caprissa 08.03.06, 13:57 Mam pytanie musze pojechac zrobic pomiar schodow aby je narysowac na rysunku technicznym. Jak sie je mierzy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Caprissa Re: Rysunek techniczny schody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.06, 14:52 To wiem i jak sie wymiatuje wiem, choidzlo mi jak sie wylicza ilosc schodow. robie pomiar i wiem, ze wyliczało sie ich ilosc ze wzoru. Schody kazdy z nich ma długosc i grubosc. A jak sie mierzy miejsce na schody miejsce gdzie jeszcze nie ma schodow a maja byc. i to takie ze stopka - kwadratem, schody ze zmiana kierunku jak sie idzie po nich do gory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Rysunek techniczny schody IP: *.acn.waw.pl 08.03.06, 15:44 2h+s o to chodzilo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pekar Re: Rysunek techniczny schody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 21:22 nie wiesz, jak się schody rysuje ? normalnie Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Rysunek techniczny schody 09.03.06, 01:29 Wiesz jaka jest wysokość stopnia 16-18 cm,szerokość stopnicy ok.28 do 30 cm. Jakie inne pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex_katedra Re: Rysunek techniczny schody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 09:52 Istoto miła, a masz Ty jakieś przygotowanie zawodowe ? Czy z magla Cię wyrwali i nowe zadanie dali ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Caprissa Re: Rysunek techniczny schody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 17:37 Nie jest z budownictwa mieliśmyy semestr tylko. I pamiętam dokładnie jak dr mowił: projektant ma tak zaprojektwac schody aby przeniosły ciężar 100 osób w razie pozaru itp. A co ja będę robić jak właśnie nie projektować! Pojadę na iejsce. Tam tylko dom. Mam obmierzyć i wedłu tego zaprojektowac tam schody - ich tam nie ma i mają być! Oto mi chodzi! O wymiarowanie na placu gdzie mają być schody. Wymiarować narysowane schody umiem, liczyć stopnie też umiem. Chodzi mi o ten 1 etap. Wymiar na gołym" miejscu.Tam gdzie mają byc schody. Jakie się wymiary bierze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Rysunek techniczny schody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 17:57 Gość portalu: Caprissa napisał(a): > Jakie się wymiary bierze? ja kiedys brałem 88x68x88 pózniej 100x90x100 a teraz co wpadnie w łapy nie ma co wybrzydzać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Rysunek techniczny schody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 21:46 jeśli dobrze rozumuje to chodzi ci o wymiary klatki schodowej...ale pytanie o sposób pomiaru jest dziwne... Odpowiedz Link Zgłoś
annka3 Re: Rysunek techniczny schody 12.03.06, 22:43 Jak możesz zmierzyć coś czego nie ma? Mierzysz miejsce jakie jest przeznaczone na klatkę schodowa, a nie schody.Potem projektujesz takie jak chcesz o ile się zmieszczą i bedą zgodne przepisami.To tak z grubsza. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Rysunek techniczny schody 12.03.06, 22:46 No wiesz można jeszcze "na sucho" zwymiarować poszczególne wersje i zobaczyć co i jak się mieści. Odpowiedz Link Zgłoś