Gość: Madzia Re: indywidualny projekt-cena???? IP: *.ngk.com.pl 25.09.08, 13:20 Ja i moi znajomi zaczęliśmy budowy 4 domów w tym samym czasie: różne projekty indywidualne,różne budżety, oczekiwania, różni architekci, różni projektanci wnętrz: jest i dom ze szkła, i dworek, i wiktoriańska willa i typowy domek z dwuspadowym dachem. Różne domy, oczekiwania, ale wniosek jeden: żaden z nas nie poleci nikomu żadnego z pseudo-architektów, z którymi współpracowaliśmy. Jeden skasował 20 tys., inny 5, jeszcze inny 11 tys. ale w żaden sposób ilość wydanych na architekta pieniędzy nie przełożyła się na jakość pracy i fachowość(celowo piszę: "wydanych na", ponieważ ktoś tu się oburzał, że projektu się nie kupuje, tylko zamawia, a jak się zamawia to wydaje się na zamówienie) Z kimkolwiek nie rozmawiam, wyklina na wszelkiej maści architektów. Żadnego nie można polecić znajomym: czy to był tylko gość projektujący łazienkę, czy też cały dom. Jedynie firma projektująca ogród okazała się kompetentna, terminowa, dała gwarancję na wykonane prace. A tu a to belka konstrukcyjna wyszła na środku korytarza, a to trzeba było dach podnosić o 1 bloczek, bo drzwi wew. nie miały się jak otworzyć, a to schody były tak zaplanowane, że karzeł by nie przeszedł itd. itp. Architekci są świetni w dawaniu tzw. wizji, ale na konkretach w ogóle się nie znają. Proponują nierealne rozwiązania, nie uwzględniają w ogóle rozwiązań i ograniczeń technicznych. A papier jest cierpliwy i wszystko można na nim narysować. Tylko, ze później inwestor musi męczyć się z wykonawcami, bo architekt nie wie jak rozwiązać dany problem. Wizjonerów mamy wstarczającą ilość na Wiejskiej w Warszawie, a architektom płaci się nie za wizję, ale za konkretny projekt. No i później tacy nabzdyczeni jak ci tutaj obrażają się, że trzeba poprawiać, że nazywa się ich nieukami itd. Każdy mgr inż. kończy studia, które trwają 5 lat i architekt nie różni się niczym od mgr inż rolnika czy mgr inż technologa żywienia. Nie jest świętą krową i nikt nie będzie płacił wielkich pieniędzy za g....ą robotę. A już najgorsze jest zaglądanie do kieszeni inwestorom: skoro wydajesz 400 tys. na dom, to ja cię skasuję proporcjonalnie do wydatków. Pijawki jedne i pasożyty. Co was to obchodzi ile inwestor wydaje na dom? Macie płacone za konkretną usługę, to jest umowa o dzieło: która ma początek i koniec i za to jest płacone. A jeśli boli was, że lekarz, spawacz i kominkarz zarabia więcej, to weźcie się wreszcie do roboty zamiast fruwać w obłokach i napawać się brzmieniem słowa "architekt". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pod wrażeniem Re: indywidualny projekt-cena???? IP: *.euro-net.pl 25.09.08, 21:59 Wszedłem na ten wątek z ciekawości i się ubawiłem. Dyskusje, pytania, obrażania. Dajcie sobie luzu!!! Ja kupiłem na www.asymetriaumowy.pl fantastyczną książkę i wiem już i co architekt robi i dlaczego projekt kosztuje i jak podpisać umowę z architektem i jakie sztuczki architekci i budujący robią. Rewelka. I napisał to... architekt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: A...symetria umowy IP: *.icpnet.pl 25.09.08, 23:39 Tak, to bardzo dobra książka i na temat. Po jej lekturze inwestor będzie wiedział czego oczekiwać od architekta w ramach danej usługi, a to znacznie ułatwia rozmowy i negocjacje obu stronom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V2 Re: indywidualny projekt-cena???? IP: 85.128.109.* 26.09.08, 08:16 Gość portalu: Madzia napisał(a): ... Jeden skasował 20 tys., inny 5, jeszcze inny 11 tys. ale w żaden sposób ilość wydanych na architekta pieniędzy nie przełożyła się na jakość pracy i fachowość ... Wiesz, jeżeli nawet nie wiesz tego, kto to jest architekt i czym się zajmuje ... (...) Jeżeli na własne życzenie, za psie pieniądze zadajesz się z niedouczonymi partaczami ( pseudo-fachowcami ) ... (...) To pretensje powinnaś mieć chyba przede wszystkim do siebie (?) Zacznij od definicji : pl.wikipedia.org/wiki/Architekt Potem przeczytaj sobie to : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=39271506&a=39380417 to : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=57181134&a=57244255 i np. to: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=84909078&a=85123171 i np. to: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=36420420&a=36604594 ... itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: indywidualny projekt-cena???? IP: *.ngk.com.pl 26.09.08, 09:38 Jeśli dla ciebie 20 tys. to psie pieniądze, to gratuluję statusu materialnego.W żadnej innej branży nie ma takiego braku szacunku dla klienta, jak w budowlance. Wszędzie indziej trzeba się bardzo napracować, żeby zarobić te 20 tys. i żeby klient był zadowolony. Masz rację, że mogę mieć pretensje tylko do siebie, podobnie jak wszyscy moi znajomi, podobnie jak pacjenci lekarzy, którzy postawili im złe diagnozy. Dziwne jest tylko to, że żadne z nas jakoś nie trafiło na kompetentnego architekta.... Z dobrymi architektami jest jak z Yeti: każdy o nich słyszał, ale nikt ich nie widział... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V2 Re: indywidualny projekt-cena???? IP: 85.128.109.* 26.09.08, 12:33 Widzisz, to zależy, co się rozumie przez "projekt" ? Tzw. "projekt" składa się z kilku, po sobie następujących faz . Pomijając prace przedprojektowe i ( b.ważne ) projektowanie wstępne z : - koncepcji ( która jest najważniejsza dla inwestora ) - proj. arch.-bud. ( który potrzebny jest urzędasom, a który w gruncie rzeczy nie jest potrzebny ani architektowi, ani inwestorowi ) - projektu wykonawczego ( najważniejszego, tego od którego zależy budowa, specyfikacje, ...itd.) ... itd. Sorry, ale jeżeli te 5 :)), 11:), czy 20 tyś. podzielisz na poszczególne "projekty" ( etapy ), to co Ci wychodzi ? Ile ? Ile czasu można wtedy poświęcić na poszczególne fazy ? Śmiech na sali... a cudów nie ma . Niestety. Wiem, że są szarlatani, którzy obiecują cuda... że sami nie wiedzą nawet, co to jest "projekt", kto to jest architekt, którzy budowę znają z radia lub TV, itd. Ale wystarczy odrobinę pomyśleć... Inwestorowi chodzi przecież o dom ( OBIEKT ) a nie o tylko sam "projekt". Nie będzie przecież mieszkał w projekcie... Dlatego, przychodząc do architekta, wystarczy zapytać : Za ile wybuduje mi pan dom ? Jakie będzie pana honorarium za... "pod klucz"? Wtedy, na dzień dobry, odpadają wszyscy szarlatani, papracze, obiecujący cuda, nawiedzeni, nie wiedzący co to budowa (bez odpow.upr.),... itd. Żaden, w miarę porządny architekt, wiedzący, co to jest "projekt", co to jest budowa, ile czasu trzeba poświęcić na... ( jeżeli będzie wiedział, że musi nie tylko narysować, ale jeszcze "tylko" wybudować Ci dom ... nie powie Ci, że zrobi to za 5, 11, czy 20 tyś. ... bo "popłynie" na rok, dwa ... i mu się odechce do końca życia! Papier jest cierpliwy... Między innymi dlatego, w całym cywilizowanym świecie jest tak, ze architekt na wybudować, a nie tylko narysować dom - bo wtedy żarty po prostu się kończą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krys Re: indywidualny projekt-cena???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.08, 14:10 W końcu jakaś konstruktywna wypowiedź na tym forum. Zgadzam się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eh Re: indywidualny projekt-cena???? IP: *.tktelekom.pl 01.06.09, 22:15 Juz ja znam takich klientow jak wy! w tyłek się pocałujcie polaczki od dworkow z kolumienkami i brakiem szacunku dla czyjejkolwiek pracy. Mieszkajcie w domku z katalogu jak 10 tys. innych polaczkow. jak dla mnie jakies sciemy walisz, skad wytrzasneliscie architektow co szkolne błędy robia? bajki to miedzy ksiazki wloz. Polska - narod ktory nie dojrzal do architektury, ani jako inwestor, jako widz, branzysta a i czesto architekt. smutne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: indywidualny projekt-cena???? IP: *.tktelekom.pl 03.06.09, 09:26 z dobrym inwestorem jest za to inaczej....nikt o nich nie slyszal i nie widzi.:) wszyscy sa za to madrzejsi od architektow.łacznie z tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywny Re: indywidualny projekt-cena???? IP: *.dynamic.chello.pl 19.06.16, 15:10 Nic dodać nic ująć. Większość architektów nie posiada żadnej wiedzy inżynierskiej. To artyści i nic poza tym. Niestety zalatwili sobie przepisy, dzięki którym mają gwarancję brania kasy za nic. Siedzę w tej branży od lat i mogę podać wiele przykładów ich niekompetencji. Ciekaw jestem czy komuś z Was zaprojektowali np. warstwy podłogowe pod kominkiem w domu albo czy ktoś z Was ma przewidziane otwory pod drzwi wewnętrzne w stanie surowym czy dobierają je robotnicy na budowie, bo architektowi nie chciało się sprawdzic jakie powinny być. Schody czy dach dzisiaj musi wymyślić konstruktor, a architekt potrafi je jedynie przekopiować do swojego projektu. Mieli zlikwidować tytuł inż. arch. a zostawić jedynie arch. , ale nie wiem jak się zakończyly dyskusje na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żonadentysty Madzia co Ty gadasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.08, 10:05 jak wyżej, bzdury i bzdety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: Madzia co Ty gadasz IP: *.ngk.com.pl 26.09.08, 15:54 Tam, gdzie jest tak wyraźny konflikt interesów ciężko o porozumienie. Architekt chce namęczyć się jak najmniej za jak największe pieniądze, a inwestor ma odwrotne oczekiwania: chce zapłacić za uczciwie wykonaną pracę, bo każdy błąd architekta to pieniądze uciekające z kieszeni inwestora. Ta dyskusja nie ma sensu. Tak, jak wspomniałam, żadnego z państwa, z którymi współpracowaliśmy przy tych 4 budowach NIE MOŻNA nikomu polecić. A to, że jeden jest znanym miejscowym architektem, a druga wygrywa jakieś konkursy architektoniczne ma się nijak to jakości wykonanej przez nich pracy. Sami ustalili stawki za jakie ją wykonają i sami uznali, że to jest ich cena za pracę.Dostali te pieniądze, ale porobili mnóstwo błędów. Skąd ta sława? Pewnie ich wizje porywają innych tak, jak nas porwały.Pozdrawiam wszsytkich i żegnam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Madzia co Ty gadasz IP: *.tktelekom.pl 03.06.09, 08:58 'znany miejscowy architekt' rozmiem ze w jakims Pcinie Dolnym mieszkasz....nic wiec dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
pompon_102 Re: indywidualny projekt-cena???? 26.09.08, 16:14 nie wiem na ile orientujesz sie, jak wyglada praca architekta. wyobraz sobie, ze praca nad domem projektowanym od podstaw, to naprawde fura roboty: opracowanie koncepcji, uzgodnienie jej z klientem (jest to caly proces, a nie kwestia jednego czy dwoch spotkan), wykonanie projektu budowlanego (dla urzedu) wykonawczego (dla wykonawcy, ktory zawiera wiele, wiele wiecej informaacji niz proj.bud - w koncu chcemy, zeeby nasz dom byl przemyslany w kazdym detalu i ze wzgledu na funkcjonalnosc i estetyke, czyz nie?). dodaj do tego koszty wykonania wizualizacji, wydrukow, materialow roboczych, kosztow paliwa, czasu przenaczonego na spotkania, kosztow prowadzenia biura itd, itp. jak to wszystko zlozysz do kupy, to okazuje sie, ze te 10-15 tys, to sa naprawde uczciwie zarobione pieniadze. pomysl ile Ty zarabiasz miesiecznie, ile czasu tak naprawde spedzasz w pracy. jesli wszystko to razem zlozysz do kupy, okaze sie, ze architekci wcale takimi krezsami nie sa jak sie to wydaje. szcegolnie ludzie mlodzi, ktorzy usiluja stanac dopiero na nogi. ps. poza tym abstrahujac od czasu pracy, wydaje mi sie, ze warto jest wydac na wlasciwe przygotowanie inwestycji kilkanascie tysiecy. szczegolnie inwestycji wartej kilkaset tysiecy czy milion zloty. inwestycji, ktora w wiekszosci jest splacana przez kilkadziesiat lat. nie wspomne juz o fakcie, ze wijesz sobie gniazdko, w kotrym przyjdzie Ci spedzac czas, wychowywac dzieci, zyc i odpoczywac. Twoj najbezpieczniejszy, najintymniejszy, najprzytulniejszy kat na swiecie. w swietle tego wszystkiego chyba warto wydac te pieniadze. uczciwosc wymaga jednak powiedzenia, ze nie kazdemu artchitektowi warto zaplacic te pieniadze za projekt, bo fakt ukonczenia studiow architektonicznych wcale nie oznacza, ze ktos bedzie potrafil wykonanc taki projekt, tak jak winien on byc zrobiony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: indywidualny projekt-cena???? IP: *.icpnet.pl 27.09.08, 12:41 A np pośrednik nieruchomości tradycyjnie zabiera sobie 3% wartości i co? Dlaczego zagląda inwestorowi do kieszeni? Przecież tu W PRZECIWIEŃSTWIE DO PROJEKTU wartość czy wielkość nieruchomości nie ma żadnego przełożenia na prace do wykonania. W dodatku co oferują w ramach swojej usługi? Spotkałem takich, którzy nie mieli pojęcia co to plan miejscowy czy warunki zabudowy o certyfikatach energetycznych nie wspominając. W dodatku nie biorą na siebie ŻADNYCH kosztów związanych z transakcją. Tymczasem od architekta za 15 tysięcy (~3%) oczekuje się zrobienie projektu wykonawczego domu-ile to żmudnej pracy kto nie projektował ten nie wie, nie wspominając o kosztach związanych z oprogramowaniem, dojazdami czy wydrukami. Więc jak czytam post Madzi to słabo się robi. Projekowanie w każdej branży, nie tylko architektonicznej, to ciężki kawałek chleba. A błędy nie tylko w budowlance się zdarzają i jeśli się zdarzą to projektant powinien czuć się zobowiązany własnym kosztem i staraniem je poprawić (zawsze proponuję taki punkt w umowie). Przy odrobinie dobrej woli z obu stron afery z tego nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
super_toyota Re: indywidualny projekt-cena???? 21.04.15, 21:23 Bart nie lekceważ pracy pośredników, bo to do niczego nie prowadzi, nie znasz branży, nie znasz kulisów pracy pośrednika to się nie wypowiadaj. jestem pośrednikiem i wiem jaka to robota. Obecnie szukam architekta na przebudowę domu ( znaczy wymiana dachu ) i architekt zażądał 20 tys. zł!!!! To chyba lekka przesada!!! Za co??? I jeszcze przyjedź do niego z papierami, stwierdził, że przyjedzie jak się dogadamy cenowo!! Ja jeżdżę po nieruchomościach oglądam i patrzę co mam wynająć czy sprzedać. Wiedzę też mam nabytą kilkuletnią szkołą i doświadczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzes Re: indywidualny projekt-cena???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 21:36 Wlasnie. Jestem konstruktorem. Pracowalem dla architekta pracowalem w anglii projektujac szkielet. Mysle ze jestem dobry w tym co robie, za dobry. Moj byly szef szuka kogos na moje miejsce od roku. Robilem projekty pod pozwolenie ale byly to wlasciwie projekty wykonawcze. Niczego sie nie dorobilem i ciagle mi sie wydaje ze za duzo biore wiec opuszczanm i opuszczam. To prawda, dobrze zrobiony projekt to ogromna ilosc czasu ktorego nie widac kiedy klient dostaje do reki projekt. Dla klienta projekt to zawsze zbedny wydatek i zlo konieczne. Ktos wspomnial o oszczednosciach. Ja poswiecajac dzien przeliczylem stal na dzwigar skrzynkowy z drewna. Zaoszczedzilem w ten sposob klientowi jakie 2000 tylko na tym. Ale tego i tak nikt nie doceni. W anglii widzialem prace i dobrych i zlych architektow jedno jest pewne o konstrukcji mieli slabe pojecie a i o tym co robia nie zawsze dobre. Klatki dla karlow, belki wylazace z dachu, drzwi w miejscu gdzie juz nie ma przestrzeni na drzwi na podaszach. Do naszej pracowni przychodzili czasami zrozpaczeni ludzie zeby im naszych orlach popoprawiac projekt. Skad sie biora niskie ceny? Wlasnie stad ze klienta interesuje tylko jedno jak najmniejszym kosztem dostac pozwolenie. Ktos kogo interesuje tylko to zawsze ale to zawsze znajdzie kogos kto mu to zalatwi za 2000. I tak bedzie. Ten kogo stac na do brego architekta znajdzie takowego i zapaci a kogo interesuje tylko pozwolenie to znajdzie kogos za 2000. Ja osobiscie znam i takich ktorzy robia bajeczne wille (od projektu po kolor papieru w kiblu) i bez zalu odmawiaja podejmowania sie pracy jak ktos marudzi i znam i takich ktorzy za 2000 zrobia projekt i tez odmawiaja klientow. No co zrobic, kazdy ma rozum i wie czego mu trzeba. Co do uprawnien. Hm czemu w Anglii tego nie spotkalem. Tam klient i ubezpieczalnie szybko robia porzadek z tymi ktorzy nie potrafia projektowac. U nas niestety jak z PZPN nie ma sily na izby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Architekt Wrocław Re: indywidualny projekt-cena???? IP: *.magma-net.pl 16.11.08, 21:58 Witam. Indywidualne projekty domów są wyceniane 8 - 12 tys. To są normalne ceny we Wrocławskich biurach. Nie jest również prawdą, że projekt indywidualny jest duuuuuużo droższy od projektu kupionego w internecie... Z takim projektem "gotowym" za 1800 netto (w rzeczywistości więc płacimy ponad 2 tysiące, często nie mniej jak 2,500) należy tak czy inaczej udać się do architekta, który musi do tegoż projektu dorobić tzw. projekt zagospodarowania terenu, który wyceniany jest 1.200 - 1500 zł. Tak więc kupując "tani" projekt gotowy musimy wyłożyć min. jakieś 4 000 zł (nie mówiąc o przeróbkach, które w projektach gotowych są również słono wyceniane- przesuwanie ścian, kominów, nie mówiąc o doprojektowaniu garażu czy piwnicy. Tak czy inaczej- polecam swoje usługi. Gwarantuję wykonanie projektu do pozwolenia na budowę z dolnej, wspomnianej na wstępie półki cenowej. kontakt do mnie i część dorobku na www.skalaprojekt.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownia Re: indywidualny projekt-cena???? IP: *.devs.futuro.pl 25.03.09, 19:59 50zł/m2 692415013 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H2O Re: indywidualny projekt-cena???? IP: *.chello.pl 26.03.09, 00:19 Gość portalu: pseudo-Pracownia napisał(a): > 50zł/m2 > > 692415013 Te, za 50,-zł/m2 x np.150 m2 = 7,5 tyś. :/ A wiesz ty w ogóle co to jest "projekt" ? Najwidoczniej nie masz bladego pojęcia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: indywidualny projekt-cena???? IP: *.sggw.waw.pl 31.03.09, 21:34 witam z czytajac to jestem w szoku troszke w firmie w ktorej pracuje domy z drewna wyrabiamy za gora 8-9 tys ale zeby 11?? zglos sie do mnie przyjacielu na pewno sie dogadamy:) ddebczak@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: indywidualny projekt-cena???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.09, 21:08 Czy takie same ceny obowiązują przy projekcie rozbudowy domu i zmiany konstrukcji dachu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAc Re: indywidualny projekt-cena???? IP: *.icpnet.pl 27.10.09, 22:58 Polecam lekturę: wyborcza.pl/1,76842,6979035,Co_sie_podoba_Polakom_Jesli_dom__to_dworek_z_balkonem.html?as=1&ias=4&startsz=x Wreszcie jakiś kompetentny dziennikarz się za temat zabrał... Odpowiedz Link Zgłoś
arch_marcin Re: indywidualny projekt-cena???? 20.11.09, 13:38 Witam. 11 netto to wcale nie jest wysoka cena za domek indywidualny. Proszę sobie wyobrazić, że oprócz architekta zarobek ten pada łupem konstruktora, instalatora sanitarnego i elektrycznego. Jestem w stanie jednak zaproponować fajniejszą cenę. Proszę o info na e-mail. mgr inż. arch. MARCIN ZIELIŃSKI adres: 50-077 Wrocław, ul. Kazimierza Wielkiego 9, pok. 403 tel kom: 663-501-998 e-mail: arch_marcin_zielinski@o2.pl gg: 4143158 www.skalaprojekt.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: futur Re: indywidualny projekt-cena???? IP: *.globema.pl 24.10.13, 09:26 Podana cena nie jest wygórowana, ale wiele zależy od konkretnego projektu. Zapraszamy do kontaktu futur.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: indywidualny projekt-cena???? IP: 194.93.124.* 20.05.15, 09:50 ? Odpowiedz Link Zgłoś
beataskalskacimer Re: indywidualny projekt-cena???? 30.04.16, 00:01 Witam, zapraszam do zapoznania się z portfolio oraz ofertą . futurumarchitecture.eu/blog/ , pozdrawiam Beata Skalska-Cimer // 788 066 330 Odpowiedz Link Zgłoś
zofiakwiat88 Re: indywidualny projekt-cena???? 18.08.16, 11:39 z slaska- katowic projekty domów robi firma DUDA architektura. Mają gotowe projekty oraz mozliwosc samodzielnego indywidualnego stworzenia projektu. pomagają tez zweryfikowac działke pod kontem budowy, wpisują w Ksiege Wieczystą itp. kompleksowa obsługa. Sami korzystalismy wiec polecam Odpowiedz Link Zgłoś
freele Re: indywidualny projekt-cena???? 07.11.18, 19:24 Za 2 tyg. roboty ? sam sobie odpowiedz na to pytanie !!! Odpowiedz Link Zgłoś