Dodaj do ulubionych

Feng Shui a aranżacja wnętrz. Pytanie.

19.01.04, 10:39
No, właśnie, jak w temacie. Czy ktoś interesuje się FS? I czy stosujecie
zasady Feng Shui w swoich wnętrzach?
Nam się nie udało, ale i też nie dążyliśmy do tego. Choćby fakt tego, że
naprzeciw łóżka w sypialni mamy na drzwiach szafy lustra, a to podobno jeden
z kardynalnych błędów. Ale powiększyło to bardzo pokój i nie zrezygnowałabym
z tego.
Może jednak ktoś z Was stosuje zasady FS w swoim mieszkanku, jestem ciekawa,
jak Wam to wychodzi.
Obserwuj wątek
    • kiciun Re: Feng Shui a aranżacja wnętrz. Pytanie. 19.01.04, 11:32
      Kiedyś przeczytałam jedną książkę o Feng Shui i doszłam do wniosku, że człowiek
      instynktownie "stosuje" się do niektórych zasad. Np. siedząc na kanapie tyłem
      do wejścia czuje się nieswojo. Musi mieć za sobą ścianę, żeby czuć się
      komfortowo (nie chodzi mi o to, że kanapa ma być "przy ścianie"). Ja teraz
      siedząc przy komputerze mam za sobą wejście. Gdy jestem sama to w porządku, ale
      jeśli w domu jest druga osoba, a obak mnie gra muzyka, to nie usłyszę kiedy
      ktoś wejdzie. Ale tylko w ten sposób zmieścił się stolik na komputer.
      Co do luster to też nie wiem w czym rzecz. W poprzednim mieszkaniu mieliśmy
      naprzeciwko łóżka w sypialni szafę z wielkim lustrem. Kiedy przeczytałam, że
      tak być nie powinno, zasłaniałam na noc lustro prześcieradłem przez tydzień,
      żeby sprawdzić w czym rzecz. Po tygodniu zdjęłam te szmaty i nadal żyję w
      nieświadomości o co chodzi. Ale już w nowym mieszkaniu naprzeciwko mojej części
      łóżka są drzwi do łazienki. Jeśli są otwarte na oścież, nie mogę spać. Coś mnie
      niepokoi, muszą być przymknięte. A do przedpokoju na innej ścianie mogą być
      otwarte i nic. Mam kilka dzwonków wietrznych, każdy w innym stylu, ale dlatego,
      że mi się podobały. Jeszcze ich nie powiesiłam. Jeden z nich będzie pewnie
      wisiał na zewnątrz, bo lubię dźwięk dzwonków poruszanych wiatrem. Ale też
      dostałam jeden dzwonek o przepięknym dźwięku, najładniejszym ze wszystkich, ale
      w czarnym kolorze. Wyobrażałam sobie jak będzie pięknie brzmiał powieszony nad
      tarasem. Ale ten czarny kolor. Sam w sobie spoko, ale widząc go zawieszonego
      musiałam go dać w prezencie koleżance, wypytawszy wcześniej czy ten kolor nie
      będzie jej przeszkadzał. Teraz wiszą u niej i nie przeszkadza mi ten kolor. U
      niej.
    • chiara76 Re: Feng Shui a aranżacja wnętrz. Pytanie. 29.01.04, 16:26
      podnoszę wątek.
    • pyza81 Re: Feng Shui a aranżacja wnętrz. Pytanie. 03.02.04, 15:37
      Jak widzę jest mało osób które interesują się tym tematem, a może zagubił się
      on w nawale innych tematów??

Wielka szkoda ;(((

Basia
    • ochra Re: Feng Shui a aranżacja wnętrz. Pytanie. 03.02.04, 17:04
      Że też wierzycie w takie czary -mary!
      • chiara76 nam też miło było cię poznać. n/t 03.02.04, 19:18
        • ochra Re: nam też miło było cię poznać. n/t 04.02.04, 22:23
          ?? wyluzuj, nic takiego nie napisałam
      • bartunio_o Re: Feng Shui a aranżacja wnętrz. Pytanie. 04.02.04, 09:07
        ochra napisała:

> Że też wierzycie w takie czary -mary!

Zaczarowane dziewczyny! Oj znam ja jedną taką, znam.

A na serio - nic w tym szkodliwego. Bywają gorsze natręctwa, oj bywają.

Bartłomiej
    • melaska Re: Feng Shui a aranżacja wnętrz. Pytanie. 03.02.04, 21:48
      Uważam, że Feng Shui to bardzo pozytywne zjawisko. Ludzie poprzez magię uczą
      się ergonomii:-)
      • orca Re: Feng Shui a aranżacja wnętrz. Pytanie. 03.02.04, 22:30
        Duzo w tym prawdy.Ja stosuje tylko ogolne zasady. podoba mi sie ta dotyczaca
        kantow mebli, ktore nie powinny byc ostre. Ale z drugiej strony nie da sie
        stosowac tych zasad w 100%. W kazdym razie, kilka zasad udalo mi sie wprowadzic
        i o dziwo goscie zawsze zwracaja uwage na to, ze jakas taka mila atmosfera u
        mnie. Sa takie mieszkania, w ktorych od razu czujemy sie dobrze. Nie chodzi o
        wystroj, ale o atmosfere. Moze to dzieki FS?
        • k3ffy Re: Feng Shui a aranżacja wnętrz. Pytanie. 04.02.04, 13:40
          Kiedyś trafiłam na obszerną publikację na ten temat. Niestety, póki co mieszkam
          z rodzicami i moje pomysły na aranżację wnętrza realizuję w obrebie własnego
          pokoju... Ale podczas remontu zatapetowałam w odpowiednich miejscach banknot
          (dostatek;) i ogromne serce (wiadomo co) i... wierzę że to działa ;)
    • fena2 Re: Feng Shui a aranżacja wnętrz. Pytanie. 04.02.04, 14:32
      Pracuję w holenderskiej firmie, Holendrzy maja świra na punkcie Feng SHui, u
      mnie biurze swietnie dobrali kolory:) jasniutenki żółty -rozbielony i
      cappucino, sama zastanawiam sie teraz nad kolorami do mieszkania:) co
      proponujecie?? kuchnia?? duzy pokoj?? mały?? przedpokoj??
    • qian Re: Feng Shui a aranżacja wnętrz. Pytanie. 04.02.04, 20:36
      Jestem konsultantem FS, jeśli macie jakieś pytania to chętnie odpowiem, piszcie
      na priv.
      PZDR - Qian
      • wicio2004 Re: Feng Shui a aranżacja wnętrz. Pytanie. 05.02.04, 11:27
        Cóż, jednym ludziom do życia potrzebna jest wiara w magię, czary i inne takie, innym nie. Jedni chodzą do wróżek, inni odmawiają różańce, jeszcze inni stosują rozmaite diety cud lub urządzenia do odchudzania kupione w Telezakupach Mango, wreszcie jest grupa wierząca w Feng Szui.
        Ostatecznie nic w tym szkodliwego nie ma. Najwyżej ktoś (np. konsultant FS) na tym zarobi - cwany jest, wciska ciemnoty = jego zysk.
        A to, że wszystkie wymienione przeze mnie "dziwactwa" DZIAŁAJĄ (zdaniem stosującego głównie) to znany efekt placebo - jeśli głęboko w coś wierzymy i jesteśmy przekonani o skuteczności działania tego czegoś (np. braku lustra koło łóżka) to będzie nam lepiej. Ja lustro mam i dobrze śpię. Kiedyś nie miałem i też dobrze spałem. O rym! A tak poza tym to we wszystkich tych "dziwactwach" jest odrobina rozsądku i generalnie nie powinno to nikomu zaszkodzić. Ostatecznie, dla większości osób, oczywistym jest, że wklejenie banknotu pod tapetą "w odpowiednim miejscu" nie pomoże wygrać w totka, ani znaleźć superpłatnej pracy, ale też nie przeszkodzi. Są to zdarzenia niezwiązane ze sobą. Z drugiej jednak strony, osoba taka jest przekonana (tylko musi maniakalnie wierzyć w moc starego banknotu pod tapetą), że ów banknot pomoże jej znaleźć pracę, więc może byc pewniejsza podczas rozmowy kwalifikacyjnej, albo też może ją to podświadomie motywować do lepszej pracy, więc otrzyma podwyżkę.
        Tak więc to może działać, ale na zasadzie efektu placebo.
        Oto słowo Wicia.
        • kasia_345 Re: Feng Shui a aranżacja wnętrz. Pytanie. 05.02.04, 13:14
          wicio2004 napisał:

> Cóż, jednym ludziom do życia potrzebna jest wiara w magię, czary i inne
          takie,
          > innym nie. Jedni chodzą do wróżek, inni odmawiają różańce, jeszcze inni
          stosują
          > rozmaite diety cud lub urządzenia do odchudzania kupione w Telezakupach
          Mango,
          > wreszcie jest grupa wierząca w Feng Szui.

Ta ostatnia grupa jest nieco większych rozmiarów niż poprzednie.
          Niezależnie jaką filozofię dobierzemy jedno jest pewne.
          Wiara czyni cuda.
          Moim zdaniem nie warto upraszczać tej wiary zbyt mocno.
          Bo dojdziemy do wniosku, że możemy poradzić sobie w pustych czterech ścianach,
          a może nawet i bez tych ścian - pod drzewem.
          Czy jednak o to chodzi?

kasia
          • wicio2004 Re: Feng Shui a aranżacja wnętrz. Pytanie. 05.02.04, 14:23
            > Moim zdaniem nie warto upraszczać tej wiary zbyt mocno.
            > Bo dojdziemy do wniosku, że możemy poradzić sobie w pustych czterech ścianach,
            > a może nawet i bez tych ścian - pod drzewem.
            > Czy jednak o to chodzi?

Pustelnikom i innym Szymonom Słupnikom tak
      • kasia_345 A czy możemy liczyć na odpowiedzi na forum? 05.02.04, 13:08
        Byłoby bardzo miło móc liczyć na wsparcie nas amatorów profesjonalną opinią.
        Co nie dyskryminuje oczywiście kontaktu z klientami poprzez priva.

kasia

PS. Jakiś architekt już tu się kiedyś ogłosił w ten sposób i wszelki słuch po
        nim zaginął. A szkoda.
        • qian Re: A czy możemy liczyć na odpowiedzi na forum? 06.02.04, 19:36
          Droga Kasiu oraz inni użytkownicy forum.
          Otóż pragnę sprostować - nie chodziło mi w mojej wypowiedzi o naganianie sobie
          klientów. Po prostu nie każdego ten temat interesuje, niektórzy mają do niego
          stosunek delikatnie mówiąc - pobłażliwy, co przejawia się chociażby w
          niektórych postach powyżej.
          A FS się pasjonuję od lat, traktuję je raczej w kategoriach hobby i nie jest to
          moje źródło zarobków.
          Oczywiście chętnie odpowiem też na forum na wszelkie pytania, chociaż jestem
          zdania, że klasyczne FS nie ma zbyt wiele wspólnego z aranżacją wnętrz.
          PZDR - Qian
          • chiara76 ja ciągle jestem zainteresowana 06.02.04, 22:33
            jeśli znajdę rzut naszego nietypowego mieszkanka, miałam go kiedyś w jakimś
            emailu, to być może Ci podeślę, co? chodzi mi głównie o wyznaczenie stref,
            siatki bagua. Pozdrawiam.
          • kasia_345 Re: A czy możemy liczyć na odpowiedzi na forum? 07.02.04, 13:28
            Czy mógłbyś podać kilka źródeł (adresy internetowe, może jakieś książki) które
            polecasz dla osób chcących zapoznać się z FS? Tylko proszę - nie po chińsku!

kasia

PS Ciekawa jestem, czy uczestnicy forum wiedzą jak wymawia się Twoje imie ? :)
            • qian Re: A czy możemy liczyć na odpowiedzi na forum? 07.02.04, 15:14
              Oczywiście chętnie odpowiem na pytania, czekam na skan mieszkania.
              Jeśli chodzi o ciekawe strony na temat FS to z polskich polecam
              www.fengshui.art.pl - dawniej forum było na b.wysokim poziomie, obecnie trochę
              się popsuło, ale zawsze można przeszukać archiwum rozmów, kopalnia wiedzy.
              Ze stron zagranicznych
              www.fengshuitimes.com
              Polecam także udział w licznych listach dyskusyjnych (Joseph Yu, Ewa Wong
              udzielają odpowiedzi wszystkim użytkownikom, są to jednak strony
              anglojęzyczne). Polecam także jedną listę duskusyjną po polsku - prowadzi ją
              Roell Hill (Heluo) - są dostępne na stronie materiały do studiowania autorstwa
              Heluo, przetłumaczone na polski. Posty na forum też są tłumaczone, poza tym
              organizowane są raz na jakiś czas czaty z heluo, też tłumaczone online.
              Adres grupy:
              groups.yahoo.com/group/heluofengshui-polski-forum/ i trzeba się
              zarejestrować na yahoo.
              Z książek dostępnych na polskim rynku polecam jedynie:
              - FS dla żółtodziobów
              - dwie książki Evy Wong: Kurs mistrzowski FS i jeszcze jedna, której tytułu nie
              pamiętam, ale sprawdzę w domu
              - Chuen Lam Kam - Podręcznik feng shui.
              POZDR - Qian
              • chiara76 właśnie sobie zamówiłam 07.02.04, 15:22
                qian napisała:

> Z książek dostępnych na polskim rynku polecam jedynie:
                > - FS dla żółtodziobów

na Merlinie, tylko kiedy dojdzie? :)
                A ten rzut , to będę musiała sama rozrysować, bo niestety, zaginął mi w
                emailach:( Pozdrawiam.
              • fena2 KolroY 09.02.04, 10:16
                Mnie w FS interesuja kolry. Jak je dobierać? Jakie kolory sa najlepsze do
                kuchni, duzego pokoju, mniejszego pokoju , do przedpokoju i łazienki?
                Jakie kolory wyglądaja harmonijnie ? Czekam na odpowiedz:) z góry dziekuje:)
    • kiciun Re: Feng Shui a aranżacja wnętrz. Pytanie. 18.09.04, 10:45
      up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka