Dodaj do ulubionych

The Villa - ekologiczny dom Libeskinda

• Gość: Bob Budowniczy Re: The Villa - ekologiczny dom Libeskinda IP: 194.181.105.* 18.08.09, 12:10
      Fajny budynek, odbiegający od dwuspadowych "klocków". Ciekaw jestem kosztów jego postawienia...
    • Gość: blok Re: The Villa - ekologiczny dom Libeskinda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.09, 13:50
      Ciekawy projekt, dobre proporcje, przytulne wnętrza, dużo światła, funkcjonalność i ergonomia, doskonale też pasował by w krajobrazie podmiejskim (niekoniecznie polskich gargameli i dworkowej szmiry)Co do komentujących odnoszę wrażenie że większość nie wychyla nosa z poza swego m3 na 8 piętrze bloków z płyty a widok prosty i klasyczny.
    • Gość: blok Re: The Villa - ekologiczny dom Libeskinda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.09, 15:09
      widzialem projekt 18,36,54 i bylem lekko zmieszany ten nawiązuje do poprzedniego ale jest dobry a nawet bardzo dobry Liebe
    • Gość: blok Re: The Villa - ekologiczny dom Libeskinda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.09, 16:02
      liebe liebe liebe
    • Gość: ptas Re: The Villa - ekologiczny dom Libeskinda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.09, 13:06
      wspaniały bo żydowski. Ciekawe ile dolarów "pochłonie" jego budowa?
    • Gość: anty-malgorzatabog Re: The Villa - ekologiczny dom Libeskinda IP: *.chello.pl 31.08.09, 15:00
      zgadzam sie z "blok" - wiele piszących nie tylko nie wychyla nosa z poza swojego M3 na 8 pietrze, ale i z przyjemnością wylewa swoje uprzedzenia, kompleksy i brak zwyczajnej pokory.... (cały czas wierzę, że nie są to opinie prawdziwych Architektów)
      Swoja drogą BRYŁA.PL powinna by udostępnic wszystkim krytykujacym i uszczypliwie komentujacym stronę pt. "POKAŻ SWOJE"... ciekaw jestem jej zawartosci.. :)
    • Gość: krzywy Re: The Villa - ekologiczny dom Libeskinda IP: 77.236.0.* 31.08.09, 18:13
      Z racji mojego pseudo powinienem być "ZA". No cóż, ktoś czyli Pan L. musi krzywymi ścianami się wyróżniać. Ja mam takie zastrzeżenia: blacha tytano-cynkowa nie jest materiałem ekologicznym, ani też przyjaznym - pewnie można się poparzyć w upalny dzień. Projekt ewidentnie kosmopolityczny, nieharmonijny, przekorny. Cała natura i ekosystem rośnie pionowo i poziomo a Pan L. z pomocą finansową udowadnia że można krzywo.
    • Gość: blok Re: The Villa - ekologiczny dom Libeskinda IP: *.elpos.net 04.09.09, 17:50
      prosze popatrzec na salon z kuchnia, chce sie tam wejsc, bo jest nowoczesnie, przytulnie, elegancko i co ciekawe w tym projekcie mozna zajzec do innych pomieszczen a tym samym byc w srodku rodzinnych wydażen cos niesamowitego i godnego do nasladowania, projekt wybiaga w przyszlosc. Brawo
    • Gość: inwestor Re: The Villa - ekologiczny dom Libeskinda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.09, 11:55
      szukam architekta który zaprojektuje dom w podobnym stylu
    • Gość: koniczyna Re: The Villa - ekologiczny dom Libeskinda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.09, 12:15
      Zadałem sobie trochę trudu i znalazłem filmiki z placu budowy oraz przekroje budynku jest to olbrzymia rezydencja 515 m z sauną salą do ćwiczeń z 4 sypialniami salonem 95 m otwartym na 1 piętro wszystko bardzo dobrze rozplanowane z szafami łazienkami po prostu kawał dobrej roboty. Funkcjonalnie i nowocześnie.
    • Gość: so so Re: The Villa - ekologiczny dom Libeskinda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.10, 20:30
      Biedny Libeskind chce świat zadziwić, ale nie zna feng shui
      Żeby człowiek dobrze sie czuł, musi się czuć bezpiecznie, potrzebuje ładu i harmonii.
      te bryły stanowią jakiś zlepek, są niespokojne, sprzeczne z naturą.
      To jest zaklety krzyk.
      Dom jest jak autoportret autora. Zawsze - jeżeli projektuje go od początku
      Jak kupuje projekt gotowy - jest gościem bez wyrazu, bez osobowości
      Pokaż mi swój dom, a powiem Ci jaki jesteś

Wnetrza sympatyczne
    • Gość: MagiaLenia Re: The Villa - ekologiczny dom Libeskinda IP: *.t4.ds.pwr.wroc.pl 11.05.11, 20:04
      @małgorzatabogusław
      Nie chcesz być architektem bo nie chcesz być służącą- architekt to służący klienta.
      Jako inżynier budownictwa jesteś więc służącą architekta. Bardzo rozsądnie.
      Zresztą nie ma w tym nic złego- "usługi budowlane" to usługi nie tylko z nazwy.

Co do Libeskinda to zgodzę się co do pewnych spostrzeżeń z Tobą. To co zdało egzamin w muzeum i było piękne-bo pasowało do całości idei, nie znaczy że w s z ę d z i e będzie git. Tak jak napisał So So - "niespokojne bryły, zaklęty krzyk". W Muzeum Żydowskim taka metafora pasuje, w domku rodzinnym nie. W teatrze też nie. W innych muzeach też nie. Przez takie bezpardonowe kopiowanie środków wyrazu- trywializują się one w oryginalnym projekcie (berlińskim muzeum)... i przestają one nieść metaforyczne treści, a zaczynają być tylko pustymi rozwiązaniami formalnymi-mówiąc szczerze zakrawają na postmodernizm....
    • Gość: żyd Re: The Villa - ekologiczny dom Libeskinda IP: *.devs.futuro.pl 28.12.11, 15:54
      tylko dla Żydów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka