malwa200 21.10.14, 08:35 ciekawe, czy były to fikcyjne miejscowosci, czy też istnieją naprawdę, jeśli tak to gdzie sie znajdują? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matylda1001 Re: Kaliniec i Serbinów 21.10.14, 10:56 Nazwy fikcyjne, ale miejscowości prawdziwe. Kaliniec to Kalisz, a Serbinów to podkaliska wieś Russów. Pierwowzorem Bogumiła Niechcica był ojciec Marii Dąbrowskiej - Teofil Szumski. Tak jak Niechcic pochodził ze zubożałej rodziny szlacheckiej o patriotycznych tradycjach, i podobnie jak on brał udział w powstaniu styczniowym jako młodziutki chłopak. Potem, przez 20 lat pracował w majątku rodziny Waliszewskich w Russowie, i tak, jak Bogumił, zaniedbane gospodarstwo doprowadził do rozkwitu. Tam urodziła się Maria i Russów pozostał dla niej na zawsze tym, co Serbinów dla Agnieszki. ksiazki.wp.pl/tytul,Serbinow-istnieje-wystawa-w-dworku-Marii-Dabrowskiej,wid,13726,wiadomosc.html?ticaid=113a92 www.wprost.pl/ar/330676/Serbinow-Bogumila-Niechcica-z-Nocy-i-dni-ozyje-podczas-festynu-w-Russowie/ Odpowiedz Link
malwa200 Re: Kaliniec i Serbinów 21.10.14, 12:42 a wiesz może w jakim miejscu nagrywali film? Odpowiedz Link
matylda1001 Re: Kaliniec i Serbinów 22.10.14, 00:23 Film nagrywali w wielu miejscach, i tak - ślub Barbary i Bogumiła był kręcony w kościele Wizytek przy Krakowskim Przedmieściu w Warszawie. Sceny z Kalińca kręcone były w Krakowie, w dzielnicy Kazimierz. Pierwszy dworek Niechciców, ten w Krępie, to dworek w Sokulach k/ Żyrardowa. Teraz, pięknie odrestaurowany, gra w "Ranczu", mieszka w nim Lucy. Pamiętów to Pogorzel koło Mińska Mazowieckiego. Serbinów zbudowano od podstaw na polach PGR-u w Seroczynie koło Stoczka Łukowskiego. Zbudowano dwór, zabudowania gospodarcze, wykopano nawet staw i posadzono (a raczej przesadzono) 300 starych wierzb. Najbardziej charakterystyczna scena, kiedy to pan Toliboski zrywał dla Barbary nenufary powstała kilka kilometrów dalej, na stawach w rezerwacie Kulak. Odpowiedz Link
malwa200 Re: Kaliniec i Serbinów 22.10.14, 11:57 dziekuję, masz sporą wiedzę na ten temat Odpowiedz Link
mmk9 Re: Kaliniec i Serbinów 22.10.14, 14:28 matylda1001 napisała: > Pierwowzorem Bogumiła Niechcica był ojciec Marii Dąbrows > kiej - Teofil Szumski. Ejże, wszędzie piszą, że Józef.... A Teofil tylko znaczy to samo, co Bogumił. Odpowiedz Link
matylda1001 Re: Kaliniec i Serbinów 22.10.14, 17:49 Masz racje, oczywiście :) Ojciec miał na imię Józef, ale gdzieś mi się ten Teofil kołatał po głowie, no i okazało się, że Teofil to był dziadek pisarki, ojciec Józefa. Chciałam się upewnić i szukając genealogii Marii, znalazłam coś ciekawego. Myślę, że Malwa też chętnie przeczyta. O tym, ze "Noce i dnie" są oparte na faktach z życia pisarki wiedziałam, ale nie przypuszczałam, że tak bardzo. www.info.kalisz.pl/dabrkol/1.htm Odpowiedz Link
malwa200 Re: Kaliniec i Serbinów 22.10.14, 21:23 Dziewczyny, dziękuję. Wspaniale, że dowiaduję się takich ciekawych faktów. Kocham Lalkę, Chłopów, Noce i dnie i w ogóle polską klasykę. mam parę filmów nagranych na płyty i wciąż je oglądam. jestem wdzięczna za każdy szczegół czy ciekawostkę dotyczącą tych filmów. interesuje mnie nawet los aktorów, którzy wcielili się w role. a czy wiecie może, jak moznaby skontaktować się e-mailowo z Panią Anną Nehrebecką? Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Kaliniec i Serbinów 14.11.14, 13:18 malwa200 napisała: > a czy wiecie może, jak moznaby skontaktować się e-mailowo z Panią A > nną Nehrebecką? Poszukać, w którym teatrze gra i napisać na adres teatru - ja bym napisała najpierw list, mail - jeśli poda adres. Odpowiedz Link
malwa200 Re: Kaliniec i Serbinów 22.10.14, 21:27 Myślę, że każdy pisarz, czy to romantyczna, czy pozytywistyczny, zawarł w swoich utworach wile faktów ze swojego życia i obserwacji. nie tylko Dąbrowska. a Prus? a autorka Moralności Pani Dulskiej? opisała swoją sasiadkę gdy mieszkała we Lwowie Odpowiedz Link
to.sz Re: Kaliniec i Serbinów 01.12.17, 12:04 Bohaterowie "Nocy i dni" mieszkali w fikcyjnej wsi Serbinów. Ten serial leciał w TV w 1981 roku, gdy w Tarnobrzegu powstawało nowe osiedle. Nie było chodników, było morze błota. Miasto chciało nazwać osiedle Zwierzyniec (od pobliskiego lasu), mieszkańcy mówili na nie właśnie Serbinów i po kilku latach nazwa została zmieniona oficjalnie :-) Odpowiedz Link
matylda1001 Re: Kaliniec i Serbinów 05.12.17, 21:17 Fajna pamiątka :) Na pewno wielu młodszych mieszkańców tego tarnobrzeskiego Serbinowa nie ma pojęcia skąd ta nazwa. Odpowiedz Link