Dodaj do ulubionych

koszty projektu indywidualnego

IP: *.netz.sbs.de 06.06.06, 19:13
Jak tu w kilku watkach wyczytalem - koszt projektu indywidualnego to ok. 10-
20 kPLN. Chodzi tu o projekt budowlany czy takze wykonawczy ? A jesli
wykonawczy nie jest zawarty w tej cenie, to ile bedzie takowy kosztowal ?
Obserwuj wątek
    • Gość: no name Re: koszty projektu indywidualnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 09:19
      dom domowi nie równy, zawsze cieszy mnie niezmiernie zapytanie "za ile mi
      zrobicie projekt", tylko nie wiem czego, stodoły, domu czy willi że hej ?
      • Gość: bede_budowal_? Re: koszty projektu indywidualnego IP: *.netz.sbs.de 07.06.06, 12:52
        Hej,
        Zawsze cieszy mnie gdy tak malym kosztem przysparzam innym ludziom uciechy -
        czyli czynie swiat lepszym ;-).

Uszczegolawiam : Dom wolnostojacy, pietrowy, ok. 230 qm pow uzytkowej.

pozdrawiam
        • andrzej.sawa Re: koszty projektu indywidualnego 07.06.06, 13:04
          Niestety zapomniałeś o szczególe - gdzie.Natomiast na takie pytanie chyba nie
          może być szczegółowej odpowiedzi,bo sąsiednia zabudowa,a wogóle
          dzielnica,miasto.Porządny architekt dopiero po obejrzeniu konkretnej lokalizacji
          udzieliłby dokładnej odpowiedzi - no ale mnie łatwo mówić,nie jestem architektem.
          • Gość: bede_budowal_? Re: koszty projektu indywidualnego IP: *.netz.sbs.de 07.06.06, 13:56
            Masz racje. Lecz ja nie pytam o szczegolowa wycene. Powtorze moje pytanie.
            Jesli mowa o koszcie projektu indywidualnego rzedu 15 kPLN za dom ok. 230 qm -
            to czy chodzi tu o projekt budowlany czy wykonawczy.

No chyba ze odpowiedz brzmi np. projekt wykonawczy to ok. 5% projektu
            budowlanego. Wtedy rzeczywiscie nie mozna powiedziec co ma sie miescic w tym 15
            kPLN. Ale jesli projekt wykonawczy to dodatkowo 10 kPLN to juz chyba mozna
            powiedziec ze ta kwota nie miesci sie w 15 kPLN.

pozdrawiam

podzrawiam
            • andrzej.sawa Re: koszty projektu indywidualnego 07.06.06, 14:04
              Jednak nie przesadzaj z wyceną za m2.Moim zdaniem orientacyjne 10-20 tys. to
              właściwa informacja.Pójdź do konkretnych 4-5 architektów i pogadaj.Projekt nie
              powinien do końca być traktowany na wagę,to jednak powinno być dzieło,a jeden
              projekt 300 m2 nie może kosztować tyle samo co dwa po 150 m2.
              To nie materiały na budowę,a i w tym wypadku za większy zakup daję rabat.
              • Gość: bede_budowal_? Re: koszty projektu indywidualnego IP: *.netz.sbs.de 07.06.06, 14:31
                Panie Andrzeju,

Czegos tu nie rozumiem. Zadaje proste pytanie. Dostaje kilka odpowiedzi, ktore
                w zadnym stopniu nie odnosza sie do mojego pytanie, lecz macaja gdzes w poblizu.

OK. Pytanie moze byc niewlasciwie postawione, lub moze nie dac sie na nie
                odpowiedziec. Wtedy oczekiwalbym odpowiedzi ze tak wlasnie jest.

Ale nie rozumiem dlaczego otrzymuje odpowiedzi na inne pytania. (???).

To pewnie wynik tego ze :
                a.) odpowiadajacy operuje skrotem myslowym ktory dla laika jest niezrozumialy
                b.) odpowiadajacy nie czyta pytania ze zrozumieniem (lub do konca) i daje
                odpowiedz na pytanie, ktore, jak mu sie blednie wydaje postawil pytajacy.

Panie Andrzeju - tudziez inny forumowicze. Czy mialby Pan ochote przeczytac
                ponownie moje pytanie i w miare mozliwosci udzielic odpowiedzi na to wlasnie
                pytanie ?

pozdrawiam
                • andrzej.sawa Re: koszty projektu indywidualnego 07.06.06, 14:35
                  Przepraszam,że się upieram,ale naprawdę tak widzę po ponownym przeczytaniu
                  pytania.Nie mówiąc wielkimi słowami,ale projekt to dzieło.Przepraszam,kończę.
    • Gość: cennik Re: koszty projektu indywidualnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 10:07
      ADRES CENNIKA - izbaarchitektow.pl/reg/pokaz.php?id=19&tytul=Statut%20i%
      20regulaminy -proponuje sie zapoznać
      • Gość: bede_budowal_? Re: koszty projektu indywidualnego IP: *.netz.sbs.de 07.06.06, 12:56
        Dzieki za odpowiedz. Jako odpowiedzi na moje krotkie pytanie nie oczekuje
        jednak linku do dokumentu, ktory bede analizowal kilka godzin aby byc pewnym ze
        nie przeoczylem jakiegos punktu §7.1.4.3.5.7.4.2.

pozdrawiam
    • mynia_pynia Re: koszty projektu indywidualnego 07.06.06, 12:46
      Ja chciałam projekt indywidualny i razem z adaptacją wychodziło około 10 - 12
      tyś, i się zastanawiałam czemu tak drogo (pow użytkowa 130m2). Ale już
      zrozumiałam bo za projekt typowy płacę 1800zł + adaptacja 1500zł + badania
      geologiczne 800zł + lekkie poprawki typu przesunięcie okien i korekta ścian
      500zł. Co daje 4600zł.
      Tak więc uważam że 10000 za indywidualny jest oki ;)
    • Gość: archie Re: koszty projektu indywidualnego IP: 212.160.252.* 07.06.06, 15:11
      ja bym widział tę kwotę jako koszt projektu budowlanego (z uzyskaniem
      pozwolenia). przy domu jednorodzinnym raczej nie robi się wykonawczego chyba że
      jest to coś nietypowego i skomplikowanego. natomiast jeśli to ma być nowoczesny
      dom, to dojdzie jeszcz projekt wnętrz (pewnie drugie tyle kasy).
      • Gość: bede_budowal_? Re: koszty projektu indywidualnego IP: *.netz.sbs.de 07.06.06, 15:23
        Wielkie dzieki ! O to wlasnie mi chodzilo.

serdecznie pozdrawiam
        • Gość: aro Re: koszty projektu indywidualnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 15:24
          a gdzie bedzie bucdowa???
          • Gość: bede_budowal_? Re: koszty projektu indywidualnego IP: *.netz.sbs.de 07.06.06, 18:20
            Wroclaw
            • Gość: ex_katedra Re: koszty projektu indywidualnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 16:39
              oprócz powierzchni standard rozwiązań jest niesłychanie istotny,
              stricte "wykonawczy " może tak cz esto tu nie wystepuje, ale
              pojęcie "budowlanego uszczegółowionego " nie powinno być obce...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka