Gość: oł-oł-oł Re: And the winner is: Snøhetta IP: *.chello.pl 04.05.09, 21:43 blokowiska mówisz....ares poczytaj troche o czasach kiedy powstawały, o wzgledach ekonomicznych i praktycznych a napewno wiele sie wyjaśni. papa ridzyk buduje sobie kopułe, złotą zdaje sie...mmmm architektura na miare naszych czasów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ares Re: And the winner is: Snøhetta IP: *.icpnet.pl 04.05.09, 22:04 Co myślisz że osiedla które teraz powstają nie mozna nazwac mianem blokowisk bo skoro tak jesteś w błędzie bo to są nadal blokowiska tylko ze nie z wielkiej płyty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szonpen Re: And the winner is: Snøhetta IP: *.aster.pl 04.05.09, 23:45 buuuu bryla sie leni, niestety to nigdy nie bedzie archdaily... szkoda leniucgy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaas Re: And the winner is: Snøhetta IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.09, 00:17 stanleykubrick widzialem juz niejedna taka jakze cudowna architekture wlacznie z moim "ulubionym" uzeum zydowskim. wiesz, co? mam juz po prostu dosc i nie zamierzam sie wiecej ruszac do tego typu miejsc. po prostu juz wiem co mnie czeka. poki co, wybieram wakacje w miejscach gdzie nie ma takich "perelek" i mam nadzieje, ze uda mi sie na emeryture zamieszkac w Freiburgu. Tam bede przynajmniej wiedzial gdzie jestem, patrzac na tytulowego gniota, nie mialbym zielonego pojecia.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rtg Re: And the winner is: Snøhetta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 10:14 Jedni wolą mieszkaac w starej kamienicy inni w nowoczesnymn mieszkaniu... i ten i ten moze byc dobrym architektem i wiedzieć co jest dobre a co nie... stwierdzenie Kaas, ze to jest gniot swiadczy tylko o tym, że nie znasz sie na architekturze. owocnej pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oł-oł-oł Re: And the winner is: Snøhetta IP: *.chello.pl 05.05.09, 11:10 ares: jezeli wspolczesne osiedla mieszkaniowe to dla ciebie blokowiska na miare lat 70/80 to sie nie dogadamy... kaas: nie odważyłbym sie nazwac tego obiektu gniotem, chyba ze mialbym ciekawsze realizacja na koncie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ohyyy i ahyyyyy Re: And the winner is: Snøhetta IP: *.um.krakow.pl 05.05.09, 13:36 drodzy "Archytekci" po drugim roku studiów -te wasze śmieszne powyginane we wszystkie strony kwadratowe bloczki które tak tu opiewacie za pare lat się znudza i nawet pies na to nie nasika a ludziom dalej będą podobac sie kopuły, łuki i kolumny . Ta cała supernowoczesna architektura to robiona na jedno kopyto, wtórna, brzyda i nie zyciowa architektoniczna papka. Patrząc na te wszystkie "dzieła" odnoszę wrażenie że mamy w polsce "najwybitniejszych" atchitektów świata bo wszystkie te "nowatorskie wzory" ogladam dzień w dzień chociażby mijajać polskie koscioły z lat 80-90 czy inne perelowskie wynalazki (spodki, osrodki kultury, domy slubów - przykładów pewno możńa by pewno mnozyć) Nie twierdze ze to jest kompletnie do d. Taka architektura może być nawet ciekawa pod warunkiem że będzie czymś wyjątkowym i rzadkim a budynki takie będzie sie podziwiać na zasadzie ciekawostki architektonicznej a nie zwykłej masówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: And the winner is: Snøhetta IP: *.Red-79-154-184.dynamicIP.rima-tde.net 05.05.09, 13:50 jestem zazenowana poziomem powyzszych wypowiedzi... z racji niskiego poziomu powinny zostac wymoderowane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rtg Re: And the winner is: Snøhetta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 14:11 ahy i ohy , krytykanci zawsze tak mowili o kazdym stylu architektonicznym...Czy wieze koscielne nie powinny sie znudzic ? Uwazasz, ze wciaz powinno projektowac się domki z wiezyczkami? moze jeszcze fosa ? To sa projekty naszych czasów , to wykorzystywanie technologii , Gdyby w sredniowieczu mieli naszą technologie, to mylisz ze gotyk by sie rozwinął w takiej postaci ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: And the winner is: Snøhetta IP: *.187.237.196.ip.airbites.pl 05.05.09, 14:32 Taka architektura, jak tu Snohetty to rzadkość. W iększośc przypadków filharmonie i opery nadal wygladają, tak, jakby należały do starych czasów, są pompatycznymi gmachami. Tyle, że te realizacje nie są obecne na łamach pism/ magazynów o architekturze, bo te zajmują się tym, co faktycznie jest bieżące i świeże. Radykalnie po tych wypowiedziach można dojść do wniosku, że zawód architekt nie powinien być rozumiany, jako artysta. Uciera się, że artysta robi bezużyteczne pudełka, a prosta bryła narysowana jest w '5 minut' i nie ma nic z uroku 'dawnych' mozolnie rzeźbionych. W międzyczasie, ale o wiele wcześniej malarstwo i rzeźba się zmieniły i również prawdopodobnie wielu stwierdzi, że na gorsze. Najlepiej w efekcie jakby architekturę nie projektowali architekci, ale inżynierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaas Re: And the winner is: Snøhetta IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.09, 14:46 rtg no jasne, nie mam pojecia o architekturze, bo potrafie powiedziec, ze "krol jest nagi". to tak jak ci, ktozy uwazaja, ze gombrowicz byl miernota i grafomanem, nie znaja sie na literaturze, albo ci, ktorzy uwazaja ze wylanie puszki farby na plotno ni jst sztuka - nie znaja sie na malarstwie. a moze ty po prostu sie nie znasz na samodzielnym mysleniu? oł-oł-oł zeby oceniac jakis budynek trzeba miec ilestam realizacji na koncie? hola, hola! architektura jest dla architektow czy dla ludzi?? oczywiscie, acrhitekci to tez ludie i moga komentowac, ale czy maja w tym wzgledzie wieksze prawa od normalnego kowalskiego? jezeli postawia mi kolo mojego ogrudka 30-metrowego betonowego kloca to chocby architekci calego swiata uwazali to za majstersztyk, ja po prostu tego nie zaakceptuje, bo w przeciwienstwie do ciebie mysle samodzielnie, a nie tak jak wiekszosc architektow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ohyy i ahyy Re: And the winner is: Snøhetta IP: *.um.krakow.pl 05.05.09, 14:48 tylko że tak w sztuce jak i w architekturze istnieje takie pojęcie jak klasyka. Istnieją pewne wzorce min tak tu opluwane łuczki i kolumienki które się nie znudzą i już bo ludzie dobrze sie czuja mieszkając w ich otoczeniu. Ten minimalistycznokubistyczny styl którym tak się wszyscy zachwycają aby został uznany za klasyke będzie musiał sie podoobac i być na topie przez najbliżesze 500 lat. Czy ma na to jakieś szanse? śmiem wątpić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rtg Re: And the winner is: Snøhetta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 15:01 ...już trwa ponad 100 i wciąż się rozwija rownolegle z architektura naturalną , "blobami" itd ... tutaj nie chodzi tylko o cuby tylko o rozwój cywilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rtg Re: And the winner is: Snøhetta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 15:05 Kaas Ty nie mowisz że "krol jest nagi" . Nie pochlebiaj sobie bo ten cytat dotyczy szczerości. Ty jak najbardziej mozesz wyrazić swoje zdanie, (że Ci się nie podoba) co nie znaczy, że masz racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rtg Re: And the winner is: Snøhetta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 15:15 Pewnie, ze niektore modernistyczne budynki są kiepskie ale wynika to z tego,że nasz kraj po prostu nie mial pieniędzy na drogie materiały, dobrych architektów i czesto kloce ktore powstawały wygladają jak wyglądają . Dam Ci przyklad Sląska . Gdyby architekura silesii była zadbana, odswiezona a nie zapuszczona przez lata wojen i kumuny to pisalbys inaczej . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oł-oł-oł Re: And the winner is: Snøhetta IP: *.chello.pl 05.05.09, 15:51 nie wiem czemu mnie atakujesz z tym samodzielnym myśleniem, skoro sam prezentujesz model myślenia zbieżny z 90% ingnorantów...oraz: tak, pisze to jako architekt, ze swiadomoscia jak ciezko czesm przeforsowac swoje wizje i stąd wynika moje myslenie ze nie mam(y) prawa objeżdząć (np. nazywać gniotem) czyjegoś dzieła bo mam świadomość jak ciezko jest wybudowac cos od poczatku do konca...ale okej. jest demokracja i jest miejsce dla takich jak ja i takich jak Ty, wiesz czemu? bo na takich jak ty tacy jak ja zarabiają najlepiej- kolumienka, gzymsik, karpióweczka, jakaś płaskorzeźba z gipsu...o tak, to jest rzeczywiście architektura ponadczasowa- na takich ludziach bedzie mozna zarobić zawsze bez odbioru! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaas Re: And the winner is: Snøhetta IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.09, 00:12 rtg co ty wygadujesz? widziales kiedys berlin? wiesz ile tutaj jest modernistycznego szajsu? katowice wcale lepiej nie wygladaja. koln widziales i te "cuda" wokol katedry? to jest zachod, ale ten modernizm wcale nie wyglada lepiej niz w polsce. jestem z katowic i smieje sie jak ktos mowi o tym jaki to dworzec jest piekny. nawet kiedy byl nowy to uchodzil za ochydny. cieawy to jest sejm slaski, ale nie dworzec. ol-ol-ol: wlasnie pokazales jaki jestes ograniczony. podazyles rowno ze schrmatem, ze kazdy kto nie uznaje nowoczesnej architektury, jest od razu milosnikiem gipsowych aniolkow. i nie mow tez o nakladzie pracy. pracuje w grafice 3d, ale w mojej branzy sytuacja jest inna - doceniani sa ludzie, ktorzy maja prawdziwe umiejetnosci i potrafia dac z siebie wszystko. wg mnie ostatnimi architektami, ktorzy potrafili dac z siebie wszystko byly glowne postacie jugendstil/secesji. bo kto by dzisiaj pomyslal, zeby nad jednym projektem mozna bylo siedziec dwa albo czy lata? albo nawet cale zycie tak, jak to zrobil gaudi! to jest prawdziwy naklad pracy i to sa prawdziwe umiejetnosci. czlowieku, umialem kozystac z autodesk autocad jeszcze na w3.11, a kiedy mialem szkolenia z Maya to ciebie zapewne uczyli alfabetu. nie wciskaj wiec ludziom kitu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaas Re: And the winner is: Snøhetta IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.09, 00:59 "trzy" a nie "czy" oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rtg Re: And the winner is: Snøhetta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 07:26 Kaas jesli nie potrafisz docenic realizacji modernistycznych to znaczy, że jak juz wczesniej pisałem z architekturą masz mało do czynienia . Ja sie nie pcham do trabanta pomimo, że jeżdzą obok mnie( chociaz nie jeden architekt jest świetnym projektantem samochodów ) Twoje myslenie jest lekko ograniczone i juz wiem, ze z taką osoba nie ma sensu dyskutowac bo Ty wiesz swoje i koniec.Modernizm byl zły bo mamy szare bloki i brudny dworzec w Katowicach ..kloce,smrod,szarzyzna...heh mimo wszystko pozdrawiam i radze troszke poczytac o modernizmie, jego idei itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek-snohetta Re: And the winner is: Snøhetta IP: *.gdc.no 06.05.09, 09:09 kaas - nad opera siedzialo przez 9 lat 20 ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
stanleykubrick Re: And the winner is: Snøhetta 06.05.09, 09:30 Ja lubię secesję, ale lubię też modernizm, gdy mówimy o formie. Mimo tego nie lubię architektury opływającej w detale. Natomiast czas pracy architekta oczywiście jest ważny i niestety dzisiaj nacisk inwestora i ekonomia dają o sobie znać. Tylko naprawdę znany architekt może pozwolić sobie na swobodna pracę nad projektem. W innej sytuacji jest zmuszony robić 'szybko', czasem ze szkodą dla efektu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atri Re: And the winner is: Snøhetta IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.09, 09:32 Prawdziwy architekt rysuje sam, choćby trwało to i 20 lat! Nie wysługuje się innymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lorka Re: And the winner is: Snøhetta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 11:57 bartek-snohetta albo w takim razie bylo ich za malo albo za krotko siedzieli. Nad naszym Panstwem tez mysli kilkaset ludzi juz kilka ladnych wiekow a nic madrego nie wydumali jak do tej pory. Zgadzam sie z kaas w 100%. Nie podoba mi sie i bede sie tego trzymac. Chocbym miala zostac ignorantka ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inari Re: And the winner is: Snøhetta IP: *.gemini.net.pl 06.05.09, 12:24 niech się kraków uczy od norwegów... Odpowiedz Link Zgłoś
bo_moj_nick_jest_zajety Re: And the winner is: Snøhetta 06.05.09, 12:57 chociaz dyskusja wyglada jak zawsze na bryle i jak zawsze nikt nikogo nie przekona i jak wszyscy wiemy o gustach sie nie dyskutuje, to jednak dorzuce swoje kamyczki do ogrodka. Mianowicie, moja ciotka mieszka w Oslo od parudziesieciu lat i architektura sie nie zajmuje, jednak budynek ten bardzo ceni, jak i wszyscy mieszkancy Oslo, lub nawet Norwegii. Bardzo lubia przebywac w jego poblizu, lub w nim, bo jest zaprojektowany dla ludzi i ludzie tam sie dobrze czuja. Ocenianie architektury ze zdjec jest troche jak powiedzienie, ze Van Gogh nie cienko malowal, bo na moim 15" lcd wyglada plasko i ma gowniane kolory. Dlatego polecam odbior architektury, malarstwa, rzezby i czego tam jeszcze dusza zapragnie NA ŻYWO! a na żywo odbieraja ta opere w Oslo Norwegowie i glosuja na nia codziennie, bo przychodza tam wypoczac i spedzic milo czas, wiec albo narod norweski to ignoranci i nie znaja sie na architekturze i designie, albo jednak ktos inny sie myli Odpowiedz Link Zgłoś