19.07.04, 23:59
Witam grupę!
Na klatce schodowej będziemy mieli dwa okna, jedno nad drugim, o szerokości
1 m i wysokości 2,70. Myślimy o tym aby:
- pomalować szyby - ale czy tak się robi , czy są takie techniki, farby,
które gwarantują trwałość, estetyke etc
- zrobić witraże - co z izolacyjnością termiczną i oczywiście z ceną .
Może ktoś miał podobny dylemat i już go rozwiązał, wdzięczna będę za każdą
informację
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dczeraniuk Re: witraż? 20.07.04, 10:18
      Witam,
      okna sa spore, ale moze warto pobawic sie Window Color? To farby o konsystencji
      zelowej, ktore po wyschnieciu staja sie przejrzyste i przypominaja witraz. Ich
      zaleta jest to ze mozna w dowolnej chwili zmienic dekoracje :).
      A jak to sie robi: wybiera sie wzor i nanosi na papier w rozmiarze 1:1. Na
      papier kladziemy folie - ja uzywam arkuszy z kwiaciarni, takie cienkie. Na
      folii malujemy kontury - moje ulubione sa w kolorze olowianym. Po okolo 2
      godzinach wypelniamy kontury farbka - nie zalowac ale tez nie przesadzic zeby
      sie nie przelala. Calosc najlepiej wykonac w takim miejscu zeby nie musiec
      przenosic mokrego malowidla i zeby nikt w nie nie wdepnal :). Teraz wystarczy
      zaczekac dobe. Po wyschnieciu ostroznie zdejmujemy obrazek z folii - duze
      powierznie najlepiej na cztery rece :) i przenosimy na szybe - przyklejamy.
      Wygladzamy i gotowe. Szyby mozna myc - nie szorowac.
      Uwagi - farby robia sie kruche podczas mrozu i ciagnace podczas upalu. Jesli
      chcemy zmienic dekoracje najlepiej robic to wieczorem przy umiarkowanej
      temeraturze.
      Polecam farby firmy Marabu z lini Fun and Funcy Window Color, w Polsce do
      nabycia w firmie Storm International w Gdyni i Gdansku.
      A tu kilka przykladow:
      republika.pl/antique_deco/gd_deko_gotowe.htm
      Milej zabawy.
      Pozdrawiam
      Dorota
      www.antique-deco.com
      • bbiss Re: witraż? 20.07.04, 19:22
        dczeraniuk napisała:

> Witam,
        > okna sa spore, ale moze warto pobawic sie Window Color? To farby o
        konsystencji
        >
        > zelowej, ktore po wyschnieciu staja sie przejrzyste i przypominaja witraz.
        Ich
        > zaleta jest to ze mozna w dowolnej chwili zmienic dekoracje :).

Nie jest to takie proste do jednego z okien nie będzie praktycznie dostępu.

> Uwagi - farby robia sie kruche podczas mrozu i ciagnace podczas upalu.
        Okna będą na południowej stronie, narażone na długie nasłonecznienie. Nie
        skorzystam z tego pomysłu, ale dziękuję za zainteresowanie.

> A tu kilka przykladow:
        > republika.pl/antique_deco/gd_deko_gotowe.htm
        >-deco.com
        Interesująca stronka

pozdrawiam
    • coox Re: witraż? 23.07.04, 18:03
      witraż jak najbardziej jakiś świetny projekt i będzie neisamowicie wyglądać.
      Cena pewnie nie będzie mała. Miałem okazję pracować w pracowni witraży w Dreźnie
      i musze rozwiać twoje wątpliwości jeśłi chodzi o izolację cieplną przy oknach
      trzy szybowych wyciągana jest pojedyńcza szyba (wkład izolacyjny zostaje)i w jej
      miejsce montuje się witraż. Jak wpiszesz słowo witraż w wyszukiwarkę na pewno
      znajdziesz polskie pracownie witraży i dowiesz się o cenę. Jeśli chodzi o
      estetykę polecam jednak wzory niemieckie. Jest jeszcze możliwość piaskowania lub
      trawienia szkła też wg. wzoru. Oświetlenie klatki schodowej jest wtedy
      przyjemnie miękkie a odpowiedni ciekawy wzór kwiatowy można spędzić godziny
      oglądjąc to. Jeśli chodzi o farby to window color wyglądają beznadziejnie tyle
      że to kwestia gustu. Wiem że są inne farby do szkła, które nie dają grubej
      warstwy można je trochę porównać do akwareli dają o wiele bardziej naturalne
      efekty, ale co za tym idzie technikę trzeba mieć trochę opanowaną. Nie wiem za
      to niestety jak się nazywają ale dotrę jakoś do tych materiałów i dam cynk.
      Narazie pozdrawiam i życzę cierpliwości albo pieniędzy.
      • karokaro Re: witraż? 23.07.04, 23:10
        Jak najbardziej WITRAŻ ... polecam z kilku powodów. Jeśli jest wykonany przez
        dobrą praownię to estetyka, wykonanie, funkcjonalność, wzór bez zarzutów,
        jednyni cena może być z lekka może odstraszać, ale można zawsze negocjować ale
        za jakość i oryginalność niestety się płaci.
        Window color to uważam, że to dobra zabawa dla dzieci. Mają malo subtelności,
        reagują na niskie temperatury i nie sposób wykonać czegoś, co byłoby w
        jakikolwiek sposób zblizone do profrsjonalnego poziomu.
        Polecam jednak z czystym sumieniem farby do szkła. Można z nimi robić cudeńka.
        Są trwałe i potrafią czasami bardzo wiernie naśladować witraż. Farby, kontury i
        jakieś inne akcesoria sa dostepne u nas w sporym wyborze, duża rozpiętość cen i
        jakości. Jednak, aby osiągnąć zamierzony efekt potrzebna jest wprawna ręka, ale
        warto sie pobawić.
        Szybę wielkości 1 x 1,5 m mam od kilku lat w łazience ( 6-7 lat ) więc warunki
        wilgotne i ciągle skore do wycierania. Zachowuje sie dobrze, bez sensacji i
        nadal robi na odwiedzających wrażenie. Sama robiłam i jestem z niej szalenie
        dumna ... wzor to szaleństwo małych kolorowych motyli !!
        Życzę powodzenia.
        K.
      • bbiss Re: witraż? 05.08.04, 20:28
        > witraż jak najbardziej jakiś świetny projekt i będzie neisamowicie wyglądać.

Dziękuje za bardzo konkretne informacje. Mieszkam w Poznaniu, dzwoniłam do paru
        pracowni i właściwie zdecydowałam się na witraż.

> Jeśli chodzi o
        > estetykę polecam jednak wzory niemieckie.

Czym charakteryzują się wzory niemieckie.Nie znam tego języka i trudno mi coś
        znaleźć googlując.

> Jest jeszcze możliwość piaskowania lub trawienia szkła też wg. wzoru.
        Oświetlenie klatki schodowej jest wtedy
        przyjemnie miękkie a odpowiedni ciekawy wzór kwiatowy można spędzić godziny
        > oglądjąc to

Zaintrygował mnie ten pomysł. Kto to robi? Szklarz?

pozdrawiam
        bbiss
    • columbus2000 Re: witraż? do karokaro i do coox oraz do innych 05.08.04, 12:16
      Witajcie,
      Musze sie dopisac do tego watku. Kilka lat temu widzialem w jakims z polskich
      magazynow zdjecia szkla "witrazowego". Nie wiem jak ono sie nazywa ale
      ilustracje bardzo mi sie podobaly. W zeszlym roku mieszkalem w Singapurze i
      widzialem takie szklo zastosowane w recepcji. Podswietlone wygladalo bardzo
      ladnie. Czy moze wiecie jak to szklo sie nazywa i gdzie w Polsce mozna je
      kupic. Probowalem znalezc cos w Internecie ale bez powodzenia. Witraze podobaja
      mi sie bardzo, ale u siebie chcialbym zastosowac takie szklo. Jest ono barwione
      w masie,moze byc gladkie ale niekoniecznie. Szklo jest wielokolorowe i kolory
      przenikaja sie wzajemnie.

Serdecznie pozdrawiam

Krzysztof z Columbusa2000
      • mrouh Re: witraż? do karokaro i do coox oraz do innych 05.08.04, 15:16
        Prawdopodobnie chodzi o fusing- stapia się ze sobą różnokolorowe kawałki szkła,
        powstają różne faktury i barwy w tafli. Ciekawy efekt. Poszukaj pod hasłem
        "fusing" w google'u. Jak będę miała chwilę czasu przejrzę swoje zakładki, może
        coś tam znajdę.
    • columbus2000 Re: witraż? a moze fusing? 07.08.04, 15:17
      Dzieki za pomoc. Na Google mnostwo informacji. Polecam www.witrazesc.com.pl
      To jest wlasnie to czego szukam.
      bbiss - czy rozwazaliscie szklo topione do swoich okien, moze Wam sie spodoba.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka