Dodaj do ulubionych

domy wspolczesne

IP: *.adsl.univie.ac.at 22.06.06, 08:32
ak z ciekawosci samej pytam, czysto teoretycznie...aby rzucic okiem na jakas
strone www
czy sa w Polsce projektanci domow
nowoczesnych, ekologicznych (domy tzw. pasywne (sorry pewnie tlumaczenie na
zywca) lub malego zuzycia energii), z "lekkimi" dachami, stylem nie
przypominajace kosciolow, ani zamkow, ani dworkow, ani tez na odmiane hal
produkcyjnych?
Pytam na serio bez kpiarskich intencji, wiec moze ktos mi jakims linkiem/linką
:-) rzuci, aby moja wiedze na temat rozwoju polskiej wspolczesnej mysli
architektonicznej wzbogacic.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: mariusz Re: domy wspolczesne IP: 62.111.218.* 22.06.06, 09:27
      ja znalazlem to
      www.naturalnydom.pl/
      • Gość: xxl Re: domy wspolczesne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 09:55
        mi,

najkrócej mówiąc chodzi o to, że :

- architekci w Polsce raczej nie bardzo zajmują się bilasem cieplno-
        energetycznym (...)

- w Niemczech ( i zapewne w Austrii też ) jest nieco inaczej.
        Aby otrzymać ( ostateczne, prawomocne ) pozwolenie na budowę, trzeba do
        proj.arch.-bud. ( Genehmigunsplanung ) dołączyć właśnie bilans cieplno-
        energetyczny ( Wärmeschutznachweiß ).
        Dlatego właśnie cała problematyka związana z zagadnieniami ciepl.-energet.
        jest - nazwijmy to sobie - na zupełnie innym poziomie. Tam architekci zajmują
        się tym na codzień - w Polsce raczej "od święta".

Jeżeli ktoś zajmował się bliżej tymi sprawami, to wie, że na bilans cieplno-
        energetyczny składają się :
        1. Transmisyjne straty ciepła ( i związany z tym Transmissionwärmebadarf )
        2. Wentylacyjne straty ciepła ( + Lüftungswärmebedarf )
        3. Solaryczne zyski ciepła ( = Solare Wärmegewinne )
        4. Wewnętrzne zyski ciepła ( = Interne Wärmegewinne )

... Co łacznie składa się na " Łączne, roczne zapotrzebowanie na ciepło " (
        Jahresheizwärmebedarf ) dla danego obiektu ( budynku , domu, itd. ).

Znając odpowienio problematykę z tym związaną, można zaprojektować odpowiedni
        dom .
        Właśnie tzw. dom pasywny ( Passivhaus ).

- To tak najkrócej mówiąc i trochę upraszczając.
        • Gość: mariusz Re: domy wspolczesne IP: 62.111.218.* 22.06.06, 10:13
          jaka jest twoja ocena propozycji powyzej?
          • Gość: xxl Re: domy wspolczesne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 10:47
            Gość portalu: mariusz napisał(a):
            > jaka jest twoja ocena propozycji powyzej?

Chłopcy wiedzą, że gdzieś dzwoni, ale nie bardzo wiedzą w którym kościele .

Zajmują się kolorowymi obrazkami, a nie sednem sprawy.
            Śmiem przypuszczać, że nie bardzo wiedzą nawet co to takiego "Bilans cieplno-
            energetyczny" ... jak się "to je" ... do czego to służy ... co z niego
            wynika ... itd.
            - Tzn. że "elementarne podstawy" mają słabe.
            A sama teoria ( bez podstaw bardziej wymiernych ) ... to jak bajka .
            • Gość: mariusz Re: domy wspolczesne IP: 62.111.218.* 22.06.06, 11:21
              no dobrze ale moze jakis konkret podasz, np widzisz blad w sztuce i to o czym
              pisza jest bzdura
              wystawic laurke albo zganic nie podajac konkretow kazdy potrafi, skad mam
              wiedziec ze ty masz o tym pojecie?
              • Gość: xxl Re: domy wspolczesne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 11:40
                > no dobrze ale moze jakis konkret podasz...

Wiesz, nie bardzo mi się chce z Tobą dyskutować ...
                Konkrety możesz znaleźć w mojej wcześniejszej wypowiedzi ...

... skad mam wiedziec ze ty masz o tym pojecie?

Wcale nie musisz o tym wiedzieć - nie zależy mi na tym.

Tylko wiesz, jeżeli się coś twierdzi - tak, jak oni coś "twierdzą" na swoich
                stronkach internetowych - to mało. Same twierdzenia nie wystarczają.
                Pewne sprawy trzeba uzasadnić = udowodnić.
                Uzasadnieniem takim ( = dowodem ) jest właśnie - w tych sprawach - np. bilans
                cieplno-energetyczny.

Znając problematykę ... najpierw się coś ( odpowiednio ) projektuje ... a
                potem "sprawdza" w sposób bardzie wymierny - obliczeniami właśnie - aby
                konkretnie i wymiernie wiedzieć, co się zaprojektowało .
                W bilansie cieplno-energetycznych obliczasz własnie ( dokładnie w kW ) jakie są
                w danym budynku :
                1. Transmisyjne straty ciepła
                2. Wentylacyjne ...
                3. Solaryczne ...
                4. Wewnętrzne ...
                Otrzymując Łączne, roczne zapotrzebowanie na ciepło dla danego budynku ( w
                kW/rok }
                Takie obliczenie ( = wynik ) jest wymiernym dowodem na taką, a nie inną tezę .

• Gość: mariusz Re: domy wspolczesne IP: 62.111.218.* 22.06.06, 12:06
                  niestety musze stwierdzic ze chyba wlasnie ty masz kiepskie pojecie w tym
                  temacie a przynajmniej takie stwarzasz wrazenie
                  tam jest podana konkretna technologia budowy scian, praca systemu grzewczo
                  wentylacyjnego, cyrkulacja powietrza, ekonomicznosc czy realna odnies sie do
                  tego jesli masz wiedze
                  widzisz tak sie sklada ze zainteresowalem sie ta sprawa, dostalem wyniki
                  pomiarow 1go projektu z Gdyni juz zamieszkalego domu i uwierz mi nie robili
                  tych pomiarow amatorzy
                  od razu mowie ze jestem laikiem w tych sprawach ale potrafie odroznic konkretne
                  wnioski od kopii bilansu z ksiazki ktory przedstawiasz, odnosze wrazenie ze
                  znasz te sprawy tylko z teorii, zaprojektowales jakis dom pasywny?
                  ale dzieki za info zapytam sie swoja droga tej samej osoby o bilans o ktorym
                  piszesz aczkolwiek trudno podac oszczednosci w pln nie kalkulujac strat, prawda?
                  • Gość: xxl Re: domy wspolczesne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 12:40
                    (.....)

Wspominałem już, nie mam zamiaru wdawać się z tobą w jakiekolwiek dyskusje.
                    Możesz wierzyć lub nie - to twoja sprawa.

pisząc o :
                    tam jest podana konkretna technologia budowy scian, praca systemu grzewczo
                    > wentylacyjnego, cyrkulacja powietrza, ekonomicznosc

... świadczy to o tym, że "gdzieś dzwoni, ale nie wiadomo dokładnie w którym
                    kościele"...

Owszem, takich bilansów ( m.in. ) zrobiłem ( tam , też ) kilkanaście ( co
                    najmniej )...
                    Tak też się w sam raz teraz składa, że w tej chwili "mam na tapecie" przebudową
                    dużego zakładu ( prod.+biur.), dla którego zrobione zostały dwa bilanse ( przed
                    i po przebudowie ( i m.in. termomodernizacji )) ... oraz zestawienie i
                    porównanie tych dwóch bilansów ... oraz wnioski w tego wypływające .

> wnioski od kopii bilansu z ksiazki ktory przedstawiasz ...

Nie są to żadne książki ... ( i o niczym takim - wbrew twojemu twierdzeniu -
                    nie wspominam wcześniej )

Oszczędności ( w plz ) oblicza się na podstawie rocznego zużycia energii ... w
                    zalezności od nośnika energii ( i konkretnych cen jednostkowych - za gaz,
                    ener.elektr.,lub...itd. )

... i nie musisz mi podawać :
                    " > pomiarow 1go projektu z Gdyni juz zamieszkalego domu ..."

bo każdy (!) obiekt np. w Niemczech, od lat kilkunastu ma zrobiony bilans
                    ciepl.-energet., bez którego nie otrzyma się pozw. na bud.

( podobnie zresztą jak np."Bilans izolacyjności akustycznej"
                    ( Schallschutznachweiss ) - o którym w PL podobnie mało kto słyszał, jak o
                    bilansie ciepl.-energet. )

• Gość: mariusz Re: domy wspolczesne IP: 62.111.218.* 22.06.06, 14:01
                      nawet nie mam zamiaru ich podawac, nie wiem czy trafia na podatny grunt
                      zadalem zwykle pytanie oczekujac normalnej odpowiedzi a tu tylko potok krytyki
                      mam wrazenie ze uwaza Pan sie za znawce a reszta jest grupa tlumokow ktorym nie
                      warto cokolwiek tlumaczyc
                      niestety po Pana opini wiem tyle ile wiedzialem czyli nic
                      prosze nie komentowac szkoda mojego czasu

• Gość: xxl Re: domy wspolczesne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 14:48
                        Oj Panie Mariuszu, Panie Mariuszu ...

Panu się wydaje, że tego rodzaju sprawy można w kilku zdaniach ...
                        Są to bardzej skomplikowane zagadnienia ... i myśle, że gdyby Pan np. zapisał
                        się na kilkutygodniowy kurs w tej dziedzinie, po kilka godzin dziennie, to
                        zdobyłby Pan dopiero ewent. pewne podstawy do ...

To niestety, nie taka prosta sprawa. :(
                        Najpierw trzeba mieć podstawy ( wiedzieć co i jak ), a potem jeszcze pewną
                        praktykę, aby zrozumieć pewne zagadnienia, mieć "własne przemyślenia",...itd.
                        = Tzn. aby dobre "podstawy teoretyczne" ... w sposób odpowiedni ( i też
                        kreatywny ) stosować ( = "z głową").

Nie będę wchodził w szczegóły, bo to nie jest możliwe ...
                        Najkrócej jednak powiem tak :
                        Jak już wspomniałem , na bilans energ.-ciep. składają się gł. 4 czynniki :
                        1. Trans....
                        2. ....
                        3. ....
                        4. ....
                        Co łącznie daje ....

I głównie chodzi o to, aby przy projektowaniu :
                        a) możliwie jak najbardziej ograniczyć pkt 1. = Transm....
                        b) moż. zredukować 2. = Went.....
                        c) możliwie maks. powiększyć pkt 3. Solar...
                        ( z pkt.4 Wew... - nie wiele można zrobić )

I na podstawie tak, a nie inaczej zaprojektowanego budynku, otrzymuje się
                        budunek, który ma ( b.małe, małe, średnie, duże, lub ... itd. - staty ciepła.
                        Jest taki, a nie inny bilans ciepl.-energ. )

Sprawa jest jednak trochę bardziej skomplikowana, ponieważ PODSTAWA ( badania
                        naukowe, oberw., rozw.prawne, itd. ) w Polsce są raczej w tej dziedzinie "w
                        powijakach" - właściwie brak jest pewnych uregulowań ( np. prawnych, itd. ),
                        dlatego trzeba się posiłkować rozwiązaniami zagranicznymi, zwłaszcza właśnie
                        np. niemieckimi,... bo:
                        a) tam jest to na zupełnie innym poziomie ( i to od wielu już lat )
                        b) waruki klimatyczne są porównywalne do polskich ( z "min.korektą" )

Jeżeli chce się Pan bliżej zająć tą problematyką, to polecam np. Dział X
                        warunków technicznych jakim powinny .... itd. ( par.328 + 329 ) DU.2002.75.690

+ np. to :

www.austrotherm.com/austrotherm/pl/main10/sub1/12514/index.shtml

ale, jak wspomniałem, są to tylko pewne "namiastki" i lepiej byłoby korzystać z
                        unormowań i rozwiązań np. ( ... i zwłaszcza ) niemieckich właśnie w tej
                        sprawie .
                        • Gość: mariusz Re: domy wspolczesne IP: 62.111.218.* 22.06.06, 15:01
                          mialem nie odpowiadac ale odpowiem
                          dziekuje, przynajmniej jakis konkret
    • Gość: mi Re: domy wspolczesne IP: *.adsl.univie.ac.at 22.06.06, 10:27
      cieplo, cieplej...
      Ale na dokladna analize nie mam juz czasu. Pozniej. Ale te okna dachowe nie leza
      mi chyba, choc prawie leza ;-)
      Pozdr
    • Gość: proarchitektura nie tylko obrazki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 12:33
      _otóż chętnie zajmiemy sie tematem, ale klient zaczyna zwykle "za ile ten
      projekt i dlaczego tak drogo", nie chce płacić nawet za architekturę, skąd więc
      pieniądze na opłacenie branżystów ?
      _ostatnio wyjaśniałam kilku osobom że proces projektowania jest dużo barzdiej
      złożony niż myślą, wiecie jaka reakcja u "wydawałoby się inteligentów"?
      _zdziwienie i niedowierzanie i targi do upadłego, więc jak nie czuję
      zainteresowania i zapotrzebowania nie będę dopłacać do interesu-skupię się na
      dobrej architekturze, przemyślnej konstrukcji z szansą na ciepły dom ale bez
      drążenia tematu na koszt własny - póki co
      • Gość: mariusz Re: nie tylko obrazki IP: 62.111.218.* 22.06.06, 14:04
        pewnie jest w tym duzo prawdy
        skoro pojawil sie taki watek chcialem uzyskac jakas opinie odnosnie tego
        konkretnego projektu
        niestety czy architekci sa taka grupa w ktorej najwazniejszym celem jest
        krytykowac innych nie podajac zadnych konkretow? skad ta krytyka?

• Gość: mi Re: domy wspolczesne IP: *.adsl.univie.ac.at 22.06.06, 14:25
      nie rozumiem dlaczego ten temat (tu czy na forum budowa) tak polaryzuje.
      Prosba byla o ladne fotki, www z fajnymi domkami.
      I tyle
      • Gość: mariusz Re: domy wspolczesne IP: 62.111.218.* 22.06.06, 15:59
        nie rozumiem, na wskazanym adresie tez sa fotki a nawet jakas teresc
        to chyba lepiej, prawda?
        ale rzeczywiscie nie wiem czemu staje to sie taki drazliwy temat
        • Gość: mi Re: domy wspolczesne IP: *.adsl.univie.ac.at 23.06.06, 14:33
          mariusz, dzieki za ten link. Parametrow porownywac nie bede (vide wasza dyskusja
          z xxl)
          Wizualnie nie jest to zle, choc nie do konca zatrybiam jak to z tym
          oswietleniem. Ale wreszcie cos lzejszego niz te koszmarki z uzytkowym poddaszem,
          ktore w dzika mnogoscia rosna w forum i w Polsce.
          Wiecej takich naturalnych prosze
    • Gość: proarchitektura Re: domy wspolczesne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 15:09
      no tak, uwagi były raczej do włączających się w dyskusję....
      my nie podjęliśmy pracy na wwym. temat,chociaż były zapytania, bo nie było woli
      współpracy szeroko rozumianej
    • Gość: tmielczynski Re: domy wspolczesne IP: *.icpnet.pl 23.06.06, 09:21
      zapraszam na www.dompasywny.com
      :)

pozdrowienia
    • alek99 Re: domy wspolczesne 29.06.06, 10:58
      witaj,napisaleś - domy na "odmiane hal produkcyjnych" masz moze info nt takich
      projektów w polsce?
      pozdr
      a
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka