Dodaj do ulubionych

Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworęczni?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 10:31
Tak by wynikało z analizy psychologicznej. Zgodnie z działaniem półkul: prawa półkula artystyczna dominuje nad lewą ręką, a lewa półkula logiczna dominuje nad prawą ręką. Czy można więc określić, która półkula jest dominująca przez to, którą ręką ktoś pisze/rysuje?
Hm... ale czy to jest regułą?
Takie są moje refleksje, a co Wy myślicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: archikotopies Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 10:41
      poproszę o definicję "prawdziwego artysty", bo nie wiem czy się kwalifikuję
      • Gość: lili Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 12:19
        Chodzi o kogoś, kto zajmuje się rysunkiem na poważnie, profesjonalnie, z pasją,... nie tylko rysuje byle rysować, ale przez swoje dzieło chce coś przekazać.
        • rutinofino Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę 23.05.06, 12:33
          Rysunek techniczny bardzo wiele przekazuje...

• andrzej.sawa Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę 23.05.06, 15:41
            Oczywiście,i dlatego jeżeli chcecie porady budowlanej,to piszcie do mnie.
            • Gość: wiejska baba Andrzeja na rusztowanie...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 13:32
              tak prawdziwi sa leworęcZni, ja jestem .
    • Gość: archikotopies Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 15:43
      ja przeważnie na poważnie, nawet jak bazgrzę, na ogól też chcę coś przekazać,
      jak nie klientowi to sobie....czym ja artystą więc? co za ulga...
    • Gość: lili Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 21:32
      OK, widzę, że pytanie sprawia pewne trudności, więc wyrażę się prościej: czy studenci architektury i innych kierunków plastycznych są w większości leworęczni?
      A może ten wątek bardzije nadaje się na forum psychologii?
      • axx61 Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę 23.05.06, 22:24
        Nie tylko. Prawdziwy artysta to obowiazkowo zyd i...pederasta.
        • Gość: ann-leworeczna Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: 217.153.180.* 24.05.06, 12:59
          nie wiem jak to jest ze studentami architektury, ale ja jakies tam uzdolnienia
          artystyczne mam, niestety z brakcu czasu nei rozwijane.. no ale chodzilo sie na
          kolka plastyczne, wygrywalo konkursy plastyczne.. zmysl artystyczny pozostal

najslynniejszym artysta leworecznym jest Michal Aniol :)
          • axx61 Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę 24.05.06, 22:25
            I lubil bardzo mlodych chlopcow.
      • Gość: Zeman Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.06, 13:52
        ten watek bardziej nadaje sie chyba na filozofie.. mozna sobie gdybac i
        zgadywac, wyciagac wnioski ktore jak zwykle niczego nie beda dowodzily. Mozna
        przeprowadzac testy statystyczne ktore w mniemaniu niektorych statystykow beda
        cos oznaczac - oczywiscie one beda cos oznaczac tylko w ich mnienaniu.
        Przyklad : statystyka wykaze ze wiekszy procet lewusow jest na kierunkach
        scislych.. co to oznacza ? Nic... to oznacza tylko tyle ze jest ich tam wiecej
        i nic wiecej to nie oznacza, przykladowo prawa polkula moze wplywac pozytywnie
        na zdolnosci artystyczne ale jeszcze pozytywniej na rozumowanie analityczne. A
        moze lewa polkula pozytywnie wplywa na jakies zdolnosci ale ma to maly zwiazek
        z tym kto ktorej reki uzywa do pisania ? Zdajmy sobie sprawe ze te badania
        zwiazku lewej/prawej polkuli z tym i z tamtym sa tylko domyslami.
        Jesli byloby forum "do niczego nie prowadzace gdybanie" to ten watek by pasowal
        na takie forum (bez obrazy ;) ) ale pewnie nie ma takiego forum.

Pozwiodronka,
        Zeman.
        • Gość: biolog Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.botany.gu.se 24.05.06, 16:28
          Mylisz sie. W tej chwili to nie gdybanie. Dokladnie mozna sprawdzic jaka czesc
          mozgu jest aktywna w trakcie wykonywania konkretnych operacji. Wykazanie, ze na
          danym kierunku jest znaczaco (uwzglenniajac wielkosc probu itd,itp) wiecej osob
          prawo/lewo recznych niz w populacji sugeruje tym ze istnieje czynnik promujacy
          przy wyborze danego kierunku zdolnosci, za ktore odpowiada dana pokula. Gdybac
          mozemy jakie to zdolnosci i jaki czynnik. Moze byc to rekrutacja wymagajaca
          jakiegos konkretnego sposobu przygotowania sie (np. prawnicy powinni
          byc "logiczni", a przez wymaganie biernego wkucia duzego materialu z histori
          pewnie wielu "artystow" tam trafia). Na "chlopski rozum" na architekturze
          oczekiwala bym raczej przewagi osob wybitnie "logicznych".
          • Gość: Zeman Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: 83.238.147.* 24.05.06, 17:00
            dobrego slowa Pan(i) uzyl(a) : "sugeruje", wiec do pewnosci jeszcze daleko ;)
            rownie dobrze mozna wymyslec 10 innych odmiennych sugestii ktore mniej lub
            bardziej beda sie wydawaly sluszne ale nie bedziemy mogli stwierdzic ktore sa
            blizsze prawdy.
            • Gość: biolog Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.botany.gu.se 24.05.06, 19:07
              To "sugeruje" to zboczenie zawodowe ;) Wynika ze swiadomosci, ze zawsze sa
              jakies czynniki, ktore swiadomie lub nie sie pomija. Ja osobiscie jestem dobrym
              przykladem: praworeczna ale na tej podstawie nie da sie powiedziec o dominacji
              pokul, bo ponoc mam cos pokrecone w ukladzie piramidalnym, a to oznacza, ze
              niekoniecznie lewa pokula zarzadza prawa reka (uzdolnienia artystyczne mam:
              maluje ale artystka nie jestem :).
      • Gość: titta Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.botany.gu.se 24.05.06, 16:13
        Sugerujesz, ze architekci maja slabo rozwinieta polkule odpowiadajaca za
        logiczne myslenie? ;)
    • ebenark Trudno powiedzieć 24.05.06, 13:27
      Ja jestem praworęczna, no i mam duszę artysty (bo może być wynikiem mojej
      wrażliwości)Bardzo ładnie maluję, mam gust estetyczny, dobrze dobieram swoją
      garderobę i makijaż
      No ale moj narzeczony jest leworęczny, studiuje budownictwo (zresztą pokrewne
      architekturze) no i w swojej dziedzinie jest bardzo dobry. Z rysowaniem mu
      idzie gorzej. Ale np. projektowanie domów czy wyposażenia idzie mu super.
      Więc trudno powiedziec.
    • Gość: Berni Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.brunel.ac.uk 24.05.06, 13:29
      Mam kolege leworecznego, ktory fakrycznie ma talenty plastyczne i calkiem
      ladnie maluje. Niestety te talenty polaczyl z ostrym chlaniem i obecnie mozna
      powiedziec, ze ma dwie lewe rece. Nie nadaje sie juz do niczego. To tez jest
      ciekawy zwiazek artysci i uzywki wszelkiego rodzaju:-)
    • Gość: leworęczna Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.bas.roche.com 24.05.06, 13:53
      Ja jestem leworęczna. Kiedy jako dziecko psycholog robił mi badania stwierdził,
      ze mam iloraz inteligencji znacznie powyzej normy, ale zdolnosci manualne
      ponizej normy. I tak juz zostalo. W zadanich umyslowych radze sobie bardzo
      dobrze, ale kiedy przyjdzie mi cos namalowac to szkoda gadac.
      • Gość: asia Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: 194.42.117.* 24.05.06, 14:13
        A ja jestem...obureczna:) Kiedy w przedszkolu zostalam wyslana do psychologa w
        zwiazku ze sklonnosciami (...) do leworecznosci, pani po zmierzeniu czasu w
        jakim rysuje kreski prawa i lewa reka, stwierdzila, ze obydwie mam tak samo
        sprawne i zeby juz nikogo nie denerwowac, rodzice powinni dopilnowac abym pisac
        nauczyla sie prawa reka. Pisac owszem sie prawa nauczylam, ale nikt nie wzial
        pod uwage, ze rysowac bede lewa:) Skonczylam uczelnie artystyczna wiec chyba
        moge powiedziec, ze jestem artysta (...). Niektore rzeczy wole robic prawa a do
        innych uzywac lewej reki. Nie mam pojecia jak sie to ma do dominacji prawej nad
        lewa polkula czy odwrotnie. Moze ktos zna jakies wytlumaczenie takiego zjawiska?

J
        • Gość: Zeman Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.06, 14:26
          No to gratulacje, malo kto ma obie rownie sprawne rece :) Ja uzywam tez obu
          (wole lewej lub prawej zalezy co robie) ale dominujaca sprawnosc ma lewa reka ;)

Nie sadze zeby ktos znal wytlumaczenie, za wiele czynnikow moze miec na to
          wplyw.

Jak ktos bedzie chcial moje dziecko (ktorego jeszcze nie mam ;) ) wyslac na
          badania z powodu niepokojacych objawow tendencji do pisania lewa reka to mu
          powiem zeby sie sam wyslal do psychiatry. Hehs, moze nowy szanowny Pan minister
          edykacji :P wprowadzi nakaz pisania prawa reka - wcale by mnie to nie
          zdziwilo ;D
          • Gość: asia Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: 194.42.117.* 25.05.06, 09:33
            No tak, z TYM panem ministrem wszystko jest mozliwe...
            Swoja droga, teraz tez mi sie wydaje dziwne,
            ze moje leworeczne sklonnosci tak wszystkich irytowaly,
            mieszkam w drugim co do wielkosci miescie w tym kraju,
            oboje rodzice po studiach...
            A propos; spotkalam leworeczna dziewczyne, corke policjanta,
            ktory to ojciec dumny byl z jej "innosci"
            i nigdy by mu do glowy nie przyszlo
            zeby ja na praworecznosc przestawiac:)

Moje dziecko jest niestety zdecydowanie praworeczne...

pozdr
            J
        • Gość: hankam Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 16:58
          Asia, a nie jesteś czasem moją kuzynką?
          Bo to identyczny przypadek.
          I nawet imię się zgadza.
          Jest po warszawskiej ASP.
          • Gość: asia Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: 194.42.117.* 25.05.06, 09:24
            Chyba nieeee....ja skonczylam wroclawska ASP:)
    • Gość: Wioletta Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.telpol.net.pl 24.05.06, 14:07
      Może to i prawda.
      Mój syn jest leworęczny i chodzi do plastyka , ładnie rysuje , a mnie podoba
      się jego grafika a już farba to gorzej. Ale to rzecz gustu. Od maleńkiego
      kupowałam mu całe ryzy papieru i namiętnie rysował. teraz doskonale dobiera
      kolory i ma żeczywiście dobry gust artystyczny.Mogę się poradzić go w sprawach
      dekoracji domu, malowania ścian itd. a ma dopiero 14 lat- to co będzie za lat kilka?
    • Gość: lewusek Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 14:37
      to nieprawda, jestem leworeczna i zadna ze mnie artystka :) a szkoda....
      • Gość: fun Hendrix i wszystko jasne ;) IP: *.chello.pl 24.05.06, 16:22
        był leworęczny, był najlepszym gitarzystą ;0
      • Gość: lola Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.it / *.it-net.pl 24.05.06, 17:48
        prawda, jestem leworęczna. ci w rodzinie, ktorzy byli leworęczni (babcia, stryj)
        pięknie rysowali.
    • Gość: wardog1 Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.versanet.de 24.05.06, 17:48
      Pan Bóg stworzył garstkę wspaniałych ludzi, reszta to praworęczni. :)
    • Gość: breslau Najważniejsza u artysty jest osobowość. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.06, 18:14
      Praworęczność czy leworęczność nie jest regułą w rozpoznawaniu artysty.Znacznie
      ważniejsa jest niezwykła osobowość,sposób noszenia się albo choćby
      bycia.Artyści zazwyczaj są niedbali i mają często nietypowe pomysły,nie znoszą
      rutyny i ustalonych reguł.
      Nie zgadzam się z poglądem,że prawdziwi artyści są leworęczni,sama jestem
      praworęczna i jakoś to mi nie przeszkadza.Talent trzeba po prostu mieć w rękach.
      Pozdrowienia z miasta artystów - Wrocławia.
      • Gość: lili Re: Najważniejsza u artysty jest osobowość. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 20:30
        Dobra odpowiedź breslau.
        Można posiadać talent i byc leworęcznym, a nie wykorzystać tego.
        Można tez nie posiadac talentu i byc praworęcznym, popracowac trochę i się nauczyć.
        Myślę, że talent i to, którą ręką sie rysuje ma najmniejsze znaczenie.
        Liczą się zainteresowania i silna wola. Bo jeśli ktos chce to nauczy się ładnie rysować :)
    • Gość: like Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 18:43
      było by tak, gdyby nie istniały połączenia między półkulami. Czyzbyś zapomniała
      o spoidle wielkim ?
    • Gość: wzbogacony witamin Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 19:14
      przykładowo dowodza tego nastepujace nazwiska:
      Leonardo da Vinci
      Michal Anioł
      Peter Paul Rubens
      Henri de Toulouse-Lautrec
      Paul Klee
      Pablo Picasso
      Adolf von Menzel
      Ludwig von Schwanthaler
      Albrecht Durrer

Ręka jest zewnętrznym mozgiem człowieka
      Immanuel Kant

LEWA PółKULA PRAWA PółKULA
      prawa strona ciala lewa strona ciala

analityczne, logiczne myslenie syntetyczne, całosciowe myślenie
      linearność wielowątkowość i podzielność

widzenie przestrzenne i
      perspektywiczne
      przeżywanie czasu
      plastyczna wyobrażnia
      pamięć muzyczna
      zrozumienie wydarzeń bez słow
      intelekt intuicja

optymizm pesymizm

ACHA !!! jeszcze inni znani LEWORECZNI

-Karl Philip Emanuel Bach
      -Ludwig van Beethowen
      -Jimi Hendrix
      -Paul McCartney
      -Charlie Chaplin
      -Greta Garbo
      -Marilyn Monroe
      -Robert Redford
      -Hans Christian Andersen
      -Benjamin Franklin
      -Friedich Nietche
      -Albert Einstein
      -Diego Maradona
      -Mark Spitz
      -Napoleon BBonaparte
      -George Bush
      -Bil Clinton
      -Gerald Ford
      -Aleksander Wielki
      -Franz Josef Strauss
      -Hary Truman
      -królowa Elżbieta II

dodam skromnie ze u mnie pracuje prawa połkula i bardzo mi z tym dobrze :D

POZDRAWIAM WSZYSTKIE LEWUSYYYYY!!!!!!!!
      • axx61 Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę 24.05.06, 22:23
        Prosze wskazac homoseksualistow a i moze i jakis zyd sie znajdzie
      • losos_norweski Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę 25.05.06, 00:13
        Ta lista nic nie udowodniles, po prostu znani ludzie. Znanych praworecznych jest wiecej. A jesli ta lista miala przedstawic leworecznych ponadprzecietnie inteligentnych to wymienienie Georga Busha natychmiast ja uniewaznilo.
    • Gość: wzbogacony witamin Re: poprawka postu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 19:23
      UPS . bardzo przepraszam połaczyło dwie rubryki podziału funkcji w polkulach
      mozgowych dlatego jest raczzej niezrozumiałe.

SOREWICZ !!!

• Gość: jajaja oooo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 19:46
      tez jestem leworeczny. podobno ladnie rysuje itp (zamierzam studiowac
      architekture).
      Bycie leworęcznym było dla mnie zawsze przynależnością do jakiegoś elitarnego
      klubu (i jest) , na mankutów patrzą zawsze jakoś tak ze zdziwieniem i podziwem ;)
      ale gdy sie siedziało w ławce szkolnej z kolegą to zawsze były problemy przy
      pisaniu ze szturchaniem, a czasem kłutnie :D. Wiec mankut zawsze powinien
      siedziec po lewej.
    • Gość: lili Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 20:26
      Ale czy to oznacza, że praworęczni nie rysują ładnie lub mają wieksze trudności z nauczeniem się rysunku? Może w ogóle nie nadają się na artystów?
      • Gość: vi Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.chello.pl 24.05.06, 20:51
        Niezłe wątki poruszacie..;) To czym jest mój chłopak, który pisze prawą ręką
        (bez zmuszania), kroi nożem lewą, a nożyczkami prawą. Widelec trzyma w prawej,
        nóż w lewej przy jedzeniu przy stole. Piłkę kopie lewą nogą..hmmm...artysta z
        niego żaden, raczej typ pragmatyczny. Co wy na to? Dodam,że ja jestem typową
        antyartystką praworęczną, (na szczęście nie prawicową;)
        • Gość: Kiepura Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 21:16
          Ja też jestem leworęczny,
          ale artystą jestem tylko kiedy sobie
          dobrze popije.
          • Gość: mańkut Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 23:59
            Ja też jestem mańkutem (leworęczny).
            Jestem kompletnym antytalentem jeśli chodzi o malowanie rysowanie itp. mam za to
            bardzo dobrą wyobraźnie przestrzenną i analityczny umysł.
            Co by nie mówić o mańkutach to stanowimy tylko 10% populacji co sparawia że
            jesteśmy i tak wyjątkowi. Pytanie jest dlaczego nie ma nas tyle ile praworęcznych?
            Jeśli ktoś wie to niech sie tym podzieli.

A już tak na marginesie to czytalem że mańkuci myślą w inny sposób niż pozostali
            wiąże się to z tym że często podejmujemy decyzje inne niż reszta jesteśmy
            indywidualistami i potrafimy patrzec na problemy pod innym kątem
            • andrzej.sawa Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę 25.05.06, 10:25
              Ale jesteśmy artystami,niekoniecznie w "płótnie".
              Pozdrawiam.
    • kruha1 Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę 25.05.06, 00:56
      maluję i rysuję prawą ręką jestem znanym malarką amatorską ,ale wszyscy z fundacji profencjonalni lub nie profencjonalny myśleli ,ze jestem po wyzszych akademii plastycznej ...nie ma znaczenia z lewymi czy prawymi rękami tylko samouk ..od dzieciństwa talent zdobycze to ...idzie dalej możliwe jest takich zdolnosci ...
      • Gość: dingdong Zawsze mnie zastanawiało, którą ręką IP: *.acn.waw.pl 25.05.06, 17:19
        onanizują się leworęczni?
    • Gość: Oskar a niepełnosprawni artysci? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 08:21
      A co z artystami malującymi ustami? Mam na myśli ludzi niepełnosprawnych. Która
      półkula mózgowa odpowiada za usta?
      • liloom Re: a niepełnosprawni artysci? 25.05.06, 20:07
        idac ta droga czy wszyscy leworeczni to artysci? ;)
    • Gość: majkutka Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.fenomenalny.net 26.05.06, 19:41
      muszę zgodzić się z twierdzeniem że leworęczni są szczególnie obdarzeni talentem do rysowania,maja też szczególną wyobraźnie przestrzenną, większość z moich leworęcznych znajomych slicznie malują. Ale czy to wystarczy żeby być artystą??
      tutaj chyba lewo czy praworęczność nie maja znaczenia.

• Gość: ponzasia Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 23:15
        mój syn 14 letni jest leworęczny, ma 135 IQ a przy okazji dysgrafię , dysleksję
        słabą sprawność grafomotoryczną itd. ale ma ogromną wyobraźnię i dobrze pisze.
        kiepsko maluje- to jednak chyba kwestia talentu...a nie półkuli.
        za to dobrze gra w tenisa i przez leworęczność jest trudnym przeciwnikiem.
    • Gość: Ygerne Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.ists.pl / *.ists.pl 28.05.06, 16:59
      a ja mam leworęczność po mamie a talent malarski po dziadku :D
    • mija17 Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę 28.05.06, 17:21
      Wszystkie czynności wykonuje lewą ręką,pisze również lewą ręką.Nie mam jednak
      żadnych zdolności artystycznych.
      Jest to troche problematyczna sprawa bo np. stopka na której opia się rower jest
      umocowana po stronie przeciwnej. Muszę obejść rower do okoła aby go oprzeć na
      stopce. Praworęczni tego problemu nie mają bo wsiadają i zsiadają z roweru od
      strony stopki.To samo mogę powiedzieć o nożyczkach i tym podobnych rzeczach
      codziennego użytku.
      • Gość: ponzasia Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 17:34
        ależ są już dostępne nożyczki dla leworęcznych!
    • Gość: lavetti Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.toya.net.pl 29.05.06, 11:11
      Ja jestem leworęczna, ale niestety nie rysuję, bo nie potrafię. Ale za to
      śpiewam, piszę wiersze, recytuję, piszę artykuły do gazet. Czy już nie jestem
      artystką ? :D
      • Gość: blackorchid Re: Czy to prawda, że prawdziwi artyści są leworę IP: *.raciborz.sdi.tpnet.pl 29.05.06, 18:59
        Może rzeczywiście coś w tym jest..
        A może to sami leworęczni sobie wymyślili że są bardziej zdolni.
        Jak widać głosy na forum są podzielone, leworęczni są bardziej przychylni(kto nie lubi komplementów?), praworęczni bardziej sceptyczni.
        Wydaje mi się ze nalezaloby przeprowadzic jakies badania. Znam kilku leworecznych i moze 1/3 z nich ma talent/wyobraznie/zmysł. Jesli chodzi o praworęcznych to takze maja to cos, ale proporcjonalnie chyba wychodzi, ze leworecznych jest wiecej.
        Ja sama jestem leworeczna. Moja mama zawsze mi mowila ze mankuty to wybitni ludzie i moze troszke to dodawalo mi otuchy;)).
        Mam talent do rysowania/malowania, ale go zaniedbalam... a mimo to wiem, ze wystarczy ze troche pocwicze a bede mogla narysowac cos dobrego.. tak dla kontrastu: moja siostra jest praworeczna i tez ma talent, tylko wydaje mi sie ze u mnie ten talent to 50% a u niej jakies 20%-bo ona ciagle rysuje, maluje...a ja pomimo ze nic nie robie jestem zdania, ze potrafilabym lepiej od niej;).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka