Dodaj do ulubionych

Pytanie do architektów

01.07.06, 10:02
Szukałam do aranżacji mojego mieszkania architekta i znalazłam jednak jak
się okazało Pan jest po ASP .Jak myślicie czy warto mu powierzyć
projektowanie mieszkania czy poszukać kogoś po architekturze????
Obserwuj wątek
    • Gość: q Re: Pytanie do architektów IP: *.acn.waw.pl 01.07.06, 10:16
      zobacz co robi, bo niektorzy arch wnetrz sa dekoratorami..
      jesli ci odpowiada jego styl-jest ok
      • miyoko Re: Pytanie do architektów 01.07.06, 11:30
        Gość portalu: q napisał(a):

> zobacz co robi, bo niektorzy arch wnetrz sa dekoratorami..
        > jesli ci odpowiada jego styl-jest ok

No właśnie uczucia bardzo mieszane:(Zapytałam czy jest możliwe zobaczenie
        wizualizacji komputerowej zaprojektowanych pomieszczeń, Pan odpowiedział, że
        to zbyt czasochłonne.Mam wątpliwosci czy powierzyć własnie takiej osobie moje
        mieszkanie.
        • Gość: architekt Re: Pytanie do architektów IP: *.net.autocom.pl 01.07.06, 12:54
          hmmm

1. zależy o co chodzi w projekcie - jezeli przy okazji trzeba zmieniać rożne
          instalacje, ingerować w konstrukcję, itp - można pogadać z architektem z
          uprawnieniami

2. jeżeli tylko kolory, itp - to czasami kolega po ASP moze byc lepszy i miec
          wiecej cierpliwości do detali

3. po co od razu wizualizacje - mogą być szkice ! czasami wizaualizacja zabiera
          zbyt dużo czasu w stosunku do ceny jaką ktoś płaci - więc nie ma co się upierać
          • miyoko Re: Pytanie do architektów 01.07.06, 15:42
            Gość portalu: architekt napisał(a):

> hmmm
            >
            > 1. zależy o co chodzi w projekcie - jezeli przy okazji trzeba zmieniać rożne
            > instalacje, ingerować w konstrukcję, itp - można pogadać z architektem z
            > uprawnieniami
            >
            > 2. jeżeli tylko kolory, itp - to czasami kolega po ASP moze byc lepszy i miec
            > wiecej cierpliwości do detali
            >
            > 3. po co od razu wizualizacje - mogą być szkice ! czasami wizaualizacja
            zabiera
            >
            > zbyt dużo czasu w stosunku do ceny jaką ktoś płaci - więc nie ma co się
            upierać

Dzięki wielkie za wyczerpujacą odpowiedz:)
            • Gość: A. Re: Pytanie do architektów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 08:40
              O matko!
              Na pewno mgr sztuki architekt wnętrz po ASP będzie lepszy przy projektowaniu
              wnętrz niż inż. architekt po polibudzie.
              Ale jeżeli Pan jet po malarstwie lub rzeźbie to bym radziła uważac.
              Pozdro.
              • Gość: architekt Re: Pytanie do architektów IP: *.net.autocom.pl 02.07.06, 10:50
                nie jest powiedziane, że absolwent ASP czy Politechniki jest w czymś lepszy -
                to zależy od człowieka :)

• Gość: nie wazne Re: Pytanie o projektantow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 13:15
      Szczerze mowiac znam niewielu projektantow (po studiach na politechnice),
      ktorym dalbym jakies swoje mieszkanie, poniewaz mam wieksze umiejetnosci niz
      tacy projektancji, ale ... moje zdolnosci i umiejetnosci zwiazane sa z
      aranzacja wnetrza, aby bylo ono bardzo funkcjonalne (pozbawione wszystkich
      nonsensow, jakie oferuja deweloperzy obecnie na rynku)- gdyzjestem mezczyzna i
      czuje trzecie wymiar. Natomiast kolorystyke i wlasciwa dekoracje wnetrza (bez
      oswietlenia) zawsze pozostawie kobiecie-projektantowi, gdyz jak 99% mezczyzn
      nie czuje tego zagadnienia.

Bedac calkowicie szczerym, nie sadze, aby na tym cienkim portalu mial czas
      pisac ktokolwiek, kto ma cos do powiedzenia w sprawie.
      Dlatego nie odpisze na ewentualna polemike, poniewaz nie widze powodu
      polemizowac w wiekszosci z niedouczonymi studentami czy absolwentami
      politechniki, kierunku badz co badz technicznego jak budowa cepa, albo
      domoroslymi znawcami architektury i aranzacji wnetrz.

Architektem jest takze pan projektujacy obwody na plycie glownej komputera, bo
      to architektura komputera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka