Dodaj do ulubionych

Architekt+ka

IP: *.szczecin.mm.pl 19.02.09, 13:46
więcej kobiet architektów!
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Architekt+ka IP: *.cust.bredband2.com 19.02.09, 13:51
      wiecej kobiet!
    • Gość: jozue Re: Architekt+ka IP: *.chello.pl 19.02.09, 14:08
      więcęcej !!!!
    • Gość: jozue Re: Architekt+ka IP: *.chello.pl 19.02.09, 14:11
      więcej ! ! ! !
    • Gość: architektka! Re: Architekt+ka IP: *.szczecin.mm.pl 19.02.09, 14:23
      dlaczego tak mało kobiet? bo mężczyźni projektują plotery tak, aby żadna kobieta nie była w stanie zmienić rolki z papierem:) POZDRAWIAM WSZYSTKIE ARCHITEKTKI!!!
    • Gość: Jola Re: Architekt+ka IP: 193.42.230.* 19.02.09, 14:40
      A gdzie jakieś Polki?
    • Gość: s Re: Architekt+ka IP: *.microchip.3s.pl 19.02.09, 16:29
      aleksandra grabowska, marlena wolnik....
    • 1.architekt Re: Architekt+ka 19.02.09, 16:47
      Magdalena Staniszkis;)
    • Gość: hanka banka Re: Architekt+ka IP: *.btsnet.pl 19.02.09, 17:59
      podobno istnieja takowe ale nikt ich nie widzial
    • Gość: Gość Re: Architekt+ka IP: *.acn.waw.pl 19.02.09, 20:03
      ktoś tu zapomniał o jednej z najważniejszych Polek - Halinie Skibniewskiej.
    • Gość: samiec Re: Architekt+ka IP: *.szczecin.mm.pl 19.02.09, 22:15
      tak tak, polski wklad w miedzynarodowa architekture - bezcenny
      • Gość: renata Re: Architekt+ka IP: *.acn.waw.pl 21.02.09, 00:48
        Renata Dziewońska
        dziewonska-architekt.pl/
    • Gość: startrek Re: Architekt+ka IP: *.szczecin.mm.pl 19.02.09, 22:19
      no i dorocie rabczewskiej!
    • Gość: gringo Re: Architekt+ka IP: *.dew.pl 20.02.09, 01:54
      nie podoba mi sie wyrazenie "architektka", "psycholożka", "strażaczka".. brzmi po prostu smiesznie...
      architekt to raczej powazny zawod, nie chce zeby ktos odbieral mnie jako kogos smiesznego:(
      jak dla mnie - pani architekt jest ok.
      architektka...brzmi jak jakies zdrobnienie, parodia mala, trudne do wypowiedzenia nawet...nie wiem, jakos do mnie ten neologizm nie trafia po prostu.
      co o tym myslicie dziewczyny-architekci (architektki?)
      nie przeszkadza wam taka zabawna forma przed nazwiskiem?

ja tam wole "pani architekt" albo po prostu "architekt":)
    • Gość: salomon Re: Architekt+ka IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.09, 09:36
      Pierwszy projekt (tzn ten hmm.. powiedzmy, secesyjny) naprawde super.. a reszta? Reszta nieciekawa, wtorna.. po prostu oklepana jak swiateczny prosiak..
    • Gość: pani+ka Re: Architekt+ka IP: *.szczecin.mm.pl 20.02.09, 12:30
      dla mnie slowo architektka brzmi smiesznie, na rowni ze strazaczka:) jednak niestety biorac pod uwage sposob ksztaltowania jezyka polskiego nie jest to juz neologizm. jest to forma [niestety] jak najbardziej poprawna:
      lekar+ka // pani lekarz [dziwnie]
      dyrektor+ka // pani dyrektor [ujdzie]
      co oczywiście nie znaczy, że nie brzmi głupio! z pewnością też skoro już się takie słowo nie przyjęło od tylu layt, nie wróżę jemu kariery.
    • Gość: lalala Re: Architekt+ka IP: *.rev.stofanet.dk 21.02.09, 22:39
      "A ja jak dorosnę zostanę psycholożką" Jak dla mnie słowo architektka też jakoś nie leży, mimo iż jest jak najbardziej poprawne. Pani architekt brzmi znacznie bardziej elegancko
    • Gość: Gość Re: Architekt+ka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 09:51
      coś w tym musi być przecież, że mało jest pań architektów, bo chyba nie oskarżycie współczesnych o jakąś dyskryminację w tej dziedzinie...? widocznie są po prostu słabsze. tak jak mężczyźni później dojrzewają, to tak panie są gorszymi architektami.
    • Gość: kobieta Re: Architekt+ka IP: *.stacje.agora.pl 23.02.09, 11:07
      Gościu ogarnij się trochę. Kobiety są coraz bardziej widoczne na stanowiskach do niedawna zarezerwowanych dla mężczyzn, więc może przemawia przez ciebie zwykły kompleks? Słabsi, to stają się niestety faceci, kobiety raczej rosną w siłę:p Nie powstrzymasz tego procesu.
      pozdrawiam
    • Gość: Wanda Re: Architekt+ka IP: *.aster.pl 23.02.09, 14:38
      w historii świata nie było dotąd żadnej wybitnej kompozytorki, malarki. Nic nie poradzimy na mało
      twórczą naturę kobiety. Lepiej przestać to przeżywać
      i pięlegnować kompleksy a skupić się na tym co kobieta
      potrafi robić - czyli troszczyć się o rodzinę.

Dzieci ambitnych kobiet dużo chorują i umierają młodo -
      oto co Stwórca myśli o nadambitnych kobietach, które
      gubi pycha i żądza sukcesu.
    • Gość: Tata-Biskup Re: Architekt+ka IP: *.aster.pl 23.02.09, 15:01
      Mimo tak wielkiej naszej płci zalety,
      My rządzim światem, a nami kobiety.
    • Gość: Architektka Re: Architekt+ka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.09, 15:33
      albo dzieci albo zawód , nikt o tym nie wspomniał, jak sie chce mieć i jedno i drugie to kompromis sławy nie przyniesie
    • Gość: oja Re: Architekt+ka IP: *.net.autocom.pl 23.02.09, 15:49
      @Wanda
      w historii świata nie było dotąd żadnej wybitnej kompozytorki, malarki. Nic nie poradzimy na mało twórczą naturę kobiety.

Bo do tej pory kobiety miały oooolbrzymią szansę cokolwiek zrobić. Poczynając od starożytnej Grecji, gdzie były czymś na równi z meblami i niewolnikiem, a koncząc na Kinder-Kuche-Kirsche lat 50-tych. Ale jak pani dalej chce sobie wmawiać te pierdoły o tym, ze JEDYNE co dobrze robimy to obsługa rodziny to proszę bardzo. Ale proszę nie przenosić sowich kompleksów na resztę świata ;]
    • Gość: historyczka sztuki Re: Architekt+ka IP: *.chello.pl 23.02.09, 15:53
      salomon (przekorny pseudonim?): jeżeli uważasz, że te wybitne dzieła światowej architektury są nieciekawe i wtóre zademonstruj własne nowatorskie projekty, dziwne, że jeszcze nikt ich nie wykorzystał w Polsce, gdzie cierpimy na chroniczny brak interesującej architektury.

ps. gdzie tam secesja, choćby sprafrazowana??
    • Gość: historyczka sztuki Re: Architekt+ka IP: *.chello.pl 23.02.09, 15:59
      archaiczna Pani Wando - współczuję. a o wybitnych malarkach może sobie Pani poczytać, bo kilka takich było, podobnie, jak rzeźbiarek, projektantek i naukowców.

proszę zwrócić uwagę czego dokonałyśmy przez jedno tylko stulecie, zdobywszy najpierw prawo głosu, spodnie, potem pigułkę, a prędzej czy później i prawo do aborcji.

widać temat wciąż gorący i aktualny, skoro 'kobieca' architektura wzbudza wciąż tyle emocji...
    • Gość: żywo Re: Architekt+ka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.09, 16:13
      Cóż, a jakoś nie słyszę głosów oburzenia, że wśród mężczyzn jest też więcej przestępców i idiotów. Taka już jest chyba nasza natura ryzykantów. Dlatego więcej jest wybitnych facetów ale też więcej jest przegranych. Kobitki trzymają się bardziej środka - statystycznie oczywiście.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka