Dodaj do ulubionych

Będę wdzięczna za opinię

27.03.07, 12:22
Zastanawiamy sie z mężem, który z tych dwóch domów będzie bardziej
funkcjonalny. Zastanawiamy sie między APIS a ARIEL.
Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
www.dobredomy.pl/?id_project=85
www.dobredomy.pl/?id_project=85
Obserwuj wątek
    • jl75 Re: Będę wdzięczna za opinię 27.03.07, 12:32
      Link do drugiego projektu w pierwszej wiadomości wkleiłam dwa takie same linki
      do strony:
      www.dobry-dom.pl/projekt/100/1360/
      • Gość: zink Re: Będę wdzięczna za opinię IP: 87.213.0.* 27.03.07, 13:06
        a co to znaczy funkcjonalny? dla jednych ten dom bedzie funkcjonalny, dla innych
        zupelnie nie. skad mozna wywnioskowac jakie masz przyzwyczajenia, jakie
        preferencje dot. funkcjonowania domu, dyspozycji pomiesczen itd. dla jednych
        funkcjonalne sa pomieszcenia na module tatami z przesuwnymi scianami, dla innych
        amfilada.. dla jednych funkcjonalna jest kuchnia otwarta na pokoj, dla innych
        taras pomimo ogrodu. jezeli chcesz miec naprawde funkcjonalny dom, to musisz go
        zaprojektowac...
    • jl75 Re: Będę wdzięczna za opinię 27.03.07, 13:15
      Potrzebna mi opinia czy np. salon nie jest za mały tak jak wypowiadają się
      osoby przy innych projektach.
      • mk110 Re: Będę wdzięczna za opinię 27.03.07, 13:39
        Moim nie fachowym okiem całkiem fajny projekt. Kuchnia mogłaby być większa tak
        z 3-4 metry. Niewiem czy stół nie bedzie utrudniał wyjścia na taras. Podoba mi
        się kominek w rogu pokoju. Ładny projekt jak na typowy oczywiscie.Wydaje mi
        sie że powinien być wygodny i funkcjonalny. Zalezy jakie masz upodobania ja na
        górze będe mieć większe pokoje ale ja lubię przestrzeń. Ciżeko na tym forum
        bedzie Ci znaleść pozytywne opinie o projektach typowych. Zapytaj może na forum
        muratora może znajdziesz tam osoby które wybudowały juz taki dom, ogladniesz
        zdjęcia. Pozdrawiam.
      • Gość: zink Re: Będę wdzięczna za opinię IP: 87.213.0.* 27.03.07, 13:48
        no tylko jest to bardzo subiektywne... dla jednyc salon 18m2 to calkiem sporo,
        dla innych mysia nora. jeden powie, ze duzy, drugi, ze maly... a oboj beda mieli
        racje... do czego zmierzam: szukasz gotowca, probujesz przystosowac siebie do
        przyszlego domu, a nie dom do siebie, i swojego sposobu bycia. opierasz sie na
        opinii znajomych, tego co widzialas, paru postow na forum. wydajesz pieniadze na
        inwestycje, i oczywiscie na projekt u architekta za 5% skapisz. ale tak na
        prawde potem zrozumiesz, ze lepiej bylo zainwestowac. bo koszty, ktore liczysz
        teraz ( na projekt i wybudowanie) to nic w porownaniu z przyszlymi kosztami
        eksplatacji domu. bedziesz grzac zbedne m2, wydasz pieniadze na zbedna
        dekoracje (jak we wszystkich gotowcach), dachowke, kubature poddasza, tynki,
        ktore za kilka lat bedzie trzeba odnawiac itd itd. a o takic rzeczach mysli sie
        wlasnie w czasie projektownia. mysl sie o tym, zeby w przyszlosci dom sie
        zwracal (bo sa np. efektywne systemy grzewcze, kolektory..., ze przestrezn jest
        odpowiednio zorganizowana, by nie tracic ciepla, materialy tanie, ale trwale
        itd) i zeby nie trzeba bylo do niego dokladac. zyje powodzenia i zawodu za
        kilka lat, ze mozna bylo lepiej i efektywniej, ale kupilo sie gotowca i jest jak
        jest. a na drugi dom nie stac...
        • jl75 Dzięki mk 27.03.07, 13:55
          Dzieki za podpowiedź. Jak wiadać na tym forum inni mają czas na pisanie tylko o
          tym jak to źle budowac gotowce, ale nie mają czasu żeby swoim "fachowym" okiem
          zerknąć na tego gotowca
          • mk110 Re: Dzięki mk 27.03.07, 22:02
            Nie ma sprawy. Ja projekt indywidualny juz przerobiłam bylismy u dwóch
            architektów i ich propozycje mi nie odpowiadały. Mimo ze projekt byl robiony
            pod nasze potrzeby. Nie istnieje projekt idealny a z projektów typowych można
            naprawdę coś przyzwoitego wybrać co po adaptacji staje sie całkiem fajnym
            domkiem. Dlatego zdecydowalismy się na projekt typowy. Jak chcesz mogę Ci
            napisac na priv jaki. A architekci bronia swoich racji(co jestem w satnie
            zrozumieć tylko kto projektuje te beznadziejne projekty typowe ?) więc tu
            raczej pochwał dla projektów typowych niema co szukać. pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka