b.m.c10 31.03.04, 19:53 Poszukuje dobrego materaca do łóżka. Sprzedawca polecił mi: sprężynowy, sprężynowo-kieszeniowy i latexowy. Nie mam pojęcia jaki wybrać. Proszę o radę. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewuszka1 Re: materac 01.04.04, 14:13 Sprezynowy: im wiecej sprezyn posiada, tym lepiej. Wada: jesli spia na nim dwie osoby, to jak jedna sie porusza, to materac porusza sie rowniez pod druga osoba. Sprezny w kieszonkach: dostosowuje sie do ciala; nie posiada wady materaca sprezynowego. Lateksowy: podobno najlepszy, ale aby naprawde sluzyl wiele lat, trzeba kupic z drozszej polki. Ja kupilam materac ze sprezynami w kieszonkach w IKEI i naprawde goraco go polecam. Bardzo dobrze wykonany. Gwarancja na 10 lat. W zyciu nie spalo mi sie tak dobrze na zadnym lozku ;-) A i cena jest konkurencyjna w porownaniu z innymi materacami. Pozdrawiam i zycze udanych zakupow :-) Odpowiedz Link Zgłoś
szarytka Re: materac 01.04.04, 14:36 A czy możesz napisać Ewuszko jak sie nazywa ten materac z Ikei? Bardzo proszę. Ja też poszukuje jakiegoś wygodnego, niedrogiego materaca. Odpowiedz Link Zgłoś
ewuszka1 Re: materac 01.04.04, 16:21 Materac nazywa sie Norssken i kosztowal 695 zl (140x200). Jest to dobry materac, ale tez nie najtanszy. Mozesz oczywiscie kupic lateksowy, ale - jak widzisz z postow ponizej - jest sporo drozszy. Jesli chodzi o wklad kokosowy, to sprawia on, ze materac jest bardzo twardy. Zalezy co wolisz ;-)) Polecam strone www. ikea.pl. Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rachel.po Re: materac 05.07.16, 22:49 Szukam materaca - też słyszałam, że im więcej ma sprężyn tym lepszy. Ale to chyba nie jest tak, że jak śpią dwie osoby na sprężynowym to jak się jedna wierci to druga też "podskakuje". To chyba już teraz są lepsze sprężyny ? Jak są te kieszeniowe - to są lepsze niż bonelowe. Odpowiedz Link Zgłoś
hernryanna Re: materac 28.07.16, 21:26 Jeżeli szukasz materaca dla dwóch osób, to polecam Ci taki specjalnie do tego przystosowany. Są teraz na rynku takie i sami też takowy zakupiliśmy. Uwzględniają one indywidualne potrzeby dwóch osób. Moim zdaniem to świetny wybór jeżeli chcemy spać wygodnie i niekoniecznie idąc na ustępstwa. Jak zapytasz w sklepie z materacami to na pewno Ci doradzą. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya Re: materac 01.04.04, 14:44 Do tego co napisala poprzedniczka, chcialabym jedynie dodac, ze moim zdaniem lepiej nie oszczedzac na materacu, bo w koncu to na nim spedzac bedziesz jedna trzecia zycia. Lepiej od razu kupic drogi i dobry, niz potem sie meczyc, albo zle spac. Zgadzam sie, ze podobno najlepsze i najtrwalsze sa lateksowe (i taki rowniez ja zakupilam, ale jeszcze nie odebralam, wiec nie moge powiedziec nic wiecej...), natomiast tak naprawde musisz sama sie przekonac probujac roznych materacow. Idz do sklepu gdzie bedziesz miala taka mozliwosc i po prostu na kazdym materacu polez tak 5-10 minut (ja bylam akurat w sklepie Selena na Jana Pawla i wszyscy tak robia, wiec nie bylo obawy, ze sie osmiesze, czy cos). Po prostu bez polezenia na materacu nie bedziesz w stanie ocenic, ktory Ci odpowiada - sa naprawde rozni ludzie, z roznymi upodobaniami i nikt nie doradzi Ci, ze na przyklad bardziej miekki jest lepszy od mniej miekkiego. Ja np. nie lubie spac na zbyt twardym materacu (zreszta juz podobno lekarze nie zalecaja zbyt twardych), a sa ludzie, ktorzy tylko taki by wybrali... Ja kupilam lateksowy, poniewaz jak tylko sie na nim polozylam to wiedzialam, ze ten albo wole na ziemi spac :) Jest drogi, ale mysle, ze wart swojej ceny. Taki materac dostosowuje sie naturalnie do ciala, takze czlowiek "nie czuje, ze lezy"... podczas, gdy reszta materaca pozostaje nietknieta. Oznacza, to, ze na jednym lozku moga spac ludzie w roznej wadze. Odpowiedz Link Zgłoś
szarytka Re: materac 01.04.04, 14:51 a możesz napisać ile taki materac kosztuje, bo ja więcej niz 1000 zł nie będę mogła przeznaczyć (mąż sknera) ;-) a dlaczego lateks jest najlepszy? ktoś polecał mi kokosowy i teraz już sama nie wiem co kupić Odpowiedz Link Zgłoś
brenya Re: materac 01.04.04, 15:02 Lateks, jak powiedziala mi Pani w sklepie, jest najnowsza technologia i teoretycznie materac z niego zrobiony nie ma prawa nigdy zmienic ksztalu - takiego materaca nie trzeba przekrecac tzn. zmieniac mu stron, jak to jest w przypadku materacow sprezynowych. Oczywiscie jest pewnie lateks i lateks i powiem szczerze, ze nie mam pojecia, czy ten ktory ja kupilam jest taki najlepszy... Te materace lateksowe, ktore sprzedaja w Selene sa w bardzo roznych cenach w zaleznosci od tego jaka jest "poszewka" na materacu. Ja kupilam najtanszy lateksowy, w poszewce frotte, ale mi akurat nie zalezalo, zeby to byl inny typ, bo i tak jest niesamowicie wygodny. Ten materac, o szerokosci 160 cm kosztowal cos chyba 1300, ale kieszeniowy sprezynowy kosztowal zdaje sie tylko 200 zl mniej, dlatego zdecydowalam sie jednak na ten lateks, roznica w cenie niewielka, a komfort lezenia znacznie lepszy. Byly oczywiscie takze materace lateksowe za 3000 tys. z super miekka "poszewka", ale jakbym sie polozyla na takim to bym chyba nigdy z niego nie wstala :)) Odpowiedz Link Zgłoś
brenya Re: materac 01.04.04, 15:02 Acha. Sa to oczywiscie materace hypoalergiczne, z 5 strefami twardosci. Odpowiedz Link Zgłoś
ferdek120 Re: materac 06.07.16, 09:25 ja szukam materaca dla osób z problemami z kręgosłupem. Czy to powinny być materace twarde? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grand2259 Re: materac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.16, 13:49 Jeśli chodzi o wybór materacy najlepiej iść do jakiegoś firmowego sklepu i tam poprosić sprzedawce o pomoc... Materace dobiera sie głównie do kręgosłopa i do wagi jest wiele sprzedawców którzy wgl sie na tym nie znają i łatwo sie naciąć... nie ma co sugerować sie tym kto ma jaki materac... każdy ma inna budowę a moterac dobiera sie indywidualnie pod klienta... jeśli chodzi o twardości dla zdecydowanej większość Twardość h2 jest odpowiednia h3 stosuje sie już pod wagi powyżej 100kg... zdażają sie też wyjątki bo osoba wysoka ważąca 100 kg też może mieć h2 jej cieżar inaczej sie rozprowadza po materacu niż osoba niska o takiej samej wadze... obecnie na rynku pianki wysokoelastyczne poszły bardzo do przodu...materace spreżynowe zostały jakieś 5lat z tyłu... Odpowiedz Link Zgłoś
byllina Re: materac 22.09.16, 12:18 Dla mnie rodzaj materiału jest nie ważny. Dla mnie istotne jest to, żeby tak materac był odpowiednio twardy. Nienawidzę spać na miękkim. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiam59 Re: materac 09.11.16, 13:53 Na lateks należy uważać, bo on uczula, sprężyny nawet kieszeniowe multi pocket idealnie nas nie podpierają. Ja polecam piany Magnigel bądź Memoform Odpowiedz Link Zgłoś