Dodaj do ulubionych

Archigram - architektura bez architektury

• Gość: mila Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.chello.pl 19.04.09, 00:31
      stanleyk., masz rację. miasto ma gdzieś architekturę, co zresztą widać. otwarcie triennale to była jakaś koleżeńska imprezka - oprócz studentów, którzy nadesłali prace do konkursu panowie sarpowcy i inne ustawione szychy. nie wyglądało to międzynarodow bynajmniej i nawet na samym cromptonie tłumów nie było, a nawet co poniektórzy ze mną włącznie przychylają się do opinii, że było nudno i sztywno
    • Gość: Nikt Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.adsl.inetia.pl 19.04.09, 06:27
      Wy się dyskutanty nauczcie kafle kłaść a nie ględzić o architekturze. W Polsce potrzebna jest tylko powierzchnia reklamowa a nie architektura. A tak z 10-15 m2 płytek na dzień ułożycie, 500,- do kieszeni i macie w trąbie czy elewacja dobra i detal.
    • Gość: wyp.............. Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.09, 09:36
      bralem udzial.
      do d...!
      jury do d...!
      w zasadzie wszystko do .... (patrz wyzej)
      Za trzy lata pojade sobie na dluzszy urlop i nie bede tracil czasu na glupoty.
    • Gość: olo Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.09, 13:04
      ciekawe czemu miasto tak olało,
      przecież w Wenecji biennale ściąga tłumy turystów. Czy ci nasi nie widzą w tym szansy?
      może wolą bandy pijanych, rozbierających się...
      a może ludzie u nas inni?
      naprawdę na Archigram powinien pójść każdy!
    • jeannouvel Re: Archigram - architektura bez architektury 19.04.09, 13:44
      no i pojechaliśmy, jednak tylko na jeden dzień. szkoda, konkurs pozostawił niesmak. nagrody w konkursie głównym za prace prześmiejwające całą ideę konkursu to jakaś paranoja. konkurs na najlepszy cover zeppelinów wygrywa kapela, która nic nie gra i twierdzi "że lepiej to się zagrać nie da". jury prawdopodobnie nie poświęciło więcej niż pół godziny na ocenę tych prac i wątpię, że ktokolwiek im tłumaczył te opisy. szkoda, szkoda, szkoda. konkurs studencki wypadł o wiele lepiej, ale i tak kilka zajebistych prac zostało pominiętych. jednak to już inne jury, z tych co nie dają się nabrać na wizki tylko tak zgłębiają prace, że jak już zgłębią ją do końca pianki usztywniającej to dopiero wydają osąd. mimo wszystko nie żałuję, wystawa archigramu kopie tyłek i pozwala mieć nadzieję, że nie wszyscy architekci to samozwańczy wizjonerzy (każde miasto ma takich;)) konkurs foto i główna nagroda jak najbardziej sprawiedliwe. praca marcela z łodzi odsadza pozostałe o dobre kilka parseków;) jeszcze słowo o konkursach: szkoda, że niektóre nagrodzone prace są zaprzeczeniem całego wstępu z albumu prac. za konkursy, o ile wiem, się płaciło i niestety część prac nie spełniała wymogów formalnych. jeżeli już tak ma być, to nie prościej napisać, że to konkurs ideowy i cześć? po co to pieprzenie o planach, skalach, widokach itd?
    • Gość: mika Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.arch.pk.edu.pl 20.04.09, 13:28
      Ta wystawa to do 30.04.09 tylko
      a godziny to z tego co pamiętam od 10-18.
    • stanleykubrick Re: Archigram - architektura bez architektury 20.04.09, 15:00
      Gdzieś można obejrzeć zwycięskie prace w internecie?
    • Gość: ifgg Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 17:55
      moze by ktos napisal jakas relacje z triennale.nigdzie sie nie da zobaczyc prac konkursowych.moze bryla,ktora sie mieni przyjaciolka architektury by sie za to wziela?
    • normanfoster Re: Archigram - architektura bez architektury 20.04.09, 18:19
      heard jeannouvel got something from peter cook there, thank you dear ;)

i żeby nie było, że bez komentarza, to zamieszanie z planszami pozostawia niesmak...
    • Gość: olo Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.09, 07:04
      jakie zamieszanie?
    • Gość: m Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.adsl.inetia.pl 21.04.09, 09:19
      coż... trzeba przyznac ze prace nagrodzone w konkursie głównym są naprawde dobre - mimo powyższych opinii wygłaszanych na zasadzie "nie dostałem nagrody wiec jury jest do d..." . 1 nagroda za lodową górę? wieze babilońską? - ewidentna :) 2 nagr - za to "coś zawieszone nad miastem - ok. i jeszcze ta mądra praca z wklejonych chaotycznie wokoł Wawelu wiezowcow... ja tam osobiscie wole 20 prac na dobrym (z paroma wyjątkami) poziomie , niz czasy gdzie posrod setki prac z lupa trzeba było szukac czegos co ma cokolwiek do powiedzenia.
    • jeannouvel Re: Archigram - architektura bez architektury 21.04.09, 11:50
      m. no niestety, dostaliśmy nagrodę. nie powiem Ci którą i w którym konkursie, bo już na starcie nie masz racji.
      za to po raz kolejny najlepiej nie komentować wyników. praca z odciśniętymi wieżowcami była jedną z moich "ulubionych" i nie dziwię się, że została doceniona. mimo tego nadal uważam, że prace podważające sens konkursu powinny być przyjęte jedynie uśmiechem. zawierają cenne uwagi, jednak są nie na temat.
    • stanleykubrick Re: Archigram - architektura bez architektury 21.04.09, 14:51
      Mam nadzieję, że zwycięscy autorzy wrzucą swoje prace na ronet np. gdzie przynajmniej jest lista opublikowana.
    • jeannouvel Re: Archigram - architektura bez architektury 22.04.09, 00:22
      stanley: album sprzedawany przy okazji imprezy to świetna rzecz, która przydaje się przy innych konkursach. dziesiątki pomysłów na projekt i jego prezentację. coś do czego często wracasz przy okazji własnych opracowań.
      m. nie zrozum mnie źle, ale wypowiedzi typu "przegrali to psioczą" nie zmienią niczyjego punktu widzenia. dużo prac bardzo mi się podobało, czy z dobrymi wizkami czy bez. nie wiem czy startowałaś/startowałeś, bo to bez znaczenia. mimo wszystko, ale jeżeli wiesz ile pracy wymaga taki konkurs, to nie powinno Cię dziwić, że autorzy oczekują na rozsądny werdykt jury. taki, który uwzględnia wcześniej postawione wymagania. to nie sztuka wybrać prace, które zwalniają Cię z uzasadnienia decyzji ich wyboru. zamierzam jeszcze nie raz wziąć udział w tej imprezie, w końcu daje możliwość wypowiedzi, o wiele większą niż komentarz na forum. pozdrawiam
    • jeannouvel Re: Archigram - architektura bez architektury 22.04.09, 00:24
      *rozsądnego werdyktu;)
    • stanleykubrick Re: Archigram - architektura bez architektury 22.04.09, 09:00
      Jak mi się uda skończyć pracę przed zamknięciem bunkra, to postaram się wybrać;)
    • Gość: m Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.09, 11:01
      jeannouvel: tym razem nie startowalem, startowalem poprzednio... zreszta wtedy to byla granda kiedy nagrody z kategorii "wystawa" przeniesiono (!!!) do kategorii "konkurs"... ile czasu trzeba na zrobienie pracy wiem dobrze... i juz nie raz wkurzalem sie na głupote sedziow...
      Po prostu uwazam ze tym razem wybor byl ok - choc ja np.: chetnie widzialbym wyroznienie dla tych absurdalnych "strumieni dynamiki i optymizmu"... ale naprawde nie ma co marudzic - jury jak na miasto krakow sie calkiem spisalo :D

mowie o konk. głównym, bo wynikow konkursu studenckiego nie umiem ocenic - przeraziła mnie ta ilosc pokreconych bezsensownych form...nie umiałem sie przez to przebic :/
    • Gość: feeeel Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 13:22
      m>>>
      Nie raz bylam w bunkrze bo i mieszkam kilka krokow od niego. Na rozdanie nagrod rowniez zawitalam. Pracom przygladalam sie dosyc wnikliwie i musze przyznac ze niestety swoim stwierdzeniem na temat 3 nagrody cyt.: "mądra praca z wklejonych chaotycznie wokoł Wawelu wiezowcow" zaliczasz sie do tych, ktorzy dali sie nabrac na piekne efekty wizualne i nic wiecej. Dorobiona ideologia, ktora moznaby dorobic to kazdego innego projektu. Byly tam przemyslane prace, ale ta na pewno sie do nich nie zaliczala. Co do pierwszego i drugiego miejsca nie mam watpliwosci. Ale wyroznienia to juz chyba po ciemku byly wybierane>>> ta z tym jednym zdjeciem krakowa jako nowy jork to czysta kpina z konkursu!
      Swoja droga>>>>>>>>>>> procz Kurylowicza (polaka) wszyscy pozostali z jury znaja zapewne Krakow, jak ja Moskwę....... bylam tam raz i za duzo nie pamietam. Wiec jak mogli oceniac prace pod katem usytuowywania tych 50 wiezowcow??? Nie wiem czy zwrociliscie uwage, ale tylko w kilku pracach widac bylo wnikliwa ocene istniejacej zabudowy miasta Krakowa. i wlasnie te prace powinny zostac nagrodzone a nie prace polegajace na swobodnym rozrzucaniu wiezowcow tylko dla uzuskania ladnego efektu wizualnego na planszach. Wedlug mnie ten konkurs dla wielu byl po prostu za trudny. dlatego tez wielu uczestnikow potraktowalo go jako konkurs czysto ideowy a z warunkow konkursu (czytalam bo przymierzalam sie swego czasu do niego) wynika zupelnie cos innego. wiec nie dziwie sie, ze kilka osob z tego forum jest zawiedzionych ocena jury. Przeczytajcie warunki konkursu i dopiero dyskutujcie!!!
    • Gość: Andrzej J Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 13:41
      masz racje w 100% FEEEEL.
      Przeczytajcie warunki i dopiero oceniajcie; sami zobaczycie ze nie wszystkie prace spelniaja warunki; i niech ktos sprobuje to logicznie wytlumaczyc.
    • Gość: sss Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 14:40
      wlasnie przeczytalem warunki konkursu glownego MTA11.
      Niech teraz Bryla wrzuci prace zwycieskie i wyroznione!
      Ocenimy.
    • Gość: indykołowicz Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 22:08
      ...
    • Gość: krkr Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 07:37
      - wystawa archigram wypasiona!
      - alkohol rozdawany na rozdaniu nagród super!
      - konkurs studentów bardzo fajny!
      - konkurs główny przedziwny!
      - oprawa całości denna!
      - książka mta11 fajna ale za droga!
      ....... a sam Kraków jak zwykle najlepszy!
    • stanleykubrick Re: Archigram - architektura bez architektury 23.04.09, 09:18
      Dla mnie tak, czy inaczej to wstyd, że na stronie triennale nawet nie umieszczą zwycięskich projektów. Także pewnie nigdzie się nie pokażą prace nagrodzone, gdyż sami nagrodzeni tez ich nie chcą umieszczać.
    • Gość: trt Re: Archigram - architektura bez architektury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.09, 11:41
      architektura.muratorplus.pl/projekty/przystanki-szybkiej-kolei-aglomeracyjnej-w-krakowie-,187_7965.htm

tutaj za to mozna zobaczy zwyciezce zupelnie zapomnianego konkursu mlodych architektow w ramach mta2009
    • stanleykubrick Re: Archigram - architektura bez architektury 23.04.09, 11:44
      dzięki:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka