Dodaj do ulubionych

Archigram - architektura bez architektury

IP: *.ghnet.pl 15.04.09, 10:36
krakowskie triennale zamiast internatzionale, zrobilo sie prowinzionale ... szkoda, moze za kilka edycji bedzie lepiej, poki co jest starszna bieda... kilka prac, jeden panel dyskusyjny, konkursy na ktore przyszlo niewiele propozycji, dodatkowo bardzo rozczarowywujacych... krakusy sie nie popisaly, kasy braklo podobno, w miescie nawet niewiadomo co to trinnale architektury i ze wlasnie sie odbywa, brakuje pompy ... ogolnie ta edycja wypada baaaaardzo blado, Dennis Crompton i archigram nie zrobia z eventu wydarzenia na miare miedzynarodowego show, czy dyskusji...
Obserwuj wątek
    • stanleykubrick Re: Archigram - architektura bez architektury 15.04.09, 10:47
      W sumie to prawda wystawa Archigram ciągnie całe triennale. ;) Z drugiej strony mają być jeszcze wykłady znanych architektów, co też jest plusem. Jeśli więc dzięki temu mam nawet jedną ciekawą wystawę architektoniczną i kilka spotkań z architektami, to i tak fajnie, bo to rzadkość.
    • Gość: bolo Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.ghnet.pl 15.04.09, 11:06
      w kalendarium nie ma mowy o zadnych wykladach :/ wiec
    • Gość: pik Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 15:43
      17.04 piątek
      9:45 konferencja, "Wymiar Architektury?, Galeria Sztuki Współczesnej
      Bunkier Sztuki, pl. Szczepański 3a,
      10:15 wykład Jo Coenen
      11:00 wykład Stefan Kuryłowicz

18.04 sobota
      09:45 konferencja, "Wymiar Architektury?, Galeria Sztuki Współczesnej
      Bunkier Sztuki, pl. Szczepański 3a,
      10:15 wykład Julia Bolles-Wilson, Peter Wilson
      12:00 wykład Giovanni Multari
      13:00 przerwa
      14:00 wykład Peter Cook
    • Gość: olo Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.09, 20:02
      W Berlinie podobno na Archigram nie można się było dostać.
      Wystawa super, ludzi jakoś mało.
      A warto!!!
    • jeannouvel Re: Archigram - architektura bez architektury 16.04.09, 00:56
      a my jedziemy w piątek, może nawet i w sobotę.
      piotrek z: aż tak tak tak źle?
    • Gość: andrew Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.ghnet.pl 16.04.09, 08:48
      az tak zle nie jest, ale szalu nie ma, tak jak i zainteresowania wiekszego (tlumow nie bylo...)
    • stanleykubrick Re: Archigram - architektura bez architektury 16.04.09, 09:01
      Ja czasu nie mam, bo konkurs... ale na zapowiadanego Toyo Ito bym się wybrał, tylko, że jak czytam, to go tu uwzględnionego nie ma;) Oprócz Archigram wystaw z prawdziego zdarzenia nie ma jednak.
    • Gość: mario Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.arch.pk.edu.pl 16.04.09, 10:26
      Fantastyczna!!!! Super!!!!
    • Gość: mbrat Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.09, 10:30
      ARCHIGRAM czyli legenda... byłem... wystawa jest perwszorzędna i podejrzewam ze jeszcze długo nie będzie tej klasy wydarzenia architektonicznego w Polsce... trzeba zobaczyc i zapamiętac :)
    • Gość: rtg Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.09, 18:11
      Sa jakies godziny otwarcia ? Moze sie wybiore w sobote... Zastanawiam sie, na ktora ustawic budzik.
      na wszystko procz bankietu jest darmowe wejscie ?
      dzieki i pzodrowki
    • Gość: maciej Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.09, 16:11
      Podane w artykule informacje na temat wykładów są nieaktualne. Organizacja triennale jest fatalna- godziny imprez zmieniane są na dzień przed i nie ma na ten temat żadnej informacji na ich stronie.
      Dziś zwolniłem się z pracy i popędziłem na wykład Coenen'a o 10.15.... w Bunkrze Sztuki cisza i nikt nic nie wie.... nikt nawet sie nie pofatygował żeby wywiesić jakąś informację.... Wykład jak się okazuje zostal przesunięty na 11.40!!!!

W siedzibie SARP (glówna siedziba triennale) Pani już po 10 minutach poszukiwania tych ściśle tajnych informacji była w stanie wydrukować (!) mi program na dzień dzisiejszy i następny... :)

Odwiedziłem w końcu wyklad w Bunkrze i konferencję w Urzędzie Miasta.... w obydwu miejscach frekwencja nie przekroczyła 50 osób.....

jedna z najważniejszych imprez architektonicznych w Europie... :))))))))))))))))) incjatywa która ma trafić nie tylko do fachowców, ale "szerokiej publiczności":)))))))))))))
    • Gość: ad Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.acn.waw.pl 17.04.09, 17:58
      a strona www nie jest szczegółowo aktualizowana od miesięcy...:((Żal
    • Gość: ja Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.acn.waw.pl 18.04.09, 10:44
      www.travian.pl/?uc=pl10_73692
    • Gość: Andrzej J Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 15:08
      Bylem wczoraj z zona na ogloszeniu wynikow. Jednym slowem: ZENADA! Studencki konkurs bardzo fajnym ale, zeby na glowny konkurs doszlo tylko 20 prac, czy to mozliwe?
      O wygranych nie chce nic pisac bo szkoda slow - kilka prac wedlug mnie i wielu tam obecnych w ogole nie powinno zostac dopuszczonych. A juz nagroda dla pracy wysmiewajacej idee konkursu 50 wiezowcow to farsa ze strony jury. Dlatego razem z zona od kilku dobrych lat nie bierzemy udzialu w zadnych konkursach organizowanych w Polsce - nie warto!
    • Gość: andy Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.187.237.196.ip.airbites.pl 18.04.09, 15:18
      Andrzej J To sam sobie odpowiedziałeś. Wiele konkursów w których nie ma większych nagród i sensownego jury jest olewana przez 'poważne' biura, a nawet biorąc udział nagrodzone prace zwykle są 'kontrowersyjne';). W przypadku studenckich, jak byłem studentem to o ile czas pozwolił brałem udział, ale nie ma/było ich wiele.
    • Gość: Andrzej J Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 16:06
      andy
      Masz racje - pewnie to jeden z powodow ogolnie tak niskiego poziomu. Ale bardziej dziwi mnie to, ze nagradzane sa prace ciekawe pod wzgledem graficznym, a nie merytorycznym. Tymbardziej, ze (z tego co czytalem) w jury zasiadaly takie slawy jak Toyo Ito, Peter Cook czy nasz rodzimy Kuryłowicz. Badz co badz doswiadczeni architekci - wiec dlaczego tak latwo dali sie zamanipulowac swietnymi zabiegami wizualnymi?
    • Gość: xxx Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.pwrnet.pwr.wroc.pl 18.04.09, 17:11
      KTO WYGRAL KONKURS FOTOGRAFICZNY????
    • Gość: jejek Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 17:34
      VENI VIDI.. ale nie VICI, choć starałem się jak mogłem ze znajomymi:)
      Mimo to nie żałuję bo poziom w studenckim konkursie był według mnie wysoki. Co innego z tym głównym, jakieś mało konkretne prace wygrały.
      Andrzej;;;;; chyba domyślam się o której pracy napisałeś że wyśmiała cały ten konkurs na 50 wieżowców. Ktoś w panoramę miasta wkleił od groma najróżniejszych wieżowców z całego świata i ogólnie skrytykował pomysł wyższego Krakowa. Faktycznie dziwne, ze ja wyróżnili>>>>>>>>>>> chyba, że masz jeszcze inna na myśli.
    • Gość: jajo Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.pwrnet.pwr.wroc.pl 18.04.09, 19:09
      a jakies nazwiska, kto wygral, jakie prace nadeslano na konkurs foto? wierzyc mi sie nie chce, ze bylko 20prac.
    • Gość: jejek Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 19:18
      20 prac w konkursie głownym, czyli te 50 wieżowców. Bo w pozostałych było już zdecydowanie więcej.
      Co do fotograficznego to nie mam pojęcia kto wygrał; uczciwie powiem - zapomniałem z tego całego zamieszania zejść do piwnic, bo tam były właśnie prace foto.
      O pewnym szczególe, dosyć śmiesznym, jeszcze sobie przypomniałem, otóż musieliśmy z całą moją grupą kupić bilety wstępu pomimo, że byliśmy uczestnikami konkursu - ŚMIECH NA SALI!
    • Gość: jajo Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.pwrnet.pwr.wroc.pl 18.04.09, 19:24
      haha! no to fakt, zajebista organizacja ;-)
      dobrze ze sie nie pofatygowalem do krakowa, a swoja droga, nie jest to frustrujace, ze w Polsce od dawna nie bylo dobrej wystawy o architekturze? o biennale triennale sriennale nie wspominajac. gdzie ci kuratorzy?
    • Gość: Andrzej J Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 19:34
      jejek
      dokladnie o ta prace mi chodzi. jedno duze zdjecie z kupa wklejonych wiezowcow i rownie wielka kupa opisu. Ta praca nie powinna zostac dopuszczona do konkursu! Takie moje zdanie.
      A z tymi biletami fakt - troche przegieli tez musielismy placic.
    • Gość: qwr Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 19:36
      alez ludzie pieprzycie...triennale jest traktowane z przymruzeniem oka.nikt kto troche orentuje sie w sytuacji nie bierze na serio tych przechwalek o randze imprezy,ale bardzo dobrze sytuacje tą wyajsnia pani urbanska w wywiadzie w wyborcczej tydzien temu.
      sarp i tak odwalil kawal dobrej roboty.sam fakt swietnej wystawy archigram rekompensuje wszystkie niedociagniecia organizacyjne...a jak mozna taka impreze zorganizowac bez wsparcia miasta? krakow mam totalnie w dupie trinnale tak samo jak i architekture co widac na kazdym kroku.wladze miasta w tej kwestii zachowuja sie po prostu zenujaco
    • stanleykubrick Re: Archigram - architektura bez architektury 18.04.09, 22:46
      Miałem zabrać udział w tym konkursie dla architektów z krótkim stażem, ale temat był średnio ciekawy, a i czas mi nie pozwolił się zebrać. Nie byłem jeszcze obejrzeć tego studenckiego, który nomen omen miał ciekawszą, choć urbanistycznie idylliczną, jeśli nie głupią ideę z tymi wieżowcami. Szczerze mówiąc, jak się ktoś z tego zaśmiał ją karykatyzując to miał rację;) Co do faktu, że miasto ma gdzieś to 'swięto' architektury, to fakt. Nie ma przez cały rok żadnych inicjatyw związanych z architekturą. Ostatnie na czym byłem, to Isozaki w mangha. Nic nie znalazłem odnośnie wykładu Toyo Ito. W ogóle jest/był w ramach triennale? Póki co ważniejszym wydarzeniem krakowskim będzie Sacrum profanum, dzięki udziałowi Aphex Twin;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka