Dodaj do ulubionych

Architekt foto wnętrz

04.03.07, 23:18
Tak się zastanawiam, czy zastrzezenie w umowie, przez architekta wnętrz, możliwości zrobienia zdjęć zrealizowanych wnętrz i wykorzystanie ich w portfolio to norma? A może za taką przysługę inwestor powinien mieć upust ceny?
Pozdrawiam,
Anet
Obserwuj wątek
    • Gość: architekt Re: Architekt foto wnętrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 09:12
      A wiesz co to jest prawo autorskie i "czym sie je je"?
      Autor dzieła, jesli tego nie zastrzegła inaczej umowa, może promować swój projekt gdzie i jak mu sie podoba. Ten zapis jest prawdopodobnie na wypadek gdyby inwestor z jakiegoś powodu nie chciał kiedyś wpuścić architekta do wykończonego mieszkania i pozwolić zrobić mu zdjęć.
      Dziwna sytuacja ale możliwa...
      • pishor Re: Architekt foto wnętrz 05.03.07, 09:38
        W sumie, ciekawy temat. Ja już kilka razy spotkałem się z odmową "kliknięcia"
        zdjęć. Argumenty były różne ale sprowadzały się do jednego - "nie zgadzam
        się"...
      • anet1 Re: Architekt foto wnętrz 05.03.07, 09:56
        Nie jestem ekspertem z dziedziny prawa autorskiego, ale myśle, że umowa powinna być tak skonstruowana, aby całość autorskich praw majątkowych przechodziła na inwestora, po zakończeniu prac nad wnętrzem, z takimi punktami spotykam się w umowach. Z drugiej strony, uważam, że promowanie "gdzie i jak mu się podoba" swojego dzieła -czytaj mojego domu, mieszkania... , nie sądze aby było w zgodzie z prawem.
        Pozdrawiam,
        Anet
        • Gość: autor Re: Architekt foto wnętrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 10:43
          masz aneta słusznego
          w umowie mozna zastrzec
          mozna nawet zastrzec ze jak projektuje dla kogos z wengi to juz wiecej nie mam
          prawa nikomu z wengi zaprojektowac czegokolwiek

tylko czy napewno chcesz tak zrobic umowę ?
          czy jesteś gotowa za to zapłacić ?

a zdrugiej strony ,projektant moze i chciałby prowadzac do zaprojektowanych
          wnętrz innych klientów
          np w sobotę o godzinie 22
          w trakcie riki tiki własciciela mieszkania
          bo ma prawa autorskie

jak w zyciu nie ma prostej recepty
          moi klienci nie wstydza się swoich wnetrz
          i ja swoich projektów
          mam je na stronie i gicio
        • Gość: A. Re: Architekt foto wnętrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 09:31
          Prawo autorskie jest "nieprzechodnie".
          Zostaje przy autorze.
          Przekazywać można tylko i wyłącznie prawo własnościowe.
    • archiarchi Re: Architekt foto wnętrz 05.03.07, 12:10
      takie sprawy należy z pewnością ustalic przy podpisywaniu umowy. teoretycznie
      wnetrze jest dziełem architekta i jesli w umowie nie ma mowy o sprzedaży praw
      autorskich inwestorowi, to architekt, jak kazdy twórca, ma prawo
      rozpowszechniac wizerunek(zdjecie) swojego dziela.
      jest jeszcze cos takiego jak dobry obyczaj i to on chyba najbardziej reguluje
      zasady korzystania z tych praw. osobiscie uwazam, ze raz obfotografowane przez
      architekta wnętrze w zuepłnosci zaspokajac powinno jego potrzeby promocyjne...
      jesli zas wnetrzem zainteresowała sie gazeta i chcialaby umiescic je na swoich
      łamach, to tez wypadałoby inwestora zapytac czy sobie zyczy miec przez caly
      dzień w domu ekipe realizujaca sesje zdjeciową...
      • Gość: m Re: Architekt foto wnętrz IP: *.acn.waw.pl 05.03.07, 12:26
        jakies bzdury koledzy piszecie..
        mam strone, na niej mam zdjecia, juz od kilku lat..
        i kazdy nowy klient wie, ze jak mu zaprojketuje to i sfotografuje
        i nigdy nie maialm zadnych problemow z tego powodu
        i zadnych klopotów ze sfotografowaniem..
        najwyzej brakowałao mi czasu.albo klient "upiekszył" tak, ze odpusciłam

no i kłopoty techniczne-wnetrza fotografuje sie BARDZO TRUDNO

PA
        M
        • archiarchi Re: Architekt foto wnętrz 05.03.07, 12:48
          ależ nikt nie pisze, że są problemy..
          ja zwrocilam uwage na to, ze dobry obyczaj nakazuje miec na wzgledzie swoich
          klientow i nie tarabanic im sie bez zapowiedzi do mieszkania, bo sie chce
          dzieło komus pokazac. nie zapominajmy, ze to jest dzieło uzytkowe. jak krzesło
          czy samochód. tylko nie tak masowe.. ;-)
    • Gość: archArek Re: Architekt foto wnętrz IP: *.wro.vectranet.pl 08.03.07, 14:25
      Tak to norma i nobilitacja dla inwestora jednocześnie.
      • halmak Re: Architekt foto wnętrz 09.03.07, 21:19
        Jakis czas temu doszedlem do wniosku ze najlepiej sprzedaja sie panoramki 360.
        Do tego mila muzyczka i klient urobiony. Polecam, prosta robota a efekt
        imponujacy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka