Dodaj do ulubionych

Koszt projektu indywidualnego

IP: 82.160.57.* 29.05.06, 12:47
Ile około kosztuje projekt indywidualny.
Chodzi mi o dość prosty, nieduży dom.
Obserwuj wątek
    • Gość: xxl Re: Koszt projektu indywidualnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 13:21

izbaarchitektow.pl/pliki/reg-ha-t.pdf
      • Gość: Ola Re: Koszt projektu indywidualnego IP: 82.160.57.* 29.05.06, 13:58
        Dziękuję, mniej wiecej sie zorientowałam w tych wszystkich tabelkach i
        przepisach.
        • Gość: xxl Re: Koszt projektu indywidualnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 14:36

Proszę bardzo ;) - drobnostka.
          Tam są jednak tylko ceny orientacyjne.
          Proszę zebrać przede wszystkim ( konkretne ) oferty cenowe od "miejscowych"
          architektów.
          Będą się one zapewne różniły między sobą .

Radziłbym także, aby szukała Pani takiego architekta, który nie tylko:
          1. zaprojektuje dom
          ale także :
          2. Przygotuje późniejszą budowę
          ( zajmie się przygotowaniem inwestycyjnyjnym : przygotuje tzw. specyfikacje,
          zbierze oferty wykonawców, itd.)
          oraz :
          3. Wybuduje go Pani
          ( jako przyszły kierownik budowy, itd. )

Coś na ten temat może Pani przeczytać np. tu :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=41712338&a=41927259
          A jaką powinien on ( arch. ) pełnić rolę np. tu :
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=39271506&a=39380417
          • Gość: Ola Re: Koszt projektu indywidualnego IP: 82.160.57.* 29.05.06, 15:24
            Narazie to zastanawiamy się czy wogóle nas stać na projekt indywidualny. Mamy
            dość ograniczone fundusze. Z drugiej jednak strony "gotowiec" pewnie wymagałby
            przeróbek.Sama już nie wiem co lepsze wydać wiecej na indywidualny projekt, czy
            meczyć sie przy przeróbkach "gotowca"
            • Gość: sir Gio Re: Koszt projektu indywidualnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 23:01
              Sądzę, że w tym przypadku lepiej wybrać projekt typowy. Przeróbka wcale nie jest męcząca. Projekt indywidualny jest albo drogi (jeżeli ma być dobry), albo gorszy od tego z katalogu.
    • Gość: Ola Re: Koszt projektu indywidualnego IP: 82.160.57.* 29.05.06, 16:41
      Skoro już zaczełam ten wątek to chciałabym jeszcze o coś zapytać. Co jesli
      architekt zaprojektuje, a mnie projekt się nie spodoba, albo wyda mi sie zbyt
      drogi?
      • Gość: MJS-architekt Re: Koszt projektu indywidualnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 10:04
        Kazdy projekt podlega konsulatacjom, winien tez byc efektem wspolpracy miedzy
        architektem a klientem. Ponadto projekt sklada sie z kilku etapow, faz. Projekt
        koncepcyjny, budowlany, wykonawczy...
        Na kazdym etapie mozna sie przeciez wycofac z wspolpracy. O takich sytuacjach
        jest tez przeciez mowa w cenniku izby, a dodatkowo mozna zabezpieczyc sie na
        okolicznosc zlej wspolpracy stosownym zapisem w umowie.
      • Gość: bob Re: Koszt projektu indywidualnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 00:21
        Podpowiem: Ola, z "gotowca" możesz zrobić wszystko, na etapie adaptacji.
      • Gość: kwiatowa Re: Koszt projektu indywidualnego IP: *.net.autocom.pl 06.06.06, 17:06
        radzę uwazać na gotowe projekty z katalogu - znajomi, którzy przyszli do mnie
        z "gotowcem" po zapoznaniu się z kosztami przerobek i dodatkowymi kosztami
        (plan zagospodarowania terenu + na slasku - adaptacja uwzgledniająca szkody
        górnicze) zdecydowali się na projekt indywidualny

ale jeśli już - warto skonsultować projekt z architektem - część projektow
        katalogowych powstaje jako "fuchy" - nie tylko studenckie - i zawiera mnóstwo
        błędów - projekt wart 1.700 pln (+ 1.000 zagosp. terenu) bije po kieszeni w
        trakcie budowy

i nie brać sobie do serca kosztorysów dołączanych do tych projektów - często
        odbiegają od rzeczywistych kosztów budowy!

• Gość: Ola Re: Koszt projektu indywidualnego IP: 82.160.57.* 06.06.06, 18:32
        Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Chyba rzeczywiście pójdziemy do architekta
        z "gotowcem", żeby sie dowiedziec ile bedzie kosztować adaptacja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka