Gość: eddi IP: *.visp.energis.pl 14.01.03, 20:08 Czy ktos z szanownych koleżanek i kolegów używa jednego dwóch lub wszysystkich programów. Chciałbym poznać ich wady i zalety. Który warto kupić? A ArCon + czy jakoś tak? Pozdr. Eddi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x_mate Re: AUTO-CAD kontra INTELLI-CAD kontra ABIS PLAN IP: proxy / 213.33.69.* 15.01.03, 13:20 nie wiedzialem, ze w Polsce znany jest Abis :-)))) To mnie nawet rozsmieszylo- jest to bowiem, nawet w Austrii - kraju producenta, produkt malo znany. Ale, ale :-)) Abis 2d, bo 3d nie znam, to bardzo stabilny program pozwalajacy na prace z gigantyczna iloscia danych (kresek i szrafur)- w porownaniu do AutoCADa. Szybkie odswiezanie ekranu, kopiowanie milionow kresek nie sa problemem. Snap jest niezwykle precyzyjny, wklepywanie danych prostrze niz ACAD. O jakosci tego programu swiadczy fakt, ze cala dokumentacja techniczna w skali 1:50 wykonana w moim biurze - rysunki przyziemia, wszystkich kondygnacji, planu sytacyjnego pieciopietrowego biurowca, znalazzla sie w JEDNYM pliku, ktory daje sie jeszcze swobodnie obrabiac. Taki numer z AutoCADem nie jest mozliwy. Wady: niezwykle prymitywny interface(rzecz gustu), jednorazowe undo i F1 jako potwierdzenie komendy zamiast enter :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eddi Re: AUTO-CAD kontra INTELLI-CAD kontra ABIS PLAN IP: *.visp.energis.pl 24.01.03, 17:41 Czyli że Abis jest trochę lepszy niż A-CAd? A jak z szybkościa nauki? Jestem juz po 40-tce i komputery to nie jest moja miłość a musze jakis z tych programow kupic i opanowac. Co radzicie? Bardzo fajny wydaje sie Intelli Cad. już przy pierwszym ogladaniu cos tam namalowałem, ale prosilbym o zdanie fachowcow. Pozdrowienia dla wszystkich kolezanek i kolegow Eddi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0 Re: AUTO-CAD kontra INTELLI-CAD kontra ABIS PLAN IP: 213.33.69.* 28.02.03, 10:55 Gość portalu: eddi napisał(a): > Czyli że Abis jest trochę lepszy niż A-CAd? A jak z szybkościa nauki? Jestem > juz po 40-tce i komputery to nie jest moja miłość a musze jakis z tych > programow kupic i opanowac. Co radzicie? Bardzo fajny wydaje sie Intelli Cad. > już przy pierwszym ogladaniu cos tam namalowałem, ale prosilbym o zdanie > fachowcow. Pozdrowienia dla wszystkich kolezanek i kolegow Eddi. Kup ArchiCADa 8.0 Prosty, latwy i przyjemny i przy okazji bedziesz mogl robic trojwymiarowe prezentacje niewiele sie przy tym uczac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rooti Re: AUTO-CAD kontra INTELLI-CAD kontra ABIS PLAN IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.03, 13:42 Ja moze troche a contrario, ale... Osobiscie uzywalem juz kilku "czolowych" programow m.in. ArchiCAD, AutoCAD ("czysty" i LT), Architectural Desktop, Allplan FT. O kazdym z nich slow kilka: 1) ArchiCAD Faktycznie prosty w obsludze. Prostota jest jednak okupiona powaznymi brakami w "elastycznosci" programu. Ja przynajmniej odnioslem wrazenie, ze nie da sie zrobic wszystkiego, jesli nie ma do tego odpowiedniej wtyczki (plugin). Stairmaker, roofmaker mowia same za siebie. Tymniemniej jest to program profesjonalny i godny polecenia 2) AutoCAD czysty i LT Coz, tutaj da sie zrobic wszystko, pod warunkiem przynajmniej 7-8 letniego doswiadczenia ;)) Naprawde dobry program, nie mowiac juz o tym, ze bardzo prosto wspolpracuje sie z branzowkami. Ale niech nikt nie mysli o automatycznych widokach 3D. To nie tutaj 3) Architectural BARDZO DOBRY, autocadowo skomplikowany (nie wiem, czy to jest zrozumiale)i taki troche niedotarty. Da sie zrobic wszystko, ale projektowanie przypomina bardziej programowanie. Zrobienie zestawienie materialow graniczy z ekwilibrystyka informatyka. Za to mozemy ta tabele zrobic jak kto chce. Przekroje: jak kto chce ;)) Jesli do danego elementu nie ma funkcji w nakladce, to robimy go z obiektow ACAD'a i jest on traktowany na rowni z obiektami Architecturala. Podobnie jak w/w: dobra wspolpraca z branzowkami; obsluga rastrow itp 4)AllPlan Hmmm, bardzo specyficzny program. Profesjonalny, ale na niemiecki sposob zakrecony ;) Zrobilem w nim jeden projekt. RZuty itp wygladaja elegancko; bryla 3D dostepna od zaraz. Niestety dosc idiotycznie sie spod Allplana drukuje (ja przynajmniej nie opanowalem tej sztuki). Poza tym interface i obsluga dalekie sa od intuicyjnosci. Jest jedna rzecz: zestawienia materialow. Naprawde majstersztyk!. Poza tym program zawiera moduly do projektowania od urbanistyki, do detalu. Tak wiec komus, kto juz mial stycznosc z AutoCADem polecam... AutoCADa lub ARchitectural'a; Jesli ktos jest poczatkujacy to ARchiCAD'a; a jesli ktos jest malo zasobny w mamone, to pewnie ABIS, bo slyszalem, ze jest tani ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechter a propos allplana... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.03, 00:20 A propos Allplana: w poprzedniej firmie mieliśmy z nim ciekawe perypetie. Szef kupił licencję na 2 stanowiska, przyjechali przedstawiciele Nemetschka i dalej instalować... nie ruszył - nie utworzyły się jakieś pliki konfiguracyjne. Po namyśle stwierdzili, ze winny jest windows 98 - powinno być NT. No to sprowadziliśmy NT, skonfigurowaliśmy sieć z serwerem, przyjechali fachowcy - i to samo. Męczyli się tak z miesiąc, az program zaczął działać, a potem zabawa się powtórzyła, gdy padł NT na serwerze. Przy okazji jedna koleżanka straciła wszystkie dane, gdy mili panowie formatowali dyski systemowe... W końcu ktoś kupił na stadionie płytkę od piratów - zainstalowała się za pierwszym razem! (na win98 też). Tak wyglądają słynne zalety legalnego oprogramowania... A Allplan poszedł w odstawkę - był zbyt trudny do szybkiego opanowania i jak niepyszni wróciliśmy do starego dobrego Autocada:-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rooti Re: a propos allplana... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.03, 01:23 Z Allplanem jest jak z opera: za pierwszym razem albo sie go (ja) pokocha, albo znienawidzi na cale zycie :). Ja polecam Architecturala. Nabral juz troche oglady, jest to nadal AutoCAD, ale calkiem dobrze dozbrojony. A jak cos jest nie do opanowania na "automatach" to mozna to rozbic na rysunek 2D i dalej meczyc kreskami. Super sprawa w porownaniu do "walki" z cwiercinetligentnymi obiektami w innych programach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azoo Re: AUTO-CAD kontra INTELLI-CAD kontra ABIS PLAN IP: 213.76.140.* 07.03.03, 14:46 IntelliCad jest bardzo zbliżony do AutoCADa i dla stałych uzytkowników AutoCADa ma parę upierdliwych opcji, ale do wszystkiego mozna się przyzwyczaić - trzeba się troche pobawić, żeby przygotować program do pracy np. z polską czcionką. Funkcje kreślarskie spełnia ten program równie dobrze jak AutoCad, gorzej z 3D. IntellCad ma jedną wielką zaletę - niską cenę, dzięki czemu mozna go spokojnie w domu instalować i działać bez ponoszenia wielkich kosztów. Pojawiła się też firma (nazwy nie pamiętam), która oferuje Intellicada pod nazwą BricsCAD - jest to nieco przemalowany Intellicad+kilka nakładek, których nie trzeba ściągać z netu, bo są już w programie. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
monika-sobczak Re: AUTO-CAD kontra INTELLI-CAD kontra ABIS PLAN 01.04.03, 01:33 Kończę inżynierię lądową na PW. Uczono mnie Autocada, Intelicada, Archicada i innych. Wszyscy używamy do kreślenia Autocada, bo jest najstabilniejszy. Jest chyba najpopularniejszy na rynku. Wszystkie branże z niego kożystają: elektrycy i sanitarni itd. Wykonałam w tym programie miliony rysunków. Uczyłam się go sama. Ktoś pokazał mi jak się rysuje kreskę od punktu do punktu. Jeśli chodzi o czas. To zajęło mi nauczenie się 2D dwa miesiące, tak samemu do wszystkiego dochodząc. Potem miałam zajęcia z tego programu. Trwały kilka tygodni 2D i 3D. Polecam. Intelicad jest beznadziejny - też musiałam zaliczać w nim projekty! Jest nie stabilny. Ma dużo błędów. To jeszcze młody program. to był chyba dwa lata temu, ale ile się naprzeklinałam i to już świetnie znając Autocada! Archicad - łatwy, ale są problemy ze schodami itd. Wydaje się być mniej stabilny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rooti Re: AUTO-CAD kontra INTELLI-CAD kontra ABIS PLAN IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.04.03, 02:42 Miliony rysunkow!!! Kongratulejszyn ;>>> Odpowiedz Link Zgłoś
monika-sobczak Re: AUTO-CAD kontra INTELLI-CAD kontra ABIS PLAN 03.04.03, 00:27 Zapomniałam cudzysłowia, ale naprawdę każdy projekt normalnie jest opatrzony kilkoma, aprojektów w semetrze ok. dwudziestukilku. Jeszcze korekty i prace zarobkowe. Troche sie nazbierało przez cztery lata! Ale faktycznie to nie będą miliony. Sorry! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rooti Re: AUTO-CAD kontra INTELLI-CAD kontra ABIS PLAN IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.03, 02:41 Nie przejmoj sie; ze mnie tylko taki zlosliwy typ. Ja przeciez tez zrobilem kilka milionow rysynkow ;) Odpowiedz Link Zgłoś
monika-sobczak Re: AUTO-CAD kontra INTELLI-CAD kontra ABIS PLAN 04.04.03, 01:41 Nie przejmuje sie !!! Ale milo, ze sie martwisz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kac Re: AUTO-CAD kontra INTELLI-CAD kontra ABIS PLAN IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.06.03, 10:39 nalezaloby powiedziec - przykro mi. straaasznie wolny w porownaniu do acada. niewatpliwa zaleta to cena jak za podrobe autocada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4U Paintbrush kontratakuje !!! IP: *.acn.waw.pl 27.04.03, 22:17 ___||__ / \ /_________\ | | _________|_______|__________ I co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopernik Re: AUTO-CAD kontra INTELLI-CAD kontra ABIS PLAN IP: cobra:* / 10.1.37.* 11.05.03, 12:40 Znam AutoCada, ale jak zobaczyłem mozliwości Microstation odrzuciłem wszystkie poprzednie programy jakich się uczyłem. MS zaweira w sobie całego Auto Cada i współpraca z branżami nie sprawia mi kłopotu. Ma silny modół do wizualizacji i animacji komputerowej. Modól dla architektów - TriForma - sansowniejszy od architekturala. Wykonyje na nim prawie eszystkie prace: od koncepcji i prezentacji graficznej, poprzez projekt budowlany i skończywszy na tabelach zestawieniach materiałów. Nauka tego programu nie jest łatwa, nie polecam wersji Polskiej. Po roku ćwiczeń i ślęczenia nad dokumentacją jestem w stanie zrobić wszystko nie używając innych programów i to jakości indentycznej z innymi programami. Krąży o tym programie zła opinia, że jest przeznaczony dla planistów - nic podobnego. Ma konfiguracje inżynierskie, które są dobrze dopracowane. Ja wynajduje w tym programie coraz to nowe możliwości. Pozdrewienia kolega architekt. PS: Pamietajcie komputer nie służy do projektowania, ale dobry program może wam to ułatwić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowa Projektowanie wnętrz i wizualizacje IP: *.man.polbox.pl 16.05.03, 16:36 A co byście polecili osobie, która chce się zająć jedynie aranżacją wnętrz i ich wizualizacjami w 3 D ? Odpowiedz Link Zgłoś
nokiw Re: AUTO-CAD kontra INTELLI-CAD kontra ABIS PLAN 15.06.03, 23:06 Ogólnie Autocad w każdej postaci. Do szybkich wizualizacji i animacji komputerowej na początek ArCon5+(www.intersoft.com.pl około 600zł., promocja), (trzeba zarobić na poważniejsze programy). Arcon charakteryzuje się bardzo prostym i niezwykle intuicyjnym menu. Będę się odnosił do Arcona6+ bo w nim pracuje ale piątka niewiele mu ustępuje. Należy pamiętać o znaczku"+" z uwagi na możliwość kręcenia animacji. Program za 600 zł. nie jest programem może na pierwszy rzut oka poważnym ale zapewniam, że jest świetny do szybkiej wizualizacji i animacji komputerowej, od razu zastrzegam jakość animacji nie jest zachwytująca ale jest, widać to co ma być widać i klient ma możliwość pełnego obcowania z przyszłą inwestycją, która jest w fazie projektu, ma możliwość wprowadzania zmian nieomal od ręki. Makra w Arconie pozwalają na automtyczne generowanie wszelkich obliczeń, z wyceną i ślepym kosztorysem, obmiary, etc. Makra - tworzenie okrągłycvh pomieszczeń na bazie prostych odcinków (także wstawienie okna na krzywiźnie niemożliwe,-ale możliwe?). Płytki, możliwość budowania swojej ściany i kolorystyki tejże w płytce ściennej i podłogowej. Pięknie spolszczona pomoc i bardzo obszerna. Program łatwy, tani i przyjemny także do projektowania wnętrz. Obszerna i bogata biblioteka wszelakich urządzeń dla domu. 2oC (darmowy player) pozwala zassać z niemieckich i czeskich stron masę obiektów dla domu. Piszę się na pomoc!, pomoc ze strony Firmy tj. Intersoftu poprawna. Idealny do szybkich koncepcji architektonicznych i animacji. Przy zakupie konwentora 3ds do Arcona 1200zł., możliwość prawie nieograniczonego ściągania obiektów z interentu (patrz darmocha). Jednakże, ArCon to nie jest program, że tak ujmę "poważny" namawiam gorąco do Autocada, obojętnie jaki, to jest dopiero odskocznia do programów architektonicznych i pokrewnych. Najlepiej moim skromnym zdaniem uczyć się obu tych programów z naciskiem na Autocada. Arcon jest świetny dla laika i osoby, która w swojej pracy twórczej chce poprzestać na dzień dobry z komputerem i swoją profesją. Czekam na komentarz. noki Odpowiedz Link Zgłoś