Dodaj do ulubionych

Architekt poszukiwany ,woj.dolnośląskie

28.03.07, 14:53
Poszukuję architekta z dobrymi pomysłami , który pobawi się w przestawianie ścian+ aranżacje,dobranie kolorów+oświetlenie.
Mieszkanie ma 67m2 3 pokoje, woj.dolnośląskie okolice wałbrzycha, świdnicy.
Proszę o przesyłanie ofert , najlepiej ze zdjęciami wcześniejszych projektów.
Proszę o podawanie cen za m2 (chociaż w przybliżeniu).
Chciałabym aby mieszkanie było przestronne,nowoczesne,funkcjonalne. Mieszkanie musi mieć swoj klimat, musi być ciepłe dla oka i duszy , takie do którego będę miała ochotę wracać po pracy.

Proszę pisać na : zott36@wp.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: ' Re: Architekt poszukiwany ,woj.dolnośląskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 15:54
      www.architekci.pl/szukaj/szukaj.php
      architekci / wałbrzych, świdnica, itp.

Przy "przestawianiu ścian" jest to przebudowa ( zg.z Praw.bud. ), a to wiąże
      się z pewnymi konsekwencjami :
      - ocena stanu technicznego [ewent.inwetaryzacja bud.]
      - projekt(y) [ koncepcja+proj.arch.-bud.+proj.wykonawczy,...itd.]
      - pozwolenie na budowę
      - dziennik bud.,kier.bud.,itd.
      - PINB, pozw.na użtk.,itd.
      [ czyli wszystko normalnie ]
      Radzę to robić tak :
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=39271506&a=39380417
      • zott36 Re: Architekt poszukiwany ,woj.dolnośląskie 28.03.07, 16:10
        A te pewne konsekwencje , to załatwia architekt , czy o to wszystko muszę się postarac sama?
        Ile czeka się mniej więcej na te wszystkie pozwolenia . Bo przebudowe planowałabym po wakacjach . Mogłabym teraz załatwiac formalności.
        Jakie są koszty tych wszystkich pozwoleń . ?
        I jak to jest z ekipą budowlaną ? - architekt załatwia swoją , czy ja muszę szukać jeszcze ludzi ?.

Czy ktoś z Szanownych Panstwa może mnie w to wszystko wprowadzić ?, nigdy nie korzystałam z usług architekta.
        • Gość: ' Re: Architekt poszukiwany ,woj.dolnośląskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 16:20
          zott36 napisała:
          > A te pewne konsekwencje , to załatwia architekt , czy o to wszystko muszę się
          postarac sama?

Różnie to można robić. Pani jako inwestor decyduje, jak Pani chce.
          Może to Pani robić sama, ale może to robić też architekt.
          " Pomoc w uzyskaniu pozwolenia na budowę " - patrz str.14 - pkt E ( w tab.2-
          Plan pracy arch.) - min.3% wartości proj.
          izbaarchitektow.pl/pliki/reg-ha-t.pdf
          Koszty pozwoleń są nikłe, szkoda zawracać sobie tym głowę.
          Arch.powinien przedłożyć kilka ofert wykonawców, z których wybierzecie Państwo
          (razem z arch.) tę najlepszą.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=57819814&a=57860982
    • Gość: ' Re: Architekt poszukiwany ,woj.dolnośląskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 15:59
      zott36 napisała:
      > Proszę o podawanie cen za m2 (chociaż w przybliżeniu).

izbaarchitektow.pl/pliki/reg-ha-t.pdf
      • Gość: zott36 Re: Architekt poszukiwany ,woj.dolnośląskie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 28.03.07, 16:14
        Proszę mi szczerze napisać ile może mnie wynieść min i max projekt i pozwolenia
        przy 67m2?
        Bardziej interesuje mnie minimum :)
      • Gość: zott36 Re: Architekt poszukiwany ,woj.dolnośląskie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 28.03.07, 16:16
        Ten link nie otwiera się
        • Gość: zott36 Re: Architekt poszukiwany ,woj.dolnośląskie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 28.03.07, 16:22
          I jeszcze mam takie jedno pytanko . Na jakim etapie prac, rozmów muszę zapłacić
          architektowi?.
          Czy na początek daje się jakiś zadatek?
          A co będzie jak architekt nie bedzie potrafił wstępnie wycenić kosztów
          pozwolen , przebudowy, aranżacji ( bo mi powie , ze teraz nie wie, to zalezy od
          jego wkładu pracy)? itp.
          A co bedzie jak mi się jego projekt , nie spodoba , wiadomo to tylko człowiek i
          może miec inny gust , czy na tym etapie można jeszcze zrezygnowac z usług?
          Ja to wszystko wygląda, prosiłabym o pomoc:)
          • Gość: ' Re: Architekt poszukiwany ,woj.dolnośląskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 16:31
            Nie ma tu wielkich "niebezpieczeństw".
            Zasada jest dość prosta : Dany etap
            został wykonany, następuje zapłata:
            - koncepcja
            - proj.arch.-bud.
            - ... itd.

To arch. bardziej ryzykuje niż Pani jako
            Inwestor. On najpierw musi coś zrobić, aby potem otrzymać zapłatę.
            Nie potrzebne jest jakieś szczególne "pilnowanie". Dla Pani jako Inwestora
            najważniejsza jest właściwie koncepcja ( + ustalenie kosztów bud. z arch.).
            Potem, jest to bardziej sprawa arch. To on ma zrobić proj.arch.-bud. i uzyskać
            pozw.na bud. Panią właściwie nic nie obchodzi oprócz papierka, który ma Pani
            dostać p.t. "Decyzja o pozw.na bud.". Jaki to będzie proj., jak będzie
            zrobiony, jest dla Pani bez większego znaczenia.
            Podobnie jest z projektem wykonawczym. Arch. będzie dokł.sam wiedział, że robi
            go przede wszystkim dla siebie i firm wykonawczych, a nie dla Pani. Im więcej
            czasu mu poświęci, tym mniej później będzie na budowie. Bez dokładnego
            proj.wyk. nie zrobi on porządnych specyfikacji rob.bud. - wszystko musi być
            jasne i wyjaśnione ( co, jak, z czego, w jakim kolorze, ...itd.,itd.)

Wszystko zależy od umowy.

> A co bedzie jak mi się jego projekt , nie spodoba
            Wszystko jest robine etapami.
            Najpierw koncepcja ... ( która kosztuje )
            Potem mogą być ewent. poprawki ( wg. uwag )
            albo inna koncepcja
            albo rezygnacja i koniec ( The End )

p.s.
            Mi link się otwiera. Proszę go ewent. najpierw skopiować a potem spróbować
            poczytać.
            Życzę miłej lektury ( wszystkich linków )
            Ja uciekam ( Pa :))

• zott36 Re: Architekt poszukiwany ,woj.dolnośląskie 28.03.07, 16:40
              Dziękuję za pomoc
              • Gość: zott36 Re: Architekt poszukiwany ,woj.dolnośląskie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 28.03.07, 18:22
                To w takim razie mam jeszcze jedno pytanko.
                Czy wymagane sa te wszystkie zezwolenia , do zrobienia dziury w ścianie( nie nośnej) ? Dziura byłaby o wymiarach 2/2 , ale ogólnie ściana nie byłaby przestawiana.
                I czy jest możliwosć(wykonalne) zrobienia czegoś takiego w ścianie nośnej ? ( czy tutaj juz by trzeba było pozwolenia?)
                Druga sytuacja , gdybym chciała zamurować drzwi i zrobić je metr dalej ?- czy tutaj musiałabym tez starac sie o pozwolenia?
                • Gość: 913 Re: Architekt poszukiwany ,woj.dolnośląskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 19:31
                  Raz Gość portalu: zott36 napisał(a):
                  Poszukuję architekta z dobrymi pomysłami , który pobawi się w przestawianie
                  ścian+ aranżacje ..
                  Chciałabym aby mieszkanie było przestronne,nowoczesne,funkcjonalne. Mieszkanie
                  musi mieć swoj klimat, musi być ciepłe dla oka i duszy , takie do którego będę
                  miała ochotę wracać po pracy.

A za chwilę Gość portalu: zott36 napisał(a):
                  .. zrobienia dziury w ścianie( nie nośnej) ? Dziura byłaby o wymiarach 2/2 ,
                  ale ogólnie ściana nie byłaby przestawiana.
                  .. zamurować drzwi i zrobić je metr dalej ?

To zastanów się najpierw i zdecyduj się co chcesz / qurna chata ;)/ jedno ? czy
                  drugie ?
                  Przestronne i nowoczesne, czy dziury w ścianie ?
                  Bo jednocześnie nie da się tego pogodzić.

Czego się boisz /i już .../ ? Świstka papieru ?
                  Nie masz większych problemów w życiu ?
                  Chciałabyś by Twoi sąsiedzi / pod Tobą i nad Tobą / też pruli sobie ściany
                  wedle kaprysu i życzenia ? Nie bałabyś się przykładowo ?
                  Chcesz spać spokojnie i to latami, czy nie ?
                  Chcesz po zakończeniu tej przebudowy swojego gniazdka / z pomocą życzliwych
                  sąsiadów lub administracji../ za samowolę budowlaną dostać nakaz przywrócenia
                  mieszkania do stanu pierwotnego ? Czy nie ?
                  Na Twój koszt oczywiście, z postępowaniem, karami, decyzjami, sądami, może
                  nawet komornikiem ? Co wolisz ?

A tak z ciekawości jeszcze zapytam :
                  Ile Twoim zdaniem będzie kosztował architekt, projekty, nadzór ? Tak mniej
                  więcej ? To znaczy ile jesteś gotowa na to przeznaczyć ?
                  ...........,- zł ?
                  Pytanie dodatkowe :
                  Ile planujesz przeznaczyć na przebudowę swojego gniazdka ?
                  ...........,- zł ? Też tak mniej więcej.
                  Bo chyba masz przygotowane jakieś pieniążki ?

• Gość: zott36 Re: Architekt poszukiwany ,woj.dolnośląskie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 28.03.07, 20:35
                    Spokojnie;)
                    Sama nie wiem czego chce , jakbym wiedziała to nie myślałabym o architekcie prawda?
                    Teraz zastanawiam się nad samą aranżacją :)
                    Wszystko zależy od ceny.
                    Z przebudowa - myślałam o przedziale 5000-10000tys. zł
                    sama aranżacja - do 5000tyś zł
                    mylę się ?
                    Uważasz , że dziura w ścianie = brak nowoczesności? Widziała mieszkano w całych dziurach;) i było bardzo nowoczesne:)
                    • Gość: 913 Re: Architekt poszukiwany ,woj.dolnośląskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 20:58
                      :)))

5.000,- : 67 m2 = ok.75,-zł/m2
                      10.000,- : 67 m2 = ok.150,-zł/m2

Chyba żartujesz ?
                      I to przy założeniu, że wszystkie projekty, itd. sama sobie zrobisz :)
                      Powodzenia ;)
                      • Gość: 913 Re: Architekt poszukiwany ,woj.dolnośląskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 21:27
                        O przepraszam :)

5000 tyś = 5 mln
                        10000 tyś = 10 mln

To zmienia postać rzeczy :)
                        Jestem ewentualnie zainteresowany :)
                      • Gość: zott36 Re: Architekt poszukiwany ,woj.dolnośląskie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 28.03.07, 21:33
                        Ale to nie wawa , tylko mała miejscowość do 25 tys mieszkanców .
                        Jeśli architekt za aranżacje będzie chciał więcej niż 5tys zł lub z przestawieniem ścian wiecej niz 10tys zł , to po prostu powiem dziękuję i zaprojektyuje mieszkanie sama , przynajmniej bede miała satysfakcje .
                        Nie rozumiem tylko dlaczego w tym kraju ceny to temat tabu. Gdyby na wstepie ktoś powiedział , słuchaj 20tys i nie licz na mniej , to bym od razu wiedziała co mam zrobic :)

• Gość: 913 Re: Architekt poszukiwany ,woj.dolnośląskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 21:43
                          50 tyś. to raczej kiepściutki remoncik. Niestety.
                          Na razie masz niestety tylko na architekta i to raczej takiego z miejscowości
                          25 tyś.mieszk. ( Broń Boże nie urażając nikogo ).
                          Na wstępie masz bazę architektów. Poszukaj w swojej miejscowości i zapytaj się
                          ich ( nawet telefonicznie ) ile wezmą i za co ( to ważne ).
                          Wtedy będziesz już wszystko wiedziała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka