Dodaj do ulubionych

Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien?

IP: *.chello.pl 20.09.06, 21:45
Czy mozna zalozyc wlasna firme projektowanie wnetrz nie majac stosownych
uprawnien?
Do czego sa one potrzebne?
Mam wyksztalcenie policealne w tym kierunku czy konieczne jest wyzsze aby byc
walscielem firmy?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: artur Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 21:52
      > Czy mozna zalozyc wlasna firme projektowanie wnetrz nie majac stosownych
      > uprawnien?

Można, bo do proj. wnętrz nie są potrzebne uprawnienia. Można być też
      właścicielem pracowni architektonicznej nie mając uprawnień, tylko projekty
      wypuszczane przez tę pracownię muszą być podpisane przez projektanta z
      uprawnieniami.
    • pishor Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? 20.09.06, 21:53
      Niestety można. Do projektowania wnętrz, póki co, w tym kraju nie potrzeba
      żadnych uprawnień...
      • Gość: Ja Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.tpnet.pl 21.09.06, 09:17
        A co ty gadasz Pishor? Jakie niestety?
        Rynek kreuje zlecenia i takie sztuczne weryfikowanie zdolności projektowych jak
        uprawnienia zamyka drogę wielu młodym ludziom! To chyba oczywiste że za błędy
        się płaci i jeśli zdobycie uprawnień ma je eliminować to życzę szczęścia PAnie
        wszystko wiedzący cyniku!
        Czyż nie 80% zleceń idzie z polecenia? Byle błąd, wpadka i nagle rynek się
        kurczy...
        • Gość: pianazludzen Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.pools.arcor-ip.net 21.09.06, 09:21
          tez chcialam to powiedziec:)

w szwajcarii np w ogole nie ma egzaminow ani obowiazkowej praktyki na
          uprwnienia, a tamtejszy odpowiednik izby, Ingenieur- und Architektenverein jest
          organizacja prywatna i czlonkostwo w niej jest dobrowolne.

no i co wychodzi to na zle szwajcarii? moim zdaniem - w zaden istotny sposob.
          • Gość: Ja Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.tpnet.pl 21.09.06, 15:20
            Zamykanie w korporację kolejnych zawodów sprzyja łapownictwu i partactwu.
            Zasady liberalizmu, szerokiej dostępności do usług już z założenia wymuszają
            jakość i konkurencyjność cenową. Niech elektrycy i ślusarze zaczną projektować
            mieszkania, nie mam nic przeciw. Nie mam nic przeciw ale niech to robią
            dobrze!! A batem na nich nie może być przepis o "tralalala uprawnieniach"ale
            weryfikacja przez rynek ich zdolności.
            • Gość: Goha Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.chello.pl 22.09.06, 15:16
              Dziekuje za odpowiedz.
              Tak, napewno lepiej jest ze wszyscy maja rowne szanse na robienie czegos co
              odkryli majac za soba studia z innej dziedziny.
              Wiem,wiem ze najlpesze projekty otrzymuje sie z polecenia ale mozna zaczac tez
              od czegos mniejszego.
              Pozdrawiam wszystkich projektantow wnetrz!
        • pishor Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? 22.09.06, 17:38
          Takie otóż "niestety", że konieczność wykonywania tego zawodu na podstawie
          zdobytych uprawnień, zablokowałaby działania pseudoprojektantów, którzy na
          Allegro, za 30 złotych sprzedają projekty kuchni, łazienek itp.,
          przyzwyczajając klienta do takiego poziomu cenowego. Co więcej i mniejsza o
          kasę, jakość tych projektów jest żadna, bo za takie pieniądze nie da się raczej
          zrobić nic dobrego. No chyba , że się jest altruistycznym "dobrym
          samarytaninem, który trzaska projekty ot tak, dla sportu.
          I żeby była jasność, nie o papier mi tu chodzi, bo swoim też się mogę co
          najwyżej podetrzeć (tak mi się przydaje),ale o to, by za projektowanie wnętrz
          nie brał się ktoś po rocznym kursie korespondencyjnym ( bo od dzieciństwa ma
          takie ciągotki).
          Bo wbrew pozorom , to, że za błędy się płaci , nie jest jednak takie oczywiste.
          Czego przykładów podać bym mógł niemało.
          A, co do "wszystkowiedzącego cynika" - nie przypominam sobie żebym miał
          przyjemność...
          • Gość: gość portalu Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.acn.waw.pl 22.09.06, 18:24
            - ile bierzesz?
            - 300 za m2
            - ale za co?
            • Gość: gość portalu Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.acn.waw.pl 22.09.06, 18:27
              Gość portalu: gość portalu napisał(a):
              ...

- ile bierzesz?
              - 300 za m2
              - ale za co? ja projekt takiego mieszkania 100m2 robię w jeden wieczór!

tak zazwyczaj wygląda dialog z absolwentami architektury wnętrz po asp na temat
              cen w branży :)

• pishor EUgeniusz? 22.09.06, 18:41
                Gość portalu: gość portalu napisał(a):
                > - ale za co? ja projekt takiego mieszkania 100m2 robię w jeden wieczór!

Żarty.
          • Gość: S Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 19:46
            Wybacz, ale po co specjalne uprawienia do wykonywania zawodu dekoratora wnętrz?
            Brzydkie wnętrze nie zagraża życiu więc tworzenie specjalnych uprawnień jest bez
            sensu. A jeżeli pseudoprojektant z Allegro stanowi dla Ciebie tak straszną
            konkurencję to może pomyśl o zmianie zawodu..?
            • pishor Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? 22.09.06, 23:13
              Tak zrobię! Zmienię zawód. Nie mam wyjścia. Dyktat Allegrowców jest nie do
              przejścia. Nie mogę z nim dłużej walczyć. Niechętnie ale muszę się poddać. Cóż,
              w końcu trzeba być mobilnym. Zatrudnię się... no może zatrudnię się w
              Biedronce. Podobno tam nieźle płacą. I nie trzeba mieć specjalnych uprawnień.
              • Gość: tom Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 23:20
                > I nie trzeba mieć specjalnych uprawnień

Trzeba, pyskaty architekcie.
                • domgalaxy Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? 22.09.06, 23:46
                  Na poczatku kilka slow do kmiota pod tytulem "tom". Nie potrafisz cieciu
                  powiedziec nic z sensem to zostaw komputer w spokoju. Kultury cie sciero nie
                  nauczyli w domu - bo pewnie do szkoly to nie chodziles?
                  uff...to moze tyle tytulem wstepu, odnosnie wymiocin niejakiego "toma"

A teraz juz na spokojnie, bo to przeciez weekend i taka piekna noc. Zgadzam sie
                  z pisiorem w calej rozciaglosci. Dopiero z perspektywy lat mozna miec jako
                  takie pojecie, i miec prawo do wyglaszania osadow. Problem poruszony w tym
                  watku jest zlorzony i nie mozna udzielic jednoznacznej odpowiedzi. Jednak punkt
                  widzenia Pishora , moim zdaniem trafnie ujmuje sedno sprawy.
                  • Gość: tom Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 00:01
                    Co tak uprawnionego galaxa zdenerwowało, że dopiero po czterech liniach nabrał
                    spokoju? Nie wiesz jakie uprawnienia trzeba do pracy tu wymienionej, a głos
                    podnosisz. W mojej pretensji braku kultury szukasz, a sam pozwalasz sobie na
                    kmiota, ciecia, wymiociny. Długo do szkoły nie chodziłem, ale widać po Twym
                    przypadku, że to i tak może nic nie dać, chyba, że do lizania kolegi po fachu -
                    jeśli już mam być jak i Ty dosadny.
                    • domgalaxy Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? 23.09.06, 00:10
                      Pyskaty jestes chlopie. Masz kompleksy to nie szukaj lekarstwa na forum.
                      Poczytaj sobie "Claudie" albo posluchaj Mandaryny. Takich fachowcow co to
                      buduja reputacje na opluwaniu innych w Polsce nam nie brakuje. Mniej nerwow
                      wiecej konkretow. Nie marnuj pradu elektrycznego bo to kosztuje, a jezeli juz
                      musisz to idz na forum dla zakompleksionych frustratow - masz szanse zostac
                      orlem tegoz!
                      • Gość: tom Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 00:13
                        Kogoś oplułem? Ponoć to Ty się zdenerwowałeś. Prąd elektryczny się nie marnuje
                        jeśli idzie o ścisłość fizyczną. Forum dla frustratów jest akurat tu.
                        • domgalaxy Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? 23.09.06, 00:14
                          kazdy twoj wpis to potwierdza, kolego Mozg jak Bania
                          • Gość: tom Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 00:16
                            Jednak je czytasz, może tym sposobem pogłębisz wiedzę, przynajmniej z
                            ortografii.
                            • domgalaxy Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? 23.09.06, 00:18
                              Po pierwsze
                              Idea
                              Ewentualnie
                              Refleksja
                              Dobrze by było też
                              Opamiętać się troszeczkę
                              Lub
                              Spróbować
                              Inteligentnie
                              Ewoluować...
                              • Gość: pianazludzen Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.caesar2.telehouse.ddkom.net 23.09.06, 00:19
                                czy to byl wiersz? :) piekny...

pozdrawiam i usmiechajmy sie czesciej do ludzi, a swiat bedzie piekniejszy:)
                                • domgalaxy Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? 23.09.06, 00:21
                                  dzieki, przynajmniej ty mnie docenilas bo ten tam to sie ortografjom zajmuje
                                • Gość: tom Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 00:21
                                  Pianozludzen, jeśli rozumiesz wiersz galaxego to proszę mi go przetłumaczyć.
                                  • domgalaxy Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? 23.09.06, 00:22
                                    pierwsze literki kolego - to trick taki (trik - sie czyta)
                                    • Gość: pianazludzen Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.caesar2.telehouse.ddkom.net 23.09.06, 00:24
                                      aha, tych pierwszych liter nie zauwazylam, myslalam ze to taka forumowa poezja,
                                      a la bialoszewski lub cos na ten ksztalt. dobranoc.
                                    • Gość: tom Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 00:24
                                      Czyli wniosek z tego taki, że jesteś niedouczony, a do tego wulgarny.
                                      • domgalaxy Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? 23.09.06, 00:25
                                        a ty maly i gruby
                                        • Gość: tom Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 00:30
                                          Z tych dwóch rzeczy jednej mogę się pozbyć. A Ty co planujesz uzpełnić: wiedzę
                                          czy dobre maniery?
                                      • pishor Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? 23.09.06, 00:29
                                        Tiaa... I było się wcinać między wódkę i zakąskę...?
                      • Gość: pianazludzen Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.caesar2.telehouse.ddkom.net 23.09.06, 00:15
                        >Mniej nerwow
                        > wiecej konkretow

jako postronny, obiektywny obserwator, wiecej nerwow, inwektyw a mnie
                        konkretow, z calym szacunkiem, znajduje w Pana postach, panie domgalaxy :)
                        Pozdrawiam:)

PS zdanie o klaudii i sluchaniu mandaryny to klasyczna niezbyt wyrafinowana
                        figura retoryczna, majaca niby ustawic do pionu wspoldykutanta, sugerujac mu,
                        jak malo jest sprawny ntelektualnie:) o to chodzilo?
                  • Gość: tom Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 00:07
                    > Problem poruszony w tym
                    > watku jest zlorzony

Z pewnością jest "złorzony".
                • pishor Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? 22.09.06, 23:47
                  Sfrustrowany ładowacz palet? Czy małżonka na kasie dorabia? Sorki, nie chciałem
                  urazić...
                  • Gość: tom Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 00:02
                    Frustrację to raczej Ty okazujesz, jak to źle być architektem, bo są lepsi.
                    • pishor Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? 23.09.06, 00:08
                      No cóż. Masz rację. Jestem sfrustrowany. Więcej. Jestem załamany. Nawet w
                      Biedronce nie mam szansy. Bo i tam potrzebne są specjalne uprawnienia. Cóż
                      zrobić. Czas umierać...
                      • Gość: tom Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 00:10
                        > Czas umierać...

Czas się leczyć.
                      • Gość: pianazludzen Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.caesar2.telehouse.ddkom.net 23.09.06, 00:11
                        co za dyskusja, bardzo "charmant" :)

ja osobiscie uwazam egzaminy na uprawnienia nawet w branzy architektonicznej za
                        przezytek. proponuje zamiast uzerania sie na forum przeprowadzenie malego
                        riserczu na temat tego, jak sprawa uprawnen wyglada w "najsprawniejszych"
                        architektonicznie europejskich krajach (holandia, szwajcaria, niemcy itp- nie
                        ma czegos takiego jak egzaminy na uprawnienia) i wyciagniecie wnioskow.
                        pozdrawiam.
                        • axx611 Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? 23.09.06, 00:18
                          W Polsce tez uprawnienia byly bez egzaminow. Za komuny oczywiscie. Dostalem
                          takowe i sa wazne do dzisiaj.
                          • Gość: pianazludzen Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.caesar2.telehouse.ddkom.net 23.09.06, 00:21
                            nie wiem jak bylo za komuny, bo mnie matka powila w jej ostatniej dekadzie:)
                            wiem jak jest teraz w niekturych miejscach na swiecie, i wiem, ze dobrze to
                            funkcjonuje.
                            • Gość: piana Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.caesar2.telehouse.ddkom.net 23.09.06, 00:22
                              NIEKTORYCH mialo byc przez o z kreska, nie wiem co mnie opetalo:) dobranoc!
                              • Gość: do PISHORA Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.eranet.pl 23.09.06, 01:03
                                Pisałem o cyniku, więc mnie chyba kojarzysz :)
                                Po co sie denerwujesz i dajesz sprowokować?! Prawda jest cena allegro projektu
                                ale zrozum ze jego jakość wyklucza normalnych klientów a innych nie
                                potrzebujemy. Jeśli do mnie przychodzi kolo i mowi zrob mi mieszkanie,
                                elektryke, wod-kan i piekne wnetrze i wszystko za 600 zl za 80 metrów to mi sie
                                słabo robi. niech idzie do rzemieślnika na allegro i urzera sie z błędami i
                                meblami z IKEA lub gorszymi. Jego teksty że co to za praca narysować projekt
                                mnie przyprawia o swędzenie rąk!
                                Przykład z realu- właściciel hotelu w Krakowie na Tomasza-Clasik czy jakoś tak,
                                nazwisko Baranowski- zlecił mi coś, zrobiłem koncepcję, była ok, zapytał o
                                koszt projektu hostelu 700m2, powiedziałem moim zdaniem nisko bo zależało mi na
                                milej współpracy i przyszlych zleceniach a on mi wyjechał że jestem młody i że
                                powinno to kosztować do 4000 zl z branżami...zapłacił mi zaliczkę i
                                zrealizaował projekt bez rozliczenia sie ze mna...życie..dlatego niech ci co
                                ich nie stac na jakosc roia u "szarlatanów" lub pseudo architektów..ich wybór
                                ale nie zamykajmy rynku, konkurencja jest wazna..
                                • Gość: autor Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 10:15
                                  masz racje pishor
                                  czas umierać ( to do mnie )
                                  przeoczylem taka dyskusje prowadzona w milej atmosfrrce
                                  chyba sie starzeje

co do projektow po 30 zl -
                                  ja zrobie za 29 zl
                                  i znajdę takich co zrobia za 25 zeta

niech i tak bedzie
                                  wczoraj jechalem do klieta i przejezdzalem prze Nieporęt
                                  tak stoja takie mile i piekne panie ,ktore robia za 30 zl
                                  za 30 w paszczu
                                  za 50 w dupu

zimno jest więc dlaczego w plaszczu za 30 zl

mam blad w lawiaturze - lepiej ten text wyglada jak jest litera LL lucja
                                  i niech robia jak chcą ,ktos kto robi projekt za 30 zeta ,to jest jak ruska
                                  przy drodze
                                  tylko prysczy mozna dostać ( w najlepszym razie)
                                  chociaz tez jest to zeX
                                  • pishor Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? 23.09.06, 20:09
                                    He, he. Starość - nie radość. Czujnym trzeba być. Stale i wciąż :P
              • Gość: S Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 11:35
                Potrenuj jeszcze ironiczne wypowiedzi, a w między czasie spójrz na kwestje
                uprawnień nieco szerzej.

W chwili, w której do dekorowania wnętrz będzie trzeba miec specjalne
                uprawnienia, to o specjalne uprawnienia upomną się też architekci zieleni.
                Jeżeli architekt zieleni będzie jedyną osobą, którą będzie mogła zaprojektować
                ogródek, to ogrodnicy będą chcieli być jedynymi, którym będzie wolno posadzić
                byle krzaczek w tym ogródku. Dojdzie do tego, że jeżeli Kowalski będzie chciał
                mieć domek z ogródkiem to będzie musiał sporo za to zapłacić, tylko dlatego, że
                nie będzie mógł sam umeblowac domu i sam zrobić sobie ogródka.
                • ramonka27 Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? 23.09.06, 13:28
                  OK to ja spłentuję to inaczej.
                  Przepisy Prawa Budowlanego stanowią, iż uprawnienia potrzebne są do sprawowania
                  samodzielnej funkcji technicznej w budownictwie.
                  Projektant wnętrz, tak samo jak np. kosztorysant nie sprawują samodzielnej
                  funkcji technicznej w budownictwie. Tak więc nie są i nie będą im potrzebne
                  uprawnienia. Z tym, że robiąc kosztorysy budowlne należy mieć odpowiednie
                  przygotowanie z zakresu budownictwa, natomiast projektując wnetrza należy to
                  poprostu lubieć.
                  • Gość: autor Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 15:28
                    to qrna ja nie bede mógł robić wnętrz??
                    bo ja to robie ,ale nie lubię
                    jak jedynym kryterium jest lubienie to ja odpadam

aleś qrna pierdyknął
                    jak potłuczonyjesli chodzi o kolorowe obrazki z archicada to moze
                    wystarczy lubieć
                    bo na podstawie tego nikt normalny nic nie zrobi
                    ale spróbuj lubiec robic zabudowe wneki 5 m w fronirze za 30 000zł
                    i spróbuj tylko lubieć
                    jak nie zmontują to ci klient nie zapłaci

moje projekty to nie tylko obrazek ( chociaz jak klient płaci to mu robie w
                    maxie)
                    ale moj projekt zawiera równiez rozkroje dla pilarzy ,zestaw formatek
                    czyli cała konstrukcja
                    i spróbuj zeby to tylko lubieć
                    to cie na produkcji wygwizdaja ,jak nie bedzie pasować ,albo sie nie da
                    zmontować

wnetrza to nie tylko dobór firnek czy dywanów
                    to takze konstrukcja mebla
                    no chyba ze mówimy o kolorych jarmarkach,a nie o projektach
                    • ramonka27 Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? 23.09.06, 15:46
                      Pisząc to chciałem pokazać zasadność uprawnień budowlanych. projektantem wnętrz
                      może być każdy, natomaist inzynierem budownictwa ktoś, kto ukończył odpowiednią
                      uczelnię kierunkową.

P.S. Wszystkoto i tak nie zmienia faktu, ze projektant wnętrz nie jest osobą
                      samodzielnie sprawującą funkcje techniczne w budownictwie i uprawnień mieć nie
                      musi.
                  • pishor Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? 23.09.06, 20:05
                    Qrcze. To te biedne projektanty wnętrz są nawet poniżej kosztorysantów?!
                    No ładnie. Tom se zawód wybrał...
                    A tak a propos "lubić". Ty "ramonka" to lubisz to co robisz , czy robisz to
                    tylko dlatego, że masz uprawnienia? Tak z ciekawości pytam...
                    • ramonka27 Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? 24.09.06, 11:11
                      Odpowiadam tak:
                      Ja także musiałem przejść całą drogę przez zdobywanie uprawnień (łącznie z
                      zarobkami około 600zł).
                      Gdybym nie lubił tego co teraz wykonuję, to raczej nie wybrałbym budownictwa
                      jako kierunku studiów i konstrukcji budowlanych jako mojej specjalizacji.
                      Poszedłbym po mniejszej linii oporu np na ekonomię, informatykę lub
                      administrację
                • pishor Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? 23.09.06, 19:38
                  No widzisz "S" i teraz mówisz normalnie. To a propos ironizowania.
                  Mówiąc poważnie.
                  Nie jestem zwolennikiem zamykania dostępu do tego zawodu poprzez tworzenie
                  kolejnej korporacji. Chodzi mi raczej o to, żeby osoba , która go wykonuje
                  legitymowała się czymś więcej niźli tylko dobrymi chęciami i przekonaniem o
                  tym , że skoro potrafi udekorować swój pokój (i od cioć i wujków
                  słyszy : "oh!" "ach!") to predysponuje ja to do "wyjścia w miasto". Nazwij to
                  jak chcesz: "uprawnienia", "dyplom", "tytuł". Nieważne. Wydaje mi sie jednak,
                  że jakoś to nazwać się powinno. Jest to oczywiście temat na dłuższą dyskusję. I
                  oczywiste jest również, że nie ma tu prostego, najlepszego, rozwiązania.
                  • Gość: penar Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 19:52
                    pishor napisał:
                    I
                    >
                    > oczywiste jest również, że nie ma tu prostego, najlepszego, rozwiązania.

Może jednak jest (?).
                    Nie wiem, jak jest w innych krajach, ale np. w D nie ma żadnych uprawnień.
                    Masz dyplom ( odpow.uczelni ), odbyłeś odpowiednią praktykę, chcesz pracować na
                    własny rachunek, co robisz ?
                    To oczywiste - Wstępujesz do izby arch.
                    Oczywiście bez żadnych, upokarzających postępowań, egzaminów, widzi mi się, itd.
                    Dyplom + praktyka = możliwość przystąpienia do izby.
                    Oczywiście tamte izby to nie to samo co Pl-izby (=kołchozy)
                    A nawiasem mówiąc do niem.izb arch. należą także architekci wnętrz i krajobrazu
                    też .
                    O tym, że każdy arch.tam jest upr. nie tylko do rysowania (tj.proj.), ale także
                    do budownia (tj.kier.rob.bud.) już nie wspominając.
                    Ale zawód arch. tam i tu to całkiem dwa różne zawody - wbrew pozorom.
                    Między innymi dlatego PL-arch. nie mogą ( i nie będą jeszcze długo
                    mogli ) 'normalnie' tam pracować.
                    • Gość: ' Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 20:10
                      Gość portalu: penar napisał(a):
                      > A nawiasem mówiąc do niem.izb arch. należą także architekci wnętrz i
                      krajobrazu też .

+ np. Urbaniści

Tytułem architekta może posługiwać się : Członek Izby Architektów.

• pianazludzen Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? 23.09.06, 21:28
                      A dlaczego polscy architekci nie moga tam pracowac? czy moglbys rozwinac ten
                      temat?
                      • marsmann Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? 23.09.06, 22:32
                        pianazludzen napisała:
                        > A dlaczego polscy architekci nie moga tam pracowac? czy moglbys rozwinac ten
                        > temat?

To dłuższy temat.
                        Po pierwsze samodzielnie pracować ( z.B. als freier Architekt )
                        Są odpowiednie zapisy w traktacie akcesyjnym PL do UE.
                        Także za sprawą PL-urzędasów, także z izby arch.RP - żenująca niekompetencja i
                        głupota. Sami sobie strzelili gola . = Polnische Wirtschaft :))
                        Po drugie wcale się nie dziwię, bo zawód arch. w PL i w D to dwa różne zawody.
                        Polaczki same sobie wymyśliły "uprawnienia budowlane" - to także powód.
                        Najwidoczniej po samych studiach + praktyce zawod. są nadal
                        niepełnowartościowi - zgodnie z pol.prawem - muszą mieć dodatk."uprawnienia".
                        W D tego nie ma, nie ma żadnych uprawnień - wystarcza dyplom + odpow.praktyka
                        zawod.
                        Zgodnie z nimi PL-arch. ( nawet w PL ) umieją tylko rysować - nie mogą mając
                        tylko upr.do proj. nadzorować budowy własnych obiektów, aby mogli to robić (w
                        PL) muszą mieć jeszcze dodatk. upr. ( do kier.rob.bud.) i być dodatkowo
                        członkami izby inż.bud.
                        Jeżeli PL-urzędasy ( tj.PL prawo ) traktuje PL-arch., jako "niekompetentych
                        fachowców", którzy nie mają prawa w PL do nadz.bud.nawet zaprojektowanych przez
                        samych siebie obiektów, to trudno aby w D PL-arch. byli bardziej kompetentni i
                        mogli nadzorować budowy w D.
                        W D każdy arch.-będący czł.izby może proj.+kier.rob.bud.= jest
                        pełnowartościowym archietktem.
                        W PL nie ! Musi mieć upr.bud. i dodatk.musi być czł.izby inż.bud.
                        Tylko ewnt.taki arch., który w PL jest czł.izby arch.+dodatk.izby inż.bud. może
                        starać się o ewnt.członkostwo w niem.izbie arch.
                        A odwrotnie : Każdy niem.arch. może być w PL zarówno czł.izb.arch. jak i
                        dodatk.izby inż.bud.
                        :)
                        • Gość: ianazludzen Re: Czy mozna miec wlasna firme bez uprawnien? IP: *.c29.msk.pl 01.10.06, 11:58
                          ale czy po naszym wejsciu do unii nie jest po prostu tak, ze po zdobyciu
                          polskiego dyplomu i odrobieniu praktyki na terenie niemiec moge starac sie o
                          czlonkostwo w jakiejs Architektenkammer, odpowiedniej do moiejsca mojego
                          zameldownia w niemcech? chyba nie musze miec koniecznie obywatelstwa?
      • Gość: a m o ż n a IP: *.chello.pl 03.10.06, 00:39
        Jakto niestety?! Właśnie stety, bo "arcydzieła" to dzieła uprawnionych. Znam sp.
        z o.o., gdzie w biurze nie ma żadnego uprawnionego a wygrywają konkursy nie
        tylko w PL używając po prostu podpisywacza.
        • Gość: ' Re: m o ż n a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 11:27
          Gość portalu: a napisał(a):
          > Jakto niestety?! Właśnie stety, bo "arcydzieła" to dzieła uprawnionych. Znam
          sp
          > .
          > z o.o., gdzie w biurze nie ma żadnego uprawnionego

Jakie to typowo polskie :(
          Czym tu się chwalić ?
          Nie mają odpowiedniego wykształcenia, ani praktyki, czyli uprawnień a robią to
          co robią .
          Mówiąc wprost nielegalnie.
          Jest to zwykłe skór......!
          Mam nadzieję, że prędzej czy później ktoś dobierze im się do dupy i bekną za
          takie postępwanie.
          • Gość: autor Re: m o ż n a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 12:31
            Gość portalu: ' napisał(a):

> Gość portalu: a napisał(a):
            > > Jakto niestety?! Właśnie stety, bo "arcydzieła" to dzieła uprawnionych. Z
            > nam
            > sp
            > > .
            > > z o.o., gdzie w biurze nie ma żadnego uprawnionego
            >
            >
            > Jakie to typowo polskie :(
            > Czym tu się chwalić ?
            > Nie mają odpowiedniego wykształcenia, ani praktyki, czyli uprawnień a robią
            to
            > co robią .
            > Mówiąc wprost nielegalnie.
            > Jest to zwykłe skór......!
            > Mam nadzieję, że prędzej czy później ktoś dobierze im się do dupy i bekną za
            > takie postępwanie.

o,i tu mamy typowy przyklad skór... i zawiści
            otóz nie ,nie bekną
            moze beknąc ten co podpisuje ,ale nie ten co to robi
            odrobina znajomości prawa nie zaszkodzi
            ten co robi sobie rysunek nie ponosi z tego tytlu odpowiedzialności prawnej
            natomiast jak sie zawali to odpowiedzialnosc ponosi ten czyj podpis widnieje
            jako uprawnionego

a tak na marginesie ,przeciez tak jest tez w biurach
            nie kazdy ma uprawnienia a rysuje
            podpisuje je ten co taki papier ma
            to zez skór...
            tez przekręt?
            • Gość: mk62 Re: m o ż n a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 12:38
              nie 'widzisz' różnicy pomiędzy projektantem (też odpowiedz.), rysującym
              (np.asyst.), a podpisywaczem ?

Tzn. że ślepy jesteś.
              :(
              • Gość: autor Re: m o ż n a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 13:33
                jak jestem slepy ,a tak wlasnie jest
                to jak mam ,,widziec" róznicę

a jeśli już formulujesz jakis text pisany ,to spróbuj robic to bardziej
                ,,zbornie"
                bo nie ,,wiem " o co ciebie chodzi
                • Gość: mk62 Re: m o ż n a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 13:41
                  Gość portalu: autor napisał(a):
                  > bo nie "wiem "

no właśnie
                  niestety
                  jako architekt
                  bez uprawnień
                  niestety
                  ( a może jednak 'na szczęście' skoro takich rzeczy nie wiesz )
                  • Gość: autor Re: m o ż n a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 20:44
                    mk
                    ,,jako potrafiąca czytać"
                    a nie rozumiejąca co sie czyta

,,jako mysląca inaczej" inaczej to nie znaczy majaca inne poglądy
                    ale własnie ,,myśląca inaczej"
                    powinnaś skumać lub nie ,raczej jednak nie
                    ze nigdzie nie pisałem czy mówiłem ze jestem architektem bez uprawnień
                    czy to jest jasne
                    czy moze napisac drukowanymi

to ze pracuje ( to znaczy ze robie projekty dla ćmoków ) którzy maja
                    uprawnienia ale zerowe pojecie o projektowaniu
                    komputer widzieli jedynie w Media markt
                    i dla których narzedziem jest rapidograf
                    to za nich odwalam ,za ekstra kase ,projekty które oni podpisują
                    jak widzisz ładny projekt ,dobrze zrobiana wizualizacje , to mozesz podejzewac
                    ze jest moja
                    i moze się nie pomylisz

i robie tylko dla tych ,których stac na moje usługi ,a nie stac ich na
                    przyswojenie odrobiny wiedzy i techniki

więc pokaż mi gdzie napisałem ze jestem architektem bez prawnień
                    albo zamknij japę
                    czyli : siarap
                    szusty pasarzer galaxy ci pszetłómaczy co to znaczy
                    to specjalista od polskiego i angielskiego
                    on nawet po francusku lubi chociaz nie potrafi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka