Dodaj do ulubionych

Betonowa kaplica od Fuksas Architects

23.04.09, 11:42
Widziałek ten kościół na innych serwisach. Teraz w kontekście naszego rodzimego sprzed kilku postów mogę napisać, że ta chłodna, monumentalna, ciężka architektura jest właśnie tym, czego szukam w tego typu projektach. Jak zwykle u Fuksasa podoba mi się detal i wykończenie.
Obserwuj wątek
    • mambeusz Re: Betonowa kaplica od Fuksas Architects 23.04.09, 12:18
      slabizna , brak pomyslu i zbyt doslowna inspiracja
    • Gość: 50cent Re: Betonowa kaplica od Fuksas Architects IP: *.szczecin.mm.pl 23.04.09, 12:30
      piękny
    • Gość: jozue Re: Betonowa kaplica od Fuksas Architects IP: *.chello.pl 23.04.09, 13:03
      piekny ale czy spodoba się Bogu?
    • Gość: andy Re: Betonowa kaplica od Fuksas Architects IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.09, 13:17
      nie wiem Jozue, ale spytam się wieczorem. / mocna rzec i mimo wszystko świeże, zaskakujące wnętrze z tym podwieszonym kloszem.
    • Gość: DR Re: Betonowa kaplica od Fuksas Architects IP: *.acn.waw.pl 23.04.09, 13:52
      nuda
    • Gość: gość Re: Betonowa kaplica od Fuksas Architects IP: *.olsztyn.mm.pl 23.04.09, 15:03
      makabryła
    • Gość: kain Re: Betonowa kaplica od Fuksas Architects IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.09, 15:30
      makabryła ale czy spodoba się Bogu?
    • Gość: kaas Re: Betonowa kaplica od Fuksas Architects IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.09, 17:04
      g..no, wyburzyc i zasypac wapnem
    • Gość: . Re: Betonowa kaplica od Fuksas Architects IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 17:21
      ale to we Włoszech takze spie spokojnie.
    • badracing Re: Betonowa kaplica od Fuksas Architects 23.04.09, 20:18
      ten jest znacznie lepszy:

www.bryla.pl/bryla/1,85301,6495923,Pierwszy_pasywny_kosciol_w_Polsce.html

• Gość: jacenty Re: Betonowa kaplica od Fuksas Architects IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 20:30
      kwadratowy le corbusier
    • Gość: common man Re: Betonowa kaplica od Fuksas Architects IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 08:58
      kwadratowy le corbusier - dokładnie, też mi to przyszło do głowy, ale do pięt nie dorasta jego architekturze. "Gra świateł" jak w Ronchamps, wtórne. Przypomina realizowana koło mnie oczyszczalnię ścieków. Na kaplicę nadaje sie równie dobrze jak na mauzoleum, bibliotekę, biurowiec itd.
    • malgorzataboguslaw Re: Betonowa kaplica od Fuksas Architects 24.04.09, 12:33
      www.malgorzataboguslaw.terazwww.pl/gallery.html
    • Gość: Nikt Re: Betonowa kaplica od Fuksas Architects IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.09, 14:14
      Świetna powierzchnia reklamowa. Nic innego w Polsce nie powinno się budować; zlikwidowałbym tylko te otwory okienne bo nie da się powiesić banera.
    • przechodzacy_przez_rzeke Re: Betonowa kaplica od Fuksas Architects 24.04.09, 21:21
      Nuuuda... kolejna podróbka Le Corbusiera, architekt był leniwy i nie chciał sobie życie komplikować, więc zrobił kubik.
    • Gość: MagiaLenia Re: Betonowa kaplica od Fuksas Architects IP: 156.17.226.* 24.04.09, 22:34
      Kurczę, no lubię minimalizm, ale tu nie mogę się powstrzymać od powiedzenia: przesada. Zabawne, ale z minimalizmem też można przesadzić:P
      Podoba mi się wnętrze na ostatniej fotce- z tymi lampami i okienkami-ale z zewnątrz to taki schron zaprojektowany przez "leniwego"(jak powiedział przechodzący_przez_rzekę) architekta....:(
    • Gość: ja Re: Betonowa kaplica od Fuksas Architects IP: *.acn.waw.pl 25.04.09, 08:28
      www.travian.pl/?uc=pl10_73692a
    • Gość: marcin Re: Betonowa kaplica od Fuksas Architects IP: *.static.korbank.pl 25.04.09, 11:57
      jest dużo ładnych kościołów minimalistycznych, ale trudno skometnować projekt skoro dobór zdjęć jest przypadkowy i nie pokazuje meritum: brak pokazania ołtarza, miejsca chóru, chrzcielnicy itd.
    • Gość: oti Re: Betonowa kaplica od Fuksas Architects IP: *.pcnet.com.pl 25.04.09, 20:31
      wyglada bez rewelacji. wnętrze lepiej.
    • Gość: Dzi Re: Betonowa kaplica od Fuksas Architects IP: *.toya.net.pl 25.04.09, 21:02
      rewelacja
    • Gość: człowiek z kosmosu Re: Betonowa kaplica od Fuksas Architects IP: *.aster.pl 26.04.09, 22:03
      może nie jest super piękna, ale i tak lepsza od wszystkich które widziałem, polskich kościołów wybudowanych po II wś
    • Gość: kalina Re: Betonowa kaplica od Fuksas Architects IP: *.54.17.91.static.telsat.wroc.pl 26.04.09, 22:23
      no i prosze, brutalizm powrócił!
    • Gość: Justyna Re: Betonowa kaplica od Fuksas Architects IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 10:22
      Wejście jak do hipermarketu;]
    • Gość: Michał Re: Betonowa kaplica od Fuksas Architects IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 11:35
      Kto projektuje tak niepraktyczne kościoły?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka