktycznie stanowczo za dużo. Jeżeli zajmujesz się projektowniem wnętrz dobrze wiesz jak jest to czasochłonne. Jeżeli robisz to na własną rękę wiesz też pewnie że nie jest to tylko zrobienie inwetarki i machnięcie rysunku w cadzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
pishor Re: do "esta" i "gościa portalu" 13.12.05, 16:06 W pierwszym poście wyraźnie było napisane "projekt kuchni"-"czyt."projekt wnętrza kuchni",a nie samych szafek(przynajmniej ja to tak rozumiem).Więc może warto dokładnie przeczytać za nim się zacznie toczyć pianę.Co zaś do "przejażdżki" etc.Zdaję sobie sprawę ,że i tak niektórzy działają (choć wątpię czy wśród projektantów - byłoby to samobójstwo zawodowe).Ale dlaczego za to ,ktoś mnie ma mieszać z błotem?! Co się zaś tyczy ceny za meble.Dla jednego "aż" dla innego "tylko".Zależy od regionu i kilku innych czynników.Nie pisałem o tym żeby epatować.Spotykałem się z cenami dużo wyższymi.Chodziło mi raczej o to,że jak się stosuje taką przebitkę cenową(bo mów co chcesz -jest to przebitka)to jest z czego spuszczać przy projekcie.A także żeby porównać cenę za pracę bądź co bądź twórczą do ceny za wykonawstwo.Nie przeczę ,czasem wysokich lotów ale jednak tylko wykonawstwo (bo koszty materiałów i robocizny stanowią tylko część tej kwoty). Odpowiedz Link Zgłoś
super-tata Re: cena projektu 13.12.05, 18:17 ja staram sie to okreslic jako procent od kosztów realizacji.przy wnetrzach to jakies 5-20 %.a projekt łazienki może byc dużo bardziej skomplikowany,niż projekt domu.wnetrza to skomplikowana sprawa,jednocześnie "wszyscy"sie na tym znają,co powoduje,że to stresogenny kawałek chleba.więc nie może być tani :-))) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Bramska Re: cena projektu IP: *.dowco.com 13.12.05, 20:42 ...sorry pisior ale mam stanie (t=r) ogniem, odezwe sie pod koniec tygodnia - milej pisaniny podpisano j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: cena projektu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.05, 21:32 Jakie 200 zł, w głowach wam się poprzewracało;-))): www.allegro.pl/show_item.php?item=74929496 www.allegro.pl/show_item.php?item=74929927 I to wcale nie "projekt mebli", tylko "projekt - aranżacja", hehe:-) A moge się założyć, że ewentualni zainteresowani i tak kręcą nosem, zwłaszcza na cenę projektu łazienki;-) Zdzierstwo, panie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: cena projektu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.05, 21:35 A, miałam wkleić to: www.allegro.pl/show_item.php?item=74955934 Od biedy moglibyśmy tę cenę zaakceptować, prawda?;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fachowiec Re: @#%&^(^ !!! IP: *.dowco.com 14.12.05, 20:54 Pisior - nie dajsie sprowokowac! Znawcy od siedmiu bolesci, co jeden to lepszy! Do roboty jeden z drugim by poszedl, no ale jak nie ma to sobie choc na forum popierdza w krzesla, Idziemy z tad Pisior ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łysy Re: cena projektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 23:20 o ku.wa! Odpowiedz Link Zgłoś