maggda 04.11.02, 15:55 Szukam firmy specjalizującej się w przenoszeniu starych domów. Będę wdzięczna za wszelkie rady, opinie, informacje na ten temat. Można do mnie pisać! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: RPO Re: Przenoszenie starych domów IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 04.11.02, 16:05 maggda napisała: > Szukam firmy specjalizującej się w przenoszeniu starych domów. > Będę wdzięczna za wszelkie rady, opinie, informacje na ten temat. > Można do mnie pisać! > Pozdrawiam Nie wiem co chcesz przenosić ale remont starych obiektów jest na ogół droższy od budowania nowego domu. Często drewno w tych domach jest impregnowane środkami dziś zabronionymi gdyż wiadomo, że są rakotwórcze. Odpowiedz Link Zgłoś
archol Re: Przenoszenie starych domów 05.11.02, 10:04 To nie taka prosta sprawa- jesli chcesz przeniesc dom to urzedy traktuja go jak nowy obiekt i musi spelnic wszystkie wymogi przepisow obowiazujacych na dzis. Zwykle jest to bardzo kosztowne. Ale przeniesienie np. starej chalupy jako domek letniskowy moze byc ciekawe i sensowne... pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maggda Re: Przenoszenie starych domów IP: *.armada.pl / 10.10.10.* 05.11.02, 10:50 Raczej chcę w tym mieszkać. Nie mam pojęcia jak bardzo jest to kosztowne i jak się do tego zabrać dlatego szukam kogoś kto ma już takie doświadczenia. Podobno dla chcącego nic trudnego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: Przenoszenie starych domów IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 05.11.02, 13:59 Gość portalu: maggda napisał(a): > Raczej chcę w tym mieszkać. Nie mam pojęcia jak bardzo jest to kosztowne i jak > się do tego zabrać dlatego szukam kogoś kto ma już takie doświadczenia. > Podobno dla chcącego nic trudnego! Niestety taki dom może się okazać droższy niż nowy. Jeżeli drewno jest ciemno brązowe i śmierdzi jak podkłady kolejowe to znaczy, że to trucizna. Wszelkie środki, farby itd do staych murów są droższe od zwykłych. Wykonanie standardowych izolacji jest trudniejsze a wiec droższe. Polecam nowe domy drewniane z bali ceny od 950 zł za metr kw.Ze stolarką i naturalnymi ścianami z drewna a więc nie wymagjącymi wykończenia. Dom parterowy nie jest drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maggda Re: Przenoszenie starych domów IP: *.armada.pl / 10.10.10.* 05.11.02, 14:26 No cóż - nie jestem wielbicielka takich drewnianych (czytaj kostropatych) budynków. Stare wyglądaja o niebo lepiej! Ale może moja wiedza na ten temat nie jest zbyt bogata. Jeśli wiesz coś więcej na ten temat to będęwdzięczna za info. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: Przenoszenie starych domów IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 05.11.02, 20:04 Gość portalu: maggda napisał(a): > No cóż - nie jestem wielbicielka takich drewnianych (czytaj kostropatych) > budynków. Stare wyglądaja o niebo lepiej! Ale może moja wiedza na ten temat nie > > jest zbyt bogata. Jeśli wiesz coś więcej na ten temat to będęwdzięczna za info. > Pozdrawiam serdecznie i dziękuję! Też kocham stare domy bo mają duszę. Sama mieszkam w secesyjnej willi.Bez oglądnięcia Twojego domu nic nie moge powiedzieć. Co gorsza do wiosny jestem bardzo zajęta, więc nie mogę Tobie zaoferować osobistej pomocy. Jeżeli chodzi o domki finskie, które były w latach 40 i 50 sprowadzane do Polski to odradzam. Jeżeli natomiast jesteś osobą zamożną i chcesz uratować jakąś piękną drewnianą chałupę to namawiam cię gorącą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt Re: Przenoszenie starych domów IP: *.chello.pl 07.11.02, 23:25 też z wprost sam przeniosłem chałupinkę znad buga, a znajomi dużą chatę z podhala cos w tym jest miłego i nawet łatwego - ale zależy skąd i dokąd Odpowiedz Link Zgłoś
maggda Re: Przenoszenie starych domów 08.11.02, 11:04 Czy mogę prosić Cię o kontakt Pozdraiwam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vit stare powierzchnie drewniane IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.02, 19:17 Maggda,nie mówisz JAKI jest dom, który chcesz przenieść! Na starą, drewnianą, impregnowaną nie wiadomo jakim śmierdzącym tłustym świństwem powierzchnię jest jeden możliwy sposób: zeszlifować!!! Wyczyścić z toksycznego impregnatu. Należy zedrzeć te parę milimetrów np. szlifierką kątową z papierem sciernym o ziarnistości np. 60 . Impregnacje ,również te stare - toksyczne na bazie ksylenu nie przenikaja głęboko . Nowe środki drewnochronne, zwłaszcza barwne - wbrew oświadczeniom producentów penetrują na 1-2 mm- głębiej jedynie przy słojach, gdzie chłonność drewna jest większa. Po oszlifowaniu można zabezpieczyć drewno standardowymi impregnatami do drewna. Wśród nich są tanie jak polifarbowski "drewnochron" droższe jak "Valti color" fińskiej tikkurilli i super drogie jak "sadolin". Do wyboru i koloru!!! Odradzam stanowczo malowanie nieoczyszczonej powierzchni drewna kryjącymi farbami, lakierami. Lepiej wyczyścić elementy starego domu przed złożeniem. Tym bardziej jeśli dom nie jest parterowy i ma ściany szczytowe. Drewno jest wspaniałym , odnawialnym materiałem ! Cała inwestycja nie jest szczególnie kosztowna pod warunkiem że wkłada się własną (!) pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maggda Re: stare powierzchnie drewniane IP: *.armada.pl / 10.10.10.* 07.11.02, 11:51 Nie mówię jaki to dom bo jeszcze nie wiem. na razie przygotowuję się do tej akcji. Powinna zacząć się na wiosnę chociaż jeździć i oglądać potencjalne domostwa będę już teraz. Trochę mnie to przeraża! Ja nie jestem specjalnie zamoża ale zdeterminowana! Czy to dużo? Mam nadzieję, że tak. Może znacie kogoś kto to zrobił? Jej chyba to nie jest zbyt popularne - sądze po ilości postów na ten temat. Ale dzięki za każdą radę - wszystkie sa znakomicie cenne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: stare powierzchnie drewniane IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 08.11.02, 15:46 Gość portalu: maggda napisał(a): > Nie mówię jaki to dom bo jeszcze nie wiem. na razie przygotowuję się do tej > akcji. Powinna zacząć się na wiosnę chociaż jeździć i oglądać potencjalne > domostwa będę już teraz. Trochę mnie to przeraża! Ja nie jestem specjalnie > zamoża ale zdeterminowana! Czy to dużo? Mam nadzieję, że tak. Może znacie kogoś > > kto to zrobił? > Jej chyba to nie jest zbyt popularne - sądze po ilości postów na ten temat. > Ale dzięki za każdą radę - wszystkie sa znakomicie cenne. > Pozdrawiam Jeżeli nie jesteś zamożna to namawiam na do z bali cena 950 zł z m kw. Albo mały dom w tecnologii tradycyjne, zaprojektowany przez doświadzconego architekta. Odpowiedz Link Zgłoś