Dodaj do ulubionych

Rysunek techniczny schody

08.03.06, 13:57
Mam pytanie musze pojechac zrobic pomiar schodow aby je narysowac na rysunku
technicznym. Jak sie je mierzy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Caprissa Re: Rysunek techniczny schody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.06, 14:52
      To wiem i jak sie wymiatuje wiem, choidzlo mi jak sie wylicza ilosc schodow.
      robie pomiar i wiem, ze wyliczało sie ich ilosc ze wzoru. Schody kazdy z nich
      ma długosc i grubosc.
      A jak sie mierzy miejsce na schody miejsce gdzie jeszcze nie ma schodow a maja
      byc. i to takie ze stopka - kwadratem, schody ze zmiana kierunku jak sie idzie
      po nich do gory.
      • Gość: q Re: Rysunek techniczny schody IP: *.acn.waw.pl 08.03.06, 15:44
        2h+s
        o to chodzilo?
        • Gość: pekar Re: Rysunek techniczny schody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 21:22
          nie wiesz, jak się schody rysuje ? normalnie
    • andrzej.sawa Re: Rysunek techniczny schody 09.03.06, 01:29
      Wiesz jaka jest wysokość stopnia 16-18 cm,szerokość stopnicy ok.28 do 30 cm.
      Jakie inne pytanie?
    • Gość: ex_katedra Re: Rysunek techniczny schody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 09:52
      Istoto miła, a masz Ty jakieś przygotowanie zawodowe ? Czy z magla Cię wyrwali
      i nowe zadanie dali ?
      • Gość: Caprissa Re: Rysunek techniczny schody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 17:37
        Nie jest z budownictwa mieliśmyy semestr tylko. I pamiętam dokładnie jak dr
        mowił: projektant ma tak zaprojektwac schody aby przeniosły ciężar 100 osób w
        razie pozaru itp. A co ja będę robić jak właśnie nie projektować! Pojadę na
        iejsce. Tam tylko dom. Mam obmierzyć i wedłu tego zaprojektowac tam schody -
        ich tam nie ma i mają być! Oto mi chodzi! O wymiarowanie na placu gdzie mają
        być schody.
        Wymiarować narysowane schody umiem, liczyć stopnie też umiem. Chodzi mi o ten 1
        etap. Wymiar na gołym" miejscu.Tam gdzie mają byc schody.
        Jakie się wymiary bierze?
        • Gość: autor Re: Rysunek techniczny schody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 17:57
          Gość portalu: Caprissa napisał(a):

> Jakie się wymiary bierze?

ja kiedys brałem 88x68x88

pózniej 100x90x100

a teraz co wpadnie w łapy

nie ma co wybrzydzać

• Gość: s Re: Rysunek techniczny schody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 21:46
      jeśli dobrze rozumuje to chodzi ci o wymiary klatki schodowej...ale pytanie o
      sposób pomiaru jest dziwne...
    • annka3 Re: Rysunek techniczny schody 12.03.06, 22:43
      Jak możesz zmierzyć coś czego nie ma? Mierzysz miejsce jakie jest przeznaczone
      na klatkę schodowa, a nie schody.Potem projektujesz takie jak chcesz o ile się
      zmieszczą i bedą zgodne przepisami.To tak z grubsza.
      • andrzej.sawa Re: Rysunek techniczny schody 12.03.06, 22:46
        No wiesz można jeszcze "na sucho" zwymiarować poszczególne wersje i zobaczyć co
        i jak się mieści.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka