Dodaj do ulubionych

artystyczny projekt domu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 07:26
ponieaz się wkurzyłem czytajac niektóre wypowiedzi to porusze temat
który chyba jescze nie goscił na tym forum

a mianowicie : ile bierze artysta architekt (z uprawnieniami )
za podpisanie badziewiastego gotowca lub jeszcze inaczej za podpisanie
projektu goscia który nie ma uprawnień

tylko niech mi nikt nie pisze ze artysci tak nie robia
bo robia
jak sie nikt nie przysna ile bierze za uwierzytelnienie wizji artystyczej to
padam cennik za ile chciał sprzedac wizje badziewia gosc z wawa
a wasciwie badziewiu nadać stats artyzmu
Obserwuj wątek
    • Gość: Anastazja Re: artystyczny projekt domu IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 09.07.06, 08:16
      Nigdy obcego projektu nie podpisałam, ani też nie zajmuję się adaptowaniem
      cudzych projektów i wiem,że jest paru architektów, którzy postępują tak samo. U
      mnie klienci czekają w kolejce mimo, że ceny za domek u mnie zaczynają się od
      15 tys. i wiem,że nie są to najwyższe ceny. Znam architekta, który rozmawia
      dopiero od 20 tys. Domki z katalogów kupują ludzie, którzy mają zbyt mało
      pieniędzy aby stać ich było artchitekta ale trzeba sobie zdawać sprawę jaka
      cena taki towar. Projekty ktalogowe są na szkolny poziomoe, co najwyżej
      poprawne. Gorzej jak drogi dom realizuje się z katalogu, wteży rzeczywiście
      szkoda kasy. To żałasnejak np developer, który buduje dom za miliony, przerabia
      domek z katalogu i to rękami inżyniera drogowca a znam takiego.
      • Gość: lOlek Re: artystyczny projekt domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 13:05
        Gdzie mogę zobaczyć Twoje projekty (www, zamówić portfolio)? Bo chciałbym
        ustawić się w tej kolejce.
    • Gość: archikotopies Re: artystyczny projekt domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 10:10
      podaj człowieku te wyceny, ale napisz też dokładnie co za wizja to była i
      dlaczego badziewna ?
      • Gość: zenek kapota Re: artystyczny projekt domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 10:47
        jesli ktos buduje dom ,to z załozenia (dla niego ) jest to jedo dom marzeń
        za cała kase jaka ma + kredyt+ pozyczka od rodziny + wkład własny (robota)
        tak wyglada -na ile ma kasy ( nie zawsze zalezy to od fantazji i polotu)
        ale jest to dla goscia obiekt marzeń

nawet jak kupi gotowy projekt (z róznych wzgledów : bo tańszy ,bo juz jest,bo
        mu sie podoba i innych ) to ten projekt POWINIEN spełniac wszystkie wymogi
        sztuki : powinein byc pełny ,kompletny ,tak zeby na postawie tegoz mozna był
        ozbudować ten dom (marzeń) który jest na tym projekcie
        powinien go zrobic architekt który m uprawnienia i cena nie ma tu nic co ...
        bo gosc kupuje towar który ma spełnac wymogoi sztuki i płaci za niego
        tyle jaka jest cena nalepiona
        jak w projekcie nie ma czegos to oszustwo
        jak na jego podtawie nie mozna nic zbudowac -to jest oszustwo
        koles kupuje projekt nie do pozwolenia ( li tylko ) ale zeby miec dom
        mieć tz mozliwosc uzyskania pozwolenia + wybudowania

ten projekt ktos wymyslił,przylepił na niego cene ,bo tyle uwazał za stosowne
        i teraz kombinacje : ze sie narobił i to tylko do pozwolenia
        bo zeby wybudowac to cena jest inna to zwykłe OSZUSTWO

DZIWI MNIE TEZ PLUCIE SAMYCH ARCHITEKTÓW NA GOTOWCE
        to kto je robi ? przedszkoloalki
        kto za to bierze kase?

kto podpisuje się pod gotowcami ,przesuwając okno o 5 cm w lewo i ma projekt
        autorski?
        odosnie opini ze to badziewie (gotowce ) przegladnij wypowiedzi samych
        architektów z tego portalu

• Gość: xxl Re: artystyczny projekt domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 12:30
          Gość portalu: zenek kapota napisał(a):
          arartystyczny projekt domu

Artystyczny projekt domu KONCEPCJĄ można nazywać.

Oprócz koncepcji istnieją inne rodzaje projektów np:
          - projekt architektoniczno-budowlany
          - projekt wykonawczy
          - projekt wnętrz
          - projekty warsztatowe
          - projekty zieleni
          - projekty technologiczne
          i wiele, wiele innych
          że o różnych branżach już nie wspomnę
          ( architektoniczna, konstrukcyjna, instalacji elektrycznych, odgromowych,
          telekomunikacyjnych, sanitarnych, gazowych, grzewczych, kanalizacyjnych,
          wodociągowych, itd. )

Każdy z ww. projektów służy do czego innego.
          • ela.tu-i-tam Re: artystyczny projekt domu 09.07.06, 12:56
            Gość portalu: xxl napisał(a):

> Artystyczny projekt domu KONCEPCJĄ można nazywać.
            >
            > Oprócz koncepcji istnieją inne rodzaje projektów np:
            > - projekt architektoniczno-budowlany
            > - projekt wykonawczy
            > - projekt wnętrz
            > - projekty warsztatowe
            > - projekty zieleni
            > - projekty technologiczne
            > i wiele, wiele innych
            > że o różnych branżach już nie wspomnę
            > ( architektoniczna, konstrukcyjna, instalacji elektrycznych, odgromowych,
            > telekomunikacyjnych, sanitarnych, gazowych, grzewczych, kanalizacyjnych,
            > wodociągowych, itd. )
            >
            > Każdy z ww. projektów służy do czego innego.

W momencie gdy widze takie podejscie, to moglabym do tego dolozyc kilka
            twierdzen matematycznych, praw fizyki materialow, i lupnac na koncu lematem
            Zorna.

Najmilszy panie archiotekcie xxl, cement i beton to sa bardzo skomplikowane
            materialy, kilka porzadnych laboratoriow naukowych bez przerwy sie tym zajmuje.
            I co z tego ? To tez dla normalnych ludzi.

Plany domow jednorodzinnych sa dla normalnych ludzi, ktorzy maja normalny
            budget i potrzeby mieszkania wygodnie. To nie sa plany mostow czy wiezowcow czy
            Bog wie jakich pomnikow.

U mnie we Francji nie potrzeba architekta do projektu domu do 170 m2. Mozna
            samemu, moze inzynier, moze zdolniejszy murarz co ma przedsiebiorstwo.
            • Gość: xxl Re: artystyczny projekt domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 13:37
              ela.tu-i-tam napisała:
              > U mnie we Francji nie potrzeba architekta do projektu domu do 170 m2. Mozna
              > samemu, moze inzynier, moze zdolniejszy murarz co ma przedsiebiorstwo.

Nic tylko Pani pozazdrościć.
              Ale co ma z tego wynikać ?
              W innych krajach jest jeszcze inaczej, o wiele prościej niż w PL.
              I nie ma tam gotowców .
              Nie polscy architekci wymyślają bzdurne polskie prawo budowlane, ale kto inny.
              Nie oni np. obciążają inwestorów ( i np. architektów ) bzdurnymi
              biurokratycznymi wymaganiami, ograniczeniami, itd., itd.

Jest to szerszy temat i nie ma sensu się na ten temat rozpisywać.

Zazwyczaj jednak wszędzie jest podobnie, że ( normalny ) projekt stanowi pewną,
              określoną procentową część kosztów inwestycyjnych, w której zawarty jest też
              określony zakres i jest to zrozumiałe i oczywiste dla wszystkich .
              W Polsce natomiast ...
              • ela.tu-i-tam Re: artystyczny projekt domu 09.07.06, 14:26
                Gość portalu: xxl napisał(a):

> Zazwyczaj jednak wszędzie jest podobnie, że ( normalny ) projekt stanowi
                > pewną, określoną procentową część kosztów inwestycyjnych, w której zawarty
                > jest też określony zakres i jest to zrozumiałe i oczywiste dla wszystkich .

Nie koniecznie. 22 lata temu gdy dom budowalam, za normalny dom 200 m2,
                architekt dostawal ryczalt. Ktory byl
                • Gość: xxl Re: artystyczny projekt domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 14:54
                  ela.tu-i-tam napisała:
                  >22 lata temu ... architekt dostawal ryczalt. Ktory byl
    • Gość: q Re: artystyczny projekt domu IP: *.acn.waw.pl 09.07.06, 14:17
      nie rozumiem tej dyskusji

dla mnie oczywista sprawa jest to, ze projekt jakiego potrzebuje 99% klientow
      indywidualnych to koncepcja, proj arch-budowlany-w setce, ale taki aby wykanwca
      widzial wszystko co potzreba
      do tego, wiadomo, musi byc konstrukcja, zestwienie okien oraz wszystkie te
      duperele wymagane przez prawo budowlane-typu projekt szamba /sic!/ bioz

i to jest wlasnie projekt domu, ktorego nie mozna nazwac "projekt do pozwolenia
      na budowe"
      to jest projekt domu

a jak ktos chce dokladniejszy,aby mu bylo latwiej, aby wiedzial jak np
      zwienczyc komin, jakie parapety uzyc, jaka ilosc jakich cegiel bedzie mu
      potrzebna, potrzebuje projektow branzowych-dodaję okolo 50% kwoty podstawowej i
      robie wykonawczy

i tyle..

proste?
      ........
      uczciwy architekt-q
    • Gość: arch.1234 Re: artystyczny projekt domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 17:45

Chyba na temat :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=44925083&a=44940530
      • Gość: Anastazja Re: artystyczny projekt domu IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 09.07.06, 20:55
        Problem projektów katalogoych polega na tym,że nie są one nawet projektami do
        pozwolenia na budowę. Aby tak się stało trzeba je zadaptować do warunków
        działki. Tak więc projekt katalogowy stanowi tylko i wyłącznie koncepcją
        architektoniczno-budowlaną. Dalej takim projektem zajmują sie przypadkowi ludzi
        a całą odpowiedzialność za powodzenie inwestycji przerzucana jest na
        inwestora. Facet od betoniarki pyta się na budowie inwestora gdzie lać beton,
        jak ustwić ogrodzenie, jakie wstawić drzwi i zaczyna się kaszana ale przecież
        inwestor tak chciał.Też uważam jak koleżanka z Francji, że do wykonania
        projektu domku wcale nie trzeba uprawnionego architekta ale na pewno potrzeba
        jednego fachowca, który od projektu do oddania kluczy bierze na siebie
        odpowiedzialność.
    • Gość: ping pong ale danych brak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 15:20
      no ale nie powiedział nam pan za ile "artysta" chciał coś panu zrobić i na czem
      polegało to badziewie ? konkrety please !
      • Gość: zenek kapota Re: ale danych brak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 19:20
        cyt,,a mianowicie : ile bierze artysta architekt (z uprawnieniami )
        za podpisanie badziewiastego gotowca lub jeszcze inaczej za podpisanie
        projektu goscia który nie ma uprawnień"

tak to napisałem
        to nie mnie chciał cos zrobic artysta
        chciał 300zł za podpis na projekcie -praktycznie gotowcu od klienta, który z
        tym projektem do niego miał przyjemnosc sie udac
        • Gość: q Re: ale danych brak IP: *.acn.waw.pl 11.07.06, 19:43
          to bardzo malo..nie cenil sie
    • Gość: ping pong Re: artystyczny projekt domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 20:44
      istotnie, zważywszy, że formalnie ponosiłby odpowiedzialność za "dzieło", a na
      marginesie...projekt do pozwolenia na budowę, to projekt na podstawie którego
      można obiekt zbudować - tylko trzeba umieć
      • Gość: eur Re: artystyczny projekt domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 22:01
        bez projektu też mozna zbudować
        i nawet nie bardzo trzeba umieć
        • Gość: mif Re: artystyczny projekt domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 23:42
          Fakt, można być prezydentem, nie mając pojęcia o tej funkcji.
          • Gość: zenek kapota Re: artystyczny projekt domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 06:23
            przedworski.waw.pl/perelki/
            z niektórych wypowiedzi tutaj mozna by sądzic ze bez utalentowanego (czytaj
            drogiego ) architekta się nie obedzie
            zycie (czyli to co nas otacza ) i szare nijakie budowle ,( nie mówiac juz
            o ,,perełkach architektury" przedworski.waw.pl/perelki/) mówia jakby co
            innego !
            gdzie te zdolniach ,którzy bezkompromisowo beda lansowac swoje wizje?
            gdzie te smiałe rozwiazania i nowatorskie technologie ( np glina + słoma - był
            tu taki temat)

gdzie ci wizjonerzy którzy za 300zł podpiszą wszystko co im sie podsunie ?
            te budowle wyzej tez ktos autoryzował
            ktos dał swoje nazwisko
            czy wniosek ze wszystkie zdolniachy siedza na froum archiekci ( dlatego nie ma
            kto projektowac )
            byłby wnioskiem zbyt daleko posuniętym?
            no dobra luzik ,to był jok
            ale nie zaidyczajcie sie tak

z architektem to troche tak jak z lekarzem ,mozna umrzec na kazda chorobe bez
            pomocy wracza ,tylko człowiek troche dłuzej sie pomęczy i nie kosztuje tak drogo
            • Gość: q Re: artystyczny projekt domu IP: *.acn.waw.pl 12.07.06, 07:39
              ZENKU-GENERALNIE MASZ RACJE
              TO BARDZO ZŁOZONY TEMAT, NA KTÓRY SKŁADA SIE EDUKACJA ESTETYCZNA POLAKÓW,
              WIDZIMY CO WOKÓŁ, WIĘC TO JEST DLA NAS NORMĄ; SKŁADA SIĘ NIESTETY WYOBRAŻENIE
              POLAKÓW O SOBIE, ŻE ZNAJĄ SIE NAJLEPIEJ NA WSZYSTKIM W TYM NA ARCHITEKTURZEI
              WYMUSZAJĄ PEWNE ROZWIĄZANIA NA ARCHITEKCIE; PONADTO BARDZO DUZĄ CZĘŚĆ DOMÓW W
              POLSZCZE PROJEKTUJĄ TECHNICY..

JA MAM OSTATNIO TAKI PRZYPADEK-KLIENTKA CHCIALAM COŚ ŁADNEGO-DOSTAŁA 5
              PRPOZYCJI, NAPRWDE KAZDA SUPER-STODÓŁKA
              A ON MI ŻE DAM SĄSIADA OBOK JEST TAKI ZGRABNY..WIĘC TAK MAM ZROBIĆ

KLOCEK, OHYDNY, ZWALISTY, POTĘŻNY, JAK WILLA NA MOKOTOWIE
              MA BABA ŚWIADOMOŚĆ, ŻE ZASŁONIŁ JEJ CAŁE SŁOŃCE- I DALEJ JEJ SIE PODOBA!

NO COMMENTS
              sorki za caps-akurat opisuje projekt
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka