Dodaj do ulubionych

architekci-prośba o pomoc

IP: *.jjs.pl 10.08.06, 15:24
Koledzy i koleżanki po fachu,mam problem natury konstrukcyjnej i nie wiem co
z tym zrobić. Może Wy mi coś poradzicie. Właśnie jestem na etapie opisu
technicznego do dyplomu - i muszę podać warstwy w przekroju poprzecznym
dachu.. całość budynku to konstrukcja stalowa (dodam że to domek
jednorodzinny a konstrukcja stalowa to pomysł mojego promotora) i teraz nie
wiem czy w takim przypadku mogę użyć jako dach stropu gęstożebrowego z
pustakami ceramicznymi czy muszę robić tak jak w halach przemysłowych-stalową
konstrukcję wsporczą typu IPE pokrycie z blach trapezowych o wysokim profilu
itp.błagam pomóżcie bo juz nie mam pomysłu jak to rozwiązać...:(
Obserwuj wątek
    • Gość: Rman Re: architekci-prośba o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 20:24
      A to tylko w opisie? Na rysunku (przekroju) nie widać tego stropu?
      • Gość: gaga_tek81 Re: architekci-prośba o pomoc IP: *.jjs.pl 10.08.06, 21:30
        tak tylko w opisie
        • Gość: Rman Re: architekci-prośba o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 21:56
          A to dziwne... a z czego masz ściany?
          • Gość: Maciej Re: architekci-prośba o pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.06, 22:23
            No przecież pisze że w konstrukcji stalowej... Ech kiepsko dziś ze zrozumieniem tekstu pisanego!

Jeśli masz ściany w konstrukcji stalowej to najwłaściwszym byłoby zastosowanie konstrukcji stalowej jako dach.
            Na układzie belek stalowych kładziesz blachę trapezową jako szalunek tracony, izolacje i wierzchnią warstwę np. też blachę (tytanową) i po kłopocie!
            Od wewnątrz też przydałoby się jakieś wykończenie np. syfit GK na ruszcie aluminiowym.
            • Gość: Rman Re: architekci-prośba o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 22:32
              Pytam o wypełnienie, co jest chyba oczywiste. Rzeczywiście kiepsko ze
              zrozumieniem i pewnie nie tylko dziś Macieju.
            • gaga_tek81 Re: architekci-prośba o pomoc 10.08.06, 23:56
              dzięki za ten sufit,przyda mi się:)
    • gaga_tek81 Re: architekci-prośba o pomoc 10.08.06, 23:54
      no właśnie ściany mam z pustaków ceramicznych+wełna mineralna, konstrukcja jest
      stalowa,ściany lekkie..ponoć można zastosować dowolny strop na belkach
      stalowych jeśli tylko zastosuje się odpowiednią dylatację(co w sumie mnie nie
      interesuje),no i wymyśliłam że strop będzie tjw. gęstożebrowy z pustakami
      ceramicznymi a na dach wrzucę tą konstrukcję stalową wsporczą z dwuteownikami
      typu 80IPE na to blacha 5cm i wełna twarda 20cm na koniec dwa razy papa zwykła
      asfaltowa bądź z polimerami.pytanie tylko czy komisja mi nie wytknie że mam
      beznadziejne rozwiązanie w domku jednorodzinnym..:/
      • Gość: Rman Re: architekci-prośba o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 00:33
        Jeśli strop na belkach stalowych, to typu WPS, choc to rzadkość w takich
        budynkach, ale i rzadka jest taka konstrukcja. Wtedy taki strop możesz też
        wykonać jako stropodach nawet wentylowany.
      • ramonka27 Re: architekci-prośba o pomoc 11.08.06, 16:38
        Moje spostrzeżenie::
        Jaka jest rozpietość ścian nośnych???
        Belka IPE80 ma bardzo kiepskie właściwości wytrzymałościowe. Pamiętaj, że
        konstrukcja dachu jest lekka, ale obciązenie jest dość duże na dach
        (szczególnie przy spadku 3%). Co do blachy trapezowej to zależy czy między
        dźwigarami stlaowymi będą płatwie do oparcia blachy, czy też takowych nie
        będzie. Blacha trapezowa o wysokości fałdy 5cm nie jest blachą samonośną!!!

UZASADNIENIE:
        Jeśli komisja wytknie tobie beznadziejne rozwiązanie, to ja prędzej wytknąłbym
        komisji beznadziejny temat. Domek jednorodzinny o konstrukcji stalowej. To jest
        rozwiązanie dla hal przemysłowych a nie dla budownictwa mieszkaniowego. Skoro
        rozwiązanie dla hal to dach też dla hal.

Kładzenie ciężkiego dachu żelbetowego za pośrednictwem dźwigarów żelbetowych na
        stalowej konstrukcji nosnej nie jest błędem, natomiast znacznie zwiększy
        wymiary głównych elementów konstrukcji stalowej (ze względu na bardzo duży
        ciężar własny żelbetu).

W uzasadnieniu wyboru blachy trapezowej opartej na dźwigarach, bądź taż za
        pomocą płatwii możesz napisać, ża brano pod uwagę obciązenia wynikające z
        ciężaru własnego elementów, co wiązałoby się ze znacznym zwiększeniem
        przekrojów stalowych. Dla podania tobie orientacyjnej wielkości kosztów (1T
        stali konstrukcyjnej to koszt około 5tyś zł z robocizną).
        Za wyborem stalowej konstrukcji dachu stoji także sposób realizowania połączeń.
        Wiadomo że stal ze stalą jest połączyć łatwiej (łączniki mechaniczne, spawanie)
        niż wymyślać sposób podparcia płyt stropowych żelbetowych na stalowych słupach.
        Wiązałoby się to z wprowadzeniem dodatkowych belek żelbetowych, na których
        opartoby strop. Wymyślanie konsol do podparcia takowych jest skomplikowane i
        pracochłonne, a wykonanie całości nie należy do najłatwiejszych.
        Ja obecnie pracuje w stali i wiem coś o tym.

Zastanów się tylko co do rodzaju dachu. Czy ma być z płatwiami pośrednimi, czy
        tylko same dźwigary i na nich oparta blacha trapezowa.

Co do wełny mineralnej to jej grubość musisz dobrać w zależności od
        współczynnika przenikania ciepła - żeby było poprawnie.

• Gość: ??????? Re: architekci-prośba o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 08:47
      dziwny ten dyplom, chyba nie na PW ? jakaś "szkoła architektury"?
      • obly Re: architekci-prośba o pomoc 11.08.06, 11:47
        taki dyplom jest w technikum budowlanym (przynajmniej kiedys taki był)
        • gaga_tek81 Re: architekci-prośba o pomoc 11.08.06, 12:51
          opis techniczny to 1/10 dyplomu:) a przekrój poprzeczny dachu to kropla w morzu
          (ale chcę mieć wszystko dokładnie sprecyzowane-w razie jakichś pytań Komisji)
          ogromnym dodatkiem jest makieta,plansze,zeszyt dyplomowy itp itd..Potwierdzam
          że na Politechnice Gdańskiej nie jest tak ciężko jak na Warszawskiej:) Dziękuję
          wszyskim za pomoc:)
          • Gość: iga Re: architekci-prośba o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 15:43
            Zobacz-Budownictwo ogólne dla architektów (Przemysław Markiewicz)str. 378-382.
            Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka