Dodaj do ulubionych

cena projektu

12.12.05, 11:34
własnie czytałam wcześniejsze wypowiedzi na temat cen projektu ale moze by mi
powiedział ktos dokładnie ile kosztowało by np zaprojektowanie samej łazienki
lub samej kuchni i co wchodzi w cenę
dziekuje
Obserwuj wątek
    • kinunia Re: cena projektu 12.12.05, 18:28
      sama cena zależy od wielkości pomieszczenia i zaawansowania( tzn. czy to jest
      sam projekt czy również z nadzorem wykonawczym i czy zawiera tylko narysowanie
      co gdzie i jak czy również skompletowanie asortymentu niezbednego) Cena może sie
      wahać od 200-600zł jeśli chodzi o łazienkę natomiast co do kuchni to sprawa sie
      ma sie podobnie pod warunkiem, że nie myślisz o projektowaniu mebli o jakimś
      niespotykanym designie.
      Pozdrawiam
      K.Markiewicz
      • Gość: architekt Re: cena projektu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.05, 21:14
        ...200-600zł/m2!
        • Gość: sceptyk Re: cena projektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 21:42
          Gość portalu: architekt napisał(a):
          > ...200-600zł/m2!

Tak, tylko tych co projektują po tyle nie ma tym forum, ci co szykają też na to
          forum nie zaglądają. Masz taką realizachję w portfolio? Pochwal się.
      • pishor ??? 12.12.05, 22:15
        Tanio coś ...Nawet jak na brak "niespotykanego designu".
        • Gość: a22 Re: ??? IP: *.acn.waw.pl 12.12.05, 22:19
          i ty, pishor , narzekasz?
          za kuchnie spoko 200-600, czasami tysiac..
        • Gość: a22 Re: ??? IP: *.acn.waw.pl 12.12.05, 22:19
          uwierz mi ze latwiej zaprojektowac 10 kuchni za 600 zl, niz jeden dom za 6 tys..
          to sa DOBRE pieniadze!
          • pishor Re: ??? 12.12.05, 22:24
            Bez żart.600 stów za kompleksowy projekt kuchni to nie jest dobra cena.A
            propos.Ja narzekałem? Kiedy?!
            • Gość: a22 Re: ??? IP: *.acn.waw.pl 12.12.05, 22:49
              no, moze blednie odebralam twoje przeslanie..
              • pishor :-D 12.12.05, 22:53
                No,nie gniewam się :))
                Ale podtrzymuję to co napisałem.Uważam ,że 600,00 pln za KOMPLEKSOWY projekt
                kuchni to nie jest dobra cena. Nawet jak na podkarpacie.
                Pozdr.
                • Gość: est Re: :-D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 12:58
                  przepraszam, ze tak z grubej rury.. ale czy wam się w głowach nie po
                  przewracało???, za marny rysunek dwóch rzutów, widoków i jakiegoś przekroju,
                  ustalenie materiału, czasem detalu, przejażdżka na pomiar, zajrzenie raz, czy
                  dwa na obiekt i zainkasowanie - bez żadnej odpowiedzialności za ewentualne
                  błędy o niezadowoleniu klienta nie wspomnę - uważacie że to są marne
                  pieniądze??? a cóż powiedzą ludzie również z wolnymi zawodami i z ogromną
                  odpowiedzialnością karną, izbową.. i Bóg wie jaką za swoją ewentualną pomyłkę??
                  wstyd!!!
                  • Gość: volt est, jesteś naiwym prowokatorem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 13:43
                  • Gość: gość portalu Re: :-D IP: *.acn.waw.pl 13.12.05, 13:44
                    Jeżeli jest to tylko przejażdżka + pomiar + rysunek, to o 600 zł za drogo. Takie
                    „projekty” są teraz już chyba wszędzie wliczone w cenę kuchni, a w wielu
                    miejscach również i wyposażenia łazienkowego :]

Est zazdroszczę Ci takich klientów, jedziesz, mierzysz, rysujesz... 3 godzinki
                    roboty ;)
                    • Gość: est Re: :-D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 13:50
                      niestety właśnie z takimi projektami się spotykam i tak rozumieją je architekci
                      z którymi ja mam kontakt :-)

nie mam takich klientów - to nie moja specjalność ;-)

do wypowiedzi wcześniejszej: lepiej być naiwnym uczciwym niż cwanym naciągaczem
                      • Gość: a22 Re: :-D IP: *.acn.waw.pl 13.12.05, 14:15
                        a ja niestety widze, ze nasza praca jest odbiera poprzez pryzmat ilosci
                        kartek.. a nie efektu koncowego
                  • pishor do "esta" i "gościa portalu" 13.12.05, 15:01
                    do "esta"
                    Po pierwsze.
                    Gdzie w mojej wypowiedzi znalazłes określenie "marne pieniądze"?
                    Ja tylko napisałem "to nie jest DOBRA cena".Czujesz różnicę?
                    Po drugie.
                    Pisałem o KOMPLEKSOWYM projekcie kuchni.
                    Kompleksowy projekt w moim rozumieniu to taki ,w którego skład wchodzą:
                    -pomiary u klienta
                    -projekt zabudowy meblowej zawierający :
                    1.rzut szafek dolnych
                    2.rzut blatów
                    3.rzut szafek górnych
                    4.rzut płyt na szafkach górnych (wieńców)
                    5.przekroje/widoki każdej ze ścian
                    6.zestawienie materiałów (opis z czego ma być kuchnia wykonana)
                    - rzuty:
                    1.projekt posadzki
                    2.projekt ułożenia płytek ściennych
                    3.projekt rozmieszcznia gniazdek elektrycznych
                    4.projekt sufitów z oświetleniem
                    - wizualizacja komputerowa (przynajmniej 4 widoki)
                    - dostosowanie stylu kuchni do charakteru pozostałych pomieszczeń.
                    Dodatkowo w cenie projektu klient ma zagwarantowane:
                    - pomoc w doborze materiałów (płyty meblowe,oprawy oświetleniowe,farby)
                    - pomoc w trakcie realizacji projektu (rozwiązywanie wszelkich ,powstałych w
                    trakcie realizacji problemów)
                    Oczywiście do tego dochodzi również czas poświęcony na spotkania z klientami
                    (zwykle są to dwa ,trzy spotkania trwające ok.2 godz.)
                    W związku z powyższym pozwolisz ,że pozostanę przy swoim zdaniu.600 zł to nie
                    jest dobra cena.Przez grzeczność tylko nie skomentuję kwoty 200 zł,która
                    również pojawiła się w omawianym poście jak również nie odniosę się do tonu
                    Twojej wypowiedzi.

do "gościa potralu"
                    Zawsze zadziwiała mnie wiara klientów ,którzy uważają ,że projekty wliczone w
                    cenę kuchni są tańsze od tych robionych za określoną kwotę.Czy tak ciężko
                    wyobrazić sobie ,że osoba działająca "z ramienia" producenta mebli również
                    pobiera za swoją pracę wynagrodzenie,a producent poprzez fakt ,że sprzedaje
                    taką np kuchnię za kwotę 10,15 ,a nawet 30 tys. złotych (tak tak zdarzało mi
                    sie i takie projektować i uwierz mi wcale nierzadko)może sobie pozwolić na
                    znaczne upusty na etapie projektu.Ja żyję tylko z projektowania więc nie stać
                    mnie na to by robić projekty za półdarmo.Wybór należy jak zawsze do klienta.Nie
                    odpowiada mu moja cena - szuka gdzie indziej. Zawsze znajdzie coś
                    tańszego.Tylko pokaż mi stolarza ,którego interesowały będą poza meblami
                    jeszcze kwestie dotyczące koloru śian,elektryki,ułożenia płytek czy chociażby
                    obniżanych sufitów.
                    • Gość: gość portalu Re: do "esta" i "gościa portalu" IP: *.acn.waw.pl 13.12.05, 15:42
                      serio "aż" za 30k? ;)

est pisał nie o projekcie wnętrza tylko o "przejażdżce, pomiarze i wstawieniu
                      szafek na rysunku". Za coś takiego 600 złotych to faktycznie stanowczo za dużo.
                      Jeżeli zajmujesz się projektowniem wnętrz dobrze wiesz jak jest to czasochłonne.
                      Jeżeli robisz to na własną rękę wiesz też pewnie że nie jest to tylko zrobienie
                      inwetarki i machnięcie rysunku w cadzie :)
                      • pishor Re: do "esta" i "gościa portalu" 13.12.05, 16:06
                        W pierwszym poście wyraźnie było napisane "projekt kuchni"-"czyt."projekt
                        wnętrza kuchni",a nie samych szafek(przynajmniej ja to tak rozumiem).Więc może
                        warto dokładnie przeczytać za nim się zacznie toczyć pianę.Co zaś
                        do "przejażdżki" etc.Zdaję sobie sprawę ,że i tak niektórzy działają (choć
                        wątpię czy wśród projektantów - byłoby to samobójstwo zawodowe).Ale dlaczego za
                        to ,ktoś mnie ma mieszać z błotem?!
                        Co się zaś tyczy ceny za meble.Dla jednego "aż" dla innego "tylko".Zależy od
                        regionu i kilku innych czynników.Nie pisałem o tym żeby epatować.Spotykałem się
                        z cenami dużo wyższymi.Chodziło mi raczej o to,że jak się stosuje taką
                        przebitkę cenową(bo mów co chcesz -jest to przebitka)to jest z czego spuszczać
                        przy projekcie.A także żeby porównać cenę za pracę bądź co bądź twórczą do ceny
                        za wykonawstwo.Nie przeczę ,czasem wysokich lotów ale jednak tylko wykonawstwo
                        (bo koszty materiałów i robocizny stanowią tylko część tej kwoty).
    • super-tata Re: cena projektu 13.12.05, 18:17
      ja staram sie to okreslic jako procent od kosztów realizacji.przy wnetrzach to
      jakies 5-20 %.a projekt łazienki może byc dużo bardziej skomplikowany,niż
      projekt domu.wnetrza to skomplikowana sprawa,jednocześnie "wszyscy"sie na tym
      znają,co powoduje,że to stresogenny kawałek chleba.więc nie może być tani :-)))
      pozdrawiam
      • Gość: A. Bramska Re: cena projektu IP: *.dowco.com 13.12.05, 20:42
        ...sorry pisior ale mam stanie (t=r) ogniem, odezwe sie pod koniec tygodnia
        - milej pisaniny

podpisano j.w.
        • pishor Re: cena projektu 13.12.05, 20:43
          Jasne...
    • Gość: Aga Re: cena projektu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.05, 21:32
      Jakie 200 zł, w głowach wam się poprzewracało;-))):

www.allegro.pl/show_item.php?item=74929496
      www.allegro.pl/show_item.php?item=74929927
      I to wcale nie "projekt mebli", tylko "projekt - aranżacja", hehe:-)

A moge się założyć, że ewentualni zainteresowani i tak kręcą nosem, zwłaszcza
      na cenę projektu łazienki;-) Zdzierstwo, panie.
      • Gość: Aga Re: cena projektu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.05, 21:35
        A, miałam wkleić to:

www.allegro.pl/show_item.php?item=74955934
        Od biedy moglibyśmy tę cenę zaakceptować, prawda?;-)
      • pishor @#%&^(^ !!! 13.12.05, 21:48
        No coments...
        • Gość: Fachowiec Re: @#%&^(^ !!! IP: *.dowco.com 14.12.05, 20:54
          Pisior - nie dajsie sprowokowac! Znawcy od siedmiu bolesci, co jeden to lepszy!
          Do roboty jeden z drugim by poszedl, no ale jak nie ma to sobie choc na forum
          popierdza w krzesla, Idziemy z tad Pisior !
      • Gość: Łysy Re: cena projektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 23:20
        o ku.wa!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka