Dodaj do ulubionych

Problem z sufitem

IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.16, 20:34
Witam,
Mam problem jak rozwiązać kwestię sufitu w kuchni. Otóż kuchnia ma wymiary 3,60 m x 2,50 m i jest częściowo otwarta na salon, a częściowo schowana we wnęce. I właśnie nad tą częścią we wnęce (mniej więcej 40% tego prostokąta) sufit jest na stale obniżony o 11 cm, w całym mieszkaniu jest 270 cm, a tam niżej :( Prawdopodobnie są tam jakieś elementy zbrojeniowe bloku... Szafki w kuchni chcemy poprowadzić do sufitu. Zagwozdka polega na tym jak w sprytny sposób wybrnąć z tego problemu i poradzić sobie z tym uskokiem. Jeśli zdecydujemy się obniżyć sufit po całości to raczej trzeba poprowadzić go także nad bezpośrednio stykającym się z kuchnią przedpokojem i wtedy uzyskamy uskok ok. 12 cm na linii łączenia kuchni/halu i salonu a to jest w sumie prawie długość 4 m. Wydaje mi się, ze od strony salonu będzie to słabo wyglądało. Ale może się mylę. Byłabym wdzięczna za podpowiedź jak sobie poradzić z tą sprawą, jakie są alternatywne rozwiązania.
Obserwuj wątek
    • ekspert_artefekt Re: Problem z sufitem 17.03.16, 14:34
      Witam, jeśli jeszcze nie uporaliście się z problemem sufitu spróbujcie zrobić odręczny rysunek. Łatwiej mi będzie zrozumieć problem i coś doradzić.
      Pozdrawiam
      Alicja
    • horpyna4 Re: Problem z sufitem 18.03.16, 08:56
      Zasada nr 1 jest następująca: jak się nie da czegoś zatuszować, to trzeba to wyeksponować. Głupi się nie pozna, a mądry powie, że tak właśnie miało być.

Jeżeli więc nie poradzisz sobie z tym uskokiem, to spróbuj go wykorzystać. Choćby dekoracyjnie.

Ale jeżeli wykonanie szafek jest na zamówienie, to niech po prostu te pod uskokiem będą niższe, żeby dół był na jednej linii. Ja zaczęłabym od takiej kombinacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka