Dodaj do ulubionych

Kto buduje na gotowym projekcie ???

13.01.07, 10:12
Witam serdecznie. Mam dwie sprawy . Pierwsza to czy budujecie na gotowym
projekcie zakupionym w jakiejś instytucji architektonicznej. Dlaczego jest
taka kolosalna przepaść między projektem indywidualnym a gotowcem. Czy jest
to jakaś różnica ? Czy projekt na mapke może nanieść geodeta czy musi to
robić architekt ? Znalazłam dom który mnie interesuje w gotowym projekcie
dlatego pytam by nie dwoić kosztów. Poradzcie prosze . Olim...
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Kto buduje na gotowym projekcie ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 22:52
      zaraz wszyscy napiszą że gotowce są do kitu i że lepiej zrobić projekt
      indywidualnie za 5 razy tyle...hmm nawet więcej ;)
      mają troche racji, ale szczerze...są też gotowce niektórym odpowiadające i nie
      są takie złe,da sie coś wybrać :)
      ja tak własnie zrobiłam :)
      powodzenia
      • Gość: mif Re: Kto buduje na gotowym projekcie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 23:04
        I już mieszkasz?
        • Gość: architekt inaczej Re: Kto buduje na gotowym projekcie ??? IP: *.acn.waw.pl 14.01.07, 23:07
          zawsze będą gotowce i będą projekty indywidualne
          w naszym kraju lepiej wybrać gotowca i poczekać aż klasa średnia się wyklaruje ,
          to nie będzie takich idiotycznych pytań
          • Gość: gość Re: Kto buduje na gotowym projekcie ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 23:10
            a no mieszkam ;)
            i wiesz co mif? mam dla ciebie złą wiadomość,mam garaż w bryle domu,hihi
            • Gość: mif Re: Kto buduje na gotowym projekcie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 00:43
              Ale się wzruszyłem .... ramionami :)
          • Gość: ^v^ Re: Kto buduje na gotowym projekcie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 23:15
            Gość portalu: architekt inaczej napisał(a):
            > w naszym kraju lepiej wybrać gotowca i poczekać aż klasa średnia się
            wyklaruje

ciekawa teza :(
    • olimpia33 Re: Kto buduje na gotowym projekcie ??? 15.01.07, 12:51
      Pewnie prawie Wszyscy macie racje ale nie zmienia to faktu że mozna nabyć
      gotowy projekt. Ale czy ktos mi odpowie na drugą część pytania co do zmian ??
    • Gość: Maćko Re: Kto buduje na gotowym projekcie ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 12:59
      Witam - podzielę się swoimi doświadczeniami w tej kwestii. Zakupiłem projekt
      gotowy - i na jego podstawie teraz buduje. Między innymi dzięki poddaniu ocenie
      tego projektu na forum (Mif - jaki jest to wszyscy wiemy - ale mimo wszystko
      pozostaje mi mu podziękować) uświadomiłem sobie kilka rzeczy. Po pierwsze to
      faktycznie trudno jest znaleźć gotowca który by cie we wszystkim odpowiadał -
      pokuszę się nawet o stwierdzenie że jest to wręcz niemożliwe - ale na swoim
      przykładzie wiem że nie jest ani trudno ani drogo (jak niektórzy tutaj piszą )
      zrobić pewne adaptacje projektu - ja sam pozmieniałem wiele w projekcie, który
      według mnie i nie tylko stał się naprawdę funkcjonalny. Po drugie tak naprawdę
      nie wiem ile kosztuje projekt indywidualny - czytając posty można wnioskować że
      jest to kwota nawet od 4 tys - ale za bardzo nie chce mi się w to wierzyć. Także
      uważam że lepiej jest mimo wszystko kupić projekt gotowy - wystawić go na ocenę
      na forum dojrzeć wszystkie jego niedoskonałości poprzez mniej lub bardziej
      uszczypliwe posty Mifa,analizować analizować i jeszcze raz analizować !!!!
      zrobić adaptacje - i cieszyć się z wymarzonego domku - PROSTE NIE ??
      • Gość: mif Re: Kto buduje na gotowym projekcie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 23:27
        Cieszę się, że mogłem pomóc :)
        Kpię, czsem złośliwie, z autorów gotowców i z ich tfórczości, ale nigdy z
        inwestora, autora wątku i jego wyboru.
    • Gość: beti27 Re: Kto buduje na gotowym projekcie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 14:57
      Architekt nanosi projekt na mapkę i robi wszelkie adaptacje.Tak było w moim
      przypadku.
      • Gość: ^v^ Re: Kto buduje na gotowym projekcie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 01:36
        Gość portalu: beti27 napisał(a):
        > Architekt nanosi projekt na mapkę i robi wszelkie adaptacje.

Myli się Pani.
        Normalni architekci nie zajmują się adaptacją gotowców .
        ( Zajują się oni innymi sprawami. )
    • Gość: inny architekt do beti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 16:06
      jest pani w błędzie, architekt firmuje całość być może, robi projekt
      zagospodarowania i adaptuje architekturę, ale musi skorzystać z usług
      konstruktora do sprawdzenia fundamentów, jeśli tego nie ma, to prosze
      odpowiedziec sobie samej ......
      • Gość: beti27 Re: do beti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 09:37
        Być może ktoś jest niedokształcony i tego nie robi bo nie umie. Napisałam,że w
        moim przypadku tak było.Bo tak było.(dla pewności sprawdzałam wczoraj pieczątki
        na mapkach i mój architekt nie zlecał tej pracy nikomu).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka